Hopp direkte til innhold

Korona

Se vår temaside om korona

Viktig melding

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Vondt i magen av brød

hei! min kone på 21 år, har regaert på noko ho har ete. ho har ikkje merka det før i år, når ho åt brød fekk ho vondt i magen veldig rakst. vi tenkte det var kanskje noko anna. men så kom det kvar gang ho åt brød. også var det ein gong ho fekk veldig vondt i magen når ho åt vaffle. og hveteboller. så kjøpte vi spelt brød for å sjå om det var betre. og då kjente ho ikkje så mykje. Symptomar som eg har sett og høyrt er: -veldig vondt i magen, minutter etter første inntak av brød eller vaffle - må på do, har laus mage er farlig, er det noko ho må ungå? er litt bekymra, og lurer på kva det er. kva kan vi eventellt gjere/bruke for at vi kan lage gode bollar og vafflar, slik ho ikkje får desse smertene.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. august 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Vondt i magen kan ha svært mange årsaker, allergi eller overfølsomhet er en av dem. Ved inntak av fersk bakst er det en del som kan få mageproblemer som luft, smerter og ubehag.

Din kone bør ta dette opp med lege for å få en utredning før hun slutter å sise hvete/gluten. Det første de gjør er å se om det er cøliakiog det kan ikke gjøres dersom hun er på et glutenfritt kosthold. Spelt inneholder også gluten så om hun syns hun tåler det bedre kan hun fortsette med det. Det er noen som opplever at spelt tåles bedre enn moderne hvete. Da er det ikke en allergi og hun trenger ikke å kutte ut produketer som inneholder litt hvetemel.

Brød og vaffler inneholder mer en korn, så det bør tas med i vurderingen om det feks er laktose (melkesukker) hun reagerer på. Så om hun får lignende symptomer når hun spiser/drikker melk.

Dere er velkommen til å ringe oss på rådgivningstelefonen 67 023 023 for mer utfyllende råd og veiledning

Hilsen Helle  

Hjerte/kar

Anfall av hjerteflimmer over flere år.

Hjerteflimmer. Jeg har hatt anfall av hjerteflimmer gjennom ca 50 år med økende antall de siste årene. Samtidig er jeg nummen i hele venstre side - omtrent hele tiden. Under anfallene svetter jeg, blir svimmel og prøver å innta horisontal stilling. Da slutter det raskere. Etter anfallene har jeg lagt merke til at urinproduksjonen øker vesentlig og nummenheten blir noe mindre noen timer. Har tatt masse ekg, blodprøver osv., og alle prøver er fine. Blodtrykk som en 20-åring. Fastlege ++ har nå konkludert med at "dette er deg", men det holder ikke. Ser dere en mulig årsak?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Utifra det du forteller antar jeg at du har fått hjerterytmeforstyrrelsen vurdert av en spesialist? Hvis ikke vil jeg anbefale at du får en henvisning til langtidsregistrering av hjerterytmen og supplerende undersøkelser. Det finnes i mange tilfeller effektiv behandling for rytmeforstyrrelser. Øket urinproduksjon er vanlig etter anfall fordi, det skapes et strekk i hjerteveggen som frigjør et vanndrivende stoff. Lykke til!

Hjerte/kar

Episoder med unormalt høy puls

Er ei fysisk aktiv og frisk jente på 18 år som de siste 3 årene har opplevd unormal høy hjerterytme ved separate hendelser (flere måneder mellom hvert tilfelle). Første tilfelle skjedde i sammenheng med fysisk aktivitet, senere har jeg 3 ganger fått 'tilfeldig' hjertebank både på ferie og på vei ut av dusjen. Ofte merker jeg det ved rytmisk, rask 'pumping' nederst i halsgropen, og hjertet banker da svært hurtig, men regelmessig, i opptil 2 minutter. Hjerterytmen roer seg etterhvert ned, går gradvis over til å bli unormalt langsom, før den til slutt blir regelmessig. Prøver å holde meg rolig ved hendelsene, varsler de rundt meg, og har prøvd å legge meg på ryggen. Tok nylig blodprøve og blodtrykksmål, alt var greit. Hva kan dette være? Bør jeg ta kontakt med fastlege? Takk på forhånd

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette er sannsynligvis ikke farlig og kan tenkes å ha utgangspunkt i ytre hendelser som fysisk aktivitet, dusjing eller bekymring/engstelse/stress. Det kan uansett være fornuftig å ta en prat med legen din og evt et vanlig hvile EKG. Prøv å ikke engste deg. Lykke til!

