Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Brystsmerter og hodepine ved høyt blodtrykk

Har i mange år hatt høyt stressrelater høyt blodtrykk og 50% ufør . Bruker blodtrykkmedisin daglig og dette har fungert bra og hatt normalt blodtrykk. Har den senere tid vært plaget med hodepine og smerter i brystet. Oppsøkte lege og blodtrykket var 165/104. Hadde store smerter i hodet i går og sov sammenhengende nitten timer og kun oppe for å ta smertestillende Paracet pga kraftige hodesmerter. Mitt spørsmål er om jeg kan ha hatt et lite drypp? Er sykemeldt og føler at jeg ikke har noe overskudd for tiden. Min alder er 62, men slank og ellers en aktiv person.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål

Grunnen til at vi leger er så opptatt av å behandle høyt blodtrykk er at det kan føre til hjerte- og karsykdom. Hjerteinfarkt og hjerneslag er de store farene. 

Du forteller at blodtrykket har vært godt regulert. Det er godt, og betyr at du har minket farene for å infarkt og slag. 

Samtidig forteller du at har hatt brystsmerter og sterk hodepine. Brystsmerter kan være et symptom på syke hjertekransårer, og sterk hodepine kan være et symptom på syke årer i hjernen. Du beskriver ikke andre typiske symptomer som lammelse, følelsestap, talevansker og det virker lite sannsynlig at du har hatt et drypp. 

Likevel synes jeg det er lurt at du holder kontakt med legen din og får sjekket deg grundig for hjerte- og karsykdom. Håper plagene blir mindre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Ergospirometri, hva måler vi?

Hatt en cpet eller ergospirometriundersøkelse nå. Legen svarte ikke mye på spørsmål, men fikk et kondisjonstall på 32, som var litt nedsatt. Noe han stusset på var fall i oksygenmetningen. Før testen var oksygenmetningen 97% men falt til 90%. Ellers var vel verdiene innenfor normalen. Faller vanligvis oksygenmetningen under trening? Er fall til 90% mye? Hvordan vil dette oppleves for meg. Det viktigste er jo selvsagt om denne verdien er trenbar og mulig å trene denne opp til normal verdi?

Ellers andre verdier fra testen som jeg ikke vet hva er: Pustereserve 36% spo2 90% Blodgass rett etter belastning ph 7,22 pco2 5,36 p02 9,12

Ellers er jeg en mann på 37 år. 192 høy og veier 100kg

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Du forteller ikke om bakgrunnen for undersøkelsen, og om du har kjent redusert lunge- eller hjertekapasitet. Svarene blir derfor generelle.

Kondisjonstallet eller oksygenopptaket er definert som antall milliliter oksygen som kroppen maksimalt greier å ta opp per minutt og per kilo kroppsvekt. (VO2 ml/min/kg). Normalt vil det ligge på godt over 40-45 for en mann med normalvekt. Normalverdien avtar med 7% for hver 10 år man blir eldre.

Oksygenmetningen skal normalt ikke synke merkbart under normal belastning. Et fall til 90% er ikke forventet hvis det ikke foreligger begrensninger i fysisk kapasitet, vanligvis pga hjerte- eller lungefunksjonsnedsettelse. Det forutsetter imidlertid at målingen er til å stole på. Noen ganger kan et vanlig oksymeter som måler på huden gi falske verdier under test. Det aller sikreste er måling av blodgasser i arterielt blod, men det forutsetter et avansert utstyr med blodgassapparat tilgjengelig.

Oksygenopptaket i kroppen kan trenes ganske mye hos ellers friske personer og derved økes betraktelig. Vektreduksjon vil også ha en effekt på målt oksygenopptak hvis vekten er høy. Redusert hjerte- og/eller lungefunksjon kan imidlertid være en begrensende faktor.

Pustereserve betyr at mengden luft som pustes kan økes under fysisk belastning. SpO2 er uttrykk for oksygenmetning, vanligvis målt med pulsoksymeter gjennom huden. Normalt vil SpO2 ligge rundt 96-98%. Blodgass etter belastning med pH 7,22 er en ganske lav verdi, mens pCO2 5,36 er normalt (dvs. lungene greier å puste ut kullsyren fra blodet). pO2 9,12 er noe lav verdi for målt oksygen i blodet.

Jeg håper dette var svar på dine spørsmål.

 

 

Hjerte/kar

Narkose ved ablasjon

Dr.Schei. Takk for ett godt og oversiktlig svar jeg fikk. Kopi av svaret er kopiert inn nederst.

