Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodgiver, uskyldige ekstraslag

Jeg ønsker å bli blodgiver, men ble avvist fordi jeg har ekstraslag. Jeg har blitt undersøkt av hjertespesialist (24-t EKG og ultralyd), som ikke fant noe unormalt. Konklusjonen var ufarlige ekstraslag. Blodbanken mener at det å gi blod kan påføre meg flere ekstraslag. Er det gjort undersøkelser som støtter opp om dette, eller er det bare "føre var"-prinsippet til Blodbanken?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette var et interessant spørsmål. Jeg kjenner ikke til studier som har vist dette, så det er nok generelle forsiktighetsregler.

Hjerte/kar

Atrieflimmer. Nattlig oppvåkning, uvel og sliten.

Hei ! Jeg har i dag fått vite at jeg har hjerteflimmer og hjertebank. I den forbindelse så er det litt som jeg lurer på. Fikk ikke tid å spørre legen på sykehuset i dag, da han nok ikke hadde tid. Så kanskje dere kan svare meg?

Jeg er en dame på 49 år som har hatt symptomene i flere år, men ikke helt skjønt hva det har vært. Jeg har høyt blodtrykk og migrene, er ellers frisk og rask.
I over lang tid ( år ) så har jeg blitt veldig fort sliten av ingenting og nå lurer jeg på om dette kan være pga hjerteflimmer og om dette kan komme til å bli bedre når jeg nå begynner på medikamenter.

Når jeg blant annet går på fjellet i Lofoten (noe som jeg gjør kun når jeg er hjemme i Lofoten på ferie) er det ikke lange stykket jeg går før jeg blir uvel, svimmel og generelt dårlig og må sette meg ned for å få igjen pusten og komme meg. Er dette noe som kan komme av hjerteflimmer og kan det bli bedre når jeg begynner på medikamenter?

Jeg er ikke en som går på treningsstudio men i løpet av en dag så kan jeg gå fra ca. 8000 til 17000 skritt. Jeg jobber i butikk og går veldig mye i godt tempo på jobb . Er dette for lite trening? Burde jeg gjøre noe mer? Er ikke så glad i trening, men det kan jo komme av at jeg blir så utrolig fort sliten.

Jeg har hjerteflimmer og hjertebank på natten, noe som ble påvist i undersøkelsen. Jeg sover urolig og kan våkne flere ganger i løpet av en natt, kan dette ha en sammenheng med hjerteflimmer og hjertebank ? Håper på snarlig svar. Tusen takk på forhånd!!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Du er ikke aleine om å ha flimmer, dette er den klart vanligste rytmeforstyrrelsen i befolkningen og rammer ca 1/4 av alle mennesker i løpet av livet. Det er bra tilstanden er oppdaget siden det finnes god behanlding, enten i form av medikamenter eller en liten operasjon (ablasjon). Flimmer kan godt forklare slitenhet, men det kommer blant annet an på hvor rask pulsen din er ved anstrengelse. Det kommer selvsagt også an på om du har flimmer hele tiden eller bare av og til. Du kan ha et forsiktig håp om bedring etter oppstart av medikamenter. Flott at du går mye i løpet av en dag, du trenger heller ikke være redd for å trene aktivt eller å "ta deg ut" i forhold til hjertet, tilstanden er ikke farlig! Dersom du har nattlige flimmer-anfall kan dette medvirke til urolig søvn. God bedring!

Hjerte/kar

Mareritt som bivirkninger

Jeg bruker Lipitor som kolesterolsenkende medisin (40 mg) og lurer på om en av bivirkningene kan være marerittlignende drømmer om natten , svært ofte. Jeg har tidligere brukt Zocor med samme mg. og merket ikke slike plager da. Er det forskjell på virkningen på behandling av disse to medisinene, siden fastlegen anbefalte meg å endre til Lipitor ? Har totalkolestreol på 3,5 og LDL på 1,9.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først: du har flotte kolesterolverdier! Dette minker faren for videre hjerte- og karsykdom. 

Mareritt er oppført som mulig bivirkning for både Lipitor og Zocor. Men forekomsten er sjelden for begge. På lipitor står det mellom 0,10 og 1 prosent av brukerne kan oppleve mareritt, mens det på zocor står 0,01%. Dette kan betye at mareritt inntreffer noe hyppigere ved Lipitor. Kanskje det kan være en ide for deg å gå tilbake til zocor igjen. Ta det opp med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av statiner

Har brukt Simvastatin i flere år og før det Lipitor grunnet høyt kolestrol. I vår nære familie og vennekrets er det flere som har brukt statiner i flere år og mange har fått mye plager! Vet man egentlig nok om bivirkninger eller er det industrien som rår? Vet at utenlandske leger har påpekt over år at statiner er skadelig for flere deler av kroppen. Når skal vi få et oppriktig svar på skader som statiner gjør med oss?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle medisiner har bivirkninger. Hvem som får hvilke bivirkning, og i hvilken grad, varierer fra person til person. Noen får ingen bivirkninger, andre får så mange at de må slutte med medisinen. Bivirkningen er kanskje prisen man må betaler for å høste de gode effektene av medisinen. Legen og pasienten må alltid vurdere om dette er en pris som er verdt å betale. Effekten bør være såpass god bivirkninger kan forsvares. 

