Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertesvikt og minusgrader

Hjerte / Kar Er hjerteoperert to ganger. Skiftet ut aorta klaffen. 2 ganger. Bruker Zetirizin 1 mg vanndrivende grunnet hjertesvikt. 3 Tbl daglig. Er overvektig ca 120 kilo.Kan jeg gå ut i kulde som er mere enn 10 minus.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å svare presist på dette spørsmålet uten nærmere kjennskap til din generelle helse. Ned til minus 10 grader er det stort sett greit for hjertepasienter å bevege seg ute. Men ta følgende forholdsregler:

- Kle godt på deg.
- Varm opp forsiktig, og ikke gå på raskt med en gang.
- Kjenner du ubehag, ro ned, snu og gå rolig tilbake igjen.
- Går du alene, er det lurt å si ifra hvor du skal, eller å ha med seg mobilen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fysisk aktivitet etter myokarditt

Hei, jeg fikk diagnosen akutt uspesifisert myokarditt da jeg fikk kraftige smerter i brystet og ryggen. Jeg lå på sykehus i en uke til observasjon. Det ble aldri registrert noe arytmi og både ultralyd og MR viste ingen skader på hjerte eller væskeansamling. Betennelsen var visst mest i hjerteposen. Jeg har hatt litt smerter, stølhet og stikk etter utskrivelse. Ble skrevet ut for to uker siden. Har fått kolkisin for å ta siste av betennelsen. Jeg har fått beskjed om å ikke trene eller drikke alkohol i seks mnd. Mitt spørsmål er hvordan dette forholder seg til sex og onani. Det øker jo ofte hjerterytmen, så hvor lenge bør jeg vente med det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Siden både ultrallyd og MR viser ingen hjerteskade, kan du være ganske trygg. Sex og onani kan øke hjertefrekvens, men ikke i samme grad som trening. Ut i fra det du forteller, ser jeg ingen farer ved seksuell aktivitet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spasmeangina

Hei! Jeg har fått diagnosen spasmeangina og er sterkt plaget. Spørsmålet mitt er om det er mange som klarer å være i jobb med denne diagnosen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spasmeangina betyr at du har normalt utseende kransårer på hjertet (dvs ingen synlige forsnevringer), men at årene antageligvis får episodevise spasmer. Da trekker de seg sammen og blodpassasjen blir trangere. Mindre blod kommer frem til hjertemuskelcellene og du får smerter i brystet. Tilstanden behandles med medisiner (kalsiumantagonister, langtidsvirkende nitrater, statiner og blodfortynnende), og mange har god effekt av dette. De fleste klarer å fungere i normalt arbeid, men det varierer hvor bra pasienter blir. Du bør snakke med legen din for å sjekke at du har optimal behandling, og om det er noe mer som kan gjøres for deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og trening

Hvor raskt kan blodtrykket bedres ved total omlegging av kostholdet og røykeslutt , daglig mosjon ?? I tillegg fått 50 mg med betablokker. Blodtrykket målt til 185/ 90. Fått betablokker som morgendose, skal ikke de tas om kvelden ? Skal ut på flyreise om en måned, 6 timer, er det forsvarlig ? Bruker og Crestor 10 mg ( statiner siden 1997 )

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at mosjon og bedre kosthold kan senke høyt blodtrykk. Går du samtidig ned i vekt, kan effekten bli enda større. Men hvor stor effekten blir og hvor raskt den kommer varierer veldig fra person til person. Noen opplever effekt allerede etter noen uker, men det for andre kan gå flere måneder. Og noen får dessverre ikke effekt av disse tiltakene i det hele tatt. Da blir den medisinske behandlingen spesielt viktig. 

Du skriver du får 50 mg betablokker, men ikke hvilken type betablokker. Styrken og dosen varierer nemlig mellom de ulike. Den vanligste typen er metoprolol i depotform (feks SeloZok). Denne medisinen skal normalt kun doseres en gang i døgnet og gjerne på morgenen. 

