Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Stoppe plavix etter 12 mnd

Hvorfor slutte med Plavex etter 12 måneder etter ustabil angina som ble behandlet med utblokking med stent? Personen det gjelder har tidligere gjennomgått minst to hjerteinfarkt, er bypassoperert og har gjennomgått flere utblokkinger med stent. Hvorfor er det slik at plavex ikke gis livslangt? Øker risikoen for nye episoder når plavex behandling stoppes ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Stenter er laget av metall, og kroppen oppfatter dem som et "irriterende" fremmedlegeme. Det betyr at det kan danne seg og feste seg en blodpropp i et område med stent og forårsake alvorlig hjerteinfarkt. Derfor gis det to typer med blodfortynnende medisine etter stenting: Albyl-E og en annen type, feks Plavix. Etter hvert som stenten blir dekket av kroppens egne blodåreceller, blir den "gjemt" og kroppen oppfatter den ikke lengre som fremmed. Da er det ikke lenger høy fare for at det skal sette seg en blodpropp, og man kan stoppe med den ene typen blodfortynnende. Den andre (albyl-E) må fortsettes livslangt. Hvor lang tid det tar før stenten er dekket, varierer fra person til person. Men etter 12 mnd er man rimelig sikker på at de aller fleste er dekket. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av ventrikkeltakykardi

Hei. Jeg er 29 år,mann som ble akutt innlagt grunnet akutt ventrikkeltakyardii der hjertet slo 290 ganger pr min. De har kommet frem til at de skal gjøre en ablasjon der de først frem provoserer og så bruker laser. Spørsmål 1: Hva er egentlig denne sykdommen,og hvordan fungerer hjertet feil med det? 2: De skal gå inn via begge lyskene. Men jeg VET at jeg ikke klarer ligge rolig. Jeg bruker morfin og betoligende i store doser hver dag grunner kronisk invalidiserende clusterhodepine. Så det er vanskelig å roe meg ned med medikamenter. Er det mulig å få narkose med dette? Jeg har tidligere måtte ha det ved gastroskopi samt skopi i urinrøret. Jeg vet det bare er ubehagelig,men problemet er at hode tar over og jeg hopper ned fra bordet og løper min vei grunnet panikk...... *flau*

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Den normale hjerterytmen kalles sinusrytme. Ved sinusrytme starter hvert hjerteslag med en elektrisk impuls i høyre forkammer som så sprer seg til hele hjertet i løpet av millisekunder og får det til å trekke seg sammen. Ved ventrikkeltakykardi er det en feil i hjertets elektriske system, og den vanlige elektriske banen fungerer ikke. I stedet lever hovedkamrene "sitt eget liv" og slår ofte med en svært høy hastighet. Det finnes ulike typer ventrikkeltakykardier, og noen er mer farlige enn andre. Det er svært viktig å behandle en ventrikkeltakykardi og jeg anbefaler sterkt at du følgere rådene til legene dine. Ved ablasjon vil man prøve å lokalisere feilkoblingen og "brenne" den bort slik at du ikke får flere episoder med ventrikkeltakykardi. Det er viktig at du ligger rolig under prosedyren. Du får både smertestillende og beroligende underveis, men hvis du mener dette ikke er nok må du be fastlegen din henvende seg til hjerteavdelingen og anbefale narkose. Lykke til. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ventrikkeltakykadi, ønsker narkose ved ablasjon.

Hei. Jeg er 29 år,mann som ble akutt innlagt grunnet akutt ventrikkeltakyardii der hjertet slo 290 ganger pr min. De har kommet frem til at de skal gjøre en ablasjon der de først frem provoserer og så bruker laser. Spørsmål 1: Hva er egentlig denne sykdommen,og hvordan fungerer hjertet feil med det? 2: De skal gå inn via begge lyskene. Men jeg VET at jeg ikke klarer ligge rolig. Jeg bruker morfin og betoligende i store doser hver dag grunner kronisk invalidiserende clusterhodepine. Så det er vanskelig å roe meg ned med medikamenter. Er det mulig å få narkose med dette? Jeg har tidligere måtte ha det ved gastroskopi samt skopi i urinrøret. Jeg vet det bare er ubehagelig,men problemet er at hode tar over og jeg hopper ned fra bordet og løper min vei grunnet panikk...... *flau*