Etter å ha lest journalen min fra sykehuset står det st jeg har bahim ventrikkeltakykardi og at medikamentell behandling med selo zok og andre medisiner hadde liten effekt. Som du anbefalte sist så tok jeg direkte kontakt med sykehuset og la frem problemet og at det var behov for narkose ved ablasjon. Da fikk jeg brev fra hjertelegen at jeg måtte legge frem legeattest fra psykiater viss jeg måtte ha det. Lettere sagt enn gjort når en aldri har vært til verken psykolog eller psykiater. På preop dagen nå så mente legen at det var en stor indikasjon for å gjøre ablasjon,men det skulle aå definitivt ikke gjøres i anestesi. Til slutt gav jeg opp og satte hardt mot hardt,det blir ingen ablasjon uten narkose. Det er opp til deg sa legen. Å nå er jeg frustrert. Må jeg virkelig starte å gå til psykiater for å få anestesi til en behandling på ett universiteys sykehus?! Jeg skulle mer enn gjerne gjort det iten anestesi,men det vet jeg ikke går,av erfaring. Hva er bahim arytmi? Hva er veien videre? M 29. //Frustert.

"Hei! 1) Ventrikkeltachykardi er en tilstand hvor noen muskelceller i hjertets hovedkammer "overtar styringen" av det elektriske systemet i hjertet. Det elektriske systemet skal normalt styres av en naturlig "pacemaker" i forkammeret til hjertet. Tilstanden kan være alvorlig, og nye anfall må forebygges slik det er planlagt i ditt tilfelle. 2) I forhold til inngrepet synes jeg at du skal forklare problemet ditt direkte til legene på sykehuset slik du har gjort det her til meg. Narkose er absolutt en mulighet i et tilfelle som ditt. Det er ingen grunn til å være flau! Lykke til, det er all grunn til å tenke at dette skal gå bra!"

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei igjen. Vanskelig situasjon.

Slik jeg se det har du tre hovedmuligheter:

1) Snakke med psykiater/psykolog om attest slik sykehuset krevde. Forstår at dette virker frustrerende, men behøver ikke å være så tungvint hvis du f.eks. kontakter en privat psykiater som ikke krever henvisning fra fastlege og som oftest har kortere ventetid.

2) Be fastlegen søke deg til såkalt "second opinion" ved et annet sykehus som kan gjøre ablasjon.

3) Tenke på å gjøre inngrepet uten narkose alikevel,- du kan be om beroligende medisin.

Bahim arytmi kjenner jeg ikke til, dette har muligens utgangspunkt i et latinsk ord som har blitt litt misforstått/forvridd på veien.

Ikke gi opp! Lykke til!

Hjerte/kar

Naturprodukter i stedet for hjertemedisin?

Hei. Jeg kjenner til mange urter, enzymer, mat, krydder, naturprodukter som er hjertemedisin, og som jeg heller vil benytte i regulerte mengder. Finnes det leger som har greie på dette? Og som kan bistå meg? Det finnes for eksempel et enzym som jeg gjerne vil bruke som heter Serrapeptase/ serraenzym. De fleste naturmidler er ikke anbefalt å bruke sammen med legemidler.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er viktig at vi får spørsmål rundt dette. En viktig forskjell mellom hjertemedisiner på resept og helsekostprodukter er det grundige systemet vi har for forskning og uttesting av alle preparater som skrives ut på resept. Dersom grundig forskning og uttesting av et helsekostprodut tilsier at det også har god effekt på en lidelse og ikke har alvorlige bivirkninger kan det bli godkjent som legemiddel. Vi vet at riktig bruk av hjertemedisin på resept kan gi bedre helse og i mange tilfeller et lengre liv, og vi vil sterkt fraråde at man på eget initiativ bytter ut medisinene som legen har skrevet ut med reseptfrie helsekostprodukter! Det finnes leger med spesiell interesse for naturmedisin, som du gjerne må kontakte. Mange helsekostprodukter kan trygt kombineres med ulike hjertemedisiner, men dette bør selvsagt diskuteres med legen.

Hjerte/kar

Oversettelse av angiografi-rapport etter "bypass" operasjon.

Hei! Forsøker å forstå hva følgende betyr: Forandringer i alle kargebet, CABG-operasjon: "LIMA til LAD samt separat venebypass til diagonal og PDA" ? Noen år senere: "Nativ 3-karssykdom med grensestenose i LAD, okkludert diagonalgren med åpen venebaypass, stenoser i RCA. IMA til LAD samt vene til PDA var degenerert". Har betydelig koronarsykdom og fått behandling med en åpen operasjon og blokking med stent flere ganger. Mye har jeg fått forklart men dette er jeg usikker på. Takker for en "oversettelse" til noe mer forståelig.

