Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Klaffefeil og redusert lungefunksjon.

Jeg er en kvinne på 44 år. For seks år siden fikk jeg påvist en klaffefeil og følges nå opp med noen års mellomrom mht utviklingen av denne. Legen sier at denne må opereres på sikt – kanskje når jeg er i 50 eller 60 årene. Samtidig ble det målt redusert lungekapasitet på under 80 %. Legen (det var en annen, men på samme sted, som gjorde denne testen) mente dette skyldtes astma og jeg ble testet på nytt etter bruk av inhalator, men uten at dette hadde en virkning. Det ble ikke fulgt opp videre. Det siste året har jeg følt meg mer sliten uten at noe i livet mitt skulle tilsi det. Jeg opplever også at jeg stadig får sykdomsperioder preget av hoste og utmattelse, men med liten grad av øvrige forkjølelsessymptomer. Periodene strekker seg over lang tid og det tar tid før jeg kommer meg igjen. Jeg blir dermed gående å hangle mye av tiden. Jeg blir også tungpustet og føler innimellom at jeg ikke får tilstrekkelig luft. Ofte er det mer utpreget når jeg ligger enn sitter. Jeg lurer på om klaffefeilen og den reduserte lungekapasiteten kan ha noen sammenheng? Ellers er jeg usikker på hva den reduserte lungekapasiteten skyldes? Det er ca et halvt år til jeg skal på ny kontroll for hjertet – bør jeg gå til legen før dette? Eller bør jeg ta tak i dette med luftveisproblemene som en adskilt sak?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det kan teoretiskvære en sammenheng mellom lungefunksjon og klaffefeil, men dette er oftest kun ved langtkommet klaffesykdom og hjertesvikt. Mest sannsynlig har du en annen årsak til lungeplagene, og jeg vil klart anbefale at du får en ny vurdering av lungelege. Fastlegen din kan forøvrig ta en blodprøve som kan være nyttig for å vurdere hjertet i en slik situasjon som du beskriver, for å utelukke hjertesvikt. Prøven heter pro-BNP. Bra at du tar initiativ til å avklare symptomene.

Hjerte/kar

Anfall med hurtig puls fra barnealder.

Hei. Er en kvinne på 49 år, som siden barndommen med jevne og ujevne mellomrom får anfall med hurtig hjerterytme. Startet da jeg var 8-10 år, da jeg plutselig opplevde at det svartnet for øynene mine, etterfulgt av at hjertet "løp løpsk". Det ble tatt ekg og eeg uten funn, med konklusjon nervøst hjerte. Jeg har forsåvidt godtatt det, har aldri vært redd, men jeg blir allikevel såpass dårlig når dette skjer at jeg stiller spørsmålstegn ved om dette er riktig. Jeg kaldsvetter, får melkesyre i hele kroppen, bare det å løfte armen er tungt, det blir tyngre å puste. Opp gjennom årene har jeg taklet anfall ved å ta et par dype innpust og holde pusten, det har som oftest fungert hvis jeg får gjort det med en gang anfall starter. Ikke alltid like lett, hvis man er blant folk gjelder det å snike seg unna først, vil ikke ha noen oppmerksomhet rundt dette. Ingen regelmessighet eller utløsende faktorer, anfall kan starte i ro eller i aktivitet, når jeg sover, om jeg har hikke, bøyer meg for å ta opp noe mm. Problemet nå er at anfallene har blitt vanskelige å stoppe, metoden min fungerer ikke like godt lenger. Anfall kan da vare opp mot to timer, jeg blir enda dårligere, og det kjennes som jeg har en stram reim rundt brystkassen som hindrer meg i å puste. Anfall har aldri blitt registrert, det er jo ikke så lett å få til, og jeg vil ikke kontakte sykehus når det skjer, vil ikke være til bry pga en filleting som sikkert har gått over innen de får registrert noe. Med blodtrykksmåler har jeg hjemme fått registrert et anfall selv: med regelmessig rytme på 199 under anfall og uregelmessig rytme på 116 etter anfall. Føler meg slapp, har moderate brystsmerter etter anfall. Har ellers følt meg ute av form siste året, prøver å trene regelmessig, men har mye mindre å gå på nå, blir tom og kommer raskt opp i puls på 180-187. Men den pulsen er jo ikke anfall, stiger og synker gradvis. Hadde ekg-ukesregistrering for to år siden uten funn. Skal nå ha 72-timers registrering, men "frykter" at det også blir uten funn, og at det da blir oppfattet som jeg overreagerer. Jeg er litt oppgitt. Mener jeg ikke overreagerer, har i alle år taklet dette uten å involvere andre, siden det jo bare er "nervøst hjerte". Men - etter som årene går blir jeg litt urolig med tanke på risiko for hjerneslag og hva denne belastningen gjør med hjertet mitt over tid. Håper dere kan gi meg noen råd om veien videre for å få dette skikkelig utredet, føler jeg ikke blir tatt helt på alvor og er nå både rådvill, fortvilet, og bittelitt redd :) Takknemlig for svar. Mvh JB

