Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

IST livskvalitet

Hei! Eg er ei kvinne på 35 år og har fått diagnosen Inappropriate Sinustakykardi. Eg gjennomgikk i tillegg ein ablasjon for 3 uker siden for AVNRT. Denne var vellykka ifølge sjukehuset, det har også betra ISTen. Eg står no på Selo Zok 50 mg for å holde nede pulsen.

Eg har følt meg dårlig særlig dei siste 1-2 åra, men fekk beskjed først nylig kva som feila meg. Diagnosen IST er visst ikkje så vanlig så føler eg får lite informasjon, og for meg er det noko som reduserer livskvaliteten min, og eg har gått frå å vere veldig aktiv til å ikkje orke noko.

Eg merker forverring i perioden mellom eggløsning og menstruasjon, og kardiologen seier dette kan stemme sidan sinusknuten er hormonregulert. Vil det hjelpe å gå på p-piller? Er det andre tiltak som kan hjelpe? Får berre uklare svar på dette.

Kardiologen seier eg kan trene, men korleis er det best å få til når eg blir så uvel ved anstrengelse. Er det tilbud der ein kan få hjelp til å starte opp ned trening igjen? Håper på å bli tatt på alvor.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Jeg har stor forståelse for frustrasjonen din. Du er plaget og får forringet livskvaliteten din. Du ønsker hjelp, men får ikke konkrete svar. IST (inapropriate sinus tachycardia) er en forholdsvis lite kjent tilstand, og en del leger kan lite om den. Ikke fordi de ikke er oppdaterte, men rett og slett fordi tilstanden ikke er fullstendig forstått ennå. Noe kunnskap eksisterer, og følgende punkter er viktig å ha med seg: 1. Før en logg over når du har høy puls. Kommer den innimellom eller er den der hele tiden. Klarer du å se noe mønster? Er det noe spesielt som utløser den? Prøv i så fall å unngå ting som utløser den høye pulsen. 2. Sjekk også om symptomene dine faktisk sammenfaller i tid med den høye pulsen. For hvis de ikke gjør det, vil det ha liten hensikt å behandle hjertet. Da må man se på andre årsaker til symptomene. 3. Behandling starter med betablokker (feks SeloZok). Du bruker 50 mg, hvilket er en forholdsvis lav dose. Hør med legen om du kan øke dosen. Trening er anbefalt da bedre kondisjon gir lavere hvilepuls. Men trening gir høy puls og da blir du dårlig igjen. Jeg skjønner dilemmaet ditt. Igjen kan det være en ide å øke selozokdosen litt slik at du ikke får for høy puls under trening. Hos noen kan kaffe og alkohol være en årsak, og det kan være verdt å prøve og kutte disse. Ivabradin er et annet medikament som kan være effektivt, men dette er en spesialistoppgave å vurdere. Hvis du er komfortabel med å lese engelsk, så anbefaler jeg deg å titte gjennom denne omfattende artikkelen om IST: http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1486711 Lykke til. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Hei jeg er en dame på 42 år, jeg har angst og migrene og spiseforstyrrelser. Jeg får anfall flere ganger. Jeg har mye medisin jeg tar. Mitt blodtrykk er 60. Hva skal jeg gjøre videre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Jeg er litt usikker på hva du mener når du skriver at blodtrykket ditt er på 60. Blodtrykk angis med to verdier: Et "overtrykk" og et "undertrykk". Feks 110/60. Et undertrykk på 60 er ikke unormalt for kvinner. Men hvis overtrykket er på 60, er det altfor lavt og det haster med å komme til lege! Jeg synes du skal kontakte fastlegen din og få en skikkelig utredning. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kulde etter bypassoperasjon

