Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Dårlig form etter ablasjon

Hei broren min på 60 år fikk utført en ablasjon i slutten av mars i år. Operasjonen varte i 7 timer. Han var svært medtatt etter inngrepet og hadde pusteproblemer. Han overnattet en natt på sykehuset og ble utskrevet tidlig neste morgen. Han var da i svært dårlig forfatning. Han skulle egentlig ha kjørt 35 mil hjemover for å komme på jobb neste dag, men han klarte ikke dette og kom derfor hjem til meg og overnattet her. Han klarte da omtrent ikke å gå rundt i huset. Ikke fikk han i seg mat heller. Han hadde pusteproblemer og var svært hoven i kroppen. Han kontaktet sykehuset igjen før planlagt hjemreise neste dag. Han ble da innlagt på overvåkning på avdeling for hjertesvikt hvor han fikk ligge i noen døgn og deretter ble han fraktet med ambulansefly til hjemkommunen og lokalsykehuset der. Han fikk da beskjed om at det var væske i hjerteposen (2,5 cm) og i lungene. Nyrene var også skadet, som følge av kontrastvæske i forbindelse med CT ble det antydet. Han fikk beskjed om at hjerteveggen hadde fått en skade under oblasjonen og at det var blod derfra som forårsaket væskeansamlingen. Nyrene fikk gjennomskylling.

Han ble utskrevet etter tre uker og medisinert med Kolkisin. Ny ultralyd 06.04 viste at væskeansamlingen i hjerteposen var redusert til 0,7 cm, senere økte den til 1 cm, som den fortsatt er på. Han har hele tiden hatt en slitsom hoste. Det har nå gått 4 mnd siden ablasjonen og han er fortsatt svært redusert, og har ikke mulighet for å starte opp igjen i jobb sånn som tilstanden er nå. Han har 2 ganger fått satt i gang antibiotikakur pga høy CRP og noe feber.

Han synes selv at han får lite informasjon om tilstanden sin og han vet heller ikke hva han skal spørre om. Hver gang han er på kontroll sier de bare at tilstanden er som sist, så får han beskjed om å gå i nye 4 uker frem til ny kontroll. Vi som er familie synes dette er fortvilende å se på. Broren min som var i god form den helt frem til dette inngrepet og som aldri har vært sykmeldt går nå bare og hangler.

Mitt spørsmål er: Hva kan en forvente i en slik situasjon da en ablasjon som vi tenkte skulle være et kurant inngrep, har ført til så langvarig nedsatt helsetilstand? Det virker ikke som om medikamentene som han får har særlig god virkning og vi lurer derfor på om det kan være annet behandlingstilbud som burde prøves ut. Det er ikke så lett å vite hva en skal spørre om eller be om i en slik situasjon. Kan han søke om behandling for denne tilstanden ved et annet sykehus? Eller er nåværende tilstand ikke noe som skal behandles, bare følges opp slik det nå gjøres med ny ultralyd ca månedlig og medisinering på Kolkisin? Ser veldig frem mot et svar fra hjertespesialisten.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Jeg skjønner veldig godt at både broren din og andre rundt ham er fortvilet. Han var vært veldig uheldig og fått de komplikasjonene man iblant ser ved ablasjon.

De aller fleste som går gjennom ablasjon av hjertet får ikke komplikasjoner og er raskt på bena igjen, og i god form. Men dessverre vet vi at det kan oppstå komplikasjoner i ca. 1% av tilfellene. Men også blant disse, går komplikasjonene raskt tilbake igjen etter behandling. Broren din hører dessverre til den lille gruppen som blir plaget såpass lenge etter inngrepet.

Ved ablasjon kan det komme væske eller blod i hjerteposen av litt ulike årsaker. Ablasjon innebærer brenning eller frysing av hjertemuskelen, noe som er en slags skade. Dette fører til irritasjon, betennelse og væskeansamling. Pasienten kan merke brystsmerter som stråler til halsen, og tungpustenhet. Vanligvis er væskesamlingen liten, og går over igjen av seg selv eller med litt betennelsesdempende medisiner innen få dager.

Andre ganger blir skaden så stor at det blir en liten lekkasje fra innsiden av hjertet og ut i hjerteposen. Dette er en mer alvorlig tilstand, og det vil samle seg blod i hjerteposen. I mer alvorlige tilfeller kan dette blodet trykket på hjertet, og hindre det i pumpe ordentlig. Ofte må en slik blodansamliung tappes ut på sykehus, for å lette på trykke på hjertet.