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Det du forteller kan passe godt med såkalt "ekstra ledningsbane" i hjertet. Dette er ikke farlig, men gir typisk anfall med rask puls slik du så godt forklarer, og noen ganger kan "knep" få anfallet til å gå over. Selv om du bare har fått registrert anfallet med blodtrykksmåler vil jeg anbefale at du forklarer dette for legen din og får en henvisning til såkalt "elektrofysiologisk undersøkelse ved hjerteavdeling". Da kan de kartlegge den ekstra ledningsbanen nøyaktig og evt. behandle (ablasjon) i samme seanse. Hvis man velger å behanlde er det oftest vellykket med > 90% suksess. Et evt. inngrep skjer uten narkose via en blodåre. Skulle du få et anfall i ventetiden vil jeg sterkt anbefale at du tar kontakt med fastlege/legevakt umiddelbart for å få anfallet på EKG, det vil lette arbeidet for de legene som evt. skal gjøre inngrepet på sykehuset. Enkelte velger å  ikke operere/abladere for denne tilstanden pga milde/sjeldne anfall, mens andre har god hjelp av medisiner (betablokkere).

Hjerte/kar

Barn med ekstraslag og grenseverdier ved ultralyd.

Hei Har en gutt på 10 år som ved en tilfeldighet har fått påvist ekstraslag (ventrikulære),klaffelekkasje, lett forstørret forkammer og en hjertefunksjon i nedre normalområde. Han har ingen symptomer, annet en at han i perioder blir blek og kvalm (uten at vi vet om det har noe sammenheng). Det har aldri vært noe bilyd der tidligere. Mitt sprøsmål er; hvor stor er sannsynligheten for at dette er noe medfødt? Vil det forværre seg? Vi fikk beskjed om at det holder om det kontrolleres om ett år, evt at vi skulle ta kontakt før om det oppstår symptomer. Er ikke 1 år lenge?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Forstår godt din bekymring. Ut i fra det du forteller høres dette heldigvis ikke veldig alvorlig ut. Ekstraslag er vanlig i alle aldre, forkammerstørrelse har stor normalvariasjon og mange idrettsfolk/sprekinger kan få målt hjertefunksjon i nedre normalområde ( i hvile), men har ekstra god funksjon ved anstrengelse. Mest sannsynlig vil ikke dette forverre seg. Kontroll om 1 år høres greit ut, men ta selvsagt kontakt før dersom det skulle oppstå symptomer. Ellers er det viktig å ikke formidle bekymring til barnet, selv om saken selvsagt må følges opp og kontrolleres. Han kan leve som normalt.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk av statiner?

Hei Kan kolesterol senkende piller føre til for høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, høyt blodtrykk er ikke en bivirkning av kolesterolsenkende medisiner (statiner). Hvis blodtrykket ditt har økt etter at du begynte med slike medisiner, kan det ha andre årsaker, eller være en tilfeldighet. Ta en ekstra kontroll hos legen din. 