Hei. Tok bypassoperasjon mars 2015. Er det farleg å trene/gå i kulde? Kva kuldegrense er anbefalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei For å gi gode råd rundt dette må legen ha mer detaljer rundt helsen din, og ikke minst om hvordan det står til med hjerteårene etter operasjonen. Generelt sett er det trygt for bypass-opererte å være ute i kulden og feks gå på ski, hvis operasjonen har vært vellykket og blodforsyningen til de ulike delene av hjertet er gjenopprettet. Men variasjonen mellom pasientene er stor. Noen får hjertekrampe av å være ute i litt kald vær, mens andre merker ingen ting. Det er derfor vanskelig å sette noen spesifikke grense for temperatur. Du gjør lurt i å bli godt kjent med kroppen din. Kjenn etter hva du tåler, og når det blir ubehagelig. Lytt til kroppens signaler. Opplever du smerter, ubehag eller andre symptomer i kulden, må du roe ned og komme deg innendørs. Gå gjerne sammen med noen så du føler deg tryggere. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og overvekt

Heisan. Mann, 48, litt overvektig. Blodtrykk 160 over 106 etter en stressa førjulstid og usunn spising. Bør jeg kontakte lege og få regulert med medisin, eller er det innafor å ta grep med kosthold og komme seg ut på tur?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei og takk for godt spørsmål Høyt blodtrykk øker faren for hjerneslag, hjertesykdom og nyresykdom. Det er derfor viktig at blodtrykket holdes innenfor normale verdier. Hos voksne mennesker bør det ligge under 140/90. Det betyr at en verdi på 160/106 er litt for høy, og bør gjøres noe med. Overvekt er en viktig årsak til høyt blodtrykk. Mosjon, sunt kosthold og vektreduksjon kan ofte være nok for å normalisere blodtrykket. Jeg synes du skal kontakte legen din. Hen vil først sjekket om trykket ditt virkelig ligger så høyt, eller om det bare var en tilfedig forhøyet måling. Noen blodprøver kan også være på sin plass. Dernest bør dere lage en fremdriftsplan. Du kan prøve å endre på livsstilen og se om det hjelper på trykket. Hvis det ikke gjøre det kan det være nødvendig med medisiner. Lykke til!

Hjerte/kar

Høy puls etter cross fit

Hei. Jeg har noen spørsmål angående puls etter trening. Har nylig begynt med crossfit noe som jeg synes er ekstrem hard trening. Klarer å prestere rimelig bra..men etter økten får jeg flushing i ansikt og puls er fortsatt høy. Initialt faller den raskt (opp mot 30 slag) men 20 minutt er den fortsatt over 120 før det hele roer seg gradvis ned. Jeg synes dette er så rart, noen har nevnt for meg at dette har med min egen unike fysiologi å gjøre samt fjerning av laktat etter trening. Har nylig gjort ekko som var normal og kardiologen mente på at jeg i god form ( lvedd 56mm ef 55-60). Har også tidligere gjort ablasjon for avnrt og tachycardien etter trening føles på en måte ikke ut som en paroxysmal svt (brå start og slutt). Har du noen innspill? Er det farlig å trene? Livredd for at dette er en kardiomyopati eller noe. Har forøvrig gjort maaaange ultralyder og 24t ekg.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Takk for spørsmålet. Jeg forstår at du har en del erfaring med arytmi-feltet og har vært igjennom grundige undersøkelser. Flott at du trener! Som du er inne på tyder gradvis fall i pulsen (ikke brå start, brå slutt) på at dette er en normalvariant,- en 24t registrering under trening vil kunne gi et enda bedre svar på dette, men dette har du antakelig gjort allerede. Sjansen for kardiomyopati er minimal, gitt normal ultralyd og god fysisk form. Stå på!