Det er viktig at blodtrykket er godt behandlet. Målet bør være å få det ned mot 140/90. Du bør ha tett kontakt med legen din, og sammen må dere finne frem til et behandlingsregime som gir tilfredsstillende effekt. 

Ut i fra det du skriver her, ser jeg ingen problemer med en evt flyreise. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stress, kolesterolstigning og hjerteinfarkt.

Som kvinne på 46 år var høyeste målte kolesterolnivå i løpet av livet på 4,3 mmol. Ingen andre sykdommer, ingen medikamentbruk, gentest for familiær hyperkolesterolemi negativ, ikke overvektig.

Opplever så kraftig stress vedvarende 1,5 år fra og med 46 år. Kolesterol, som tidligere viste 4,3, var 5 mnd senere steget til 7. Ingen tiltak ble gjort da blodverdiene ble oppdaget først i ettertid ved sjekk av labverdier.

Videre stiger kolesterol til 7,6 fortsetter å øke til 8,1 og et akutt hjerteinfarkt inntreffer før fylte 48 år. Homocystein øker også fra 20 til 50 på samme tid.

Jeg mener stress ene og alene kan ha gitt så rask utvikling av forhøyet kolesterol samt utvikling av hjertesykdom/infarkt. Hva mener du om det? Er du enig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Stress henger sammen med en rekke uheldige prosesser i kroppen og vil nok indirekte kunne bidra til vesentlig stigning i kolesterolet. De siste årene har det kommet en rekke forskningsstudier som synliggjør betydningen av stress og viktigheten av å behandle stress som en reell risikofaktor i forhold til hjerteinfarkt. (https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/stress-pa-jobben-pavirker-hjerte--og-karhelsen/). Det er viktig å ta stress på alvor og legge inn avstressing i hverdagen, f.eks trening, lytting til musikk, avspenningsøvelser mm. LHL-klinikkene planlegger også oppstart av stressmestringsgrupper. Stress må sees i sammenheng med de øvrige risikofaktorene, og for høyt kolesterol må vurderes behandlet med kolesterolsenkende medisin i tillegg til stresshåndtering.

Hjerte/kar

Svimmelhet og lavt blodtrykk

Har et blodtrykk på 105/75. Er kvinne på 50 med en normal vekt. Blir ofte svimmel når jeg reiser meg fort opp. Kan også sitte stille og føle meg svimmel. Er veldig trøtt til tider og får lett hodepinne - noe kvalm. Noe jeg kan gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Blodtrykket ditt er i det lavere området og det øker muligheten for såkalt "ortostatisk svimmelhet" når du reiser deg raskt opp. Svimmelhet kan også skyldes "krystallsyke"/plager fra balanseorganet, og dette kan du få undersøkt hos legen din. Jeg vil også anbefale at du får sjekket blodprosent, jernlagre og øvrige vitaminer for å utelukke andre årsaker til svimmelhet. I forhold til blodtrykket så bør du passe på å drikke nok væske og du trenger ikke å være redd for å spise salt.

Hjerte/kar

Tambocor etter ablasjon

Hei! Jeg skal nå slutte på Tambocor etter en ablasjonsbehandling og lurer på om man må trappe ned når man slutter? Bruker 100 mg x 2. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Gratulerer med gjennomført ablasjon. Du kan i avslutte tambocor uten nedtrapping. Lykke til!

Hjerte/kar

Kurs for hjertepasienter

Hei. Lurer på om det i 2016 vil det arrangeres tverrfaglig kurs "hvordan leve bedre med hjertesykdom?"

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 15. januar 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Det vil ikke bli arrangert slike kurs i regi av LHL sentralt, men flere lokallag har planer om å lage tilsvarende kurs lokalt med forelesere fra sykehus og andre aktuelle fagmiljøer i lokalsamfunnet. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med lokallaget der du bor og forhøre deg. Du finner oversikt over lokallag på våre nettsider. 