Mvh

Wasim Zahid. 

Hjerte/kar

Behandling av atrieflimmer

Hei. Jeg har fått atrieflimmer, og "noen" anbefaler akupunktur. Finnes det holdepunkter for at dette har noen effekt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Akupunktur har ingen effekt mot atrieflimmer. Jeg anbefaler deg å følge rådene til legene dine, da det er viktig med presis medisinsk behandling ved atrieflimmer. 

Atrieflimmer behandles ulikt fra pasient til pasient, avhengig av alder, alvorlighetsgrad, og om du har andre sykdommer eller ikke. Noen trenger blodfortynnende behandling, andre trenger hjertemedisiner. For noen kan ablasjon ("brenning" inni hjertet) være nødvendig. Snakk med legen din for å finne hva som er korrekt for deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operere aortastenose?

Jeg er 54 år og har fått påvist en liten til moderat aortastenose med V-maks 3,1 m/sek, middelgradient 20 og maksgradient 39 mmHg. Klaffearealet er beregnet til 1 cm2. Ved angiografi finner de EF på 75 % og uttrekksgradient på 25 mmHg. I en sykkeltest fant de at blodtrykket ikke stiger nok under anstrengelse. Det er ikke operasjonsindikasjon og jeg skal kontrolleres om et år. Min bekymring er om det kan bli varige skader før de opererer. Jeg har lest at det er best resultat når de opererer før det er for store symptomer. Lurer derfor på hva som er operasjonsindikasjon.

Jeg er i forholdsvis god form, trener blant annet spinning og har puls opp til 170. Men merker at jeg må starte forsiktig og varme opp godt før jeg belaster meg så hardt. Opplever en gang i blant å bli matt og kraftløs og må roe helt ned. Tar ca 15 min før det går over. Er også en del svimmel. Er opptatt av å bevare helsa så godt jeg kan på tross av sykdommen. Lurer på hvordan det er lurt å trene og hvor hardt jeg skal belaste meg? Er intervall en god ide?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for detaljert informasjon og gode spørsmål. 

Når det gjelder operasjon for aorta stenose (trang klaff) må man finne det gylne tidvinduet. Det er dumt å operere både for tidlig, og for sent. Timingen må våre riktig.

Når vi vurderer operasjon, ser vi på:

- Graden av plager og symptomer

- Stenosens alvorlighetsgrad (bedømt med ultralyd)

- Venstre hjertekammers pumpefunksjon

- Hvorvidt det er behov for annen hjertekirurgi også (feks by-pass)

Det vanligste symptomene er tungpusthet, brystsmerter og svimmelhet. Jo lavere anstrengelse som utløser symptomene, jo sterkere indikasjon for operasjon. Hvis plagene hindrer deg i dagligdagse gjøremål, er det grunn til å operere. Besvimelse eller nesten-besvimelse i forbindelse med anstrengelse er et svært alvorlig symptom, og da må man operere raskt.

Stenosens alvorlighetsgrad bedømmes med ultralyd (ekkokardiografi). Med denne undersøkelsen kan man måle blodets hastighet over klaffen, trykkforskjellene, og beregne arealet på åpningen. Middels gradient over 40 mmHg, hastighet over 4 m/s og areal under 1 cm2 regnes som alvorlig, og er operasjonsindikasjon.  

Når utløpet blir for trangt, kan det etterhvert bli en altfor stor belastning for hjertet, og venstre hovedkammer kan begynne å svikte. Pumpeevnen måles blant annet etter noe som heter ejeksjonsfraksjon, forkortet til EF. Normal EF er over 65%. Faller EF under 50%, er det tegn på svikt, og det styrker indikasjon for operasjon. 

Hvis pasienten samtidig har andre hjertelidelser som krever kirurgi (feks kransåresykdom eller andre klaffefeil), vil det være naturlig å operere også en litt til moderat aortastenose (i samme slengen) for å slippe flere operasjoner. 

