Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

INR-måler

Hvor kan man henvende seg for å skaffe seg en INR-måler for å teste INR hjemme? Er bruker av marevan p.g.a. hjerteklaffoperasjon.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er nok en litt tidkrevende prosess å komme igang med hjemmemålinger av INR: Søknadsskjema må sendes til Behandlingshjelpemidler, og må komme fra Spesialisthelsetjenesten. Jeg vil anbefale at du kontakter fastlegen din, som så kan henvise til spesialisten som står for søknaden.Dersom det er aktuelt for deg med hjemmemåling av INR så er det viktig at du også får  grundig opplæring både i måleteknikk og i egendosering hvis det er aktuelt. Mange helseforetak tilbyr opplæring.

 Lykke til! 

Hjerte/kar

Lav puls med pacemaker

Min mor på 92 år har nettopp fått pacemaker. Hun opplever at hjertet slår for sakte ved aktivitet, som turgåing, matlagning o.l. Hun merker da at hun får trykk i brystet og tungpusten. Dette medfører at hun blir usikker. Hun synes jo det er unaturlig at hjertet ikke slår fortere ved aktiviteter. Har dere noen forklaring på det? Bør pacemakeren stilles inn annerledes?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det kan tenkes at pacemakeren ikke er optimalt innstilt for hennes behov. Jeg vil anbefale at dere tar en prat med legen hennes om dette.

Hjerte/kar

Hjerteflimmer etter behandling for blodpropp

Når det er en blodpropp i lungene, som blir behandlet på sykehus, kan denne behandling medføre hjerteflimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Blodproppen i seg selv kan føre til en ekstra belastning på hjertet, som igjen gir en viss økning i risikoen for hjerteflimmer.

Hjerte/kar

Smertestillende og blodtrykkssenkende medisiner

Jeg bruker blodtrykksmedisin - Cosar com, Emconcour og Albyl E. Så sliter jeg med en veldig vond rygg, og har behov for smertestillende, f.eks Ibuprofen eller Voltaren. Etter det jeg har forstått, er det "konflikt" mellom disse medisinene. Hva kan jeg tillate meg å ta uten den helt store risikoen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Visse typer smertestillende (såkalte NSAID's som ibuprofen og voltaren) bør ikke brukes sammen med albyl-E fordi det kan øke risiko for blant annet blødninger og smerter i magen. Du kan trygt ta en stor dose paracetamol sammen med disse medisinene. Du kan unntaksvis også bruke visse typer sterkere smertestillende, men dette bør du avtale direkte med fastlegen din.

Hjerte/kar

Uvel med ubehag i brystet

Ble plutselig i dårlig for idag, trodde først at det var for at jeg ikke hadde spist ordentlig. Kjente det presset kraftig høyt oppe i brystet, ble kvalm, og kaldsvettet i ca 20 min. Fikk satt meg ned en time og valge å kjøre hjem for å legge meg ( ble fryktelig trøtt). Tok kontakt med legevakt utpå ettermiddagen og de mente at det var ett lite illebefinnende. Føler meg ikke i toppform nå i kveld heller, skal jeg ta kontakt med lege i morgen så de får undersøke? Ta noen dager fri?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Fornuftig å ta kontakt med legevakten,- godt at de ikke fant noen farlig årsak til dette. Det er fornuftig å bestille time til en sjekk med blodprøver hos fastlegen din.

Hjerte/kar

Hjerterytmeforstyrrelse og høyt under-blodtrykk

Hei. Jeg er en kvinne på 62 år. Lett overvektig. Jeg har lavt stoffskifte pga. operativ fjerning av hele skjoldbrukskjertelen, blir medisinert for dette. Vært sykemeldt/AAP på grunn av utmattelse, stress siden 2013. Spiser mye grønnsaker og lite bearbeidede matvarer for å prøve å bli mer i form.

I fjor ble jeg innlagt med hjerterytmeforstyrrelser, og man fant ut at jeg hadde søvnapné, men ellers ikke noe feil med hjertet. Kjenner nå ofte at hjertet hopper over noen slag og at puls og blodtrykk blir høyt, 146/98 og puls 95. Etter en stund er overtrykket gått ned til 116, men undertrykket er på 95. Pulsen ligger stort sett på 80. Senere når jeg har roet meg har jeg blodtrykk på 115/80. Jeg har en tett hovedpulsåre i venstre underarm, kan denne forstyrre blodstrømmen slik at undertrykket blir høyt noen ganger?

Eller kan det være utmattelssesymptomer som påvirker hjertet? Tåler lite stress og aktivitet.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er bra at blodtrykket ditt ligger så lavt som 115/80 i hvile. Det er nomalt med enkelte høye målinger, situasjonsbestemt. Hjerterytmen kan nok bli påvirket av stress og sykdom, men slik "hjertebank" er oftest ufarlig. I forbindelse med innleggelsen fikk du antagelig også gjort aktuelle undersøkelser, heldigvis uten at man fant tegn til hjertesykdom. Tett pulsåre til armen vil ikke skape høye undertrykk, snarere vil trykket i armen falle. Flott at du tar vare på deg selv og prøver å komme i form. Lykke til!

