Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kols

Kols?

Hei,jeg fikk konstatert KOLS grad 2 for ca ett og halvt år siden. Jeg lyktes i fjor høst å slutte og røyke,og er selvsagt veldig fornøyd med det. Jeg bruker Relvar Elipta inhalasjon,og hverdagen går greit. Er midt i 40-årene. Men det er en ting som undrer meg: Jeg har ingen hoste og minimalt med slim. Med unntak av noe kortpusthet,som man ellers hadde satt på kontoen for dårlig kondis,så er det nesten vanskelig å forstå at jeg har KOLS. Hvor vanlig er det å ha så lite symptomer og er det mulig at det kan ha andre årsaker? Jeg har møtt mennesker som tidligere har fått feil diagnose.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 13. juli 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er kjempefint at du har klart å slutte å røyke, for det er den eneste muligheten til å bremse opp helt videre  utviklingen av kols sykdommen. Symptomene på kols varierer mye og diagnosen stilles ut i fra pusteprøver (spirometri). Anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din å få tatt en pusteprøve, for å se om det kan ha skjedd endringer etter at du sluttet å røyke. Det kan som du skriver skje feil diagnosering, så en pusteprøve kan vise om det er kols eller ikke.

Mvh Hilde

Hud

Kronisk elveblest

Hei!
Min datter på snart 18 år har det siste halvåret hatt kronisk elveblest. Hun bruker telfast 180 mg daglig med god effekt, men kan likevel oppleve å få elveblest spesielt rett før hun skal ta tabletten . (når effekten er i ferd med å avta). Hun reagerer på trykk,varme/kulde, berøring osv. Hun har hatt et svært stressfylt år det siste året, så først trodde vi det kunne være utløst av det. Nå virker det som det vedvarer, og vi lurer på hvordan vi skal angripe det. Kan det være reaksjon på matvarer eller toilettartikler etc? Hvor skal vi først begynne å lete?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 06. juli 2017
LHL

Hei!

Takk for henvendelsen!

Elveblest(urtikaria) er som regel kortvarig, men kan også gå over i kronisk form slik som hos din datter. Årsakene til kronisk elveblest er mange og i over halvparten av tilfellene, finner man ikke årsaken. Hun bør utredes hos hudlege med lang erfaring hvor hele sykehistorien gjennomgås grundig og hvor hun eventuelt får tatt ytterligere prøver som f.eks blodverdier, stoffskifte etc. Det kan også forsøkes med andre typer medisiner, som kortison i tablettform eller biologisk behandling med et stoff som heter Xolair men det er det hudlegen som avgjør.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Kols

kolsutvikling og rask konsultasjon

Hei. Min kjære er 69 år og har blitt fryktelig mye dårligere av sin kols etter at han pustet inn mye støv da han rev en vegg i et gammelt hus for tre uker siden. Han vil gå alene til lege, men jeg er redd han ikke får frem hvor alvorlig syk han er og har ikke fått et apparat han sier han må ha fra hjelpemiddelsentralen. Han våkner i det han sovner, får ikke puste, og får panikk. Han snakker mer og mer om selvmord og jeg lurer på om han kan få en hastetime på klinikk. Han vet ikke at jeg skriver til dere, men nå må jeg bare forsøke å skaffe han hjelp. Vi er så redde for han. Hilsen Gunvor

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 03. juli 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det høres ikke ut som en god situasjon, og forstår veldig godt at dere ønsker å finne ut hva som kan hjelpe han. En hastetime kan være mulig å få, men da må dere nok betale for en konsultasjon på en privat poliklinikk. Du skriver ingenting om hvor dere bor i landet, så det blir litt vanskelig å foreslå steder. Ta gjerne kontakt for en mer utdypende samtale på kolslinjens tlfnr 800 89 333, åpningstid fra mand - fredag fra kl 12 - kl 15.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Kolesterolsenkende medisin og leveren

Hei. Mulig dette er feil forum, men jeg ser at noen har spurt om kolesterol og fått svar. 😊 Jeg tok blodprøver hos lege og hadde høye leververdier. Var på UL og fikk påvist fettlever. Tok så utvidede blodprøver hos lege. Og fikk sms om at jeg også hadde betydelig forhøyet kolesterol. Jeg spiser sunt og er normalvektig, men sliter periodevis med alkohol. Fikk da Lipitor. På pk.vedl. står det ettertrykkelig at de kan påvirke leveren. Legen mener det er forsvarlig. Men jeg får ikke det til å rime. Hva er din mening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål!

