Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Hva med for lavt blodtrykk

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.

Lavt blodtrykk er på langt nær et så stort problem som høyt blodtrykk, men det kan likefullt være plagsomt for dem som er rammet. Hva som anses som lavt blodtrykk for deg kan være normalt for andre.De fleste leger vurderer kronisk lavt blodtrykk for lavt hvis det fører til merkbare symptomer.

Sjeldnere årsaker til lavt blodtrykk kan være noen typer hjertesykdommer som hjerteinfarkt, langsomme eller hurtige rymeforstyrrelser, lav blodmengde og dårlig væskebalanse, som gjør at det pumpes for lite blod rundt i kretsløpet. Ved medikamentell behandling av for høyt blodtrykk kan forbigående lavt blodtrykk være en bivirkning.

Lavt blodtrykk kan være vanskelig å behandle, men det er viktig å drikke tilstrekkelig og sørge for god væskebalanse.Unngå væsker som virker vanndrivende som kaffe , te og alkohol. Dette er viktig i perioder hvor du taper mye væske, som for eksempel hvis du har diare eller er utsatt for høy varme eller lignende.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjerte/kar

Takk for hjelpen

Hei, jeg ville bare si at jeg ringte hjelpetelefonen deres tidligere i dag, 25.01, og fikk snakke med en hjertelege ang min mann. Jeg er veldig takknemlig, og fikk veldig god hjelp. Dere fortjener skryt for hvordan jeg ble mottatt, og at jeg fikk informasjon, slik at det ble lettere for meg å ta en ny runde med legekontoret. Tusen takk.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Så hyggelig at du er fornøyd med tjenesten vår !

Hilsen Inger

Hjerte/kar

Førerkort etter et lite hjerneslag

Hvor lang tid blir man uten førerkort etter et lite hjerneslag p.g.a et flåttbitt som hadde gitt borreliose? Kun et lite hukommelsestap og med full førlighet.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen. Kjøreforbud etter hjerneslag vurderes individuelt i forhold til de vansker hver enkelt får etter slaget. Det som er vanlig er at man har minst fire uker kjøreforbud etter at slaget rammet, slik at behandling som forebygger nye hjerneslag er godt virksomt. Om man ved utskrivelse etter akuttinnleggelse for slaget har noe vansker som står i konflikt med videre bilkjøring, får en ofte beskjed om å gjøre en ny vurdering av lege etter tre måneder.Dette gjøres hos fastlege eller ved poliklinikken der en ble behandlet. Typiske vansker som gjør at en ikke kan kjøre bil etter hjernslag er:

- store lammelser

- nedsatt synsfelt

- nedsatt oppmerksomhet ( neglekt) mot en av sidene

- rom og retningsforstyrrelser

- epilepsi etter hjerneslag

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din for en vurdering om du kan begynne å kjøre bil igjen. Du kan lese mer om dette på våre nettsider https://www.lhl.no-hjerneslag/ livet-etter/ bilkjoring-etter-hjerneslag/

 

Hjerte/kar

Situs inversus

Jeg er født med situs inversus og har aldri hatt problemer i forhold til dette. Nå har jeg imidlertid blitt fortalt at vi som er født slik ikke kan forvente å leve like lenge som andre. Tilstanden ble først oppdaget da jeg var gravid, men jeg ble beroliget med at dette ikke skal ha noen betydning. Mitt spørsmål blir da: hvordan kan man vite noe om dette all den tid svært få har en slik tilstand og følgelig finnes det liten eller ingen forskning på området?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, jeg forstår din bekymring. Tilstanden er sjelden og forekommer i forskjellige varianter. Som du sier, så er jo store forskningsstudier vanskelige å skaffe til veie siden tilstanden er sjelden. Kunnskap fra pasienter som har vært fulgt over år viser at mange lever helt friske og normalt lange liv uten symptomer av  noen art, mens enkelte utvikler helseplager som kan være livsforkortende. Det går an å få en utredning/sjekk av hjerte/lungefunksjon, men hvis du ikke har symptomer så regnes ikke dette som nødvendig. Dersom du noen gang skal opereres er det viktig å informere legene om tilstanden din.  

Hjerte/kar

Kan man få blodpropp av stive legger etter trening?

Kan man få blodpropp av stive legger etter trening?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Trening er bra for blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for blodpropp. Det at du er stiv i leggene etter trening skyldes selve muskulaturen og gir ikke øket risiko for propp inne i blodårene. Bare tren og stå på, det er bra for deg!

Hjerte/kar

Spanske kolesterolverdier.

Vi bor i Spania, og kolesterolverdiene der er helt forskjellig fra Norge. Finnes det en tabell hvor det går å sammenligne verdiene? Hilsen 74-åring i Alicante

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! I spania brukes ofte mg/dl i stedet for mmol/L. Det vil si at du må multiplisere de norske verdiene med 38,7. Hvis du for eksempel har totalkolesterol på 5 blir den spanske verdien 5 x 38,7 = 194 mg/dl. Det finnes også omregningstabell for andre blodprøveverdier:
http://sentrallaboratoriet.no/omregning.htm

Hjerte/kar

Medfødt feil på aortaklaffen, risiko for betennelse ved tannproblemer.