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. desember 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! 1) Ventrikkeltachykardi er en tilstand hvor noen muskelceller i hjertets hovedkammer "overtar styringen" av det elektriske systemet i hjertet. Det elektriske systemet skal normalt styres av en naturlig "pacemaker" i forkammeret til hjertet. Tilstanden kan være alvorlig, og nye anfall må forebygges slik det er planlagt i ditt tilfelle. 2) I forhold til inngrepet synes jeg at du skal forklare problemet ditt direkte til legene på sykehuset slik du har gjort det her til meg. Narkose er absolutt en mulighet i et tilfelle som ditt. Det er ingen grunn til å være flau! Lykke til, det er all grunn til å tenke at dette skal gå bra!

Hjerte/kar

Atriefimmer og mulig blodtrykksfall

Jeg har hatt hjerteflimmer i 30 år og kronisk i 11 år. Jeg bruker bare marevan for dette. Alt annet har vert prøvd uten særlig effekt. For en ukes tid siden fikk jeg et tilfelle av muligens blodtrykksfall. Jeg har til vanlig et blodtrykk på 90/60 og er en mann på 67 år. Etter et par timer var jeg fin igjen, men problemet var at jeg var eksamensvakt denne dagen. En uke senere var jeg hjemme og kjente at jeg ble dårlig. Jeg var hjemme denne dagen og skulle ha en fin og avslappende dag sammen med barnebarna. Da jeg kjente at jeg ble dårlig. Jeg kjenner det alltid i magen først. Jeg sier at det "slår seg i magen på meg". Jeg ante at noe var galt og målte blodsukkeret, og det var brukbart (jeg er diabetiker). Jeg hadde tatt Glucophage. amaryl og Victoza, så alt skulle være i orden. Da jeg målte blodtrykket ble jeg overrasket for det var 151/129. I løpet av de neste timene tok jeg flere kontroller av blodtrykket, men det var omtrent like høyt eller høyere. Jeg var uvel og kastet opp, men bare galde og veldig surt. Jeg var ikke direkte kvalm, men veldig uvelg og orket ikke å spise. Ut på kvelden kom jeg meg og neste dag var jeg helt fin igjen. Hva kan dette være? I tillegg til diabetis har jeg Sjøgrens Syndrom og en del andre lidelser.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. desember 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Ut ifra det du forteller er det absolutt en mulighet for at du kan ha hatt et forbigående blodtrykksfall, slik du selv er inne på. Dersom du hadde målt blodtrykket under selve anfallet ville det ha vært lavt, men kroppen "kompenserer" raskt etter blodtrykksfallet (produserer ekstra adrenalin, øker pulsen etc) slik at trykket raskt blir høyere slik du målte etter anfallet. Andre årsaker til at du kjente deg dårlig kan selvsagt ikke utelukkes gitt sukkersyke, Sjøgrens mm. For lavt blodsukker etter inntak av tabletter (hvis du f.eks har spist litt lite) er en mulighet.

Hjerte/kar

Beta2 mikroglobulin

Hei, dame på 41 år som har tatt en legesjekk og fått svar på prøver. Alt flott bortsett fra for lave verdier på protein, S-Beta 2 globulin. Tok den prøven en gang til for å være sikker. Fortsatt for lav. Fikk beskjed om at dette var det "slemme kolestrolet", men at resultat ikke trengte ikke være negativt for meg. Flere hjertesyke i familien, mistet nære i ung alder. Legen ville rådføre seg for å gi meg bedre svar. Er det noe jeg bør uroe meg for? Hva skyldes lave verdier? Kosthold? Er sunn med normal vekt. På forhånd takk:)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. desember 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! For lave verdier her trenger du ikke å uroe deg for, snarere tvert imot. Høye verdier kan ha en viss sammenheng med betennelsesprosesser i kroppen og risiko for hjerte kar-sykdom. Det "slemme kolesterolet" er en annen type blodprøve, såkalt LDL.

