Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ekstra emconcor ved høy puls

Tar Emconcor for flimmer og høy puls kan jeg ta en ekstra tab ved plutselig høy puls flimmer hjertebank Styrke 2.5

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan jeg ikke svare på uten å ha nærmere kunnskap om helsen din og nøyaktig hvilke medisiner du bruker. Generelt kan jeg si at det ikke er uvanlig å ta en ekstra tablett ved høy puls. Men spør legen din før du får klarsignal.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stainer eller bare kostholdsråd

Hei! Jeg er en mann i midten av 40-årene. De siste årene har jeg fått påvist forhøyede kolesterolverdier. Nå sist var de hhv. LDL: 4,9, HDL: 1,6, totalkolesterol: 7,0. Legen min virker ubekymret og har gitt meg et skriv med kostholdsråd fra NEL, samt ny time for blodprøve om 12 mnd. Disse rådene følger jeg stort sett fra før av (må bl.a. spise litt mer fisk). Burde jeg ikke følges bedre opp? Hva med statiner? Familien min har ikke fått påvist familiær hyperkolesterolemi, men jeg vet at flere har meget høyt kolesterol, historikk med utblokkinger og hjerteinfarkt. Jeg er ellers frisk og slank, men har tidvis en stressende jobb – og burde nok trene litt mer. Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for godt spørsmål. Hvorvidt du skal ha statiner avhenger av din totale risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom de neste 10 årene. Det er utviklet en egen tabell for å beregne slik risiko. Denne heter NORRISK-2 og er å finne på nettet. Du gir ikke nok informasjon til å kunne beregne risikoen din. 

  • Statiner bør vurderes ved beregnet risiko ≥ 5 % for aldersgruppen 45-54 år, risiko ≥ 10 % ved alder 55-64 år og ved risiko ≥15 % ved alder 65-74 år, når råd om endring av levevaner ikke har gitt tilstrekkelig effekt etter 3-12 måneder.
  • Tiltaksgrenser ved alder < 45 år og ≥75 år må vurderes individuelt.
  • Ved totalkolesterol ≥ 7,0 mmol/l (unntatt hos kvinner over 50 år) eller systolisk blodtrykk ≥ 160 mmHg må medikamentelle tiltak vurderes uavhengig av risikoberegning.
  • Ved familiære hyperlipidemier må medikamentelle tiltak vurderes uavhengig av risikoberegning.
  • Ved diabetes eller påvist endeorganskade som asymptomatisk aterosklerose, nyreskade eller venstre ventrikkelhypertrofi, vurderes behandling uavhengig av ovennevnte risikoberegning.

Hvis vi antar at din risiko er rundt 1-2% skal du sannsynligvis ikke ha annen behandling enn den du allerede har fått. Men hvis du har totalkolesterol over 7 så kan det vurderes likevel. Som du ser så havner du litt i grenseland. Rådet legen din har gitt deg er ikke galt synes jeg. På en annen side hadde det nok heller ikke vært galt å gi deg statiner. Du kan godt ta dette opp med legen din igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls før kneoperasjon

Jeg skal få en kneptotese og har lav puls. Hvordan går det? Operasjon om 6 uker.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter som har mulige plager fra hjertet i forkant av en operasjon, blir undersøkt av en hjertespesialist. Dette for å avklare om pasienten vil kunne tåle operasjonen eller ikke. Mange kan ha lav puls uten at det er noe tegn til sykdom. Andre kan trenge behandling i forkant av operasjonen for å kunne klare å gjennomføre den. Det er viktig at du sier ifra om bekymringene dine angående hjertet til både fastlegen din og til den avdelingen som skal operere deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter i lysken etter stent

Jeg fikk satt inn stent i begge lyskene den 25;8;2017. Jeg har nå smerter i nedre del av lysken og rundt, har vert aktiv å gått mye.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har plager rundt innstikket bør du oppsøke lege. Det er viktig å avklare om det er tilkommet evt. infeksjon eller andre problemer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Effekter av vitamin K2

Når vi vet at K1 er koagulerende mens K2 er blodfortynnende, hvorfor sier de fleste leger at K2 hemmer effekten av f.eks Marevan? Er det fordi de ikke skiller mellom K1 og K2?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vitamin K2 er fortsatt ikke godt nok studert og vi vet ikke alt om helseeffektene. Det er skrevet mye om mulige positive effekter av K2-tilskudd, men den vitenskapelige dokumentasjonen er fortsatt ikke tung nok.

Det blir nok litt for enkelt å si at K1 er koagulerende og K2 fortynnende. Begge variantene inngår i komplekse reaksjoner relatert til blodlevring.

Jeg tror grunnen til at mange leger er avventende til K2 er føre var-prinsippet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mekanisk eller biologisk ventil?

