Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blokket etter hjerteinfarkt, fortsatt smerter.

Hei jeg ha hadde hjerte infakt 2 ganger i år og ligger nå på Stavanger sjukehuset. Problem mitt er at jeg har blitt blokket og smerter er liker sterk. Sjukehuset seier at de finnerikke årsaken til problem og ønsker å sender meg hjem. Jeg bør over 2 timer fra sjukehuset og problemene mitt er Den samme. Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, håper at det går bedre med deg! Selv om du har hatt infarkt tidligere, så kan smerter fra brystet skyldes flere ting som ikke har med trange årer i hjertet å gjøre, f.eks syre i spiserøret eller smerter fra brystkassen. Etter blokking rapportere enkelte pasienter en kort periode med smerter som kan relateres til den nye stenten som har utvidet blodåren. Slike smerter er ikke farlige og går over. På sykehuset er du i trygge hender,- det er viktig at du sier ifra ved behov, og spør om det du lurer på.

Hjerte/kar

Borreliainfeksjon myokarditt.

Hei, er en mann på 55 år. Har hatt borreliainfeksjon som sannsynligvis har gitt meg myokarditt med forhøyet Troponin t i 6mnd. Fra 34-95. Var lenge nede på 30-tallet men ved siste måling 75. Har tatt MR 2 ganger av hjertet, CT, ingen plakk i årene og ultralyd. Ingeting galt med hjertet. Jeg er enegga tvilling og min bror hadde troponin t på 4 som er helt normalt.

Hvorfor går ikke troponinnivået ned hos meg etter så lang tid?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er gode nyheter at MR 2 ganger var normal og øvrige undersøkelser av hjertet var normale. Troponin er svært sensitivt, og nivåene dine er lave. Noe av svingningene kan skyldes tilfeldigheter, men vi vet at dersom hjertet har vært påvirket av infeksjonen så kan det ta lang tid før situasjonen normaliseres helt, og enkelte ganger kan dette bli kronisk. Prøv å ikke engste deg, men det kan være fornuftig å ta regelmessige kontroller hos legen din til situasjonen er normalisert.

Hjerte/kar

Albyl-E og tinnitus.

For knappe 14 dager siden ble jeg rådet av en lege hos Lhl å prøve en periode uten Albyl-E for å finne ut om bruken av denne er årsak til min tinnitus. Det var ikke uvanlig i flg. han. Jeg glemte å spørre hvor lang tid det skulle gå før jeg eventuelt merket endring/bedring, eller at jeg da må si at årsaken må være noe annet slik at jeg bare skal begynne med Albyl-E igjen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du bruker antagelig albyl-E for hjerte-kar sykdom, og jeg synes at du skal starte opp igjen med preparatet. Ved mistenkte bivirkninger finnes det alternative medikamenter, som f.eks plavix, som kan prøves ut en periode for å se om du får bedring. Dessverre er tinnitus en utfordrende diagnose, og ved manglende bedring bør du få en henvisning til øre-nese-hals lege.

Hjerte/kar

Blodfortynning som forebyggende

Hei. Jeg er en kvinne på 49 år ( i dag🎉🎉) og nettopp startet opp med Micardis for hypotensjon. Lurer på om jeg burde ha startet med Albyl-E i tillegg. Har det noe for seg å ta en Dispil daglig som profelakse? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og gratulerer med dagen!

Du er inne på et viktig spørsmål. Skal du ha blodfortynnende medisiner (albyl og dispril er samme stoff, men ulike styrker) for å forebygge hjerneslag og hjerteinfarkt, eller ikke? 

Forskning viser at slik behandling kan redusere forekomsten av hjerteinfarkt i en viss grad. Behandlingen reduserer ikke antall hjerneslag, og reduserer ikke faren for død grunnet hjerte og karsykdom.

Forskning viser også at forebyggende behandling med blodfortynnende medisiner kan redusere forekomsten av tykktarmskreft. 

Fordelene av forebyggende blodfortynningsmedisiner er vist hos personer over år. Baksiden av medaljen er at blodfortynnende behandling øker risikoen for indre blødninger (feks magesår). 

Så om du fra neste år skal settes på Albyl-E, må du og legen din avgjøre i fellesskap etter en diskusjon om både fordeler og risikoer. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Infarkt hos yngre

Hvorfor blir ikke symptomer på hjerteinfarkt hos yngre tatt på alvor? Har hørt flere som har hatt infarkt. Men legene sier at du er for ung, selv om at alle symptomene er der?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomer på hjerteinfarkt skal alltid tas på alvor. Samtidig er det også slik at hjerteinfarkt forekommer svært sjeldent hos unge pasienter. Når en lege sier at en pasient er for ung, baserer han eller hun konklusjonen ikke bare på alderen, men ut i fra en helhetlig vurdering. Generelt har vi i Norge likevel en lav terskel for å undersøke pasienter som har hjertesymptomer. 

Hjerte/kar

Plager etter hjerteoperasjon

Tok ACB-operasjon (bypass) på Ullevål i 2011. Har hatt en bra rehabilitering, men opplever av og til, siste uke 3 ganger, at jeg plutselig får pustebesvær ved mindre anstrengelse, kommer liksom på etterskudd og hiver etter pusten. Det gir seg i løpet av mindre enn et minutt, og jeg kan gjenoppta aktiviteter, f. eks. bære tungt, jogge.

Har tatt diverse undersøkelser hos hjertespesialist, ikke funnet noe. Form beskrevet som god.

