Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Normalt blodtrykk for 16-åring

Hei! Jeg er ei 16 år gammel jente, veier ca 56 kg og er omtrent 166 cm høy.. Er forholdsvis slank og i normal aktivitet.. Hva er normalt blodtrykk for meg? Målte nettopp 130/89 hos helsesøter, er ikke dette høyt? Hva betyr de tallene forresten? (130 og 89) Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. august 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Gjennomsnittlig blodtrykk er ca 120/80. Mange unge jenter kan ha enda lavere trykk, og det er i utgangspunktet bare bra, så lenge man ikke har svimmelhetsplager. Blodtrykk over 140/90 på legekontoret er forhøyet.

Blodtrykket varierer normalt ganske mye gjennom døgnet og mellom ulike situasjoner. Et enkeltstående målt trykk som du har gjort hos helsesøster sier ikke så mye alene, og trykket kan påvirkes av stress eller andre faktorer. Blodtrykket bør måles etter at du har hvilt på forhånd.

Blodtrykk er det trykket som hjertet og pulsårene lager for å pumpe blodet rundt i kroppen. Trykket i pulsårene er høyest når hjertet trekker seg sammen og pumper blodet ut i kroppen. Det kalles overtrykket eller det systoliske blodtrykket.

Når hjertet slapper av mellom sammentrekningene, faller trykket igjen. Det kalles undertrykket eller det diastoliske trykket.

Blodtrykket svinger i løpet av et døgn. Når du anstrenger deg fysisk, for eksempel ved arbeid, trening eller om du blir opphisset, stiger blodtrykket. Det er naturlig. Blodtrykket faller når du slapper av, og det er lavest når du sover.

mvh

Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Blodfortynnende og naturpreparater

Går kombinasjon med blodfortynnende og chaga, Mariathistel, K2 evnt. andre naturpreparater....?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. august 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Ditt spørsmål er nok for generelt til at man kan svare på det helt konkret, da du ikke oppgir hva slags type blodfortynnende medisiner du bruker.

Om du står på Marevan og også andre medikamenter som brukes på samme indikasjon, som Xarelto, Eliquis, Pradaxa eller Lixiana, er det svært viktig at du drøfter med egen lege om du bruker noen form for naturpreparater. Det jeg finner, er at både Mariatistel og K2 påvirker effekten av Marevan. Når man ikke sikkert vet hvordan Marevan og andre typer antikoagulasjon vil reagere på feks naturmidler, synes vi det er tryggest å anbefale og ikke kombinere. 

 

mvh

Marita Lysstad Bjerke
slagsykepleier

Lunge

Astma og angst

For tre år siden hadde jeg et astmaanfall hvor jeg saturerte på 69 %. Dette var en traumatisk opplevelse og gjorde at jeg begrenset meg selv svært mye i hverdagen. Jeg kunne f.eks. ikke sove borte og reise. Litt etter dette dro jeg til fastlegen og ønsket henvisning til psykolog, men legen mente det ikke var nødvendig. I dag går det bedre, men jeg opplever at når jeg blir litt tungpustet, kommer minnene tilbake og jeg blir veldig redd. Dette gjør at det fortsatt er litt vanskelig å f.eks. reise. Jeg har også utviklet flyskrekk.

Jeg merker at jeg er mer forsiktig enn før, passer på hva som kan skade meg og overtenker mye. Tror jeg har litt dødsangst. Kan en psykolog hjelpe meg å snu tankegangen? Og er spO2 på 69 % veldig lite?

Hilsen sykepleiestudent, 20 år

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Takk for henvendelsen!
Tung pust som ender i astmaanfall, kan oppleves svært traumatisk. Denne episoden har, som du skriver, preget deg siden og gjort deg utrygg, og det er fortsåelig. En oksygenmetning på rundt 70 % er veldig lavt, men heller ikke unormalt ved akutt astmaanfall. Vet du hva som utløste anfallet? Har du fått opplæring i hvordan takle tung pust(medisinering, leppepust etc)? Har du gode kunnskaper om hvordan din astma arter seg? Om du føler deg trygg på hvordan du skal unngå triggere som gir astmaanfall og hvordan du takler tung pust, kan det være en god ide at du søker hjelp hos psykolog. Ofte kan det være til hjelp å få sortert ut tankene.
Om du også tenker at det kan være nyttig å snakke med en sykepleier på LHL sin rådgivningstelefon, kan du ringe 67 023 023.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Allergi

Vondt i magen av brød

hei! min kone på 21 år, har regaert på noko ho har ete. ho har ikkje merka det før i år, når ho åt brød fekk ho vondt i magen veldig rakst. vi tenkte det var kanskje noko anna. men så kom det kvar gang ho åt brød. også var det ein gong ho fekk veldig vondt i magen når ho åt vaffle. og hveteboller. så kjøpte vi spelt brød for å sjå om det var betre. og då kjente ho ikkje så mykje. Symptomar som eg har sett og høyrt er: -veldig vondt i magen, minutter etter første inntak av brød eller vaffle - må på do, har laus mage er farlig, er det noko ho må ungå? er litt bekymra, og lurer på kva det er. kva kan vi eventellt gjere/bruke for at vi kan lage gode bollar og vafflar, slik ho ikkje får desse smertene.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Vondt i magen kan ha svært mange årsaker, allergi eller overfølsomhet er en av dem. Ved inntak av fersk bakst er det en del som kan få mageproblemer som luft, smerter og ubehag.