Jeg har ikke detaljene i forløpet til broren din, så det er litt vanskelig å si konkret hva som har skjedd. Du nevner at væskeansamlingen har stagnert på ca 1 cm, at han fortsatt er i dårlig form, og at det har vært et par episoder med feber og antibiotika. Uten at jeg vet sikkert, så kan det virke som om han har fått en slags kronisk perikarditt. Eller hjerteposebetennelse som det heter på norsk. Behandling på dette er slik han har fått, betennelsesdempende medisiner og kontroller. Det kan ta litt tid, men som regel vil betennelsen gå over. Blir det derimot et vedvarende problem kan det i sjeldne tilfeller være behov for operasjon.

Jeg synes at broren din i første omgang skal fortsette med behandlingen og kontrollene som er igangsatt.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Peanøttallergi og mandelolje

Hei! Har alvorlig peanøttallergi, og har fått beskjed om å bruke en olje som inneholder litt mandelolje på en ørepiercing. Tror du det er greit, eller kan jeg få allergisk reaksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Peanøtt en er belgfrukt og ikke i familie med stenfrukten mandel. Derfor tåler du nok mandler.

Ved allergi er det proteinene man reagerer på. Oljer inneholder ikke proteiner og tåles derfor av de aller fleste selv om de kan innehold spor av det oljen er laget av.

Lykke til

Vennlig hilsen Helle

Allergi

Reaksjon på mandler

Heisann! Jeg har en liten allergi for mandler, og fikk uheldigvis i meg en liten mengde av dette da jeg spiste en bakevare. Sliter litt med ubehag i magen nå. Er det noe jeg kan ta for dette? Reseptfri fra apoteket?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Du kan forsøke å ta antihistamn tabletter som fås uten resept.

Om symptomene forverrer seg bør du kontakte lege.

Lykke til.

Med vennlig hilsen Helle

Allergi

Nøtteallergi og skole

Hei. Jeg jobber i skole /barnehage og lurer litt på dette med nøtteallergi... Vi har fått beskjed fra helsesøster/rektor om at ingen må ha ha mat/pålegg med nøtter. Og ikke sjokolade på tur pga spor av nøtter i sjokolade,pga flere barn med nøtteallergi. Er det da partikler fra nøtter som er farlig? Eller er det at barna kan bytte mat og evt sjokolade på tur som er farlig? For hvis det er partikler kan da ikke disse nøtteallergikerene gå i dagligvarebutikker pga åpne nøttedisker?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi overfor nøtter og/eller peanøtter kan gi alvorlig allergisk reaksjon selv av små mengder.

Det har derfor i visse tilfeller vært restriksjoner i skoler og barnehager mot å ha nøtter eller peanøtter. Peanøtt er ikke en nøtt men en belgfrukt.

De senere årene er det diskutert mye i fagmiljøene hvor strenge slike tiltak skal være og hvor stor riskoen for kontaminering er (smitte av allergener fra ett sted til ett annet). Helsdirektoratet satt derfor ned en gruppe som har utarbeidet anbefalingeg for håndtering av nøtteallergi i skole og barnehage. De konkuldere med at det sjelden er nødvendig med strenge restriksjoner, og kun forbud mot nøtter i klasserom/lokaler der den med allergi er. Produkter merket "kan inneholde spor av" kan man i alle fall ha. Forbud mot nøtter krever legeerklæring fra spesialist.

Du kan lese nøtteanbefalingen her håndtering av nøtteallergi i skoler og barnehager

Det er et greit utgangspunk for tilrettelegging.

Den enkelte allergiker og foreldre må i samråd med sin lege vurdere hvor forsiktige de skal være i omgang med nøtter. Barn med allergi kan ikke bytte mat med andre. I skole og barnehage er det viktig at matrester og søl tørkes vekk, håndvask også etter maten osv. Nettopp fordi små mengder kan utløse alvorlig reaksjon hos de mest følsomme. Av den grunnn kan det være enklere å håndtere nøtteallergi ved å anbefale at ingen i klassen har nøttepålegg eller nøtter som mat og mellommåltid.