Hei! Er en gutt på 31år! Fikk vite som 18-åring at jeg hadde klaffefeil! Hadde en mindre klaff/seil i oarta og at det lakk litt! Gått til undersøkelse hver år eller hvert 2år! Var der i høst og alt var bra og ingen forstørrelse av hjerte eller noe galt med klaffene! Har tenk mye og lest litt om betennelse i hjerte/klaff og hjerteposen! Hadde jeg merket dette hvis jeg ble syk? Hatt også en betennelse i tanna mi osv og blødd litt osv! Hva er sjangsen for at jeg kan bli syk? Har jeg noe større sjangse til å bli syk ved betennelse i tann? Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet! Mest sannsynlig kan du leve til du er en gammel mann uten at du behøver å gjøre noe med hjerteklaffen, - men regelmessige kontroller er fornuftig for å sikre at alt er stabilt. Ja, du har litt større risiko for å få betennelse på hjerteklaffen enn andre, men risikoen er allikevel meget liten. Tidligere ble det ofte gitt råd om ekstra antibiotika ved tannlegebehandling hos personer med medfødt klaffefeil. Nyere undersøkelser tyder på at langt færre har behov for dette enn man trodde. Du hører ikke til gruppen som skal ha slik behandling, og du trenger ikke å engste deg selv om du har irritasjon i tannkjøttet/småblødninger.

Hjerte/kar

Boblebad og badstue etter ablasjon.

Hei. Har vært sterkt plaget med hjerteflimmer, har hatt 8 elektrokonverteringer og nå siste uke radiofrekvensablasjon. Jeg trener regelmessig å har nå byttet til et nytt treningsstudio som i tillegg til vanlig trening tilbyr svømmebasseng, badstue og boblebad. Svømming er jo veldig bra men jeg lurer på om det er greit med de 2 sistnevnte da dette er noe jeg trives veldig godt med?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

 Hei! Godt at du har fått gjennomført ablasjon. Utgangspunktet etter et slikt inngrep er at du skal leve som normalt. Hard trening og ekstreme belastninger kan muligens øke risikoen noe for tilbakefall, det forskes endel på dette. Risikoen er liten, og jeg synes at du skal nyte både boblebad og badstue. Lykke til.

Hjerte/kar

Svimmelhet og blodtrykk

Hei Min mor går på blodtrykksreduserende medisin. Hun er 77 år. For en ukes tid siden følte hun seg svimmel da hun skulle stå opp, og dette har ikke gitt seg. Svimmelheten oppstår når hun for eksempel ser ned i gulvet og ser opp igjen, eller når hun beveger hodet sideveis. Hun var til lege i dag og fikk målt blodtrykket til 176/90. Legen skrev ut resept på en tilleggsmedisin som hun skal prøve noen dager. Mitt spørsmål er om det er en sannsynlig sammenheng mellom denne svimmelheten og blodtrykket? Hvilke helserisikoer kan dette medføre og hva bør hun foreta seg videre? Det kan også nevnes at hun har pleiet min far de siste 14 dagene, han er på rullerende sykehjemsopphold, og dette er en stor belastning både psykisk og fysisk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svimmelhet kan ha mange ulike årsaker, og variasjoner i blodtrykk kan være en av dem. Blodtrykket varierer naturlig avhengig av posisjon. Det er lavere når du sitter eller ligger, men høyere når du står. Denne autoreguleringen skjer hos både de med normalt blodtrykk, og hos de med høyt blodtrykk. Eldre mennesker har stive årer og reguleringen fungerer ikke så godt. Når de reiser seg, er det ikke alltid at kroppen rekker å regulere blodtrykket opp, og de kan blir svimle. Dette kan enkelt sjekkes hos legen med en test: Legen måler BT med pasienten liggende, for så å måle det igjen når hun reiser seg. Blir pasienten svimmel, og blodtrykket samtidig faller, har man årsaken. Hvis det ikke skjer, må legen se etter andre årsaker til svimmelhet. Feks sykdom i balanseorganet. 

Behandlet av BT hos eldre er vanskelig. På en side vil man senke trykket for å forebygge hjerteinfarkt og hjerneslag, men på den andre siden kan trykket bli "for godt behandlet" og pasienten kan blir svimmel, falle og få brudd. Ofte må legen prøve seg litt frem for å finne de rette dosene og medisinene. 

Jeg håper det ordner seg for moren din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tidligere spørsmål

Jeg fikk egentlig ikke svar på mine spørsmål, innlegg 9586, ang munntørrhet og medisiner. Jeg bruker somac, som skal beskytte magen, og den gir munntørrhet, men jeg ligger som sagt over grensa på hva tannlege mener er grunnlag for å få dekt mine utgifter. Derfor spør jeg, er det noen mulighet for å få dekt utgifter hos tannlege, og har tannproblemene som nå tårner seg opp sammenheng med hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg beklager at du opplever svaret mitt som ufullstendig. Jeg har egentlig ikke mer å legge til, da spørsmål om refusjonsregler og utgifter er utenfor min kompetanse. Kanskje fastlegen din, eller det lokale NAV-kontoret kan være behjelpelig?

Mvh

Wasim Zahid