Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kompresjonsstrømper

Har påvist to blodpropper, en i hver lunge som nå er under behandling med Xarelto. Skal ut å fly og hørt at bruk av kompresjonsstrømper kan være smart å benytte. Ser at det finner slike strømper i flere varianter både for sport, flyreiser og støtte. Med og uten fot. Gir alle den samme effekten eller er det noen som er bedre enn andre og ikke annbefalles?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Vi anbefaler støttestrømper ved lengre flyreiser når du har hatt blodpropp i leggen. Ditt tilfelle er spesielt siden du har hatt to propper i lungene. Det er sannsynlig at du skal bruke forebyggende blodfortynnende medisin fast. Blodpropp i lungen stammer ofte fra leggene og strømper er gunstig. Snakk med leverandør om størrelse og modell, - fot kan være gunstig. Ved flyreise anbefales klasse 2 som gir 20-30 mmhg kompresjon. Støttestrømper til daglig kan gi beskyttelse mot hevelse og sårdannelse i huden, men har liten effekt for å forhindre nye blodpropper.

Allergi, Hud

Nøtteallergi og oljer

Hei. Jeg er allergisk mot bjørk og har også utslag på hasselnøtt på blodprøver. Reagerer i pollensesongen også på mandel. Og her er det jeg lurer på: kan jeg bruke massasjeoljer som inneholder mandelolje. Evt. olje fra makadamianøtt. Takk :) Mvh Lisa

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål.

Hasselnøtt er en trenøtt. Mandel er en stenfrukt. Noen med nøtteallergi reagerer også på mandler men slett ikke alle.

Oljer av mandel er vanligvis reffinerte slik at de ikke inneholder proteiner fra mandel. Ved allergi er det proteinene man reagerer på og derfor tåler de aller fleste olje selv om de ikke tåler å spise maten.

Ved påføring på hud er riskoen ytterligere redusert, både fordi oljen neppe inneholder proteiner og fordi kontakt med hud ikke gir samme reaksjon som ved å spise det.

Etter all sansynlighet kan du bruke mandelolje til massasje uten å få allergisymteomer. Får du en reaksjon får du heller bytte til noe annet.

Lykke til, med vennlig hilsen Helle

Lunge

Kan det være astma?

Hei. Jeg er en 33 år gammel kvinne som har vært plaget av hoste og mye slim i halsen det siste året. Har hatt astmaliknende symptomer etter at jeg ble rammet av en kraftig bronkitt i fjor vinter. Har tatt allergitester uten noen funn for noe allergi. Jeg er forkjølet og tett i nesen opptil 7-8 ganger fra i vinter og til nå vår. Opplever at jeg ofte må kremte før jeg skal snakke da det er slim på stemmebånd. Den siste tiden har jeg opplevd at pusteproblemene øker drastisk når jeg er forkjølet, for så å bedre seg når jeg er bedre melleom forkjølelsene. Har i tillegg også lagt merke til at pustevanskene blir forverret etter kl åtte på kvelden og blir vedvarende natten igjennom. Om morgenen har jeg ofte mye lysegult slim som må hostes opp før hosten gir seg. Føler meg ofte da bedre utover dagen. Fuktig vær forverrer situasjonen. Hva kan feile meg? Mvh Cecilie

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som det kan være lurt å få sjekket ut om du kan ha fått astma. Det er ikke helt sjelden at det kan oppstå etter en kraftig luftveisinfeksjon, selv uten allergier. Variasjonen med forverring i pusten ved forkjølelser og fuktig vær samt økt slimdannelse stemmer god med dette. Hvis det er farge på slimet til vanlig kan det også være lurt å undersøke om det kan være rester av en bronkitt som ikke er helt bra. Ofte vil imidlertid medisiner for astma hjelpe også på dette. Men først bør du la legen sjekke lungene dine, blant annet med spirometri.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lurt å hoste opp slim?

Min far som bor hos meg er døende (ikke terminal) både fordi han er gammel og svekket muskulatur, og fordi han har mye slim i bronkiene og kanskje lunger . Han har ikke feber. Puster noe anstreng og høycostalt.