Hjerte/kar

Redsel og hoppende hjerterytme

Hei! Jeg er en jente på 16 år som er svært mye redd. Jeg overtenker, og er redd et skal skje noe med meg i form av ulykker. Jeg tror det kan være en form for angst... Jeg vet at angst og psyke kan fremkalle fysiske problemer, men det beroliger meg ikke. Jeg får periodevis hoppende hjerterytme, som hopper over eller dobbelt slag. Jeg finner det skremmende, og samtidig føler jeg det prikker i hender og armer og at det er et stort press i brystet. Det gjør meg utrolig redd, og jeg er svært redd det er noe alvorlig galt. Jeg trener mye, spiller fotball... Er det grunn til bekymring?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Det er flott at du kan sette ord på dine tanker og bekymringer, det er første steg i å komme videre og legge tankene bak seg. Som du er inne på høres det ut som om du har en tendens til helse-angst. Angsten i seg selv kan skape en rekke ulike fysisk symptomer, som hjertebank og prikking i hender og armer (kan fremkalles ved at man puster raskere når man er redd, såkalt hyperventilering). Du er sprek og trener, og det er neppe noe alvorlig galt. Du skal vite at slik angst er ganske vanlig. Angsten kan ofte behandles ved samtaler. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med fastlegen din for en grundig gjennomgang. Sjansen for at du blir kvitt redselen din er god, men det vil selvsagt kreve litt tid og tålmodighet. Lykke til!

Hjerte/kar

mekanisk hjerteklaff, marevan og operasjoner.

Min mann steriliserte seg for 10 år siden, og fikk i 2010 operert inn titanklaff. Han bruker Marevan og betablokker. Har fått beskjed om at han ikke kan refertiliseres gr. for høy risiko ved å gå av Marevan. Hva skjer om en i denne situasjonen trenger en annen type "hvilken som helst" operasjon? Han gikk av (evt trappet ned) Marevan da han måtte til tannlegen for å trekke en tann etc (sjekket INR først og den var ok for inngrepet). Hva er forskjellen på å gå av Marevan når man går til tannlegen for inngrep, kontra operasjon? Hvor bør INR-nivået generelt ligge for at det er trygt å gjennomføre en operasjon? Setter stor pris på svar. Mvh.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Kirurgene kan gjennomføre ulike typer operasjoner hos pasienter som står på marevan, men risikoen for blødning i forbindelse med operasjonen er øket, avhengig av INR nivået. I din manns tilfelle må man avveie risikoen for blødning i forbindelse med inngrepet (hvis INR er høy) og risikoen for blodpropp i forbindelse med en mekanisk hjerteklaff (hvis INR er lav). Hvilket INR nivå som anbefales kommer an på type klaff (noen av de nyeste mekaniske klaffene kan tolerere lavere INR verdier, dette kan dere sjekke med fastlegen som har epikrise fra sykehuset). Dere skal vite at akutte, livreddende operasjoner alltid vil bli utført, også hos personer som står på marevan, og det finnes "motgift" som kan redusere INR verdien raskt i en slik situasjon. Ved mer bagatellmessige inngrep blir det en avveining mellom kirurg, pasient og evt. narkoselege/hjertelege, om man synes nytten ved inngrepet står i forhold til risikoen. Jeg håper dere kan få noe ut av dette svaret og ønsker dere lykke til!

Hjerte/kar

Hjertestarter/ICD og førerkort

Fikk infarkt i april. Har trent meg opp og bl.a vært på Feiring. Har vært i fin form hele tiden, men blir allikevel anbefalt og opprere inn hjertestarter. Hva da med førerkortet? Får jeg beholde det siden jeg ikke har vært noe plaget siden infarktet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Gratulerer med at du har fått trent deg godt opp etter infarktet. Hos pasienter med ICD/hjertestarter foreligger endel spesielle krav og vurderinger i forhold til førerkort, les gjerne: https://www.lhl.no/dine-rettigheter/andre-rettigheter/forerkort-og-helsekrav-for-hjertesyke/ Som en hovedregel må det ha gått minst 12 mnd observasjonstid etter bevissthetstap/"hendelse" (i ditt tilfelle dato for infarktet, ikke dato for ICD), og senteret som opererer inn/kontrollerer din ICD må skrive dispensasjonssøknad til fylkesmannen som tar hensyn til din spesielle situasjon og risiko for nye hendelser. Dersom du ikke har hatt bevissthetstap etter infarktet og den nye ICD en fungerer normalt er det godt håp om at du får dispensasjon for videre førerkort i klasse B, men din totalsituasjon i forhold til hjertet, og spesialisten og fylkeslegens vurdering spiller inn. Det gis som hovedregel ikke dispensasjon for tyngre førerkortklasser (C, D). Dersom du har fått anbefalt ICD av helsemessige årsaker er det etter mitt skjønn fornuftig å ta imot tilbudet og så får førerkortet komme i andre rekke. Jeg vil anbefale at du bestiller time hos det spesialistsenteret som skal implantere din hjertestarter for undersøkelse og en god samtale, om mulig. Lykke til!