Hjerte/kar

Hyppige ekstraslag

Jeg har hatt 2 hjerterytmeregistreringen ved poliklinikken på sykehus, etter gjennomgått hjerteinfarkt, med hjertestans, 6 måneder tidligere. Ved første registrering (72t) ble det sett relativt hyppige ekstraslag (VES) totalt ca. 6% av alle hjerteslag, mens det ved kontroll registrering (24t) etter 3 måneder og etter at dosen med betablokker (SeloZok) var økt fra 50 mg til 100 mg daglig var det en reduksjon av ekstraslag til bare 3 %. I tillegg til disse undersøkelsene er det gjort målinger hos privatpraktiserende hjerteleger. Det er funn AV blokk grad 1 på hvile EKG. Ved AEKG er det funnet hyppige ekstraslag. Ved siste ultralyd-undersøkelse hadde jeg en EF på 50 %. Når jeg føler ekstraslagene, spesielt om morgenen har jeg hatt ekstraslag, helt på opp mot 40 %. Jeg føler ekstraslagene som pulsslag etterfulgt av et opphold på ca. 1 sekund. Jeg har en vile-puls på, vanligvis, 67. Jeg får også svak smerte, midt i brystet, men ikke tungpustet under anfallene. Jeg har også registrert opp til 15 ekstraslag etter hverandre. Når jeg har tatt pulsen har det vanligvis lagt på ca. 12% ekstraslag med ofte 3-4 på rad. Hvordan kan det ha seg at det er så store forskjeller mellom holter registrering og mine egne «registreringer»? Jeg er meget bekymret over alle ekstraslagene, som jeg registrerer selv. Har jeg grunn til det? Kan holter-registreringene være feil eller feiltolket? Ved analyse av holter-registrering, blir det lagt vekt på episoder med opp mot eks. 40 % ekstraslag med hensyn til videre behandling, eller «ser» de bare på gjennomsnitt VES? Ved siste kontroll hos kardiolog ble det diskutert om jeg kunne trene moderat med vekter, men ble anbefalt å kun gå rolige turer. Kan jeg falle om med hjertestans, ved belastning? (bekymret!). Jeg kan også opplyse at jeg er innkalt til ny holter-registrering, hos privatpraktiserende kardiolog om 3 måneder. Dette ble mange spørsmål, som jeg håper å få svar på. På forhånd takk for svar! Hilsen bekymret mann 61 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Jeg forstår godt din bekymring. Det høres ut som at du har god oppfølging fra spesialisthelsesjenesten og står på effektiv medisiner. Det er vanlig at man har kortere perioder hvor hvert tredje (trigemini) eller hvert andre (bigemini) slag som et ekstraslag, men hvor gjennomsnittet gjennom døgnet er tilfredsstillende. Dette er i utgangspunktet ikke farlig. Rytmeregistrering med holter kan gi eksakt kunnskap om ekstraslagene den tiden man har måleutstyret på seg, mens pulsmåling kan være upålitelig. Dersom du skulle opplever mange ekstraslag i serie og/eller kjenner svimmelhet/uvelhet bør du kontakte legen din. Dersom tilstanden din er stabil, kan du vente på oppfølgingstimen om 3 mnd og diskutere situasjonen med en hjertelegen som gjennomfører undersøkelsene.   

Hjerte/kar

Ekstraslag

Jeg har hatt litt ekstraslag på hjertet lenge, og det er som oftest ikke plagsomt, men jeg hadde et "anfall" mens jeg kjørte bil for et års tid siden og de var så kraftige og varte såpass at jeg holdt på å besvime mens jeg kjørte. Jeg stoppet jo bilen og ble kjørt til legevakten der de målte mange ekstrasystoler, men det var av den ufarlige typen. Legevaktslegen sa at jeg mest sannsynlig ikke kunne besvime av disse, og sa at jeg bare kunne kjøre videre viss jeg fikk slike anfall. Han sa at jeg burde ta en arbeids-EKG og blodprøver, men jeg Jeg har ikke hatt slike kraftige anfall etter dette før det kom tilbake nå for noen uker siden. Det er ikke noe problem for meg å slå meg til ro med at det ikke er farlig når de sa det, men det som bekymrer meg er om det faktisk går an å besvime av disse? Og så har jeg et dumt spørsmål til i denne forbindelse, for nå, det siste halvåret, så får jeg disse kraftige ekstraslagene (føles som om hjertet hopper over slag) når jeg går oppoverbakker som hverken er bratte eller lange, og dette varer i flere minutter før det roer seg ned igjen og jeg blir ekstremt sliten. Har alltid hatt lavt blodtrykk, 90/50-60 jevnt over, men dette er ikke noe problem for meg. Jeg har nok litt dårlig kondis, så jeg lurer på om dårlig kondis også kan få hjertet til å hoppe over slag? De ekstraslagene som skjer på jobb er ikke plagsomme fordi da er det bare et ekstraslag en gang innimellom, det er bare plagsomt og ubehagelig når de kommer i slike kraftige serier, så jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre for å ikke få dem?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. august 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er riktig at ekstraslag som oftest ikke er farlige og ikke fører til besvimelser, men det kan absolutt være plagsomt. Mengden ektraslag som en person opplever varierer mye, og kan også variere i ulike perioder og påvirkes av ulike ytre faktorer som stress, fysisk aktivitet, hormoner mm. Siden du har såpass mye plager, også ved anstrengelse, kan det være fornuftig å ta en prat med legen din om henvisning til en hjertespesialist for døgnregistrering av hjerterytmen. Det finnes også effektiv medisin som kan testes ut ved betydelige plager, men de fleste velger nok å ikke stå på medisinen over lengre tid. Prøv å ikke bekymre deg for mye, mest sannsynlig vil situasjonen roe seg ned over tid. Lykke til!