Med vennlig hilsen

Inger Elling 

Hjerte/kar

Blodtrykk og behandling

Hvordan trappe ned metoprolol 50 mg ? Førstegangsdebut høyt blodtrykk, 180/85, puls 96. Satt på metoprolol av fastlegen. Bør jeg ikke henvises til kardiolog ? Kvalm, hodepine, smerter i mage/ bryst. Bedre med livstilendring enn medisiner ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ubehandlet høyt blodtrykk skader kroppen, og øker faren for hjerneslag og hjerteinfarkt. Det er derfor viktig med god behandling. Et trykk på 180/85 er høyt og må behandles. Det spiller mindre rolle hvilken medisin som brukes, og det viktigste er at man oppnår tilfredsstillende kontroll. Behandling av blodtrykk er i hovedsak en oppgave for fastlegen, og det er sjeldent nødvendig med spesialist. Mange pasienter trenger gjerne flere typer medisiner samtidig for å få god kontroll på trykket. Bruker du en så lav dose som 50 mg metoprolol, er det som regel ikke nødvendig å trappe ned, og det er ufarlig å slutte tvert. Men jeg vil fraråde deg å stoppe en medisin som fastlegen har satt deg på. Dette må du evt gjøre i samråd med legen din, og finne et alternativ som passer deg godt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag og klaffefeil

Har i mange år, helt siden 80 tallet faktisk, vært plaget av palpitasjoner og VES +SVES. Har selvfølgelig oppsøkt lege, men etter us. har jeg alltid blitt avfeid med at alt er bra, det er bare nerver. Jeg har bare blitt verre med årene og tok kontakt med Varse hjertesenter i Danmark som mente de kunne hjelpe meg. da ble det plutselig fart på det lokale sykehuset når jeg ba om mine journaler og da viste det seg at jeg hadde både mitral og trikusp.insuff. Hvordan kan se holde slike opplysninger tilbake og hvordan er nå mine prognoser? Jeg er jo ganske redusert, masse arytmi, kvalm, svimmel, til tider tungpustet, trøtt og slapp. Som sykepleier så vet jeg jo at en klaffeoperasjon bør utføres før det oppstår markante svikt symptomer. Hva gjør jeg nå videre, min lege er likegyldig og mener dette ikke er noe problem. Medikamenter Bisoprolol 5 mg x 1

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ekstraslag VES/SVES er som regel godartede og påvirker ikke hjertefunksjonen. De fleste trenger heller ikke behandling. Noen kan være så plaget at det kan være nødvendig med medisinering for å redusere antall ekstraslag. Enkelte kan ha så mange ekstraslag (flere titusener i døgnet) at det kan svekke hjertets pumpeevne. Hos slike pasienter kan det iblant gjøres ablasjon (brenning i hjertet) hvor man brenner bort de områdene som gjør at ekstraslagene oppstår. 

En sjelden gang kan VES/SVES skyldes underliggende hjertesykdom. Feks trange kransårer. Dette kan sjekkes ved å gjøre ulike hjerteundersøkelse. Feks belastnings-EKG (arbeids-EKG). Ved en slik test får man pasienten til å sykle på ergometersykkel mens hjertet overvåkes med EKG. Hvis hjertesykdom er årsaken til ekstraslagene vil de øke i hyppighet etterhvert som pasienten belaster seg mer. Blir mistanken om kransåresykdom sterkere, kan årene undersøkes direkte med en angiografi. Alt dette vurderes og utføres av hjertespesialister. 

Når det gjelder klaffelekkasjer (trikuspidalinsuff. og mitralinsuff.) så er det sjeldent at de fører til VES/SVES. Dessuten er det ganske vanlig å ha små lekkasjer og de kan nærmest regnes som normale. Klaffelekkasjer gir problemer først når de blir store. Størrelsen bestemmes utifra pasientens symptomer (grad av tungpust) og med ultralyd av hjertet. Igjen er dette noe som gjøres av hjertespesialister. 

Mitt råd til deg er å få en henvisning til en hjertespesialist slik at han/hun kan gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen din. 

Mvh

Wasim Zahid