Føler jeg har et strammende bånd i brystkassen. Har formidlet dette til lege, uten at vi har kommet på sporet til årsak/behandling. Kan noe gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pustebesvær ved anstrengelse kan skyldes flere ting. Siden du er hjertepasient, er det naturlig å tenke på hjertet. Men samtidig ikke glemme at det også kan være noe fra lungene. 

Hos noen kan anstrengelser utløse korte anfall med hjerterytmeforstyrrelser. Dette kan hos enkelte oppleves i form av tungpusthet eller kraftløshet. Derfor er det viktig å se hvordan hjertet ditt oppfører seg i forbindelse med fysisk aktivitet. En test som kan se på dette er arbeids-EKG: Du tråkker på en ergometersykkel mens hjertet ditt monitoreres kontinuerlig med EKG. Dukker det opp noen rytmefeil, kan denne registreres. 

Både pustebesvær og strammende bånd i brystkassen kan være et tegn på trange kransårer. Vi vet du allerede har kransåresykdom, og det er tenkelig at denne kan ha utviklet seg. Igjen vil et arbeids-EKG være et første skritt for å komme nærmere fasiten. Det kan også være aktuelt å undersøke hjertet ditt med ultralyd. Denne vil både si noe om hjertets pumpeevne, og om hvordan hjerteklaffene fungerer.  

Hvis alle prøvene er normale, og du fortsatt har plagene, kan det være aktuelt å gjøre en ny undersøkelse av kransårene dine, såkalt angiografi (som du sikkert gjorde før operasjonen). Dette må en hjertespesialist ta stilling til. 

Lungene bør også undersøkes når det er snakk om pustebesvær. Du kan få målt lungefunksjonen din hos en lungelege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank etter alkohol

Hei! Jeg er en frisk person på 26 år som opplever hjertebank etter inntak av alkohol. Dette merkes mest dagen derpå. Hjerteraten er forhøyet og hjertebankene kjennes svært godt og kan ses på brystet. Jeg kan ikke si at jeg har opplevd dette på hverdager eller etter inntak av koffein (kaffe, Coca-Cola, RedBull, etc). Hva anbefaler dere at jeg gjør? Langtids-EKG, blodprøver? På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er velkjent at alkohol kan utløse hjerterytmeforstyrrelser hos endel pasienter. Vi ser at pasienter for ekstraslag (ekstrasystoler), men også andre hjerterytmeforstyrrelser som atrieflimmer og supraventrikulær takykardi.

Det er viktig å dokumentere dette på et EKG eller et langtids-EKG, slik at man får sett nøyaktig hvilken type rytme det er snakk om. Dette vil ha noe å si for evt. behandling. Du bør derfor snakke med legen din, og få deg henvist videre til langtids-EKG. Det kan også være behov for blodprøver, noe fastlegen ordner. Iblant kan det være nødvendig å også undersøke hjertet med ultralyd, men det må en hjertespesialist vurdere. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tia anfall / drypp

Hei. For en god del år siden hadde jeg en skremmende opplevelse. Var i et badeland og satte meg i boblebadet og skulle slappe av. Plutselig følte jeg meg så rar, ble veldig kvalm og ble lam i halve ansiktet, klarte ikke å snakke ordentlig siden den ene siden av ansiktet "hang". Kom meg opp og fikk satt meg i en stol og husker at jeg begynte å gråte fordi jeg var så redd. Det gikk over av seg selv etter en stund og kontaktet aldri lege pga dette. Kan det ha vært et lite drypp ? Har alltid hatt mye hodepine og migrene.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 09. november 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Slik du beskriver opplevelsen, kan det tyde på at du har hatt et drypp.Drypp eller TIA er et forbigående anfall av nedsatt blodforsyning til deler av hjernen. På folkemunne kaller vi det drypp eller hjernedrypp.Et drypp oppstår på samme måte som et hjerneslag, som skyldes en blodpropp i hjernen (et hjerneinfarkt), men ved et TIA anfall vil symptomene forsvinne i løpet av minutter opptil 24 timer. I de de fleste tilfellene forsvinner symptomene innen én time.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å få sjekket om du er i risiko for å få et hjerneslag.

Mange av risikofaktorene ved drypp kan påvirkes av livsstilen. Den beste måten å forebygge drypp eller hjerneslag på, er å kjenne til de viktigste risikofaktorene og leve sunt i forhold til disse: 

  • unngå røyking
  • spis sunt
  • begrens mengden alkohol
  • vær i fysisk aktivitet

Dersom du har høyt blodtrykk, er det viktig å følge opp eventuell behandling igangsatt av lege.

Mistenker du at du har fått et drypp, er det veldig viktig at du umiddelbart kontakter lege. 

Med vennlig hilsen

Inger Elling  

Hjerte/kar

Lav puls på natten.

Hei! Jeg er en mann på 41 år, som har slitt en del med rytmeforstyrrelser uten at legene finner noe galt. Jeg er i god fysisk form slank, og trener jevnlig. Har gjennomført 72 timer EKG, noe som viste at pulsen min på nattestid var helt nede i 25 slag pr. min. Er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! 25 slag/min er lavt, men dersom du har såkalt sinusrytme (vanlig rytme) blir det viktige om du har enkelte lengre pauser mellom slagene. Dersom du har lengre pauser (>3,5 sekunder) mellom slag kan man begynne å vurdere om du kan ha nytte av pacemaker. 25 slag/min på natten med normal sinusrytme er ikke farlig i seg selv.