Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Pacemaker og puls

hei LHL, håper dere kan svare konstruktivt. Jeg har PaceMaker Medtronic Sensa fra februar 2014 etter en hjerteoperasjon og hvor jeg desverre fikk AV blokk da de gjorde inngrepet. Nå får jeg kun 135-140 i puls på trening. Jeg er i god form. Burde klart fint 150 i puls! Hvorfor klarer ikke Ullevål sykehus eller Rikshospitalet og stille inn PaceMakeren så jeg kan klare og få høyere puls? Det er frustrerende å ha en puls som en 75 åring når jeg kun er 56år. Blir ikke tatt seriøst på sykehuset. Jeg har spurt flere ganger. De vet ikke hvorfor. Hvordan er det mulig i dag i 2015 at de ikke klarer å stille inn PaceMakeren? hilsen kvinne 56 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Forstår frustrasjonen. I teorien er det fullt mulig å stille inn pacemakeren på høyere puls enn 140. I praksis er det imidlertid slik at pacemakeren må fange opp signaler fra din pust og eller akselerasjon for å kunne justere seg opp ved trening, - og effekten av dette kan variere litt i forhold til hvilken type trening du driver og egenskaper ved akkurat din type pacemaker. Teknologien er fortsatt ikke perfekt dessverre, men jeg synes du skal kreve en detaljert forklaring på hvilke innstillinger som er gjort, og hvilke muligheter som evt. ikke har blitt forsøkt ved neste kontroll.

Hjerte/kar

Arvelig disponert for hjerte-kar sykdommer

Legen min sier jeg er arvelig disponert for hjerte-og karsykdommer. Hvordan bør jeg forholde meg til det?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Arvelighet er bare en av flere risikofaktorer for hjerte-kar sykdom. Dersom du unngår røyking, holder blodtrykk og kolesterol under kontroll og er bevisst på livsstilen din (trening, "match-vekt" og kosthold) så reduserer du risikoen din for hjerte-kar sykdom vesentlig. Såkalt "Middelhavs-kost" med mye frukt, grønnsaker, oljer, nøtter, fisk og fugl og mindre meierifett og rødt kjøtt anbefales. Du bør være fysisk aktiv slik at du blir varm minst 30 min/dag, men all fysisk aktivitet hjelper. Vi anbefaler at du sjekker kolesterolet og blodtrykket regelmessig hos fastlegen din.

Hjerte/kar

Alkohol, koffein, rødvinssaus og atrieflimmer

Hvorfor får jeg hjerteflimmer av bare en kopp kaffe? Kan heller ikke ta ett glass rødvin som og slår rett ut i atrieflimmer. Er blitt opperert 3 ganger, og tør ikke prøve hverken kaffe, rødvin og rødvinssaus.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Fortvilende. Dessverre virker både alkohol og koffein på hjertet via det automatiske nervesystemet. Det er imidlertid veldig varierende fra person til person hvilke faktorer som slår sterkest ut i forhold til å utløse anfall. Rødvinssausen synes jeg imidlertid ikke at du skal "ofre", - den inneholder nesten ikke alkohol. Jeg antar at du bruker medisiner for å stabilisere hjerterytmen din? Hvis ikke så finnes det ulike muligheter som du kan diskutere med legen din. Lykke til!

Hjerte/kar

Systolisk blodtrykk, hva er normalt?

Er det for høyt blodtrykk når det sysoliske trykket er 150?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Det systoliske trykket skal være under 140 hvis du måler det på legekontoret, eller under 135 hvis du måler det hjemme i en avslappet situasjon. Trykket blir naturlig høyere hvis du er anspent, og i en stresset situasjon er ikke 150 for høyt. Hvis du er i tvil vil jeg anbefale en kontroll hos fastlege evt. med en døgnmåling av blodtrykket med et lite apparat som du får med deg hjem.

