Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Hud

Barn med astma og kaldt vær

Mitt barn på 6 år går på skolen. Hun har astma, eksem og allergi. Om morgen blir barna kastet ut av SFO klokken 8:00 og da må de være ute til skolen begynner klokken halv 9. Hun har da allerede vært ute i 15 min da hun går til skolen. Hva burde være grensen på at hun kan være ute i kulden? De har ingen grense på SFO sier de . Selv mener jeg minus 10. Men vet ikke hva det burde være?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det finnes ingen nasjonale retningslinjer på temperaturgrense for barn og uteaktiviteter. Mange angir minus 10 grader for spedbarn og småbarn, men både fuktighet og vind vil ha mye å si. Blåser det, vil de effektive kuldegradene være lavere enn det som gradestokken viser.
Andre faktorer vil også spille inn, som hvordan barn er kledd. Små barn taper kroppstemperatur letter enn voksne og er mer utsatt for nedkjøling og forfrysninger. De bør derfor ha flere tynne lag med klær med ulltøy innerst og vindtett ytterst. Varme vintersko, lue , votter , hals og buff. Dersom barn kles godt, er det ingen friske barn som har vondt av å være ute, også når det er kaldere enn minus 10, men da bør de være ute i kortere perioder og de må holde seg i bevegelse.

For barn som har astma, vil det være individuelt hvordan de reagerer på kulde. Mange bruker beskyttelse foran munn og nese som en buff eller en varmemaske som varmer opp lufta som pustes inn og fungerer fint ute om vinteren. Dere kjenner barnet deres best og har erfaring med hvordan det reagerer på kaldt vær slik at dette formidles til SFO og skole for tilrettelegging ved behov. Ettersom barnet deres også har eksem, er det viktig at huden blir ekstra godt ivaretatt gjennom vinteren.

Her kan du lese om eksem og kulde.

Dere kan også sjekk med hvilke regler nærliggende kommuner praktiserer for skolebarn og kulde. Flere kommuner har lagt ut retningslinjer på nett. Uansett hva resultatet blir, er det viktig å ha en best mulig kommunikasjon med både SFO og skole. Om nødvendig vil legen også skrive ut en legeerklæring.

Her kan du lese om lunger og kulde.

Om du skulle trenge en samtale, kan du ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023, man- tors, 9 -15.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

Behandling av høyt blodtrykk etter svangerskapsforgiftning

Hei! Jeg er en dame på 40år. Fikk barn for 12år siden, haste keisersnitt pga sv. forgiftning. Blodtrykk har i ettertid vært litt forhøyet, sist målt 140/94, hvilepuls mellom 95og 100. Høyt blodtrykk i familien. Når bør en starte med medisin? Virker som noen leger ikke tar hensyn til det, mens andre (f. eks innlagt på sykehus for andre ting) mener dette bør utredes. Har ellers plager i form av ryggsmerter, generelle muskelsmerter og tidvis utmattelse. Blir usikker pga ulike uttalelser.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har hatt svangerskapsforgiftning er det spesielt viktig at du har god kontroll på blodtrykket ditt. Det bør ligge under 130/80.

Dersom trykket ditt virkelig ligger på 140/94, bør det nok litt ned. Men først må man være sikker på at det virkelig er forhøyet, og at det ikke bare var en tilfeldig måling. Jeg synes du bør få utført 24-timers blodtrykksmåling for å få et mest mulig presist bilde.

