Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisiner og søvnproblemer

Hei. Mann i 50 åra. Jeg tar Emconocor 2.5 mg om morgen og 2.5mg om kvelden. Så tar jeg Exforge 5/160 mg om morgen. Legger meg i 12 tiden på kvelden og våkner i 5-6 tiden om morgen. Må stå opp siden jeg ikke får sove. Tar så Emconocor og Exforge og legger meg igjen og somner og sover i flere timer. Hvorfor skjer det? Kan jeg ta Exforge om kvelden? Kan jeg dele opp mediseringen og ta Emconocor om morgen da?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å svare på dette. Det kan jo hende at søvnproblemene dine egentlig ikke har noe med medisinene å gjøre i det hele tatt. På en annen side kan det godt hende at søvnproblemene er en bivirkning av medisinene. Da kan det tenkes at det hjelper om du endrer på tidspunktene eller dosene. Eller prøver andre medisiner. Dette må du ta opp nærmere med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og bilyd på hjertet

Hei jeg er en dame på 50 og har ved flere ganger fått vite om bilyd på hjertet. Blodtrykk venstre målt til 118/71 og 115/ 59, målt 2 ganger. Målt på høyre 141/70 og til 111/68 målt 2 ganger. Leger sier det er fine trykkmålinger, jeg føler meg ikke sikker på dette, da det ofte stikker til på hjertesiden. Hva mener du?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En bilyd kan iblant høres over hjertet, selv om alt er normalt. Da kaller vi det gjerne en "fysiologisk bilyd". Men en bilyd over hjertet er også ofte et tegn på at en klaff enten er trang eller lekker. Eller at det er et hull i en hjerteskillevegg. For å få endelig avklaring på hvorfor du har bilyd, må det gjøres en ekkokardiografi - ultralyd av hjertet. Dette gjøres av hjertespesialist. Be fastlegen om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsette med medisin mot hjerteflimmer?

Jeg er 53 år og fikk påvist for høyt stoffskifte i januar 2016. Jeg var veldig dårlig og ble lagt inn på sykehus. Pga det høye stoffskiftet ble det funnet at jeg hadde hjerteflimmer som jeg hadde fått pga dette. Etter nesten 2 døgn med medisin slo hjertet om til riktig rytme igjen. Jeg går fortsatt på medisinene jeg fikk da. Metoprolol. Er det nødvendig at jeg fortsetter å bruke disse? Jeg har nettopp tatt 48 timers EKG og ultralyd av hjertet som viser at alt er normalt. Ettersom hjerteflimmeret antakelig kom pga det høye stoffskiftet og det nå er helt normalt er det da nødvendig å fortsette med Metoprolol?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du har et godt poeng, og det kan godt hende du ikke lenger trenger Metoprolol. Men før du slutter, bør du ta det opp med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesvikt i Oppland

Har LHL Oppland hjertesvikt avd.?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 22. august 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. En oversikt over LHLs Opplands lokallag finner du her: https://www.lhl.no/lhls-lokallag/oppland/.

Hvis du har spørsmål om hjertesvikt kan også kontakte vår rådgivning eller snakke med likemenn. I våre interessegrupper for hjerte- og lungetransplanterte og personer med hjertestarter finnes det også andre som har erfaring med hjertesvikt, se: https://www.lhl.no/lhls-arbeid/interessegrupper/fhlt--transplantert/ og https://www.lhl.no/lhls-arbeid/interessegrupper/hjertestarter--icd/.

Hjerte/kar

Fallskjerm etter ablasjon

Hei, jeg er nylig operert for atrieflutter (1,5 uke siden). Operasjonen gikk bra og jeg skal gå på Eliquis 2,5mg i 3 måneder), etter det skal jeg slutte. Har planer om å hoppe i fallskjerm om 1 mnd. Er det noe i veien for at jeg kan gjøre det eller behøver jeg å ta hensyn til ablasjon behandlingen eller hjertet? Mvh A.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Med tanke på selve ablasjonen inni hjertet er det neppe noe problem med slik aktivitet om 1 mnd. Jeg ville derimot vært litt mer betenkt over at du skal hoppe i fallskjerm mens du går på Eliquis. Dette er en kraftig blodfortynnende medisin, og faren for blødninger er litt større mens du bruker den. Jeg er ingen ekspert på fallskjermhopping, men vil anta at det kan være en nokså røff opplevelse for kroppen. Faren for å slå seg, og få blødninger er tilstede. Hadde du vært min pasient, ville jeg anbefalt å vente med hopping til du er ferdig med Eliquis.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kraftige hjerteslag