Håper dette er til hjelp.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Kols

Mor med kols

Moren min har fått konstatert KOLS, og har har kommet på nivå fire. Hun røyker, hun spiser og drikker lite, går stadig ned i vekt, har ikke noe sosialt nettverk, hun har ingen fysisk aktivitet, har humørsvingninger, hører ikke på meg når jeg prøver å gi henne råd, får bare høre at jeg ikke skal bry meg. Det siste året har hun vært innlagt på sykehus mellom 10 og 15 ganger. Hun får tilbud om trening fra fysioterapeut en gang i uka, men sier oftest nei fordi hun ikke orker. Hun har også et stort forbruk av medisiner. Hun har heller ikke vært ute av døra på egen hånd på over 1 år.

Har du noen råd og tips om hva jeg som hennes sønn kan gjøre for at hverdagen hennes blir bedre? Rehabilitering? Mer hjemmesykepleieoppfølging? Jeg har ikke kapasitet til å stille opp mer og hjelpe henne enn det jeg gjør i dag, og det er MYE.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som du gjør en stor og hederlig innsats for å hjelpe din mor som tydeligvis har en langtkommet kolssykdom. Når det gjelder hva hun kan delta på, er det nok hennes egen motivasjon som spiller inn. Det er ikke alltid at man hører mest på sine egne (som virkelig bryr seg), men mer på andre utenforstående, for eksempel sykepleier, lege eller fysioterapeut. Kanskje du skal be dem ta en større del og selv trappe ned egen innsats til det du med rimelighet kan greie. Men til syvende og sist er det pasienten selv som tar valget om deltagelse eller ikke. Og det må man respektere. Uten å føle skyld for det!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Smerter etter punktert lunge

Hei! Høyre lunge kollapset nesten 100 % for 3,5 uke siden. Fikk så utført operasjon med rubbing og fjerning av bullae for 3 uker siden, med kikkhullsoperasjon - hvorpå kirurgen måtte åpne opp mye mer under operasjonen (har nå ett snitt på 15 cm itillegg til to mindre hull/arr), med påfølgende mild lungebetennelse. Fikk så beskjed om at jeg ville ha redusert lungekapasitet i tiden etter, men noe som ville bli bedre, da det ville ta litt tid før det vokste arrvev i de områdene av lungen de hadde fjernet.

Ved utsjekk fra sykehus og kontroll 13 dager etter operasjon fikk jeg beskjed at lungen ikke var "helt i vegg". Er dog blitt friskmeldt fra sykehus. Nå etter 3 uker kjenner jeg fortsatt relativt store smerter på inn- og utpust, klarer ikke å ligge på siden, samt opplever konstant trykk på "utsiden av lungen", badet for noen dager siden og da opplevdes det at når vannet nådde brystkassa at lungen skulle implodere. Samt at jeg har redusert lungekapasitet til enhver tid.

Dette irriterer meg grenseløst da jeg er 21 år og student, tidligere satset langrenn og sykling, og ønsker å kunne være i litt høyere aktivitet enn å gå turer. Dette er 4. gang lungen punkterte og dette er første gangen at jeg er så redusert etter operasjon med rubbing (har hatt to slike operasjoner tidligere). Bør jeg være bekymret?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du er nok disponert for å utvikle blærer på lungeoverflaten. Behandling med rubbing er vanlig, og tar sikte på at lungen skal vokse fast i brysthinnen på innsiden av brystkassen. Derved reduseres sjansen for nye tilfeller. Hvis lungen gnisser bort i brystveggen er det naturlig at det gir betydelige smerte fordi det er meget følsomme strukturer. Smertene vil gi seg etterhvert, men det tar nok noe tid før du er restituert igjen. Du har fått god behandling, og plagene du har nå er ikke bestemmende for din lungefunksjon i fremtiden.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Blodpropp i lungene?

Hei Er så bekymret. Er en kvinne på 45 år som alltid har vært frisk. Har lavt stoffskifte. Røyker litt i helgene, mer før. I mars fikk jeg vondt på baksiden av ryggen høyre side, og opp over armen. Det var vondt å ligge og sitte. Ble bekymret og tok kontakt med lege som tok EKG og mange prøver. Ingen ting ble funnet. Hadde også noen vannfylte poser under øynene i forbindelse med dette. Smertene forsvant, men i juni fikk jeg igjen samme symptomene. Legen fant da også hvite blodceller i urinen. Han trodde da det kunne være nyrestein siden det var store smerter bak i ryggen og henviste meg til CT. Smertene avtok igjen. CT avslørte derimot ikke noe på nyren men en flekk/ skygge på nederste del av lungen! Jeg fikk sjokk!

