Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Rev som kjeledyr

Hei.

Jeg har en mann med astma og allergi han tåler verken hund, katt eller andre pelsdyr og problemet er det at vi begge har veldig lyst på hund, dette er ikke et alternativ for oss. Men det vi har funnet ut som er interessant er at det går an å ha rev som kjæledyr. Spørsmålet er da om det går an å teste seg for om man tåler dette.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 23. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Jeg har ikke funnet noen litteratur som tilsier at man kan teste seg for rev, men dette kan du sjekke med en spesialist som driver med allergiutredning.

Rev er et pelsdyr på lik linje med hund og katt og hvis man har allergi for disse så bør man tenke seg godt om før reven / pelsdyret tas inn i hjemmet.

Det en allegiker reagerer på er proteinene i kjæledyrenes flass, spytt, hår eller urin. Dette er små partikler (allergener) som blander seg med støv i luften og gir allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. Når dyret slikker seg vil allergenene fra spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler. Hvis mannen din reagere på dyret som tas inn i hjemmet er det ikke nok å fjerne dyret, men det må tas en omfattende rengjøring av boligen, tekstiler, møbler etc.

 

Vennlig hilsen Rose

 

Allergi

Rett til sykepenger når jeg har uføretrygd?

Jeg er 80 prosent ufør , og har en 20 prosent stilling i butikk , har jeg rett på sykepenger for det jeg tjener i min 20 prosent stilling ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

For å få sykepenger fra folketrygden må aktuell ukesinntekt omregnet til årsinntekt minst tilsvare 50 % av folketrygdens grunnbeløp (46 288). Denne grensen gjelder ikke for sykepenger i arbeidsgiverperioden (de første 16 dagene). Det betyr at er ukesinntekt omregnet til årsinntekt mindre enn 50 % av G, ytes det kun sykepenger i arbeidsgiverperioden.

Det har ingen betydning at du mottar uføretrygd.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Allergi

Symptomer på rekeallergi?

Er det vanlig med oppkast og frost i kroppen ved allergi mot reker?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Oppkast er et av symptomene på matallergi. Men det er også et klassisk symptom på mageinfeksjon og matforgiftning.

Dersom det samme skjer hver gang du spiser reker bør du mistenke allergi, men om det er en engangsepisode er det trolig noe annet.

Allergi overfor reker kan testes ved prikktes eller blodprøve hos lege.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Nøtteallergi og frø

Hei. Har en gutt på 10 år som har reagert på nøtter et par ganger nå. Vi har fått epipen. Når dere skriver frø. Er det sesamfrø,solsikkefrø osv dere mener? Er vanskelig da han i tillegg reagerer på melkeprodukter.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 21. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Nøtter benyttes ofte som fellesbenevnelse for frø, fruktkjerne og nøtter. Ved allergi er det slik at man reagerer på en eller flere typer. I Norge er hasselnøtt det vanligste. De aller fleste tåler fra av sesam, solksikke, valmue osv. Likedan er det mange som tåler mande, som er en stenfrukt og peanøtt som er en belgfrukt.

Det er godt mulig din sønn  kun er allergisk mot hasselnøtt. Det er ingen grunn til å holde ham unna sesam, solsikke osv uten at han har hatt allergisk reaksjon på dem. Peanøtt er som sagt en belgfrukt og er ikke i familie med nøtter. Om han kan få pecannøtt, valnøtt, pistasj og cashew bør dere avklare med lege.

Det er mulig å teste mer spesifikt på type nøtt, frø og peanøtt. Kanskje en ide å be om det for å unngå for restriktiv diett. Er dere usikre på om fastlegen kan utføre og tolke testene så be om henvisning til spisialist. Barnelege med allergikompetanse.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Klør i øynene av hvetemel

Hei! Har en gutt på snart 12 år som har allergi mot burot, gress og bjørk. Nå i det siste har han begynt å klø veldig i øynene når han er på kjøkkenet og bruker hvetemel. Han har ikke noe allergi mot noen mat-typer som vi vet om, og heller ikke symptomer på noe form for gluten allergi e.l. Men synes det er litt rart at han plages med at det klør sånn i øynene når han skal bake/lage mat.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

Det er ikke uvanlig at pollenallergikere reagerer på støv fra hvete. Hvete er et gress som kan kryssreagerer med andre gress-sorter. De aller fleste som får symptomer eller positivt utslag på allergitester på hvete, tåler å spise matvarer av og med hvete.