Hjerte/kar

Angina, småkarsykdom, høyt blodtrykk

Hei. Har gjentatte anginasmerter. Stents på Feiring for 3 år siden. Nå i tilegg høyt blodtrykk, 110/170 mmHg på 24 timers måling, med ankelødem. Gått noe ned nå. Ny innleggelse, ble hentet på jobb med brystsmerter 3 uker siden. Negative prøver, alltid hatt lavt troponin, selv ved infarktet. Skal nå til hjertescintigrafi med ioner, de tror det er de små blodårene til hjertet.

Spørsmålet er: kan det hjelpe med bypassoperasjon ? Du har nevnt at kalsiumblokkere kan hjelpe. Føler vi virrer rundt med plager uten få god nok hjelp, alle gjør litt men forstår det ikke er lett.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei, og takk for spørsmålet! Fint at du blir fulgt opp og skal ha videre undersøkelser av kransårene dine. Bypass hjelper dessverre ikke ved små-kar sykdom, fordi nye årer kun kan sys på relativt store "mottakerårer" i hjertet. Du nevner blodtrykket, og det er et viktig poeng. Ved høyt blodtrykk bruker hjertet med surstoff, og anginasmerter kan forverre seg. Hevelse i ankler kan også ha med vedvarende høyt blodtrykk å gjøre, fordi hjertet ikke lenger klarer å fungere optimalt som "pumpe". Etter mitt skjønn er det meget viktig for deg å få blodtrykket under kontroll, og jeg vil anbefale at du justerer opp medisinene etter en god plan sammen med interessert fastlege eller hjertespesialist. Kalsiumblokkere kan virke både på blodtrykk og mot angina, men kan hos enkelte gi bivirkninger med hevelse rundt ankler. Det finnes god behandling mot høyt blodtrykk og mot angina, så det er all grunn til å holde motet oppe! Lykke til!

Hjerte/kar

Pacemaker og manglende pulsøkning.

hei, jeg har pacemaker men jeg får ikke opp pulsen. Selv om jeg trener og er i god form. Blir bremset av pacemakeren. Kan jeg få en kontroll av den på Feiring? Går det når sykehuset jeg egentlig går til på kontroll ikke klarer å stille den inn? Eller hva skal jeg gjøre? Veldig frustrerende, hilsen kvinne

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Det varierer litt hvilke muligheter for innstillinger pacemakerne har. Moderne pacemakere kan ofte hjelpe med å få opp pulsen ved å ta hensyn til bl.a. pustemønster og akselerasjon, men pulsrespons helt som før du fikk pacemakeren er det nok ikke mulig å få. Viktig at du får snakket godt med pacemakerlegen din om hvilke innstillingsmuligheter som finnes i ditt tilfelle, og at dere tester ut om effekten er tilfredsstillende. Jeg vil anbefale at du kontakter poliklinikken på sykehuset direkte for å fremskyndet time, evt. ber fastlegen din henvise på nytt. Dessverre har vi ikke muligheten til å kontrollere pacemakere på Feiring.

Hjerte/kar, Kosthold

Feil råd om fett?

Fant denne på Espen Rostrup sin hjemmeside, gis det helt gale råd i dag? http://espenrostrup.com/2014/06/25/kostholdsanbefalinger-utfordres-av-ny-stor-metaanalyse/

"Studier som ble inkludert i analysen:
• 32 observasjonsstudier (530 525 deltakere) om fettinntak fra mat
• 17 observasjonsstudier (25 721 deltakere) om nivå av fettsyrer i blodet
• 27 randomiserte, kontrollerte studier (103 052 deltakere) med intervensjon av forskjellige typer fett

Ved analysen av fett fra mat, fant forskerne ingen sammenheng mellom forskjellige typer fettsyrer og forekomst av koronar hjertesykdom med unntak av transfett. Som i flere tidligere studier, var det en klar sammenheng mellom inntaket av transfett og forekomst av hjertesykdom."