Rettigheter

Fritt behandlingsvalg

Har pasienten rett til å be om å være fyttet til et annet sykehus?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. august 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Fritt behandlingsvalg omfatter også retten til å bytte behandlingssted mens du er under behandling.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Støtte til studier

Hei, Jeg er en mann på 19 år som skal studere i handelshøyskolen BI til høsten. Jeg har lest litt om ulike rettigheter som man kan benytte seg av i nettsiden deres, og dermed har noen spørsmål.

Selv har jeg en alvorlig medfødt hjertefeil som påvirker min hverdag. Et av de flere konsekvensene til hjertefeilen min er at jeg blir veldig fort sliten, ca. 50-60% fortere sliten enn en vanlig mann på min alder. Jeg har til sammen blitt operert 4 ganger i livet (Sist gang i fjor November). Før operasjonen jobbet jeg deltid på bensinstasjon samtidig som jeg gikk på videregående skole. Dette fungerte bra helt til jeg gjennomførte den nylige operasjonen. Etter operasjonen blir jeg som sagt veldig fort sliten, og dermed mye lettere svimmel og svak. Jeg har alltid hatt en tendens til å bli lett svimmel, helt siden jeg var liten.

I tillegg plager operasjonssåret meg hver dag. Det svir fortsatt og noe av det har fortsatt ikke grodd helt. Ved mye aktivitet gjør det fortere vondt. Derfor valgte jeg å slutte deltidsjobben da overlegen min anbefalte meg dette. Dermed fokuserte jeg på mine videregående studier som jeg ble ferdig med i år.

Nå har jeg søkt om stipend og lån, og tenker også å søke ekstra stipend. Nå tenker jeg å flytte ut og bo i bolig, ikke så langt unna BI. Jeg lurer dermed på om det er fornuftig at jeg søker om støtte økonomisk? Som student med alvorlig hjertefeil, hvilken støtte kan jeg få økonomisk? Jeg ønsker også støtte til bil og ha et sted å bo. Det blir vanskelig å pendle hver dag for meg. Enda vanskeligere å ha en deltidsjobb og studere samtidig.

Kondisjonen min er veldig dårlig, og dermed blir jeg ordentlig sliten. Jeg trenger derfor pauser, sånn at jeg ikke blir svimmel. Derfor er jeg redd for at offentlig transport ikke er en utvei, med tanke på hvor lang man skal gå til en bussholdeplass. Dette kan også påvirke studiene. Jeg har snakket litt med min saksbehandler på NAV der jeg understreker at jeg ikke ønsker å studere på deltid. De har spurt etter noen dokumenter fra legen, noe jeg har ordnet uten problemer. Vet dere om noen andre rettigheter jeg bør benytte meg av med tanke på min livssituasjon. I bunn og grunn lurer jeg også på om jeg bør søke om støtte (til de jeg har nevnt) som en student?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 16. august 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er flere ordninger som kan være aktuelle for deg. Økonomisk er det mest gunstig om Nav godkjenner hele eller deler av utdanningen som et arbeidsrettet tiltak. Men Nav gir ikke støtte til ordinær utdanning før du fyller 22 år. Dermed er dette ikke aktuelt for deg nå.

Lånekassen kan gi ekstra stipend og studiestøtte i inntil to år utover normert studietid. Se: lånekassen

Er Nav enig i at du trenger egen bil for å gjennomføre utdanningen, kan du få tilskudd til kjøp av bil. Se: bil

Et alternativ til bil er en ordning som heter arbeids- og utdanningsreiser.                  Se: dekning av reiseutgifter

Når det gjelder bolig er studentbolig en mulighet. Studenter med særskilt behov kan prioriteres. Det er også mulig å få startlån gjennom Husbanken til å kjøpe bolig. Men da må du ha en stabil inntekt som gjør det mulig for deg å betjene boliglånet. Se: startlån     

Med vennlig hilsen Atle Larsen