Ja, kolesterolmedisinen kan påvirke leveren, men den trenger ikke nødvendigvis å gjøre det. Hos noen pasienter gjør den det, men hos de fleste gjøre det den ikke. Det er lett å finne ut av om den vil påvirke leveren din eller ikke. Ta blodprøver av leververdiene dine før du starter på Lipitor. Bruk medisinen som forskrevet i 3-4 uker, og ta blodprøvene på nytt. Har de økt, er det et tegn på at medisinen påvirker leveren din. Da må du enten slutte med medisinen eller prøve en lavere styrke. Hvis leververdiene derimot ikke øker, betyr det at medisinen ikke påvirker leveren din og du kan fortsette å bruke den.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk

Hei. Har høyt blodtrykk over tid:160-190/42. Eget blodtrykksapp. Svimmelhet dagelig. Har hjertesvikt. Går på Triatec , Selo-zok. Går til lege,men der er blodtrykket ok. Hva gjør jeg ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her er det flere mulige forklaringer. For det første så svinger blodtrykket hele tiden, og det er mye som påvirker blodtrykket. Trening, aktivitet, stress, frykt og engstelse kan drive det oppover en liten stund. Avslapping og sengeleie kan få det ned. Medisiner og hvor mye du drikker har også noe å si.

Dernest kan det hende at apparatet du har hjemme ikke er helt presist. Apparatene på legekontorene er til profesjonelt bruk og holder ofte høyere kvalitet. Sannsynligvis er målingene hos legen de riktige. For interessens skyld kunne det jo vært et interessant "eksperiment" å ta med apparatet ditt til legen og målt trykket med både ditt og legens apparat. Da kunne du sett hvor godt de samsvarer.

Skal man ha et riktig godt estimat av hvordan trykket ligger an, bør man gjøre 24-timersmåling. Da går du med et blodtrykksapparat et helt døgn og den måler trykket automatisk hver time. Legen kan lese av målingene og få et inntrykk av hvordan trykket ditt ligger an gjennom døgnet.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Pollenallergi og nøtter

Jeg er allergisk mot bjørk og har også utslag på hasselnøtt på blodprøver. Hva med makadamianøtt? Altså olje fra makadamianøtt i massasjeolje ved allergi mot hasselnøtt?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Macademianøt er en nøtt og den er i familie med hasselnøtt. Dersom bitte små mengder hasselnøtt forårsker kraftig allergisk reaksjon hos deg, bør du kanskje velge noe annet enn olje fra macademianøtt. Olje skal i prisippet ikke inneholde proteiener som forårsaker allergisk reaksjon men det kan være små rester som hos de mest følsomme kan gi symptomer.

Hilsen Helle

Rettigheter

Sykemelding og AFP

Kan en være sykemeldt ved uttaksdato uten å miste retten til afp om en ellers oppfyller kravene?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Reglene er forskjellig for AFP i offentlig sektor og privat sektor.

I offentlig sektor må du stå i arbeid ved pensjonsuttak og siste år hatt en inntekt på minst 1 G (93 634). Det er ikke krav om at du må ha stått i arbeid et visst antall uker først.

I privat sektor er reglen at du ikke kan være 100 % sykemeldt i mer enn 52 uker de tre siste årene før du tar ut AFP. Du må i så fall fortsette å jobbe minst 20 % til du oppfyller kravet om ikke mer enn 52 uker med 100 % sykemelding siste tre år.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Pinex og kolesterol

Kan pinex forte brusetabletter gi forhøyet kolesterol

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Paralginforte forte er vanedannende og kan gi en rekke ulike bivirkninger. Jeg kjenner ikke til at medisinen gir forhøyet kolesterol.

Hjerte/kar

Husarbeid kort tid etter stent?

Kan man gjøre litt husarbeid 6 dager etter ett hjerteinfarkt ,har stent?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du kan trygt gjøre husarbeid,  og etterhvert leve helt som normalt. Dersom du mot formodning skulle få symptomer/plager så kan du ta dette opp med fastlegen din. Lykke til!