Når det gjelder statiner, så er det et av de mest brukte medisinene i verden. Det betyr at vi har enormt med erfaring med dem, og kjenner både effekten og bivirkningene svært godt. Industrien er selvfølgelig interessert i å selge medisinene sine, men det er vi leger og forskere som bestemmer retningslinjene for hvem som bør behandles og hvem som ikke trenger behandling. Et annet viktig poeng er at lisensen på nesten alle statiner har gått ut, slik at industrien ikke tjener noe særlig på disse medisinene lenger. 

Statiner er gode medisiner, har godt dokumentert effekt, og gir vanligvis lite bivirkninger. Likevel er det endel pasienter som kan nokså plagsomme bivirkninger. Disse pasientene kan da prøve et annet statin, eller i en annen styrke. Ofte finner legen et alternativ hvor bivirkningene er akseptable. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening ved høyt blodtrykk

Jeg fikk konstatert høyt blodtrykk for to år siden og gjennomsnitt måling viste 170/105. Jeg går på medisiner, 50 mg Losartan, og når jeg måler hos legen hver 3 mnd er trykket 125-130/80-85.

Da jeg fikk høyt blodtrykk la jeg om livsstil. Sluttet å røyke og startet å trene. Jeg har lagt om mye på kosthold også, jobber fortsatt med det. Når det gjelder trening så er det spinning og styrketrening 4-5 ganger i uken. Jeg elsker å trene og trener med PT to ganger i uken. På spinning er jeg i korte deler av timen over 90 % av makspuls og ligger gjerne på gjennomsnitt 80-82 % i løpet av timen. Styrketrening foregår med tunge vekter og maksløft. Noe lettere også selvfølgelig.

Jeg har ikke fått noen beskjeder hverken av kardiolog eller fastlege om begrensninger i trening. Leste artikkelen deres om trening ved høyt blodtrykk - https://lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/trening-ved-hoyt-blodtrykk - og blir litt bekymret. Burde jeg være det? Burde jeg endre treningen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Først av alt: Fantastisk at du har gjort så mye med livsstilen din! Dette har unektelig en stor effekt på helsen din. 

Når det gjelder artikkelen om trening ved høyt blodtrykk, så gjelder den blodtrykkspasienter som enten ikke går på medisiner, eller som har høyt blodtrykk selv om de går på medisiner. Hos disse kan hard trening føre til farlig høye blodtrykksverdier. Men du faller ikke i noen av disse gruppene. Du har et veldig fint blodtrykk, og jeg ville ikke hatt betenkeligheter med å trene hardt hvis jeg var deg. Faktisk har enkelte studier vist at høyintensitets intervalltrening har større fordeler for blodtrykkspasienter, enn moderat kondisjonstrening. 

Hvis du likevel er i tvil, kan du be legen din henvise deg til en arbeidstest. Da kobles du til et BT-apparat og belastes på en ergometersykkel med økende motstand. Du holder på til du har gitt absolutt maks, og ikke klarer mer. BT-maskinen måler blodtrykket ditt kontinuerlig og legen sjekker hvor høyt det går. Hvis overtrykket holder seg under 190 mmHg ved maksimal belastning, betyr det at blodtrykket ditt er godt regulert og stiger ikke til farlige høyder under hard trening. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Høy puls

Hei. Jeg er en 36 år gammel kvinne, noe overvektig, men trener flere ganger i uka og er ellers frisk. Har imidlertid oppdaget at pulsen min stiger raskt til 120-125 når jeg reiser meg opp og beveger meg i normalt tempo. Ingen ubehag i forbindelse med dette. Pulsen faller raskt til underkant av 70 når jeg setter meg ned. Får også veldig rask pulsstigning ved trening, men blir ikke andpusten eller påvirket før pulsen har passert rundt 145.

Er dette noe som bør utredes eller krever behandling? Betyr det bare at jeg er i dårlig fysisk form? Har tatt det opp med fastlege en gang, men hun mente det ikke var noen grunn til bekymring så lenge hvilepulsen var normal og jeg ikke følte noe ubehag i forbindelse med den forhøyede pulsen. Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når vi går fra hvile til anstrengelse, kreves det mer av hjertet, og det slår derfor fortere. Feks ved løping og trening. Hvor raskt pulsen øker, og hvor høyt den øker varierer fra person til person. 

