Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Nitroglyserin mot hjerteinfarkt

Har en venninne som har fått et hjerteinfarkt, hun ble ikke stentet, det ble brukt nitroglyserin for å ordne det, er det mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det er mulig. Det er ikke alltid behov for stenting ved hjerteinfarkt. Det er heller ikke alltid mulig med stenting. Da bruker man medisiner i stedet. Det er sjeldent at et infarkt behandles kun med nitroglycerin, så det er sannsynlig at hun fikk andre medisiner i tillegg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodfortynnende mot blodpropp på fly

Hvis jeg tar blodfortynnende sprøyte for DVT når jeg er ute og flyr, kan jeg risikere å få en ny DVT dager/uker etter avsluttet flytur da også ? Har hørt at dette kan forekomme uten blodfortynnende medisiner. Sikrer denne medisinen som varer i 24 timer som jeg tar ved flyturen denne risikoen også? Synes dere at en 6 timers flytur er for lang, når jeg har hatt DVT?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å gi et helt presist svar på dette. Alle tiltak man iverksetter, er for å minke faren for blodpropp. Full sikring er nesten aldri mulig. Men tar du en sprøyte med blodfortynnende medisiner før en flytur, er sjansen for blodpropp ganske liten. Både under turen og etterpå.

En 6 timers flytur er ikke for lang dersom du er godt behandlet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risiko ved bruk av Marevan

Hei, Jeg er en mann på 30 år som har gått på Marevan de siste 10 årene i etterkant av blodpropp i begge benene (DVT). Dette skyldes en medfødt feil med en eller flere vener som er i klem, og jeg er derfor ekstra utsatt for blodpropp og er satt på livsvarig Marevanbehandling.

På grunn av flytting og manglende kompetanse hos diverse fastleger opplever jeg at denne oppfølgingen har falt litt mellom to stoler, også fordi jeg har apparat for å måle INR selv. Selve INR-verdiene har vært svært stabile de siste årene, noe som er veldig bra.

Mitt spørsmål er hvordan man skal stille seg til livsvarig bruk av Marevan/Warfarin? Min alder og situasjon opplever jeg som svært sjelden, da denne type medikamenter stort sett brukes av eldre, eller i kortere perioder for andre. Det dukker opp nye blodfortynnende medisiner, for eksempel Albyl-E og tilsvarende blodplatehemmere, men etter hva jeg har forstått er ikke dette like aktuelt i mitt tilfelle. Finnes det noe ny forskning eller øvrige medikamenter som jeg ikke kjenner til?

Når man leser om livsvarig bruk av Marevan/Warfarin, så dukker to risikoelementer opp: 1) økt risiko for hjerneslag, og ikke bare pga. blødningsfare, men som en bieffekt av Marevan. 2) "Arteriosclerosis" (hardened arteries - i mangel på bedre norsk), som går på økende kalsiuminnhold i alle vaskulære vev.

Disse tingene skulle jeg gjerne hatt mer informasjon om, og visst hvor jeg skal henvende meg for informasjon og oppfølging. Som nevnt tidligere, det er mye foreldet og manglende kompetanse hos flere av fastlegene jeg har vært involvert hos.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Marevan er et av våre eldste og mest brukte medisiner. Vi har svært lang erfaring med medikamentet og vet mye om bruk og effekt. Det er mange pasienter, også yngre, som har gått på Marevan i mange år.

Albyl-E og andre platehemmere er ikke et alternativ for deg. Det gir rett og slett ikke  beskyttelse mot nye propper i de dype venene. 

De siste årene har vi fått en ny gruppe med blodfortynnende medisiner som går under fellesbetegnelsen "NOAK". Disse er like effektive som Marevan og kanskje også litt tryggere med tanke på blødninger. En annen fordel er at de har fast dosering og du trenger ikke flere INR-kontroller. Kanskje dette kan være et alternativ for deg.

Hvis du ønsker mer inngående informasjon om blodfortynnende medisiner og deres effekter, er det nok hematologer som kan mest om det. Dette er eksperter på blodsykdommer, og finnes stort sett kun på sykehus. Da må du henvises dit.

For å bytte til en NOAK trenger du imidlertid ikke en hematolog. Dette kan fastlegen også gjøre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Redusere eller kutte ut blodtrykksmedisin

Jeg bruker Candesartan 32 mg mot høyt blodtrykk. Har endret livsstil. Blitt 20 kg lettere, endret på kostholdet, går lange turer hver dag og er mindre stresset. Legen min er ikke like begeistret som meg for å redusere eller kutte ut medisinen. Har brukt den samme dosen i ca 7 år nå. Er det realistisk å kunne redusere eller fjerne medisinen etter disse endringene? Hvilke kriterier legges til grunn ved en slik endring? På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du har iverksatt disse tiltakene. Vektreduksjon, bedre kosthold, mindre stress og mer fysisk aktivitet er godt for helsa og kan også redusere blodtrykket. Det kan godt hende at blodtrykket har gått såpass ned at du kan redusere medisinene dine. Dette er ikke urealistisk. Du bør få utført en 24 timers blodtrykksmåling for å få et godt mål på hvor trykket ligger nå. Hvis det ligger lavere enn før, helst nede i normalområdet (feks under 130/80), kan det godt hende at du kan redusere medisinene. Men hvis trykket fortsatt ligger slik at du trenger behandling, og du tåler behandlingen godt, er det nok det beste for deg at du fortsetter med den. Snakk med fastlegen om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsak til nye blodpropper

Hva er årsaken til at når jeg har hatt en blodpropp (DVT) har økt sjanses for å få flere?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være flere årsaker. Både at du har en underliggende genetisk disposisjon og at anatomien i blodårene dine er slik at de øker risikoen for blodpropp.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Naturmedisin etter stenting

Håper jeg kan få svar på om naturmedisin er kompatibelt med blodfortynnende medisin etter en stent. Er så rart at ingen kan gi et klart svar på dette, hverken av hjerteleger på Ulevål eller sykepleiere/farmasøyter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Å få stent i en hjerteåre er et komplisert inngrep. Det krever nøye medisinsk behandling etter prosedyren. De medisinene som anbefales til hjertepasienter, og spesielt til de med stent, er det forsket svært mye på. Effekt og nytten av slik medisiner er svært godt dokumentert. Vi vet at de fungerer.