Spørsmål: Skal jeg hjelpe han å få hostet opp slim eller skal han bare la det være? Utfordringen er når han tar til seg væske - vann. Da hoster han. Om jeg gir små slurker kan han lure det ned uten for mye host. Og han drikker for han er tørst. Er virkelig i tvil om hva som er rett. Vet at det å hoste opp slim er slitsomt. Er det likevel best å få det opp. Han drikker ca 75 ml i løpet av dagen. Hva er mest skånsomt og hva er best i denne situasjonen?

Jeg er fysioterapeut sjøl - så ut i fra mitt synspunkt er det godt å få beveget kroppen / bli beveget - men lungen og slim og væske? Skal det ikke mobiliseres ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelige vurderinger hva som er best i en slik situasjon. Normalt sett vil det være fint å få opp slimet for å unngå at det hoper seg opp og gir lungebetennelse. Men det avhenger jo av hvor mye dette plager den syke. Det er en tilpasning som man bare kan gjøre i den enkelte situasjon. Helt mot slutten kan det ofte lurt å la det være, og heller eventuelt gi medisin som kan redusere slimdannelsen. Helt i sluttfasen er nok slimproblemene noe som ikke merkes så mye av den syke, men kan være vondt å høre på for de pårørende. Drikke som han ber om må man jo gi, og hvis han hoster da kommer det jo opp slim samtidig. I praksis er det vel lindring som blir det viktigste i en slik fase.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

"Perifer fibrose" og "emfysematøst preget lungeparenchym".

Hva betyr uttalt perifer lungefibrose? Og i tillegg emphysematøst preget lungeparenchym? Brev fra leger kan være en utfordring å lese når man ikke er lege selv.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er ofte vanskelig språk i beskrivelse av røntgenundersøkelser! Perifer betyr at fibrosen ligger langt ute i lungene, altså ikke sentralt. Lette fibroseforandringer er arraktige forandringer som kan finnes ved flere kroniske lungesykdommer uten at det får merkbar betydning for lungefunksjonen. "Emfysematøst preget lungeparenchym" betyr at det finnes emfysemforandringer, dvs. noe større lungeblærer istedenfor normalt små blærer i lungevevet (=lungeparenchymet). 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Hjerte/kar

Fysisk aktivitet etter hjernestammeinfarkt

Hei. Jeg sitter i rullestol og har ingen fysisk aktivitet. Haddd hjernestammeinnfarkt i 08. Når jeg nå prater blir jeg svimmel. Kondis er 0. Jeg har stått på og kan nå stå oppreist hvis jeg holder meg i noe. Språk har blitt bedre. Var Locked-in. Står ca 6 minutt hver dag. Og har gjennombevegelse av bein på sykkel ( sittesykkel) med motor, 10 min annenhver dag. Kondisen økes ikke. Kortpustet og små lunger. Hva skal jeg gjøre? Er 52 år. Sporty før. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for viktig spørsmål

Det er klart at du har vært gjennom en svært alvorlig sykdomsperiode som har endret kroppen og formen din betydelig. Dette legger visse begrensninger på hvor aktiv du kan være. Likevel får jeg inntrykk av du har gjort store fremskritt etter infarktet. Du hadde locked-in-syndrom, men klarer nå å stå og ha en viss bevegelse av kroppen. Det er kjempebra! Alt du kan få til av fysisk aktivitet er en fordel. Selv om du ikke klarer å gjøre de tingene du gjorde før, synes jeg du har god grunn til å være stolt over det du har oppnådd. Dette må du bruke som inspirasjon og jobbe videre. I din situasjon er det viktig med fysioterapi og assistert aktivitet. Målet kan kanskje ikke være å få bedre kondisjon, men det er viktig at du får beveget på ledd og muskler så de ikke stivner. Endel fysioterapeuter har også spesiell kompetanse på lunger og kanskje kan behandling hos slike bedre pusten din? Diskuter med fastlegen din, hvilke muligheter som finnes der du bor. Jeg ønsker deg lykke til videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av Lipitor?