Hjerte/kar

Nødvendig med kolesterolsenkende medisin?

Jeg bruker Zocor 150 mg pr dag. Så bruker jeg også Lipitor 80 mg pr dag. Spørsmålet er: Er det nødvendig å bruke så mye Lipitor så lenge kolesterolnivået er helt fint?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Her lurer jeg på om det kan være en misforståelse ved styrken på zocor,- den kommer i 10 og 20 mg. I utgangspunktet så velger vi enten zocor eller atorvastatin, - ikke begge to sammen. Styrken du bør ha på kolesterolmedisinen kommer an på årsaken til at du får medisinen (har du f.eks. kjent hjertesykdom eller andre risikofaktorer) og kolesterolnivået i blodet. Vi har internasjonale retningslinjer som er basert på forskning og guider oss i valg av slike medisiner.

Hjerte/kar

Beste blodtrykksmedisin

Hvilken blodtrykksmedisin er den mest foretrukne og med minst bivirkninger?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er fordeler og mulige ulemper ved en rekke ulike blodtrykkspreparater. Valget av preparat bestemmes i stor grad av hvile tilleggsplager og evt tilleggssykdommer den enkelte pasienten har. Jeg skulle gjerne gitt deg et klart svar, men det er vanskelig å være kategorisk på ett enkelt preparat, siden samtlige preparater kan gi bivirkninger, og det er forskjellig fra person til person hvem som tåler hva. De fleste tåler heldigvis forskjellige typer medisin uten problemer.

Hjerte/kar

Blodtrykksmåling etter aktivitet

Jeg målte blodtrykket her nylig, men da hadde jeg gått nærmere 1 kilometer. Den viste rundt 160 systolisk. Er 56 år, mann. Må jeg være uthvilt når jeg måler blodtrykket?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er normalt med noe høyere blodtrykk ved fysisk aktivitet. Blodtrykket bør tas i hvile.

Hjerte/kar

INR-måler

Hvor kan man henvende seg for å skaffe seg en INR-måler for å teste INR hjemme? Er bruker av marevan p.g.a. hjerteklaffoperasjon.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er nok en litt tidkrevende prosess å komme igang med hjemmemålinger av INR: Søknadsskjema må sendes til Behandlingshjelpemidler, og må komme fra Spesialisthelsetjenesten. Jeg vil anbefale at du kontakter fastlegen din, som så kan henvise til spesialisten som står for søknaden.Dersom det er aktuelt for deg med hjemmemåling av INR så er det viktig at du også får  grundig opplæring både i måleteknikk og i egendosering hvis det er aktuelt. Mange helseforetak tilbyr opplæring.

 Lykke til! 

Hjerte/kar

Lav puls med pacemaker

Min mor på 92 år har nettopp fått pacemaker. Hun opplever at hjertet slår for sakte ved aktivitet, som turgåing, matlagning o.l. Hun merker da at hun får trykk i brystet og tungpusten. Dette medfører at hun blir usikker. Hun synes jo det er unaturlig at hjertet ikke slår fortere ved aktiviteter. Har dere noen forklaring på det? Bør pacemakeren stilles inn annerledes?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det kan tenkes at pacemakeren ikke er optimalt innstilt for hennes behov. Jeg vil anbefale at dere tar en prat med legen hennes om dette.

Hjerte/kar

Hjerteflimmer etter behandling for blodpropp

Når det er en blodpropp i lungene, som blir behandlet på sykehus, kan denne behandling medføre hjerteflimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Blodproppen i seg selv kan føre til en ekstra belastning på hjertet, som igjen gir en viss økning i risikoen for hjerteflimmer.