Nå er jeg smertefri, men måtte da til CT med kontrast. Legen min tror det kan være en forsnevring eller blodpropp i lungene. Jeg er så spent på svaret! Bør jeg ikke umiddelbart få medisin dersom jeg to ganger har hatt blodpropp i lungene? Tenk om det er kreft da? Føler meg i god form egentlig. Men nå går jeg å kjenner etter på alt mulig og tror det er kreft. Hvilke sykdommer kan det ellers være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan være flere årsaker til de smertene du beskriver. Lokalisert lungebetennelse eller blodpropp er blant disse. Hvis det skulle være blodpropp må dette undersøkes spesifikt med tanke på å se etter dette på CT. Å starte behandling med blodfortynning er ikke lurt hvis man ikke har en sikker diagnose. Jeg ville ikke ha tenkt kreft som mest sannsynlig her. Så når dette skrives har du kanskje allerede fått en avklaring. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og hjertesvikt?

Jeg har KOLS, Spirometrien viste at jeg har 60 - 70% lungekapasitet. Likevel blir jeg andpusten ved å rusle en tur på flat mark. Tok problemet opp med fastlegen. Han svarte at jeg jo har hjertesvikt og ga meg resept på vanndrivende. Jeg hadde håp om henvisning til hjertespesialist for å få avklart om det er det som er årsaken og hva jeg kan gjøre med det.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanlig spirometri gir ikke alltid et fullgodt bilde av lungefunskjonen og pusteproblemer som følger med kols. I tillegg må man også sjekke om det er lite eller mye emfysem, enten med diffusjonskapasitetstest eller med CT-undersøkelse. Hjertesykdom opptrer ganske hyppig ved kols, ikke sjelden flimmer og koronarsykdom. Hjertesvikt vil man ofte utrede hos kardiolog med ekkoundersøkelse av hjertet for å sjekke ut årsaken som ligger bak.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos lege

Hei. Jeg var hos legen i 4 etg. Jeg fikk høyere puls da jeg gikk i trappene, i tillegg er jeg litt redd for legekontorer slik at pulsen slo fort. Kan dette ha en innvirkning på resultater? Da jeg tok blodtrykk var den 130/60, På slutten av legetimen tok jeg den en gang til og da var den 120/60. Er dette noe jeg burde fulgt med på fremover?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Takk for spørsmålet om blodtrykket ditt.

De verdiene du oppgir at du målte hos legen din er alle sammen veldig fine blodtrykksverdier. Blodtrykket vil stige av ytre påvirkninger som å gå i trapper eller at du er anspent i undersøkelsessituasjonen. Uansett har du så fint blodtrykk at du ikke trenger bekymre deg for det. Blodtrykket stiger med alderen, så det naturlige for deg er å måle det cirka hvert femte år videre.

Hjerte/kar

Medisiner etter stenting

Jeg ble stentet i fjor og får utskrevet selo zok, lipitor og Albyl e. Er det nødvendig med alt dette når jeg ikke har høyt blodtrykk eller høyt kolesterol?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 23. august 2017
Helge Istad, Overlege

Når man er blitt stentet er det fordi der over år er tilkommet en eller flere stadig trangere kransårer. Kolesterol er den viktigste bestanddelen i det belegget som legger seg på innsiden av blodåren og til slutt gjør den så trang at man må stente. Lipitor senker kolesterolmengden i blodet, og det er vist i store undersøkelser at Lipitor er med å forhindre at nye forsnevringer tilkommer. Albyl E hindrer at der setter seg en blodpropp på et slikt forsnevret sted, og slik utløser et akutt hjerteinfarkt. SeloZok er en betablokker, og brukes til stort sett alle som har hatt et hjerteinfarkt. Først og fremst forhindrer det at farlige hjerterytmeofrstyrrelser utløses i ytterkanten av et gammelt infarktarr. Noen pasienter(særlig de med mindre infarkter) kan slutte med SeloZok etter få år. Hvis man har brystsmerter(angina) også etter stenting hjelper Selozok mot disse, og da bør man fortsette med medisinen.

Dermed blir SeloZok den eneste av disse tre medisinene du bruker som det kan vurderes om du skal slutte med. Først bør du diskutere dette med fastlegen din.