Hej, mitt hjärta slår väldigt hårt och har gjort en stund tilbake, kanske 1 til 3 mån. tid. Jag har normal puls och blodtryck, tatt masse blodpröver som är OK men varit stressad en periode. Selv om stressen lagt sig slår fortsatt hjertet veldig hårt. När jag sitter upp avslappet så ser jag hur bröstet fysisk dunkar, och jag känner det veldig gott speciellt när jag ligger. Då gungar hela kroppen med hjärtslagen. För 2 år sen slet jag med dubbelslag och gick med 24 timers EKG som ikke viste noe. Dubbelslagen forsvant bara en dag. Bör jag sjekka detta, selv om alle pröver är OK? Livrädd jag har noen sykdom. /

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor raskt og hardt hjertet banker styres av nervesystemet og avhenger av flere ulike ting. Aktivitet, hvile og stress spiller alle inn. Noen av oss har et veldig sensitivt system, og kan derfor få hardere slag innimellom. Dette er ikke farlig. Selv om stresset har gått over, så vil stresshormonene fortsette å sirkulere en stund i blodet etterpå og kan forårsake kraftige slag. Alle testene du har tatt så langt er normale, og det bør berolige deg om at du ikke har noen alvorlig hjertesykdom. Er du likevel bekymret kan du ta en ny prat med legen din. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag

Hei! Jeg har siden en uke tilbake slitt med mye ekstra slag som kommer i serier.. 3,4,5-8 slag på rad før at siden slå normalt i 2-20 minutt før det samme skjer igjen.. jeg har vært til legevakta og tatt 2 EKG som var normal (kjende selvfølgelig ikke noen ekstra slag under EKG) men det blev ikke tatt noen blodprøver eller slik, har blitt henvist til 24-h EKG men ikke før ut i september.. jeg er veldig urolig før at ditte skal vare noe allvarlig og at vente i 3 uker til er før lenge med redsel før at det skal rekke å bli noen skader/permanente skader på hjertet under tiden. Fikk også utskrevet betablokker propranolol som jeg har spist i 3 dager nå uten at merke noen forbedring på ekstraslagene. Jeg er veldig bekymret og jeg undrer om jeg har god grunn til og vare det? Kan det vare noe annet en ekstraslag? Mvh mann 30år litt høyt blodtrykk men spiser exforge mot det og trykket var 150/90 når jeg var på legevakta. Takksam før svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange ulike typer hjerterytmeforstyrrelser. For pasienten vil det fleste arte seg likt: Harde, raske, kraftige hjerteslag. Derfor må vi leger finne ut hvilken rytmeforstyrrelse det egentlig dreier seg om, slik at vi kan gi korrekt behandling. EKG tatt under plagene er avgjørende for å finne svaret. Sånn sett har du vært helt korrekt håndtert sålangt.

Jeg kan forstå at du synes det er lenge å vente til september, men det er svært sjeldent at unge personer har farlige hjerterytmeforstyrrelser. Det er derfor høyst sannsynligvis helt ufarlig for deg å vente noen uker på utredningen. Det er heller ikke fare for at hjertet ditt får noen varig skade av dette i ventetiden. Skulle du imidlertid bli verre i ventetiden er det selvfølgelig viktig at du tar kontakt med lege.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav hvilepuls

Jeg har et spørsmål som går på dette med puls. Jeg er fysisk svært dårlig trent, rett og slett fordi jeg ikke har trent regelmessig siden jeg var 15-16 år. Nå er jeg 25. Likevel har jeg en veldig lav hvilepuls på mellom 50 og 60. Når jeg sover kan den også havne under 50. Jeg føler meg fysisk helt fin, og kan ikke si jeg føler på noen symptomer utover en del ekstraslag, enten enkeltslag eller flere på rad i noen sekunder. De akkompagneres ikke av svimmelhet eller brystsmerter. Er dette grunn til bekymring, eller har jeg lav hvilepuls uansett av genetiske årsaker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepulsen påvirkes både av trening og av genetiske årsaker. Noen har bare rett og slett lav hvilepuls. Lav hvilepuls er som regel ikke tegn på sykdom, og snarere vitner det om god hjertehelse. Det er ikke uvanlig å ha puls under 50 når man sover.