Mann 56 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Ja, her var det mye latin og forkortelser. Forkortelsene beskriver i hovedsak ulike småårer i hjertet, og det hele er en meget teknisk beskrivelse av hvordan de ulike småårene virker. Ikke helt lett å gjøre dette så veldig forståelig, men her kommer et forsøk:

Forandringer i alle kargebet betyr at det er tegn til åreforkalkninger i alle årene som forsyner hjertet. CABG: "coronary artery by-pass grafting" er det samme som "by-pass" operasjon). Nativ 3-kar sykdom: Ny måte å si utbredt åreforkalkning i de tre hovedområdene av blodårer i hjertet.De native årene er de opprinnelige årene før du ble operert). Grensestenose i LAD: betyr nesten tett i LAD/"left, anterior descending - åren". LAD er hovedåren på venstre side av hjertet. Okkludert diagonalgren med åpen venebypass: Helt tett diagonal/"skrågrein" (diagonalene er oftest ikke de viktigste årene) med åpen venebypass/påsydd ekstraåre. Stenoser i RCA: nesten tett RCA/"right coronary artery" (RCA er den høyre hovedåren i hjertet). IMA til LAD: "internal mammary artery". IMA er en liten pulsåre som, går langs brystbeinet og som løsnes og syes  sammen med LAD ved "bypass-operasjon". Vene til PDA: den på-opererte blodåren/venen til PDA/"Posterior descending artery". PDA er en blodåre som oftest henger sammen med RCA og som ofte forsyner et viktig område i hjertet. Degenerert betyr at årene virker dårligere enn tidligere/leverer mindre blodforsyning enn det ideelle.

Under er et par linker med beskrielser og noen illustrasjoner som kan være nyttige:

https://www.lhl.no/hjertesykdom/bypassoperasjon/

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronary_artery_bypass_surgery

Hjerte/kar

Endre doser uten å høre med legen

Kan jeg halvere dosen med metoprolol fra 50 mg til 25 uten å konferere med fastlegen? Blodtrykket var 180/85, puls 98, etter 3 uker ligger det mellom 100 - 115/ 55 - 60 puls 52 - 56. Svimmel, kvalm, sliten.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg vil fraråde deg å endre på doser og styrker på medisinene dine uten å snakke med legen din først. Jeg forstår det slik at du føler at trykket og pulsen har blitt for lave med medisinen og at du får bivirkninger. Det kan godt hende at du har rett og at det er riktig med en dosejustering. Men det kan også også hende at plagene dine skyldes noe helt annet. Hør derfor med legen før du gjør endringer. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolmedisiner etter hjerteinfarkt

Hei. Jeg har hatt et lite hjerteinfarkt, har fått satt inn to stenter. Det var 90 % tett. Har fått Metoprolol 50 mg, Acetylsalisylsyre 75 mg, Brilique 90x2 og Lipitor 40 m. Jeg er 50 år, røyker ikke, er ikke overvektig, lever sunt, men det har vært hjerteinfarkt og tette årer i familien. Jeg har hatt en stressende jobb som jeg slutter i. Jeg tror at det er stress som har forårsaket dette. Både hos meg og i min familie. Etter 16 dager hadde jeg for lave kolesterolverdier; HDL 0,9, LDL 1,5 (Lp(a)) 86 Total ble ikke målt. Jeg hadde ikke fastet før prøvene. Jeg har halvert tablettene (Lipitor), (delt de i to) fra 11 dager etter prøven ble tatt etter beskjed fra allmennlege. Jeg har nå tatt halv dose i 14 dager. Kardiologen på sykehuset sa at det var kolesterol, ikke åreforkalkning som tettet årene. Jeg hadde greie kolesterolverdier før hendelsen og lurer på hvorfor jeg fikk kolesterolnedsettende medisin? Jeg vet at det er risikabelt med for lave verdier. Kjenner en del forandringer i kroppen som tretthet, muskler/nerver i ben og armer kjennes numment og prikker, har rødhet i øynene. Kjenner også stikking/litt smerter/ubehag rundt i bryst og litt i armer på innsiden iblandt, spesielt når jeg har lagt meg. Små forkjølelsestendenser. Ellers går jeg lange turer og har begynt å trene mer og mer. Er i bedre form nå enn før infarktet, da jeg hadde pustevansker og smerter og måtte stoppe opp for hver 30 m jeg gikk. Dette hadde jeg i flere mnd. Jeg vil helst slutte helt med Lipitor. Skal selvsagt ta det opp med fastlegen, men vil ha flere uttalelser om dette. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først: Jeg vil IKKE anbefale deg å slutte med kolesterolmedisiner, selv om kolesterolnivåene skulle bli lave. Det høres ulogisk ut, men jeg skal forklare hvorfor. 