Av tiltak kan det være aktuelt med både livsstilstilak (mosjon og vektreduksjon hvis nødvendig) og medisinering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og supraventrikulær takykardi

Hei,er en jente på 23år som har fått diagnosen paroksystisk supraventrikulær takykardi etter at jeg var i en trafikkulykke i 2013.Fikk ingen fysisk skade på hjerte, men fikk flere brudd i ryggen, costafrakturer og bilateral pneumothorax.Arteria renalis på ve side ble revet av ( ble coilet, men er nå funksjonsløs).Har lettgradet kronisk nyresvik.Har hatt 24t BT-måling og har målt 180/110 på dagtid og 150/90 på natt.Tåler ikke betablokkere ogkalsiumblokkere.Er det noe annet som går ann å prøve?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig at blodtrykket ditt er godt regulert. Å gå med høyt blodtrykk over flere år øker faren for hjerneslag og hjerteinfarkt. Dessuten vil det forverre nyrefunksjonen din ytterligere. Du og legen din bør derfor absolutt prøve å finne frem til en kombinasjon av medisiner som både fungerer og som ikke gir bivirkninger. Det finnes flere alternativer å velge mellom. Hvis dette blir for vanskelig å håndtere på legekontoret, bør du henvises til spesialist på sykehuset. I ditt tilfelle bør du antageligvis henvises til en nyrelege.

Når det gjelder supraventrikulær takykardi og behandling av det, så kommer det an på hvor plaget du er. Hvis du ikke har veldig hyppige og plagsomme anfall, går det an å avvente uten medisiner også. Hvis du har mye plager og ikke tåler medisiner, kan du henvises til ablasjon. Da går man inn i hjertet og "brenner" vekk områder som gir takykardien.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner etter hjerteinfarkt

Mann på 57 år, koronar inf. for 3 år siden, med stent " Nedre høyre arterie, den viktigste av de 3 store årene var helt tett, arrdannelse i de 2 andre, ballong utblokking i en av de 2 akutt innfarkt" og var på bordet ca. 1,5 timer etter smertedebut. Foreskrevet en rekke medisiner som Zelozok 25mg. lipitor 80mg. acetylsalityrsyre 75mg. ramipril actavis 10mg. effient, opplevde store plager av statiner og zelozok, sluttet med alle unntatt acetylsal. 75mg. merkbar bedr. Ønsker uttalelse "Risikof"

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Etter et hjerteinfarkt er det viktig med god medisinsk behandling for å forebygge nye infarkter. Blodfortynnende og kolesterolsenkende medisiner er av helt sentral betydning og skal brukes. Det bør dessuten være god kontroll på blodtrykk, blodsukker og kroppsvekt. Røykeslutt er obligat.

Du bør absolutt bruke statin. Hvis du opplever bivirkninger bør du prøve å redusere dosen eller prøve et annet merke. Som regel finner man frem til en kombinasjon som fungerer bra. Snakk med legen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kosttilskudd etter hjerneslag?

Er det tilrådelig å bruke VitaePro etter et hjerneslag?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 04. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen.

VitaePro har vært sterkt markedsført, men det er så vidt jeg kan finne, liten vitenskapelig bevis for at VitaePro har effekt. Med vitenskapelig mener jeg studier med kontrollgrupper og som er designet slik at verken pasienten eller den som gir medisinen vet hva som blir gitt til pasienten. Ved å bruke vanlig, variert kosthold skal det ikke være nødvendig med VitaePro eller andre tilskudd. Les mer om kosthold og livsstiltiltak på våre sider. 

Du sier ingenting om hvilke medikamenter du bruker etter hjerneslaget, slik at det er vanskelig å tilrå eller fraråde bruk av VitaePro. Enkelte typer blodfortynnede medikamenter kan reagere på kosttilskudd som VitaePro. Du bør derfor diskutere bruken med fastlegen din.

mvh
Marita, LHL

Rettigheter

Fraskrivelse av samtykkekompetanse

Samtykkekompetent. Jeg har siden da jeg fikk påvist parox atrieflimmer blitt så påvirket psykisk av detre og gjort dumme valg med å overmedisinere for så gå til sengs. Lege spurte om jeg var kompetent jeg svarte ja men ikke ang medisiner. Kan jeg gi fra meg min egenrett til lege frem til lege får meg på rett kjøl? Er det dumt gjort av meg? Jeg nekter å ta statiner da jeg har prøvd de det er dumt mener hun. Hva anbefaler Dere meg å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. februar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