Men at den går fra 70 til 120 bare fordi du reiser deg, synes jeg er mye. Det kan godt hende at dette bare er normalt for deg, men jeg synes det er grunn til å sjekke det litt nærmere. Noen ganger kan det ligge en  hjerterytmeforstyrrelse som ligger bak. 

Du bør be fastlegen din henvise til et arbeids-EKG. Dette gjøres hos spesialist, enten på sykehus, eller privat. Du kobles til en EKG-maskin og tråkker rundt på en ergometersykkel (eller går på en tredemølle). Legen følger med på hvordan hjertet ditt reagerer, og kan samtidig sjekke om du får noen rytmeforstyrrelse, eller om det kun er er normal rask puls. Hvis det er en hjerterytmeforstyrrelse, kan det blir aktuelt med videre behandling, avhenging av hvilken type det er. Hvis det bare er vanlig rask puls, er det antageligvis ingen grunn til å gjøre noe med det hvis du ikke plages av pulsen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hull i hjertet

Er det vanskelig å gå når man har hull i hjertet? Kan man dra på skole, jobb eller studere eller må man være hjemme og sitte i rullestol?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hull i hjertet kan være så mangt. Hvor store plager du får, hvor hemmet du blir, og hvor aktiv du kan være avhenger av hvor hullet sitter og hvor stort det er. De aller fleste medfødte hull i hjertets skillevegger gir aldri noen plager, og personer har slike lever like normale og aktive liv som alle andre. Noen få har større og mer alvorlige hull. Noen merker kun at de blir litt mer tungpustne og slitne enn andre under trening, mens andre får mer invaliderende plager. Vi har i dag god behandling for slike hjertefeil, og det meste kan rettes med operasjon. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Finne fakta om hjerte- og karsykdommer

Hei, kan du gi meg litt fakta om hjerte og karsykdommer? Jeg skal ha et prosjekt og finner ikke god informasjon på Internet. Har funnet en del, men føler ikke at det er nok.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Jeg vil anbefale deg å gå inn på våre nettsider www.lhl.no. Hjerte-kar området er stort og omfattende. Hvis det er konkrete spørsmål du ikke finner svar på , kan du henvende deg på nytt.  

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Inger

Hjerte/kar, Lunge

Blodtrykksmedisin og astma

Hvordan er det med blodtrykks-senkende medisiner når man har astma? Finnes brukbare alternativ? ( Bypassoperert for noen måneder siden.)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ja, det fins mange gode blodtrykksmedisiner også når du har astma. Det er vanlig å forsøke å unngå beta-blokkere, men allikevel er det flere å velge mellom. Noen ganger må man forsøke seg frem til det som gir god effekt og ikke gir plagsomme bivirkninger. Det er viktig å behandle et forhøyet blodtrykk, både for å spare hjertet og for å unngå skadelig belastning av blodkarene. Jeg regner med at fastlegen vil kunne finne et egnet medikament som passer for deg og tar hensyn til din astma. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Sykehusinnleggelse, flere diagnoser, tungpust, hjertebank, vektøkning.

Har nå vært innlagt pga tung pust, hoste, hjertebank og vektlkning på 4 kg på to uker. Har crohns og psoriasisartritt og begynte nylig på imurel og remsima, gikk først på kortison. Har tidligere gått på ulike tnf hemmere. På sykehuset kunne de ikke forklare vektlkningen, fine prøver, likeså røntgen av lunge/hjerte, forhøyet bukspyttkjertebetennelseprøve pga imurel. Men så var d- dimer litt forhøyet og de trodde jeg hadde blodpropp på lungene og var snakk om CT. Hørte litt væske på lungene, ekg fin, og det kokte ut i at det mest sannsynlig var forhøyet d-dimer pga all betennelse i kropp. Så alt i alt, er det lute hjelp å få, jeg like tung i pust, hjertebank og vektøkningen er jo der. Kan det likevel være hjertesvikt eller noe lignende?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Tøff situasjon!! Sykehistorien din er såpass sammensatt og kompleks at det blir vanskelig for meg å gi noe brukbart svar på denne måten. Alvorlighetsgraden av de andre diagnosene dine og nye medisiner kan nok forklare mye av plagene dine. Jeg vil tro at legene på sykehuset har vurdert helheten og tatt EKG og aktuelle blodprøver. Det ville være uvanlig om du skulle få hjerteproblemer på toppen av alle de andre plagene som du har hatt. Hvis vi gir de nye medisinene litt tid så kan det være godt håp om bedring. Lykke til!