Det er også helt normalt å ha ekstraslag. I perioder  har man flere ekstraslag enn andre ganger. Hvis du har flere ekstralag etter hverandre, og dette varer i flere sekunder, er det grunn til å sjekke det nærmere. Dette kan være tegn på hjertesykdom (men trenger ikke være det). Du kan begynne med et EKG hos fastlegen din, og evt. få deg henvist til langtids-EKG-registrering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Måle atrieflimmer med app, henvisning til ablasjon?

Hei. Har hatt omfattende hjerteutredning. HCM, trange halskar og høyt blodtrykk og atrieflimmer. Sitter nå igjen med anfallsvis atrieflimmer påvist i 2016. De andre diagnoser er avkreftet som feil. Har siden 2016 ikke klart å fange opp atrieflimmer på Holter-test da jeg har vært sykmeldt når de har satt meg på målingene og da er jeg jo i ro. Har tatt sykkeltest men de finner ikke noe flimmer der, noe jeg selv har sagt det ikke vil gjøre fordi anfallene kommer etter en tid med fysisk aktivitet / arbeide og aldri etter bare 15 min på en sykkel. Har selv prøvd å provosere frem, men er ikke mulig. Jeg fikk tips fra en lege om en app fra AliveCor og utstyr som heter Kardia. Denne var til å stole på, fikk jeg bekreftet. Jeg fikk ikke tak i utstyr i Norge. Men bestilte den direkte fra produsenten i USA. Den kom i posten etter bare 5 dager. Satte meg godt inn i bruk da det er tilgjengelig norsk bruksanvisning. (Kan nevne at jeg har et eget EKG apparat fra før som har vist flimmer flere ganger men og mye R og T-bølger. Denne stoler ikke legen på. ) Har gjort mange målinger bare for å lære meg den nye fra Kardia. Nå siste 14 dager har jeg hatt ferie, men jobbet med motorsag, trefelling og opplasting av vinterved på 1000 meters høyde i fjellet. Jeg har drevet på alene og første uken fikk jeg tre anfall med tung pust og puls opp i 168. Jeg mister kontrollen over kroppen da anfall kommer og denne gang skjedde det med motorsag i gang og fikk et kutt over låret. Heldigvis med vernebukse for om ikke så hadde jeg nok blødd ihjel der oppe. Anfallene påvirker meg slik at alt føles som å stoppe opp og jeg klarer nesten ikke bevege meg. Etter anfallene er jeg totalt utslitt og det føles som om jeg har løpt maraton. Jeg fikk registrert noen målinger da men det står uklassifisert på dem. Nå på fredag kom nye anfall. Drev da og samlet ved. Puls på 181 målt med Kardia app. Der står det AF, Atrieflimmer. Gjorde 2 målinger og det etter å først kommet meg opp til hytta. Den siste lå på 160 i puls, men kunne nok målt mere, men følte det er unødvendig. Kan man bruke disse målingene opp mot lege for å prøve bli henvist til ablasjon, noe dere flere ganger har svart meg på at er en løsning siden jeg ikke tåler betablokkere? Målinger kan sendes direkte fra Kardia App på e-post.

Fikk sist i juni 17 Metoprolol 50 mg pill inn pocket av min nye fastlege. Men når jeg bruker disse så orker jeg ikke noe. Hun sa da at jeg hadde prøvd alt og ikke kunne hjelpe meg mer. Jeg har bare et ønske i en alder av 45 år det er å komme meg tilbake til full jobb.

Bør jeg jobbe for henvisning til ablasjon? Hva må til for å få det kan man bruke egendefinerte målinger fra Kardia app? I tillegg har jeg jo skriftlig målinger fra kardiolog i 2016 som viser atrieflimmer da jeg gikk med R Tester. Eller må jeg leve med plagene resten av livet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra beskrivelsen din kan det godt hende at det er atrieflimmer du har, og det kan godt hende at du trenger ablasjon for behandling. Iblant kan det være utfordrende å fange opp flimmeren på de vanlige registreringene, og da kan slike alternativer som Kardia være et godt supplement. Hvis registreringen er av god kvalitet (lite støy og forstyrrelser) ser jeg ingen grunn til at den ikke skulle "telle" som dokumentasjon.

Merk, det er ikke fastlegen som henviser til ablasjon, men en kardiolog. Registreringene må i så fall vises til den eller de kardiologene du har hatt kontakt med, slik at de evt. kan henvise deg videre til et senter som utfører ablasjon.

Mvh

Wasim Zahid