Du trener og virker å være i god fysisk form. Det er vanskelig å gi gode generelle råd rundt dette, da hvert tilfelle og hver pasient er unik. I følge amerikanske helsemyndigheter bør man unngå hard trening som vektløfting og høyintensitets kondisjonstrening hvis stenosen erverre enn mild (altså moderat og alvorlig). 

Det virker som du er godt ivaretatt av legene dine, og jeg er helt enig i kontrollopplegget. Hvis du får forverring av symptomene dine, må du melde deg hos legen din for å fremskynde kontrollen. Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid. 

Hjerte/kar

Antibiotika hos tannelgen etter hjerteoperasjon

Hei! Jeg ble operert i april hvor det ble utført en annuloplastik med ring ved mitralinsuffisiens. Spørsmål fra min tannlege er om jeg bør ta antibiotika før tannlegesjekk/ behandling. På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Enkelte hjertepasienter må ta forebyggende antibiotika når de skal få utført et inngrep hos tannlegen. Formålet er å hindre infeksjon inni hjertet (endokarditt). Slik infeksjon kan sett seg på hjerteklaffer, på innsiden av hjerteveggene, eller på klaffeproteser (ventiler). 

Pasienter som har kunstig materiale i hjertet har økt risiko for infeksjon, og skal derfor bruke antibiotika når du får utført inngrep hos tannlegen. Siden du har fått operert inn en ring i hjertet, skal du ha forebyggende antibiotika ved tannlegebesøk.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid.

Hjerte/kar

Bypass operasjon og symptomer

Hei! Ble bypass operert i August i år. Hvordan kan man vite at man er frisk igjen etter en slik operasjon? Syklet hjem i kveld og det var ganske kaldt ute. Synes jeg kunne kjenne noen av symptomene jeg hadde før operasjonen: kald i halsen og i brystet i tillegg til at jeg følte meg relativt sliten uten å ha "tatt i" Er det noen måte å teste dette på?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at operasjonen er tilbakelagt og at du har kommet deg i aktivitet. Hvis du ikke har noen snarlig avtalt kontroll hos hjertelegene,  så vil jeg anbefale at du kontakter fastlege din for en sjekk og evt. Henvisning til undersøkelse med belastningstest. Mest sannsynlig har symptomene som du merker nå mer å gjøre med arr og vev som skal gro, men med uklare plager så bør man få gjort en sjekk.

Hjerte/kar

Myokarditt tidligere. Uro i brystet, overgangsalder.

Hei jeg fikk påvist myokardiopati for 15 år siden. Jeg er 50 år. Og har også venstre grenblokk jeg følges opp av spesialist ei gang i året med EKG og ultralyd. Det er alltid like Stabilt og ingen forandring. Det antas at jeg har hatt betennelse i hjerte posen som baby. Men jeg har vært plaget i tre uker daglig med en rar uro i brystet akkurat som det bobler av noe veldig urolig men hjertet slår fint og jevnt og har puls på 68. Men dette plager meg mye og lurer på om dette har sammenheng med at hjertet er litt større enn vanlig ? Mener om jo eldre jeg blir dess mer i ubehag rundt dette for hadde ikke noe av dette da jeg var i 40 årene men begynte mer da jeg kom inn i overgangs alder som Jeg nettopp er kommet i men bare begynnende ? For da må jeg få noe for disse plagene for er ikke godt å gå slik. Takk for svar PS ;skal ikke før i januar 2016 på kontroll igjen. Mvh Bodil Kristiansen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Der er ikke sikkert at "uroen/boblingen" har noe med hjertet å gjøre, overgangsalderen kan ha betydning. Men i din situasjon så vil jeg uansett anbefale at du kontakter din hjertelegene og ber om fremskyndet kontroll med døgnregistrering av hjerte rytmen, selv om du jo selv har funnet regelmessig puls ved flere anledninger. Prøv å ikke bekymre deg for mye, og ta gjerne en prat med fastlege din om overgangsplager og mulig behandling.