 

Du kan ikke med endelig rettslig virkning fraskrive deg din helserettslige samtykkekompetanse. En frivillig fraskrivelse vil du når som helst kunne trekke tilbake. Men du kan avtale et opplegg med legen som best mulig ivaretar ditt behov.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

sur mage

Kan man få "sur mage" ved bruk av Selo Zok? Hva med Emconcor?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2019
Helge Istad, Overlege

"Sur mage" eller det vi leger kaller dyspeptiske plager er en hyppig forekommende bivirkning av mange typer av medisiner. Det er ikke en hyppig bivirkning på de medisinene du bruker, som vi kaller betablokkere, men det forekommer på både SeloZok og Emconcor. Ved å prøve noen ganger å ta noen dagers pause og så starte på igjen kan du lettere bedømme om det er bivirkninger. Dog gjelder at man ikke skal slutte brått med betablokker, men huske å trappe ned dosen noen dager før man slutter.

Kosthold

overvektsoperasjon

Kvinne 52. Diabetes t2 (esokrin ) Insulinavhengig. metabolsk syndrom. Skal ta en gastric bypass operasjon om en uke. Veier 102. Målet er 65 kg. Er det mulig å bli kvitt insulin når jeg har brukt dette i 10 år? Hva med blodtrykk- og kolesterol tabeletter ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Det er flere historier om pasienter med diabetes som har kunnet slutte med insulin etter gastric bypassoperasjon. Det er vanskelig å si på forhånd om du vil bli en av de som kan slutte. Bedring i verdiene for blodtrykk og kolesterol er også vanlig, men det er ikke mulig fullt ut å bedømme på forhånd hvor mye operasjonen din vil påvirke dette.

Hjerte/kar

svimmelhetsanfall

Jeg får jevnlig små illebefinnende hvor jeg blir veldig svimmel, kald og blek. Er undersøkt godt hos lege og sykehus uten funn. Lege tok langtidsblodsukker også, det lå på tilsvarende 5,5. Jeg har sjekket med blodsukkermåling hjemme når «anfallene» skjer, og da ligger blodsukkeret som regel på 4-4,4. Ellers når jeg måler ligger det på alt fra 4,5-7,5. Kan det være mulig jeg får noen «ras» i blodsukker eller andre problemer relatert til mat? Jeg spiser som regel hver 4 time.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2019
Helge Istad, Overlege

At et fall i blodsukker ned til 4 - 4.5 mmol/l skulle utløse at du blir veldig svimmel, kald og blek høres lite sannsynlig ut. Enkelte personer merker økt tretthet en tid etter måltid, og dette kan være fordi den økte insulinfrigjøringen etter et måltid gir forbigående litt lavt blodsukker. Symptomene er imidlertid moderate.

Siden du har så uttalte symptomer bør du kontakte fastlegen din for en vanlig undersøkelse. Fastlegen kan avgjøre om ytterligere undersøkelser er nødvendige.

Hjerte/kar

intrakranialt aneurysme

Hei Finnes det tall på hvor mange barn som blir født med intakraniell aneurisme?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Intrakranialt aneurysme er en tilstand som kan medføre såkalt subaraknoialblødning - en type hjerneblødning som kan ramme yngre mennesker. Vi har mange typer av sykdomsregistre i Norge, og hvis der finnes tall på de som rammes av subaraknoidalblødninger/år så står dette sannsynlighvis i Hjerneslagregisteret eller i det såkalte NORKARregisteret.

Du spør imidlertid om hvor mange barn som per år blir født med et intrakranialt aneurysme. Slike aneurysmer oppdages jo bare når man får en akutt hendelse som en subaraknoidalblødning, eller hvis man tar CT eller MR av hodet av andre grunner. Man kan ikke vite hvor mange som går rundt med slike aneurysmer uten å symptomer av det.