Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Hjertesykdom og kols

Hva er sammenhengen mellom hjerteinfarkt, kols og hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Utgangspunktet her er at det ofte kan påvises koronarsykdom og kols hos de samme personene. Det har vanligvis sammenheng med at det er mye de samme årsaker til disse, og som regel spiller røyking en viktig rolle. Ved hjerteinfarkt skades hjertemuskelen, og ved utbredt skade etter ett stort eller flere mindre infakter kan hjertets pumpekraft bli svekket slik at det oppstår hjertevikt.

I tillegg kan noen ganger ses en annen type hjertesvikt som kan utløses ved at lungeskaden (emfysem) ved kols blir såpass utbredt at det blir større motstand mot blodgjennomstrømningen gjennom lungene. Da kan det utvikles væskeansamling (ødem) som ses rundt begge ankler og på føttene, mest tydelig ut over dagen når man har stått eller gått en stund.

Hjerte/kar

Henvisning til LHL- klinikkene Feiring

Kan fastlegen sende henvisning til Feiringklinikken?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 16. februar 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen. Når det gjelder henvisning til utredning og behandling ved klinikken er det hjertespesialist som må sende henvisning.Gjelder det søknad om rehabiliteringsopphold, kan fastlegen henvise.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Thaimassasje etter hjerneslag

Er de farlig med thaimassasje når eg har hatt hjerneslag

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 15. februar 2016
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet.

Nei, jeg vil ikke tro at det er farlig å få thaimassasje etter et hjerneslag. Det kan tvert imot virke positiv, særlig dersom du har spastisk eller spent muskulatur som er smertefull.

Jeg vil i så fall anbefale deg å oppsøke seriøse aktører som har utdanning i faget. Og jeg vil også anbefale deg å opplyse om at du har hatt hjerneslag, og be om at det ikke utføres for kraftig behandling, både med tanke på massasje og tøyninger av muskulaturen - iallefall ikke før du vet hvordan du reagerer på behandlingen.

Vennlig hilsen Margrethe

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Tidlig trening etter hjerneslag

Hvilke øvelser kan en gjøre i starten etter et slag utenom å prøve å sitte og å stå med hjelp?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 15. februar 2016
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet.

Noe av det første som blir vurdert etter et slag er hvor fort en kan komme i gang med trening og øvelser for å øve opp funksjoner som er blitt forringet eller helt borte.

Behandlingen og treningen må ta utgangspunkt i hvordan funksjonen(e) er, og må avpasses i forhold til hvor mye pasienten tåler og orker. Hvis pasienten enda har lite krefter å gå på, blir gjerne den viktigste treningen prioritert. Den treningen mange pasienter gjennomfører i tidligfasen etter et slag kan på mange måter sammenlignes med den treningen toppidrettsutøvere gjennomfører. Det å komme opp og sitte på sengekanten eller kanskje opp å stå (med hjelp) kan være så slitsomt at det krever en lang stund med hvile før det kan gjøres om igjen- musklene og kroppen trenger rett og slett restitusjon for å få effekt av treningen.

Etter hvert som pasienten er klar for det, og har krefter til det, kan og bør treningen selvfølgelig inneholde flere elementer. Fysioterapeut Iselin Løvhøiden har skrevet en artikkel om det på hjemmesiden til LHL Hjerneslag, og jeg vil anbefale deg å lese den. Lenke til artikkelen finner du her.

Vennlig hilsen Margrethe

Hjerte/kar

Hjertearytmi og krampe i hjertet.

Hei! Jeg har i over 1 år nå slitt med hjertearytmi. Har vært til kardiolog. Ultralyd og arbeidsekg viste normale funn. 7 dagers ekg viste en del VES, SVES og Wenchebach. Går nå på Metoprolol 50mg.

De symptomene jeg merker er at hjertet plutselig får en del raske slag etter hverandre, ekstraslag med påfølgende pause, og noen ganger får jeg noe som kjennes ut som en krampe i hjertet. Det føles som hele hjertet bare knyter seg sammen og det er en intens smerte, men det er alltid over på 2-3 sekunder. Brystet (hjertet?) føles numment og ømt en god stund etterpå. Denne krampen har aldri blitt registrert på ekg.

Det siste året har jeg levd supersunt for å prøve å få tilbake mitt normale hjerte. Dvs kuttet ut alt av koffein og alkohol, redusert sukker og krydder, begynt å trene litt, holder på med mindfulness osv. Men jeg blir ikke bra. Noen ganger skjønner jeg hva som trigger hjertet, mens andre ganger kan jeg ikke finne noen spesiell grunn. Hjertet lever virkelig sitt eget liv. Jeg har symptomer fra hjertet daglig.

Jeg har følgende spørsmål:
1. Hva kan den krampen være?