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 29. november 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring
Hei, studien det vises til kan ikke si at dagens kostholdsråd er feil med tanke på forebygging av hjerte- og karsykdom. Vi legger vekt på balansen mellom ulike typer fett, og at umettet fett er gunstig sammenliknet med mettet fett. Se mer her: Nye kostråd om fett - https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2014/2014/nye-kostrad-om-fett/. Studien antyder derimot at mettet fett trolig er like uheldig som raffinerte karbohydrater (slik som loff og sukker) for hjertehelsen. Når det er sagt har studien som Rostrup skriver om mange store svakheter. Den var en analyse av tidligere studier som ofte var av lav kvalitet og som egentlig ikke var beregnet for å undersøke sammenhengen mellom fett og hjerte- og karsykdom. Når man kombinerer mange studier som ikke egentlig er egnet til å besvare det man lurer på, havner man i en hengemyr, og vil ikke klare å få gode svar. Å forstå denne typen forskning krever en dyp kunnskap om ernæringsvitenskap og dens metodiske bakgrunn. Om mettet fett er sunt eller usunt kommer helt an på hva man sammenlikner det med. Det er ikke tvil om at dersom man bytter ut noe av det mettede fettet i kosten med umettet fett, f.eks. bytter ut meierismør med rapsolje, faller det skadelige kolesterolet i blodet og risikoen for å få hjerteinfarkt går ned. Det finnes ikke et næringsstoff eller en enkeltmatvare som alene fører til hjerte- og karsykdom. Det avhenger av helheten i kostholdet og kombinasjonen av livsstilsfaktorer. Et kosthold med lite mettet fett i - konteksten av et helhetlig sunt kosthold (eksempelvis middelhavskosthold) - er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom og tidlig død. Men det er klart at dersom man bare spiser mindre mettet fett finnes det fortsatt mange måter å spise usunt på.

Hjerte/kar

Alkohol og medisiner

Tar med.zelosok ,kolesterol 80mg ,attacand 8mg,albye+ omacor tbl.spørsmålet mitt er hvor mye alkohol kan jg unne meg på årets julebord ..? Kan legge til at jg har hatt en bypass oprsj for 2 år siden . På fhånd takk for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Hjertepasienter bruker endel medisiner. Dette er viktig for å forebygge videre sykdom. Effekten av medisinene kommer etter jevn bruk over flere år. Det er viktig å ta medisinene sine regelmessig, men om man glemmer en gang i blant gjøre det ikke noe. Det viktigste er at du tar dem i det lange løpet. Detter fører oss over til alkohol. Når du drikker alkohol, kan effekten av enkelte medisiner forstyrres. Noen medisiner får for sterk effekt, mens andre medisiner får svakere effekt. Men om du drikker på noen julebord i løpet av et år, gjør det ingen ting for helheten. Så lenge du ellers er påpasselig med medisiner og livsstil, er det helt greit å kose seg litt på fest. Jeg kan ikke fortelle deg nøyaktig hvor mye alkohol du kan drikke. For å svare på sånt må en lege ha mye nærmere informasjon om kroppen og helsen til pasienten. Kanskje fastlegen kan gi et mer presist svar? Generelt vil jeg si at en vanlig fest eller et vanlig julebord med noen øl eller vinglass går som regel greit. MVh WASIM ZAHID

Hjerte/kar

Ablasjon og prevensjonsmidler

Hei! Jeg står på venteliste til ablasjon i hjertet av SVT. Jeg bruker nuvaring (p-ring), og lurer på om jeg burde slutte på denne før operasjonen? Jeg så i pakningsvedlegget at man ikke skal bruke nuvaring dersom man skal operere pga fare for blodpropp.

Dersom jeg bør slutte på nuvaring, hvilke andre prevensjonsmidler kan jeg ta som ikke øker sjansen for blodpropp? Jeg trenger et prevensjonsmiddel som gjør at jeg får mindre menstruasjonssmerter og helst kan hoppe over menstruasjon.

Hilsen kvinne, 28 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at enkelte operasjoner øker faren for blodpropp. Men dette gjelder for store inngrep, og hvor du blir liggende i lang tid etter operasjonen. En ablasjon mot SVT er som regel ferdig innen et par timer, og pasienten er på bena igjen samme dag. Det er derfor ikke høy fare for blodpropp. Du trenger ikke å slutte med Nuvaring før ablasjon. 

Mvh

Wasim Zahid