Allergien til din sønn kan behandles med øyedråper og/eller antihistamintabletter og han kan fortsette å spise hvete som før. I den grad det er mulig kan han unngå hvetestøv.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Peanøtter og forebygging av allergi

Hei. Stemmer det at leger idag anbefaler introduksjon av peanøtter på barn ned til 4 mnd for å forebygge allergi? Leste Dagsnytt som refererte til dere som kilde. Stiller meg litt kritisk mtp helsedirektoratet anbefaling om fullamming/mme frem til 6 mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er forskning som viser at å introdusere fast fødetidlig, helt fra 4 måneder samtidig som mor ammer, forebygger allergiutvikling. det gjelder også for peanøtter. Helsedirektoratet følger WHOs rettningslinjer for amming som er fullamming til 6 mnd. Flere fagmiljøer i Norge har uttrykt uenighet med 6 måneders anbefalingen, samtidig som svært mange mødre ikke klarer å gjenomføre fullamming til 6 mnd. I retningslinjene åpnes det derfor for å gi tilleggsernæring tidligere.

Land vi kan sammenligne oss med sier fullamming til 4 måneder, bla Sverige med støtte fra barnelegeforeningen. Fra et allergiforebyggende perspektiv er det mye som tyder på at fast føde fra 4 mnd er gunstig. Bakgrunnen for 6 mnd anbefalingen er bla at morsmelk er en trygg og sunn næring for spedbarn og råd i forhold forebygginga av andre sykdommer.

Håper dette var litt oppklarende.

Lykke til

Hilsen Helle

Allergi

Alleri mot hund

Hei!
Jeg skal snart anskaffe meg hund, men sliter med å velge rase. Nå har jeg ikke allergi selv, men sønnen til utleigeren av leiligheten jeg bor i har, og vil muligens flytte inn når jeg flytter ut. De sier han er allergisk mot både spytt og pels.
Jeg vet det finnes typer som er mer allergivennlige, men to av rasene jeg liker best er pomeranian og Shetland sheepdog. De røyter sesongvis, men begge har veldig fin og "selvrensende" pels slik jeg har forstått det.

Vil det være mulig for meg å få noen av disse om jeg er grundig på vasking av leilighet når jeg flytter ut? Vi har egen sofa, og ingen gulvtepper. Tusen takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 11. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Takk for spørsmålet.

Ingen pelsdyr er allergisikre, og de allergiske reaksjonene skyldes proteinene i kjæledyrenes flass, spytt, hår eller urin. Disse proteiner er små partikler som vil blande seg med støv i luften og gi allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. Når et dyr slikker seg kan allergener fra spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler.

Disse allergenene vil frigis fra tekstilene og legge seg i sprekker på gulv etc. Derfor kan det være store mengder allergener i boligen flere uker etter at kjæledyret har flyttet ut. Vasking, støvsuging og fjerning av tekstiler vil bidra til raskere reduksjonen av allergener og mindre allergiske plager.

Det viktig at du tar en prat med eier av leiligheten og avklarer om de synes det er greit og gir deg tillatelse til å ha hund i leiligheten. 

Vennlig hilsen Rose

Allergi

Allergi overfor mandel

Hei! Vi har et barn på 2 år. Nå i julen har barnet ved tre anledninger fått smake en liten bit av marsipan og kransekake, og hver gang har han ganske kort tid etter fått et lite rødt utslett på siden av munnen. Vi tenker derfor at han reagerer på mandel. Er er slikt utslett et typisk symptom? Han har ikke virket plager ellers men mengden har jo vært liten. Bør vi være bekymret for alle typer nøtter når han reagerer slik på mandel? Bør vi få han utredet for dette etterhvert eller er dette noe de kan "vokse av seg"? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er riktig å mistenke reaksjon på mandel når han tre ganger har fått mat med mandler som har gitt samme type reaksjon.  Ved allergi overfor nøtter er det ikke alltid slik at man reagerer på alle typer nøtter. Tvert i mot er det mange som tåler en eller flere typer nøtter. Mandel er en stenfrukt og peanøtt en belgfrukt, og klassifiseres derfor ikke som "ekte" nøtt slik hasselnøtter gjør.

