Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Test for katteallergi

Hei . Min samboer har fått 13.6 ku/l på resultat med allergi. Kan man få likevel en ny katt hjemme med sånn verdi? Er det ganske alvorlig tall ? Jeg hadde en katt før, døde for 1 måneder siden og hun var nesten 14 år gammel.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Det er alltid legen som må tolke blodprøvesvar, men de som har en påvist allergi overfor katt skal ikk ebo med katt. Det vil ikke gjør allergien bedre, tvert i mot kan det bli verre. Så desverre er nok ikke katt noen god ide.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi, Hud

Eksem og hveteintoleranse

Hei, jeg er 13 år og sliter med hveteintoleranse. Jeg har lenge slitt med oppblåst mage og nærmest diaré. Nå sliter jeg spesielt med eksem og kløe. Det svir og det ser ut til at det bare blir verre. Jeg har sluttet å spise hvete, har klart å holde meg unna de fleste produktene. Vet du om en måte jeg kan forbygge denne eksemen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

 

Hei .

Så fint at du skriver til oss og spør.

Hveteintoleranse er ikke så vanlig, og det kan være vanskelig å stille riktig diagnose. Om du ikke er helt sikker på diagnosen bør du kontakte lege og få henvisning til spesialist, i ditt tilfelle en barnelege med kunnskap og erfaring om allergi og eksem. Det er viktig med en god utrdning om det er slik at du skal leve uten hvete resten av livet.

 Det er heller ikke sikkert at det er hvete som påvirker eksemet ditt. De som har eksem har en følsom hudtype som påvirkes av mange faktorer, temperaturending, stress, matvarer og mye annet. Det er skelden det er en matvare som har skylden og derfor skjelden at en diett alene hjelper. Det aller viktigste er derfor å behandle eksemet med rikelig fuktighetskrem, (eksmepelvis Canoderm som du kan få på blå resept) og eventuelt steroidsalver i perioder. Du kan lese mer om behandling av eksem her.

Prøv gjerne vår chatetjeneste for ungdom om du vil prate med en erfaren sykepleier

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Hundeallergi? Kan barn testes for allergi ?

Hei.
Jeg har en sønn på 4 år som har milde symptomer på allergi. I fjor sommer valgte vi å prøve allergimedisiner, da han klødde seg ofte i nese og øyne, og ofte virket forkjølet. Legen tenkte da i retning pollenallergi, men han var for ung til at de anbefalte å teste med blodprøver. Vi har nå anskaffet oss hund og jeg er redd for at vi ser en forverring av allergisymptomene, men jeg synes det er vanskelig, da det stort sett dreier seg om milde symptomer. Han klør seg ofte i øyne og nese og har de siste månedene svært ofte hatt rennende nese. Øynene er ikke røde eller rennende. Han har hatt flere runder med forkjølelse i de månedene vi har hatt hund (3 måneder). Når han er forkjølet blir han nesten umiddelbart svært surklete i brystet. Slik kan jeg ikke huske at det var med storesøsteren.

Jeg må innrømme at min største bekymring er astma og at det er noen få ting som gjør at jeg er redd for at dette kan være en mulighet. Jeg tenker da på dette med forkjølelsene. I tillegg oppleves han som en "bedagelig anlagt type". Men det mener jeg at han fort blir sliten og vil ikke være med på fysisk lek i særlig grad. Men han har siden fødselen vært kompakt bygd og vi har derfor tenkt at dette kunne være forklaringen. For 1 måned siden spiste han kiwi og hovnet kraftig opp i leppene og begynte å klø. Dette gjorde at jeg tenker kryssallergi, men siden det ikke er pollensesong går tankene mot hunden.

Slik jeg opplever det er ingen av hans symptomer til veldig stort hinder for han, men han oppleves som mer slapp/lat enn den gjennomsnittlige 4-åringen. Vi vil nødig kvitte oss med hunden, men jeg er samtidig svært redd for at vi fremprovoserer ytterligere problemer for gutten. Hunden får ikke være på guttens soverom og vi vasker ansikt og hender nøye etter kontakt med hunden.