Det samme kan vi ikke si om naturmedisiner. Det er ikke forsket på samme måten på de medisinene. Videre er det heller ikke helt sikkert nøyaktig hva de ulike naturmedisinene inneholder, da det ikke er samme strenge krav til innholdsdeklarasjon på slike medisiner. Vi kan rett og slett ikke vite hva de inneholder, og derfor heller ikke vite hvordan de påvirker andre blodfortynnende medisiner.

Det tryggeste er å holde seg unna naturmedisiner hvis man har gjennomgått stenting og trenger blodfortynning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertemedisin og urtemedisin

Kan hjertemedisin fungere med urtemedisin som f eks Chaga, K2, Mariatistel etc.?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke kunnskap om urtemedisin og kan derfor ikke uttale meg så mye om det. Generelt vil jeg si at vanlige hjertemedisiner er godt undersøkt, forsket på, og har god vitenskapelig dokumentasjon på at de virker. Vi kan derfor med stor sikkerhet si at de vil ha effekt hos pasienter. Urtemedisinene går ikke gjennom den samme strenge prosessen, og vi vet egentlig ikke om de virker i det hele tatt. Jeg pleier å anbefale pasientene mine å kun bruke medisiner med godt dokumentert effekt.

Mvh

wasim zahid

Hjerte/kar

Hjertebank og aortainsuffisiens

Hei er en mann på 34 år som har en liten aourta innfisens. De siste to måndene har jeg merket ekstra slag/hjertet slår fort to til tre ganger om dagen, Er dette farlig tro? Leser symptomer på nettet, der står det at det kan være flimmer, Håper på et raskt svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En liten aortainsuffisiens gir vanligvis ingen plager. Det er først når en slik lekkasje blir stor at den kan bli plagsom. Da er tungpust og tretthet de vanligste symptomene. Ved stor lekkasje kan det bli en betydelige belastning på hjertet, og det kan føre til ekstraslag. Men dette er ikke vanlig med små lekkasjer.

Det er ikke uvanlig å ha ekstraslag, selv hos helt friske personer. I perioder kan man ha mer ekstraslag enn ellers. Hvis du er engstelig for om dette kan være noe mer enn bare ekstraslag, må du få tatt et EKG mens du har disse slagene. Da kan det være en ide å få seg henvist til langtids-EKG. Ved en slik undersøkelse går du rundt med et EKG-apparat tilkoblet i flere dager som registrerer hjerterytmen din. Er det noe uvanlig eller feil, blir dette fanget opp og korrekt behandling kan igangsettes.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Press i brystet når jeg reiser meg

Hei! Av og til når jeg reiser meg opp fra sittende stilling, kommer det et press i brystet som brer seg opp på sidene av halsen, og av og til videre til hodet. Dette varer i noen sekunder. Samtidig kan pulsen bli lavere og hard. Hva er det som skjer? Er det noe å bekymre seg for? Vanligvis stiger pulsen når jeg reiser meg opp. Har nettopp tatt ultralyd av hjertet og ekg pga ekstraslag, alt ok, men glemte å spørre om dette problemet. Det kommer ikke i aktivitet, bare når jeg reiser meg og begynner å gå. Ellers normalt blodtrykk. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

At du allerede har fått undersøkt hjertet med ultralyd er bra. Det utelukker en del hjertesykdommer. Jeg vil også anbefale å gjøre langtids-EKG for å fange opp evt. hjerterytmeforstyrrelse, dersom du har det. Et arbeids-EKG kan også være lurt. Da vil man kunne se hvordan hjertet oppfører seg under belastning.

Puls og blodtrykk varierer når du endrer leie, feks fra liggende til stående stilling. Dette er regulert av en del av nervesystemet som kalles det autonome nervesystemet. Hos enkelte er dette systemet veldig sensitivt. Iblant kan det rett og slett gå krøll på dette systemet også.

Ut i fra beskrivelsen på symptomene dine, virker det ikke som om dette er noe alvorlig. Men det er nok lurt at du får det sjekket nærmere. Snakk med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av metoprolol

Hei. Jeg går på 50 MG Metoprolol depot for høyt blodtrykk. 25 MG ble for lite så derfor økte dosen. Jeg føler meg ikke i form etter at dosen økte. Jeg svetter, har kramper om natten, tung utpust når jeg ligger på rygg, søvnvansker, depresjon, sure oppstøt . Bør jeg ikke bytte medisin ? Finnes det noen tabletter med lite bivirkning? Jeg tåler ikke sulfa og jeg får bivirkninger av det meste.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det virker som om du er blant de som får bivirkninger av metoprolol. Heldigvis finnes det mange alternativer til metoprolol for å behandle høyt blodtrykk. Hør med legen din. Ofte må man prøve og feile litt før man finner en endelig kombinasjon som fungerer godt og samtidig gir lite bivirkninger. Moderne medisiner innen klassen ACE-hemmere eller ARB gir ofte lite bivirkninger.

Mvh

Wasim Zahid