Når dere tar kontakt med lege for utredning er det viktig at dere understreker hva dere mistenker han har reagert på så han blir testet for det. I standard allergiutredning er nøtt hasselnøtt. Dere må derfor spesifisere at det er mandel dere mistenker. I EUs regelverk om merking av mat inngår mandel i nøttebegrepet. Regelverket krever likevel at det oppgis hvilken nøtt som er tilsatt matvaren. Det skal altså være mulig ut fra varedeklarasjon å lese om det er hasselnøtt eller mandel i produktet. Om  fastlegen ikke kjenner til forskjellene.et kan derfor være lurt å henvise til nøtteallergi og Matportalen

Har du flere spørsmål må du gjerne kontakte oss på vår Rådgivningstelefon på 67 023 023

Lykke til

Hilsen Helle

Allergi

Dyrehårsallergi

Hei

For de som er allergisk mot hund, katt osv. Er det OK å ha et ku skinn som teppe under salongen

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 05. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

Når du er allergisk mot dyrehår så skyldes det at du reagerer på proteinene i et levende dyrs flass, spytt, hår eller urin. Disse proteinene er små partikler som blander seg med støv i luften og gir allergiske reaksjoner når de pustes inn, eller kommer i kontakt med huden. Når dyret slikker seg kan allergenene fra spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler.

Et teppe av ku skinn er behandlet på ulike måter slik at proteinene/ allergenene bør være vekk og du bør derfor kunne ha et slikt teppe under salongen din. Når du går til innkjøp av teppe bør du sjekke hvordan skinnet er behandlet og at det ikke er satt inn med kjemikalier som kan gi ubehagelige avgasser til innemiljøet.

Vennlig hilsen Rose

 

 

 

Allergi

Nøtteallergi

Hei For snart 2 år siden spiste jeg en Wasa Crisp & Cereals Hasselnøtt & Sjokolade og jeg følte at etter jeg spiste den så følte jeg meg litt tett i halsen, følte jeg ikke fikk puste ordentlig ut eller inn og det føltes som det skulle sitte en stor nøtt i halsen min den følelsen fikk jeg etter jeg hadde spist Wasa Crisp & Cereals Hasselnøtt & Sjokolade. Etter noen mnd spiste jeg sørland chips med nøtteolje og da reagerte ikke halsen min noe. Men det har vært noen tilfeller der det føles som jeg har en stor nøtt i halsen. I september - oktober i 2016 tok jeg blodprøve for og finne ut om jeg hadde nøtteallergi da fikk jeg først vite av min fastlege som sa at jeg har nøtteallergi og desember 2016 var jeg tilbake til legen da sa han at han har kanskje fått feil svar at jeg kanskje ikke har nøtteallergi. Høres dette ut som en nøtteallergi og har du noen anbefalinger til hvordan jeg kan finne det ut ordentlig om jeg har en allergi eller ikke ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

For å finne ut om man har matallergi er ikke en blodprøve alene tilstrekkelig. Det vesentlige er om du får symptomer når du spiser matvaren. Wasa med hasseløtt ga symptomer på at du ikke tåler hasselnøtt. Det er en indikasjon på at du ikke tåler hasselnøtt. Er det andre tilfeller der du har spist hasselnøtter du har blitt syk? Du bør i samråd med lege vurdere om nye prøver skal tas eller om du skal prøve å spise litt nøtt under observasjon av helsepersonell. Er fastlegen usikker bør du henvises til spesialist. Enten øre.- nese, - halslege eller en lege med allergikompetanse.

Sørlandscips er stekt i peanøttolje. Peanøtt er ikke en nøtt men en belgfrukt og vil ikke gi symptomer hos de med allergi overfor hasselnøtter. 

Lykke til, hilsen Helle