Tette årer på hjertet skyldes mange ulike faktorer. Røyking, høyt blodtrykk, diabetes, overvekt, arvelighet (som hos deg) og høye kolesterolnivåer er blant de viktige faktorene. 

Men vi ser også at pasienter uten slike risikofaktorer får tette årer. Eksempelvis selv om de har normale kolesterolverdier. Men store studier gjort på pasienter som har hatt hjerteinfarkt viser at kolseterolmedisiner forebygger nye infarkter uavhengig av kolesterolnivået. Det betyr at også de med lav kolesterol får færre infarkter hvis de bruker kolesterolmedisiner. Derfor anbefales alle som har hatt hjerteinfarkt å fortsette med kolesterolmedisiner resten av livet, uavhengig av hvor lavt kolesterolet måtte bli. For selv om kolesterolet ditt er lavt sammenlignet med andre, er det kanskje for høyt for DIN kropp. Vi er jo alle ulike og unike. 

Plagene du beskriver kan kanskje skyldes Lipitor, men det er langt fra sikkert. Du bør snakke med legen din og enten redusere dosen, eller prøve et annet statin (kolesterolmedisin). Det viktigste er at du bruker noe. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk til tross for livsstilsendring.

Hei Jeg er 66 år. Jeg fikk påvist sykdommen Parkinson for et år siden. Fastlegen fant ved kontroll at mitt systoliske blodtrykket var for høyt (160 – 170). Det diastoliske trykket var normalt (80 – 85). Jeg takket nei til blodtrykkmedisin. Jeg ville gjøre en livsstilsendring i håp om at det ville hjelpe. Jeg gikk ned 15 kg og trente 3 – 4 dager i uken styrke og løping, og gikk tur med hunden minst 2 timer hver dag. Dette gjennomførte jeg i 9 måneder. Vekten er nå 78 kg Ved ny kontroll så var det systoliske blodtrykket enda høyere enn ved første måling. Jeg ble da satt på blodtrykkmedisin (kalsiumblokker), noe som jeg hadde liten lyst til. Blodtrykket ble målt begge ganger med mansjett på overarm i 24 timer. Mine foreldre hadde ikke problemer med blodtrykket. Heller ikke min søster. Jeg fikk 3 prolapser i ryggen i 2009. Det førte til at jeg fikk droppfot i høyre ben. Jeg synes det er underlig at det systoliske blodtrykket stiger når jeg endrer min livsstil, minker betydelig i vekt og trener som jeg ikke har gjort på flere tiår. Håper dere kan gi meg et svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først av alt: Flott at du har gjort en så viktig endring i livet! Dette vil du få mye igjen for i årene fremover. Bra jobba!

Høyt blodtrykk skader kroppen innvendig og kan føre til hjertesykdom, hjerneslag og nyresvikt. Det er derfor viktig å få trykket ned. Trening, vektreduksjon og sunt kosthold kan reduserer blodtrykket hos mange. Men dessverre ikke hos alle. Vi vet ikke hvorfor det er sånn, men visse pasienter får dessverre ikke effekt på blodtrykket selv om de trener og går ned i vekt. Men det betyr ikke at alt har vært forgjeves! Blodtrykk er en ting, men trening, sunn mat og vekttap har gunstige effekter på helsen på mange andre måter også. 

Det er viktig at du og fastlegen din jobber sammen for å finne en god behandling av trykket ditt. Vi har nå gode medisiner som er effektive og som har få bivirkninger. 

Fortsett i den gode stilen!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sex etter hjerteoperasjon

Kan en som opererte hjertet da hun var baby ha sex og er det farlig for hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er mange som lurer på hvordan sexlivet blir etter en hjerteoperasjon eller ved hjertesykdom. 

Det generelle svaret er at det nesten alltid er trygt med sex for hjertepasienter. 

De første ukene etter en hjerteoperasjon anbefaler man å unngå harde fysiske anstrengelser, men når sårene er grodd kan du være så aktiv du vil og klarer.

Selv om sex kan innebære en viss belastning på hjertet, er det nesten aldri farlig for hjertepasienter. Faktisk kan det være sunt.

For en jente som ble hjerteoperert som liten, er det helt ufarlig å ha sex som voksen.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Er blodtrykket greit?

Er blodtrykk 139 over 67 og puls 63 greitt for kvinne 74 år, 72 kg ( litt overvektig)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei !

Blodtrykket varierer hele tiden, men det er lurt at det holdes innenfor et sunt område. For høyt blodtrykk er forbundet med både hjertesykdom, hjerneslag og nyresykdom. 

En blodtrykksverdi på 139/67 regnes som innenfor det normale i din alder. 

Mvh

Wasim Zahid