Vanskelig valg : Mekanisk eller biologisk aortaklaff ? Mann 52 år med kjent Aortaklaffefeil (bicuspid). Kom som et sjokk at jeg må opereres snarlig pga høygradig aortastenose. Føler meg i god form, normal vekt, sunn livsstil og har ingen symptomer. Utredning viser at hjerte og blodårer/prøver er ok. Mekanisk anbefales pga min alder. Jeg er redd for at min livskvalitet vil bli alvorlig svekket av livslang viktig Marevan behandling, og ikke minst en mekanisk klikkelyd, (søvnproblemer,bekymring for blødning osv.). Er jeg "dum" som kanskje velger biologisk klaff (bedre livskvalitet) selv om jeg vet den ikke varer lenger enn ca 10-20 år ? Tenker og håper at når tiden kommer for utskiftning, er ny operasjon via lysken (TAVI) et godt alternativ .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I følge retningslinjene er det en klar anbefaling om at du bør ha en metallventil. Årsaken til det er at du fortsatt er ung og skal leve i mange år til. En biologisk ventil vil gjerne bli slitt etter 10-15 år. Denne gir derfor oftest til gamle pasienter, slik at ventilen holder livet ut (fordi de ikke har så mange år igjen å leve). Hvis du tar en biologisk ventil nå, må du antageligvis opereres igjen når du er 62, 72 og 82. Det er mange hjerteoperasjoner. En mekanisk ventil kan i prinippet vare evig og aldri trenge utskiftning. Ulempen er selvfølgelig at du må gå livslangt på blodfortynnende medisiner.

Ved TAVI brukes biologisk ventil, og den samme tankegangen gjelder der som ved operasjon. Foreløpig er TAVI forbeholdt pasienter over 75 år, og hos de som er for skrøpelige til å gjennomgå vanlig hjerteoperasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkning av blodtrykksmedisin

Kan diaré være en bivirkning til Adalat 30 mg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Adalat kan, påvirke mage- og tarmsystemet, men da gjerne i form av forstoppelse, kvalme og luftplager. Diare er ikke oppført som en bivirkning av adalat. Hvis du er plaget med diare, bør du oppsøke fastlegen din for å se etter andre forklaringer.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Lei av allergiplager

Hei, Har slitt med pollen-, gress-, hund-, katt-, timotei-, bjørk-, støv-, husstøvmidd- og flere allergier siden jeg var barn. Er nå 24 år, og sliter fremdeles noe voldsomt med allergi. Tar aerius, dymista nesespray, ventolin ved behov, kortisonsprøyter fra tid til annen og nasonex 2 ganger om morgenen, da jeg har utviklet kronisk hovne slimhinner i nesegangen. (De som satt på MR sa jeg hadde underutviklete bihuler, legen på SUS sa jeg hadde kronisk hovne slimhinner).

Kort sagt er jeg ekstremt lei av å være allergisk fra morgen til kveld, året rundt, og vet snart ikke hva jeg kan gjøre for å dempe allergien, da jeg ikke føler noe annet enn å holde hodet under vann hjelper. Har prøvd det meste av allergitabletter, og føler heller ikke kortison gjør nytte for seg. Har du noen råd?
Med vennlig hilsen "desperat" kvinne på jakt etter kur!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Har det vært diskutert om du burde prøve allergivaksinasjon?
Mitt råd er at du henvises til øre- nese- halsspesialist for vurdering av allergivaksinasjon.

Lykke til! 

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Kols og prednisolon

Hei ! Bruk av Prednisolon. Diagnose: Kols 4 grad , lungekapasitet ca 20% Medisin: Forstøver med Ventoline og Atrovent , Seretide og Eklira. Jeg er skeptisk til å bruke så mye av Prednisolon , men føler meg tvunget til bruk når jeg blir ekstra tungpustet med påfølgende hyperventilason. Sist jeg brukte denne var i juni og i juli mnd. Må jeg gå hele kuren på 7 eller 10 dager (40 og/eller 30 mg.) ??? Bruker ikke antibiotika. På forhand takk !

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 01. september 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er veldig viktig at du følger de forordninger som legen gir i forhold til medisinbruk. En foreskrevet prednisolon kur på antall dager og antall mg er det alltid opp til legen å forordne. Du bør forholde deg til det som legen doserer og ikke sjonglere med prednisolon etter dagsformen. Hvis du kutter ut en kur før den er fullført, kan du dempe symptomene, men ikke bli helt bra. Be om en samtale med fastlegen/lungelegen hvis du opplever at du trenger mere informasjon om dette med prednisolon kurer og ekstra tungpust. kanskje du kan få en type plan for hvordan du skal forholde deg fremover.

Lykke til!

Mvh Hilde