2. Jeg merker at visse ting gjør hjertet mer urolig (koffein, alkohol, sukker, stress osv.)
Er det farlig å trigge hjertet med dette?

3. Hvorfor kom disse sympomene bokstavelig talt over natten? Det startet med en sånn krampe, og noen timer senere kom ekstraslagene. Jeg har alltid vært frisk, og levd ganske sunt. Dette kom også i en periode hvor jeg ikke stresset noe og generelt hadde det veldig bra i livet. Brukte ingen medisiner og hadde ikke gjort noen spesielle endringer i livet mitt.

4. Er det noe håp om å bli kvitt dette? Legen min sier jeg bare må lære meg å leve med dette, noe jeg finner vanskelig når ingen kan gi meg svar på hvorfor dette plutselig oppstod.

5. Hva er faren for at dette kan utvikle seg til noe farlig? Frykten er selvfølgelig hjertestans. Det virker jo ikke som om hjertet mitt har det helt optimalt når det oppfører seg sånn! Beklager så mange spørsmål på en gang.

Hilsen kvinne på 43 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Prøver å svare fortløpende under. Godt at du har fått gjennomført spesialundersøkelsene. Ut i fra det du forteller så er det ikke påvist farlige tilstander, og det er heldigvis ingen grunn til å frykte hjertestans.

 

Jeg har følgende spørsmål:
1. Hva kan den krampen være?

Dette høres mest ut som en muskelkrampe i muskulaturen i selve bryskassen, særlig siden du også er øm i området etterpå. Dersom det hadde vært selve hjertet ville du ikke ha kjent slik ømhet ved berøring.

2. Jeg merker at visse ting gjør hjertet mer urolig (koffein, alkohol, sukker, stress osv.)
Er det farlig å trigge hjertet med dette? Nei, ikke farlig (!) men kanskje greit å moderere seg hvis det gir økende symptomer.

3. Hvorfor kom disse sympomene bokstavelig talt over natten? Det startet med en sånn krampe, og noen timer senere kom ekstraslagene. Jeg har alltid vært frisk, og levd ganske sunt. Dette kom også i en periode hvor jeg ikke stresset noe og generelt hadde det veldig bra i livet. Brukte ingen medisiner og hadde ikke gjort noen spesielle endringer i livet mitt.

Vanskelig å vite sikkert, mulig forklaring: Muskelkrampen i området nær hjertet kan ha forårsaket bevisst eller ubevisst stress som igjen påvirker stresshormoner og det automatiske nervesystemet. dette kan igjen ha forårsaket ekstraslag.

4. Er det noe håp om å bli kvitt dette? Legen min sier jeg bare må lære meg å leve med dette, noe jeg finner vanskelig når ingen kan gi meg svar på hvorfor dette plutselig oppstod.

Ja, det er absolutt håp om bedring. Vi ser ofte at mengden ekstraslag varierer i ulike perioder/faser i livet.

5. Hva er faren for at dette kan utvikle seg til noe farlig? Frykten er selvfølgelig hjertestans. Det virker jo ikke som om hjertet mitt har det helt optimalt når det oppfører seg sånn! Beklager så mange spørsmål på.

Faren for dette er heldigvis liten.

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Hjertesykdom og reiseforsikring

Hei! Ble bypassoperert i August 2015. Var på rehab samme sted i November samme år. Hørte da et foredrag fra deg før vi dro hjem. Må si jeg ble litt skeptisk ifht reiseforsikring. Jeg dro til USA 8 uker etter operasjonen. Legene fra Feiring gav klarsignal og fastlegen skrev dokumentasjon på at jeg var frisk nok til å reise. Ville det ha holdt om jeg f.eks hadde fått et hjerteinfarkt der nede? Jeg hadde to tette årer som ble byttet, Angina. Hjertet mitt var i følge kardiologen helt friskt. Har tenkt meg til USA igjen til høsten, men er veldig skeptisk ifht reiseforsikringen. Har snakket med dem, Sparebank1, som mener at en bekreftelse fra fastlege om at evt. sykdom ikke kan relateres til operasjonen vil bli dekket. Er alikevel usikker. Hvordan kan jeg forsikre meg om at forsikringen dekker evt sykdom og hvilke forsikringsselskaper er å anbefale? Kan legge til at jeg er 49 år og ellers frisk.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 11. februar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

De fleste reiseforsikringer har begrensninger knyttet til eksisterende sykdom. Jeg anar Sparebank1 mener din hjertesykdom ikke er dekket av forsikringen. Men det kan også forstås som at det er eventuelle komplikasjoner som følge av operasjonen som ikke er dekket. Du bør derfor få avklart om det er hjertesykdom generelt som er unntatt. Du bør også sjekke om du kan få reiseforsikring i andre selskap som dekker hjertesykdommen. Jeg har ingen spesielle selskaper jeg kan anbefale.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Familiær hyperkolesterolemi

Hei. Jeg er en ung mann som akkurat har fått påvist at jeg har FH (familiær hyperkolesterolemi) og lurer på om jeg har krav på grunnstødnad. Jeg er en stundent som fortiden lever på et meget stramt budsjett, og det kommer til å være slik noen år fremover.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 11. februar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette står i Nav`s rundskriv:

Personer med FH  kan  i noen tilfeller få grunnstønad på grunn av fordyret kosthold, men hvert tilfelle må vurderes individuelt med hensyn til om dietten er så vidt kostbar at vilkårene for grunnstønad er oppfylt.

Spesielt i følgende tilfeller må en anta at det er nødvendig med mer omfattende kostholdsomlegginger:

- Homozygot FH

- FH-personer som ikke kan bruke kolesterolreduserende medikamenter, for eksempel på grunn av bivirkninger

- FH-personer som oppnår ingen eller liten reduksjon i kolesterolnivået i blod ved hjelp av medikamenter

- FH-personer med særlig forhøyet sykdomsrisiko, ut fra familiær historie eller andre forhold

Det presiseres at ovennevnte tilfeller er ment som eksempler der det er mer sannsynlig at kostomleggelsen er særlig viktig. Hvert tilfelle, også øvrige tilfelle av FH, må imidlertid vurderes individuelt hvor det foretas en vurdering av om de nødvendige ekstrautgiftene kan anses å overstige sats 1.

Laveste sats er 653 kroner pr mnd. Det betyr at du må sannsynliggjøre ekstrautgifter pr. mnd tilsvarende laveste sats.

Her har du rundskrivet: Grunnstønad

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Lekkasje over trikuspidalklaffen

Hei, Jeg er gravid og på ultralyd ble det påvist en liten regurgiasjon over tricuspidalklaffen. Forholdene forøvrig var tilfredsstillende. Det var normal flow over pulmonal og aortaklaffer uten tegn til restriksjon. Hvordan vil dette påvirke barnet når det blir født og hva kan evt. gjøres? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En liten regurgitasjon (lekkasje) over tricuspidalklaffen er helt normalt og noe alle har. Det krever ingen behandling. Det påvirker verken helsen din, svangerskapet eller fosteret på noe måte. Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter etter klaffeoperasjon

Ble operert for lekkasje i hjerteklaffen den 29.9 2015, klaffen ble ikke byttet men reparert og ser ut til å fungere bra .... Når jeg hoster får jeg vondt i ribbena, altså der de ble delt, dette gjelder nedre del, er dette normalt etter 4 mnd og event. hvor lang tid kan det ta før dette er bra, eller må man leve med det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at operasjonen var vellykket!

Smerter etter en slik operasjon er ikke uvanlig. Og de kan være en god stund også. Grunnen er at kirurgene har skjært og delt vevet. Dette gror gradvis sammen igjen, men blir jo ikke helt som før. Nerver som blir kuttet under operasjonen tar lang tid med å gro, og det danner seg også innvendig arrvev. Dette kan gjøre vondt en stund, og det kan ta flere mnd før ting "setter seg skikkelig" og plagene blir helt borte. Men som regel så blir de helt borte med tiden. 

Det er viktig at du fortsetter med rehabiliteringen og treningen, og prøver å leve et så normalt liv som mulig. Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter og hodepine ved høyt blodtrykk

Har i mange år hatt høyt stressrelater høyt blodtrykk og 50% ufør . Bruker blodtrykkmedisin daglig og dette har fungert bra og hatt normalt blodtrykk. Har den senere tid vært plaget med hodepine og smerter i brystet. Oppsøkte lege og blodtrykket var 165/104. Hadde store smerter i hodet i går og sov sammenhengende nitten timer og kun oppe for å ta smertestillende Paracet pga kraftige hodesmerter. Mitt spørsmål er om jeg kan ha hatt et lite drypp? Er sykemeldt og føler at jeg ikke har noe overskudd for tiden. Min alder er 62, men slank og ellers en aktiv person.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål

Grunnen til at vi leger er så opptatt av å behandle høyt blodtrykk er at det kan føre til hjerte- og karsykdom. Hjerteinfarkt og hjerneslag er de store farene. 

Du forteller at blodtrykket har vært godt regulert. Det er godt, og betyr at du har minket farene for å infarkt og slag. 

Samtidig forteller du at har hatt brystsmerter og sterk hodepine. Brystsmerter kan være et symptom på syke hjertekransårer, og sterk hodepine kan være et symptom på syke årer i hjernen. Du beskriver ikke andre typiske symptomer som lammelse, følelsestap, talevansker og det virker lite sannsynlig at du har hatt et drypp. 

Likevel synes jeg det er lurt at du holder kontakt med legen din og får sjekket deg grundig for hjerte- og karsykdom. Håper plagene blir mindre. 

Mvh

Wasim Zahid