Hjerte/kar

Videre behandling av atrieflimmer

Jeg har fått svar om behandling av atrieflimmer tidligere (pensjonert biokjemiker). Tar nå apixaban morgen og kveld, samt metoprolol morgen (og etter eget forslag p.t. kveld). Anfall varierer nå sterkt; en sjelden gang kan det gå en måned mellom anfallene. Fikk EKG i akuttmottaket Sykehuset Østfold for et år siden. Overlegen kalte det da atrieFLUTTER, noe som forbauset meg – det er jo periodisk? Fastlegen min (meget bra lege!) ser ingen grunn til å sende meg til kardiolog: « de kan ikke gjøre mer enn jeg kan», sier han. Men jeg tviler: Bør jeg gå inn for å få tatt EKG over tid, og evt. Ultralyd (ekkokardiogram) av hjertet? Dette for evt. å få kunnskap om årsaken til flimmeret samt bedre råd om medikamentell behandling? Eller er jeg for kravstor her?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Du skriver at du har endel anfall med atrieflimmer, og jeg tolker det dithen at du opplever dem som plagsomme når de kommer. Du får behandling med blodfortynnende, og pulssenkende medisiner. Dette er korrekt. Jeg er uenig i at du ikke skal vurderes hos kardiolog. Ut i fra det du beskriver, kan det være god grunn til det. Det hører med å gjøre både langtids-EKG og ultralyd av hjertet. Det kan også tenkes at du er kandidat for ablasjonsbehandling. Ved slik behandling svir man av unormale hjertebaner inni hjertet, slik at atrieflimmeren kan blir borte for godt. Dette er ikke en behandling som egner seg for alle, men en kardiolog bør i hvert fall vurdere om den være aktuell for deg. Det kan også hende at du er kandidat for andre medisiner mot atrieflimmer. Atrieflutter en en litt annen rytmefeil enn atrieflimmer. Det er ikke uvanlig at en pasient kan ha begge. Behandling på atrieflutter er også ablasjon. Dette styrker også anbefalingen om å få en vurdering hos kardiolog. Be legen din om henvisning til kardiolog, jeg synes ikke det er kravstort. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk ved diabetes

Jeg har fått høyt blodtrykk nå helt plutselig.Jeg har diabetes type2.Blir behandlet med Victosa 1,2mg Hadde høyeste dosering på victosa tidligere men måtte gå ned på grunn av bivirkninger.Nå lurer jeg på om hjertebank og høyt blodtrykk kan være en ny bivirkning. Da det sto i skrivet som følte med medisinen.Burde ikke dette bli sjekket før en begynner med blodtrykk medisin . Kan det være årsaken til det høye blodtrykket

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Enkelte pasienter kan oppleve noe høy puls med victoza, men høyt blodtrykk ser ikke ut til å være en bivirkning. Dessverre er det ofte slik at både høy kroppsvekt og høyt blodtrykk ofte sees sammen med diabetes. Det kan være en del av det samme bildet. Det er spesielt viktig for diabetikere å ha et godt regulert blodtrykk. Snakk med legen din for riktig behandling. Lykke til! Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av høyt blodtrykk - spesialist?