Hjerte/kar

Hodepine, migrene og blodtrykk

Hei er en mann på 51 år som i en årrekke har slitt med høyt blodtrykk. Går på atacan pluss og selozok, sliter også med migrene. Har i en lengere periode nå ca 2,5 mnd hatt til tider store smerter i hodet på høyre side. Det er der jeg alltid får smerter når jeg får migrene. Det begynner med å stråle fra midt på ryggrad og opp i hodet rundt øret og ut i høyre skulder, det sitter en eller annen bak øyeeplet å presser på med en nål føles det ut som og det svir i hodet på den siden. Jeg får ofte vondt i hodet om nattan, morgen og kveld. Bruker mot det Imigran injeksjon og Maxalt rapid. Dette hjelper i noen time så må jeg på med mere medisiner. Var hos legekontoret i sta og målte blodtrykket for jeg følte att dett måtte være alt for høyt. For det suser i høyre øret og banker i takt med hjerteslagene . Blodtrykket blei da målt til, 185/122 med puls på 100. Hadde da sitti rolig å ventet på målingen i 20 min. Hva er ditt råd her. Mvh Bekymret 51 åring

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Jeg skjønner godt at du er fortvilet. Det du opplever virker ordentlig plagsomt. Iblant kan hodepine gi høyt blodtrykk, og andre ganger kan hodepinen skyldes høyt blodtrykk. Det kan være vanskelig å vite hva som er høna og egget. Jeg tror det er viktig at du får vurdert migrenen din skikkelig hos en spesialist. I Norge er det nevrologer som er eksperter på migrene. Be fastlegen din om en henvisning. Dernest tror jeg det er veldig viktig at blodtrykket er godt regulert. 185/122 er for høyt, og kanskje bør det gjøres noen justeringer av medisinene dine. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med. Håper dette ordner seg for deg. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Munntørrhet som bivirkning

Etter et hjerteinfarkt i fjor sommer så har jeg en del medisiner. I sommer startet store problemer med tennene. Etter utallige tannlegebesøk, og antibiotikakurer, og masse smertestillende, så er jeg nå rimelig fortvilet. Hver gang får jeg samme beskjed, om at det er betennelse i nerver. Jeg har enda ikke fått startet skikkelig behandling, for det er hver gang betennelse, noe som gjør at jeg ikke får gjort det ferdig.

Jeg har tatt spytt-test, og ligger akkurat over grensa på munntørrhet. Har alle disse tannproblemene sammenheng med hjerteinfarktet, og bruk av medisiner? Og er det noen mulighet for at jeg kan få dekket kostnadene? Hilsen dame, 47 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Alle medisiner kan ha større eller mindre bivirkninger. Etter et hjerteinfarkt blir du satt på flere ulike medisiner, og noen av disse kan munntørrhet som bivirkning. Jeg anbefaler deg å ta med alle medisinene dine til fastlegen, og spørre om noen av disse kan gir munntørrhet som bivirkning. Heldigvis finnes det mange alternativer. Hvis du reagerer på en type medisin, er det ikke sikkert at du gjør det også på en annen type. Det er viktig at du ikke stopper med viktige hjertemedisiner på egenhånd. MVh Wasim Zahid