Setter stor pris på råd/tips til hvordan vi bør gå frem videre.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

Din sønn er ikke for liten til at det kan gjennomføres en allergitesting. Om fastlegen ikke kan gjøre dette må du be om å bli henvist til en barnelege med kompetanses på allergi. Her kan gutten undersøkes, testes og dere får god veiledning når svarene kommer. Les mer om allergi her: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi/

Allergenene fra hunden er små partikler, fra spytt, flass og urin, som fester seg på klær, tekstiler og møbler og blander seg med støvet i hele boligen. Disse kan gi allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/ 

Hvilke tiltak dere må igangsette avhenger av testsvar, men ha i bakhodet at dette kan være en allergi for hund og da er den aller viktigste behandlingen å unngå det man ikke tåler, altså fjerne hunden fra hjemmet.

Ta gjerne kontakt med oss vi våre rådgivere på telefon 67 023 023 www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/radgivning/

 

 

 

 Vennlig hilsen Rose Lyngra

 

Allergi

Kan man bli allergisk mot ny katt?

Hei. Katten vår døde etter vi hadde hatt han i 10 år. Vi fikk ny kattunge i fjor sommer som foreløpig kun er inne. Kan man bli allergisk mot ny katt? Var ikke det før.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 06. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

En voksen katt er rolig og mye ute, mens en kattunge løper rundt, leker og holdes innendørs. Av den grunn vil en kattunge avgi flere allergener enn en voksen katt og det kan muligens være derfor du har fått en allergisk reaksjon.

Allergnene er proteiner fra flass, spytt, hår eller urin. Når katten slikker seg vil spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler. Disse er klebrige og ikke så lett å fjerne. De blander seg også med støv i luften og kan gi allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden.

Les mer: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose Lyngra

Allergi

Alternativer ved fisk- og skalldyrallergi

Hei Jeg studerer mat og helse ved Universitet i Tromsø hvor vi har en oppgave hvor vi skal lage sjømat, men en av elevene har fisk- og skalldyrallergi. Har du noen forslag til hva denne eleven kan spise innenfor kategorien sjømat?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Dersom eleven er allergisk overfor alle typer fisk og skalldyr er det ikke så lett å finne sjømat han eller hun tåler. Noen tåler visse typer fisk og/eller skalldyr så det bør dere sjekke først.

Bløtdyr inngår ikke i gruppen skalldyr så det er mulig kamskjell, blekksprut, blåskjell kan gå bra.

Lykke til

hilsen Helle

Lunge, Allergi

Tung pust ved fysisk aktivitet og mistanke om astma

Hei! Jeg er en 17 år gammel jente som for tiden er på utveksling i USA. Jeg ankom vertsfamilien min for 5 måneder siden. Familien min har en katt og en hund, og jeg har allergi mot katt og litt allergi mot hund. Hunden røyter en del og er alltid rundt oss, mens katten er for det meste i kjelleren og har ikke lov til å være på møbler.

Jeg har trent fotball store deler av livet og vært jevnlig i fysisk aktivitet. Siden ankomst i USA har jeg ikke trent noe særlig, men merket for et par uker siden at jeg er veldig tungpustet. Tenkte ikke mer over det før jeg spilte min første fotballkamp her for noen dager siden. Jeg er klar over at jeg ikke er i topp form men kun etter et par minutter fikk jeg pusteproblemer. Måtte anstrenge meg for å få luft men til og med da var det vanskelig. Følelsen av å ikke få puste skikkelig satt igjen mer enn en time etter at jeg var ferdig, pluss at jeg hostet en del.

Pappa har astma og jeg begynner også å mistenke at jeg har det. Vurderer å dra til legen men pga kostnader vil jeg høre med deg først om hva du tenker. Høres dette ut som symptomer på astma eller bare forferdelig dårlig kondisjon?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 31. januar 2017
LHL

Hei!

Ved astma er det først og fremst vanskelig å puste ut og noen opplever at det piper ved utpust. Slik du forklarer tung pust og hoste under fysisk aktivitet, råder jeg deg til å få en sjekk hos lege med tanke på en mulig astma 


Pelsdyallergi er en av flere faktorer som kan utløse astmasymptomer. Selv om katten stort sett er i kjelleren, vil den legge igjen allergener fra flass, spytt, hår eller urin oppe i huset også når den er der. I tillegg vil alle som er i kontakt med katten føre allergenene fra den rundt i hele huset, så det vil være nærmest umulig å unngå at du blir eksponert. Dette kan bli en lei utfordring for deg gjennom resten av oppholdet.  Allergimedisin demper symptomene og kan være til hjelp selv om det er langt fra  ideelt å bo med dyr man reagerer på.

Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

Allergi

Slapp av doxylin?

Hei. Jeg har bihulebetennelse på 3.uka og fikk doxylin av legen for dette, siden jeg ikke er blitt bra med saltvannskylling og nesespray. Starter med det i går. Føler meg mer utslått nå enn før jeg starta på medisinen. Mer vondt i hode, slapp, litt sånn på siden av meg selv. Vet jeg har reagert sånn på sterke medisiner før. Kan det være doxylin jeg blir så utslått av?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Ettersom du har fått Doxylin regner legen med at det er en bakterie eller mycoplasma som er årsak til bihulebetennelsen. Den type infeksjon gjør at du blir slått ut og det vil nok ta noen dager før du er frisk.

Det er også mulig det er bivirkning av medisinene du tar selv om kvalme, og magebesvær er de vanligste bivirkningen . Om det verdvarer bør du kontakte lege igjen.

God bedring og lykke til, hilsen Helle  

Allergi

Hvetestivelse

Hva er hvetestivelse? Har ei jente som har fått påvist hvetemel allergi. Kan hun bruke mat med hvetestivelse?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Hvetestivelse er fremstilt av hvete men inneholder mindre enn 20 ppm gluten, altså så lite at produktene regnes som glutenfritt. De som er allergiske overfor gluten eller har cøliaki  reagerer ikke  på så små mengder gluten som er i hvetestivelse.

Helt unntaksvis er noen så følsomme overfor hvete at de reagerer på hvetestivelse, men det er skjeldent.

Hvetestivelse inngår i et glutenfritt kosthold og kan brukes av de aller fleste. Det gjør det lettere å finne egnede matvarer ettersom svært mange glutenfrie produkter inneholder hvetestivelse.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Eggallergi

Hei Har en sønn på 7 mnd som jeg har gitt eggeplomme 3 ganger. 2 av gangene har han fått rødt utslett lignende elveblest og litt vablete rundt munn og på hals og små rødeprikke i bakhodet. Usikker på om det er av egget, men kan ikke skjønne det skulle være noe annet.Hvordan går jeg frem nå? Mvh Victoria

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi mot egg er en av de vanligste matallergier hos små barn.

Din sønn har fått utslett to av tre ganger han har spist egg. Utfordringen er å vite om det er egg som har skylden. Har han ikke fått mat med egg i overhode ellers er det større grunn til å mistenke egg enn om han har fått egg i mat. Dersom han har fått egg flere ganger uten å reagere er det mindre sansynlig at det er egg. Utslett kan komme og gå uten at man finner en årsak. Kun 30 % av barn med eksem har matallergi.  På den andre side er vabler rundt munnen mer assosiert med allergi enn rødhet og utslett.

Det er mulig å teste ved blodprøve og/eller prikktest om han har antistoffer mot egg, dvs positiv prikktest eller forhøyet IgE på egg. Jeg foreslår at du kontakter fastlegen og ber om å få tatt en blodprøve i første omgang. Resultatet av den vil avgjøre om videre utredning er nødvendig. I mellomtiden bør han unngå egg. Det er viktig at du observerer om han får utslett og vabler selv p åeggefri kost. Mulig de to tilfellen var uavhengig av kosten og det er viktige opplysninger for legen i utredningen.

Har du sprøsmål kan du ringe vår rådgivningtelefon på 67 023 023-

Lykke til, hilsen Helle

 

Kosthold, Allergi

Er matintoleranse årsak til smerter i bena?

Min datter på 16 år er født i Kina og fikk konstatert lett grad av laktoseintoleranse som liten. I dag spiser hun uten å ta hensyn til dette. I ca 1 1/2 år har hun vært plaget av smerter i bena, og vi finner ikke årsaken. Hun har jobbet med spenninger osv men smertene er ikke borte. Kan laktoseintoleranse evt. cøliaki være en mulig årsak som bør utredes?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

De vanligtste symptomene på laktoseintoleranse er mage/tarm problemer. Jeg er ikke kjent med at smerter i beina kobles til laktoseintoleranse.

Men ett eller annet er det som plager henne og jeg håper dere kan finne en årsak så hun får det bedre.

lykke til, hilsen Helle