Din kone bør ta dette opp med lege for å få en utredning før hun slutter å sise hvete/gluten. Det første de gjør er å se om det er cøliakiog det kan ikke gjøres dersom hun er på et glutenfritt kosthold. Spelt inneholder også gluten så om hun syns hun tåler det bedre kan hun fortsette med det. Det er noen som opplever at spelt tåles bedre enn moderne hvete. Da er det ikke en allergi og hun trenger ikke å kutte ut produketer som inneholder litt hvetemel.

Brød og vaffler inneholder mer en korn, så det bør tas med i vurderingen om det feks er laktose (melkesukker) hun reagerer på. Så om hun får lignende symptomer når hun spiser/drikker melk.

Dere er velkommen til å ringe oss på rådgivningstelefonen 67 023 023 for mer utfyllende råd og veiledning

Hilsen Helle  

Hjerte/kar

Anfall av hjerteflimmer over flere år.

Hjerteflimmer. Jeg har hatt anfall av hjerteflimmer gjennom ca 50 år med økende antall de siste årene. Samtidig er jeg nummen i hele venstre side - omtrent hele tiden. Under anfallene svetter jeg, blir svimmel og prøver å innta horisontal stilling. Da slutter det raskere. Etter anfallene har jeg lagt merke til at urinproduksjonen øker vesentlig og nummenheten blir noe mindre noen timer. Har tatt masse ekg, blodprøver osv., og alle prøver er fine. Blodtrykk som en 20-åring. Fastlege ++ har nå konkludert med at "dette er deg", men det holder ikke. Ser dere en mulig årsak?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Utifra det du forteller antar jeg at du har fått hjerterytmeforstyrrelsen vurdert av en spesialist? Hvis ikke vil jeg anbefale at du får en henvisning til langtidsregistrering av hjerterytmen og supplerende undersøkelser. Det finnes i mange tilfeller effektiv behandling for rytmeforstyrrelser. Øket urinproduksjon er vanlig etter anfall fordi, det skapes et strekk i hjerteveggen som frigjør et vanndrivende stoff. Lykke til!

Hjerte/kar

Episoder med unormalt høy puls

Er ei fysisk aktiv og frisk jente på 18 år som de siste 3 årene har opplevd unormal høy hjerterytme ved separate hendelser (flere måneder mellom hvert tilfelle). Første tilfelle skjedde i sammenheng med fysisk aktivitet, senere har jeg 3 ganger fått 'tilfeldig' hjertebank både på ferie og på vei ut av dusjen. Ofte merker jeg det ved rytmisk, rask 'pumping' nederst i halsgropen, og hjertet banker da svært hurtig, men regelmessig, i opptil 2 minutter. Hjerterytmen roer seg etterhvert ned, går gradvis over til å bli unormalt langsom, før den til slutt blir regelmessig. Prøver å holde meg rolig ved hendelsene, varsler de rundt meg, og har prøvd å legge meg på ryggen. Tok nylig blodprøve og blodtrykksmål, alt var greit. Hva kan dette være? Bør jeg ta kontakt med fastlege? Takk på forhånd

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette er sannsynligvis ikke farlig og kan tenkes å ha utgangspunkt i ytre hendelser som fysisk aktivitet, dusjing eller bekymring/engstelse/stress. Det kan uansett være fornuftig å ta en prat med legen din og evt et vanlig hvile EKG. Prøv å ikke engste deg. Lykke til!

Hjerte/kar

Nødvendig med kolesterolsenkende medisin?

Jeg bruker Zocor 150 mg pr dag. Så bruker jeg også Lipitor 80 mg pr dag. Spørsmålet er: Er det nødvendig å bruke så mye Lipitor så lenge kolesterolnivået er helt fint?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Her lurer jeg på om det kan være en misforståelse ved styrken på zocor,- den kommer i 10 og 20 mg. I utgangspunktet så velger vi enten zocor eller atorvastatin, - ikke begge to sammen. Styrken du bør ha på kolesterolmedisinen kommer an på årsaken til at du får medisinen (har du f.eks. kjent hjertesykdom eller andre risikofaktorer) og kolesterolnivået i blodet. Vi har internasjonale retningslinjer som er basert på forskning og guider oss i valg av slike medisiner.

Hjerte/kar

Beste blodtrykksmedisin

Hvilken blodtrykksmedisin er den mest foretrukne og med minst bivirkninger?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er fordeler og mulige ulemper ved en rekke ulike blodtrykkspreparater. Valget av preparat bestemmes i stor grad av hvile tilleggsplager og evt tilleggssykdommer den enkelte pasienten har. Jeg skulle gjerne gitt deg et klart svar, men det er vanskelig å være kategorisk på ett enkelt preparat, siden samtlige preparater kan gi bivirkninger, og det er forskjellig fra person til person hvem som tåler hva. De fleste tåler heldigvis forskjellige typer medisin uten problemer.

Hjerte/kar

Blodtrykksmåling etter aktivitet

Jeg målte blodtrykket her nylig, men da hadde jeg gått nærmere 1 kilometer. Den viste rundt 160 systolisk. Er 56 år, mann. Må jeg være uthvilt når jeg måler blodtrykket?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er normalt med noe høyere blodtrykk ved fysisk aktivitet. Blodtrykket bør tas i hvile.