Jeg er en kvinne, 46 år, som nylig fikk påvist forhøyet BT 150/90 hos fastlege. Siste måneder har jeg også merket økt hodepine, tretthet og intens svimmelhet i perioder. Min mor og mormor fikk begge hjerneslag før de fylte 60 og jeg er engstelig for om dette kan være genetisk. Jeg har full tillit til legen min som har tatt en rekke blodprøver, også med tanke på hormonbalansen. Han mener at jeg ikke trenger å medisineres enda. Min mor hadde et veldig "svingende" BT - hun var veldig sprek (som jeg også er, trener regelmessig og er opptatt av å leve sunt). Jeg kan huske at legene slet med å medisinere BT hennes. Mitt spørsmål er om dette bør vurderes av spesialist pga familiehistorikken?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Utredning og behandling av høyt blodtrykk gjøres som regel hos fastlegen. Det er utarbeidet rutiner og retningslinjer for dette, som er greie å forholde seg til. Grenseverdien for normalt blodtrykk er satt til 140/90. Men det er likevel vanskelig å sette en generell behandlingsgrense. Grunnen til at man behandler høyt blodtrykk, er å forebygge komplikasjoner som hjerneslag, hjerteinfarkt og død. Om pasienten skal behandles eller ikke, bestemmes etter en helhetlig vurdering. Legen vurderer om du har, eller har fare for å utvikle åreforkalkning. Om du har diabetes, fortykkning av hjertemusklene, og om det lekker proteiner i urinen din (som tegn på nyreskade). Vurdering av alder, røyking og kolesterol hører også med. Forekomst av slag og hjertesykdom i familien tas også med i regnestykket. Det er utarbeidet en risikokalkulator som kan si noe om din 10-årsrisiko for å dø av hjerte- og karsykdom. Du kan prøve den her: http://nhi.no/forside/skjema-og-kalkulatorer/kalkulatorer/norrisk-10-arsrisiko-for-kardiovaskuler-dod-30384.html Nå har ikke jeg full oversikt over helsen din, men ut i fra det du forteller ser det ut til at du havner i grenseland for om det er behov for medisinsk behandling eller ikke. Fastlegen din ønsker kanskje å se an utviklingen litt før evt. behandling igangsettes. Det synes jeg virker fornuftig. Det er også lurt å kontrollere blodtrykket ved flere anledning, og kanskje også gjøre en 24-timers blodtrykksmåling, for å vurdere om det virkelig holder seg høyt. Ut i fra det du forteller her, virker det ikke som om det er behov for spesialistvurdering foreløpig. Lykke til!

Hjerte/kar

Nye ablasjonsmetoder.

Hei, Jeg har hatt flere ablasjoner mot flimmer og flutter mellom tildlig 1990-tallet og inntil for to år siden. Har vært bra i snart to år, men nå ser det ut til at spøkelset løfter hodet igjen da jeg i det siste har hatt tilfeller av sekunder til minutters varighet av urolig/rotete hjerte ved anstrengelser/tunge løft.

Jeg kom nylig over en artikkel på nettet med referat fra NCS' høstmøte 2014 hvor en ny teknikk som kaltes rotorkartlegging/ablasjon ble sagt å ha vesentlig høyere suksessrate enn vanlig LVI og lineære lesjoner. Er dette en metode som er tatt i bruk i Norge nå, evt. på Varde-klinikken i Danmark, og kan den gi håp for pasienter som har fått tilbakefall etter ablasjoner?

Når i januar åpner den nye LHL-klinikken i Bergen (og fra når kan man bestille time)?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Synd at du kjenner på flimmer/flutter igjen, tilbakefall er som du vet dessverre ikke helt uvanlig. For øvrig vil jeg takke for interessant spørsmål vedr. nye teknikker. Det er helt riktig at det forskes på nye metoder, og at enkelte studier (relativt små) har gitt positive resultater med nye behandlingsmetoder. Så langt har man imidlertid ikke nok informasjon (med langtidsoppfølging) til å konkludere sikkert, og enn så lenge vil nok varianter at tradisjonelle teknikker dominere. Danmark har tradisjonelt vært tidlig ute med ablasjonstilbud/nye metoder, men jeg kjenner ikke til at Varde har begynt med disse teknikkene. De tradisjonelle teknikkene og utstyret utvikles kontinuerlig, og effekten av behandling nå versus på -90 tallet er nok vesentlig forskjellig. Medisiner er selvsagt også en mulighet for å holde rytmen "i sjakk". Det bør være all grunn til "forsiktig optimisme" i ditt tilfelle. Den nye LHL-Klinikken i Bergen (på Nesttun) åpner dessverre ikke før i mars på grunn av "byggmessige" forsinkelser,- men vi gleder oss storlig til å presentere et godt tilbud! Velkommen!

Hjerte/kar

Spasmeangina og selo zok

Kan jeg bruke selo-zok når jeg har spasmeangina ? Eller er det risikabelt? Hva kan skje ? Går i dag på adelat 30mg•2 og nitro ved behov. Er plaga med høy hvilepuls 90-130

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Selo-zok kan i teorien øke antall anginaanfall ved spasmeangina. Sjansen er imidlertid god for at du vil tåle en liten dose godt. Dersom du er plaget med rytmeforstyrrelser/høy puls så går det an å forsøke f.eks 25 mg om morgenen under kontroll hos lege. Dersom du skulle få mer angina bør du avslutte behandlingen.