Jeg har hatt noen diffuse brystsmerter i en periode på noen måneder, og har vært på ultralyd og AEKG. Intet funn. Skal likevel på CT. I mellomtiden er jeg satt på Albyl-e og Lipitor 40 mg. Etter to uker fikk jeg store muskelsmerter og feber. CRP 47. Det ble ikke tatt andre prøver. Kuttet ut Lipitor en kveld, mye bedre den natta og feberfri neste dag. Tok så Lipitor igjen, ny natt med feber, muskelsmerter og veldig dårlig allmenntilstand. Etter det har jeg ikke turt å ta Lipitor, men har hørt med fastlegen om muligheten for å gå ned i styrke. Hva tror dere? Kan Lipitor gi så kraftige bivirkninger? Leser jo om rabdomyolyse, og synes det er litt skummelt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lipitor (og andre statiner) er stort sett godt tolerert og har lite bivirkninger. Men vi vet også at ingen medisiner er helt fri for bivirkninger og enkelte pasienter kan få betydelige plager av å ta medisinene. Musklesmerter rapporteres ofte ved statinbruk.

Hvis du får bivirkninger kan du i samråd med legen forsøke å redusere dosen. Ofte er det det som skal til. Hjelper ikke det, kan du også be om en annen type statin. Det er flere å velge mellom.

Hvis det likevel fortsatt er bivirkninger, må legen vurdere om det virkelig er stort behov for medisinen. Du skriver du skal til CT. Det er bra, for da får du en avklaring på om det er noe galt med hjertekransårene eller ikke. Hvis de er normale, har du kanskje ikke noe behov for Lipitor uansett.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kalsiumtilskudd og hjertesykdom

Forkalkning i hjertet og kalsiumtilskudd. Bør man slutte med kalktabletter når man har fått diagnose forkalkning i hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er et tema som har vært hyppig debattert frem og tilbake. Studiene som har sett på effekten av kalsiumtilskudd på hjertesykdom har også vist sprikende resultater. Noen viser at det er en sammenheng mellom inntak av kalsium og hjertesykdom, mens andre har vist at det er trygt. Likevel ser det nå hovedsaklig ut til at kalsiumtilskudd sannsynligvis er trygt ved hjertesykdom.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Ukontrollert astma

Hei. Har en alvorlig ukontrollert astma i tillegg til masse allergi problemer. Har vært innlagt utallige ganger på sykehus siste 2 årene. T.o.m vært så alvorlig at jeg har blitt lagt i respirator. Står på høye doser av alle slag av inhalasjons medisiner, i tillegg bruker jeg høy dose av teofyllin tabletter og mange forstøver doser i døgnet. Om ikke dette er problemer nok er jeg hyperallergisk mot pollen og diverse andre ting. Så det er veldig problematisk nå om dagen. Vet ikke om det er noe håp om forslag til hvordan jeg kan få det bedre, men jeg føler at dette sakte men sikkert sliter meg totalt ut. Blir mer og mer fysisk utmattet av dette for hver dag som går. Har vel en 2-4 astma anfall i døgnet hvor metningen i blodet faller til under 65, føles helt tett og veldig tungt/vanskelig å puste. Synes ikke jeg kan ringe ambulanse hver gang dette skjer, da blir det jo hver dag. Det kommer seg jo litt v.h.a av forstøver og prednisolon tabletter. Ville vært veldig takknemlig om alle forslag til bedring uansett hvor lite. Håper å høre fra dere så snart som mulig. Med vennlig hilsen En veldig andpusten mann

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kan nok ikke gi deg noe godt svar på dette. Jeg forstår at dette er komplisert, og da må det følges nært opp hos kompetent lege, ofte lungelege, som kjenner deg og tilstanden og som følger godt med i det som skjer på behandlingsfronten når det gjelder astma. Et rehabiliteringsopphold hvor man kan få tverrfaglig, kyndig veiledning og utprøving av tiltak er det mulig at du allerede har prøvet? Ellers er det dessverre ikke mulig for meg å gi mer konkrete råd i denne spalten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungebetennelse og flyreise

Hei jeg har en lungebetennelse i venstre lunge og jeg går på doxylin 100mg. Jeg skal reise til Mallorca den 9. juli. Er dette noe jeg må hoppe over eller er det greit å reise? Mvh Synnøve

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er tilstanden din som avgjør om du kan reise eller ikke. Det er fortsatt god tid igjen før avreisen 9.juli, og normalt bør ikke dette bety noe for en slik flyreise. Men hvis du har en tydelig forverring av astma eller kols som gjør at du har økte pustevansker som ikke blir bedre, kan det være lurt å vente. Håper du får en fin tur!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem