Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Flimmer og blodtrykksmedisiner

Bør man stoppe bruken av blodtrykksmedisin om man merker noe som minner om hjerteflimmer i hvilende tilstand. Medisinen heter : Amlodipin.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er faktisk slik at høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorer for at flimmer skal utvikle seg og forverre seg. Det er derfor viktig å ta medisinen regelmessig,  også dersom man har anfall.

Hjerte/kar

Kronisk pericarditt. Operasjon?

Jeg fikk et flott svar av dere ang. angio-undersøkelse ved kronisk perikarditt. Den ble til slutt tatt mens jeg var innlagt på sykehus. Undersøkelsen kunne ikke bekrefte perikarditt, men MR undersøkelsen viste det. Mine papirer ble sendt til Rikshospitalet i dag, tror dere at jeg blir innkalt dit med dette som grunnlag? Har siste år slitt med tungpust og vært mye hos lege pga dette, samt smerter i brystet.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du har kommet videre i utredningen, du har jammen måttet mobilisere mye tålmodighet. Det som kan bli avgjørende for evt. videre behandling på Rikshospitalet er hvorvidt summen av alle undersøkelsene og symptomene dine tilsier at du har flere fordeler enn ulemper av en operasjon.  Synes du skal prøve å få en grundig gjennomgang med ansvarlig overlege på sykehuset dersom du fortsatt er innlagt. Ellers kan du kjenne deg trygg på at Rikshospitalet kommer til å gjøre en grundig vurdering av situasjonen din.

Hjerte/kar

Bivirkninger av blodtrykksmedisin

Har blodtrykksmedisinen Cardidilol større bivirkninger enn andre blodtrykks reduserende medisiner ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle medisiner har bivirkninger. Det er dessverre litt av prisen man må betale for å høste de gode fordelene. Imidlertid vil legen alltid prøve å finne det medikamentet som er mest effektivt, og har færrest bivirkninger. Heldigvis finne det mange alternativer, og som oftest finner man et tilfredsstillende middel. 

Carvedilol er en hjertemedisin som tilhører gruppen "Alfa-/betablokker". Medisinen kan brukes ved høyt blodtrykk, angina (hjertekrampe), og hjertesvikt. 

Hvis man leser på listen over bivirkninger, er den lang. Men det er den for de fleste andre medisiner også. Hvor mye bivirkninger pasienter får er svært ulikt, og varierer fra person til person. De fleste får ingen særlige bivirkninger, noen får få, milde og forbigående bivirkninger, mens noen får så sterke bivirkninger at medikamentet må byttes ut. Ofte må man "prøve og feile litt" for å finne et passende middel. 

Ikke vent med å høre med legen din dersom du mistenker en bivirkning. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Omega-3-tilskudd og D-vitamin

Jeg har tatt omega-3 tilskudd gjennom mange år, den siste tiden og til helt nylig "Möllers Dobbel" med A, D og E-vitamin. Sist jeg skulle kjøpe mer, var det utsolgt, og jeg valgte isteden "Möllers hjerte". Tenkte det kunne være like greit, da jeg har forhøyet blodtrykk som behandles med Atacand 8mg (er 66 år). Var imidlertid ikke oppmerksom på at denne ikke inneholder D-vitamin. Jeg vet ikke om jeg mangler D-vitamin, men har altså fått dette gjennom "Möllers dobbel" i lang tid.

Har dere noen råd om hvilken av disse omega-3-preparatene jeg bør ta/fortsette med?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 12. oktober 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Jeg vet ikke hvor gammel du er, men når det gjelder D-vitamin er det slik at alle over 75 år anbefales et inntak av 20 mikrogram per dag. Dette er dobbelt så mye som det som anbefales yngre. En slik mengde er svært vanskelig å dekke gjennom vanlig mat, så derfor anbefales tran eller andre D-vitamintilskudd. 

Möller’s Omega-3 Hjerte inneholder i tillegg til fettsyrer fra fiskeolje en fettsyre fra linfrø (ALA), som er gunstig for kolesterolet i blodet. 

Dersom du ønsker å ta Omega-3 Hjerte bør du ta et separat D-vitamintilskudd, spesielt om du er 75 år eller eldre, eller om du sitter mye innendørs eller har mangel på D-vitamin. 

Jeg kan dessverre ikke si hvilket av omega-3-produktene som er best for deg i din tilstand.

Hjerte/kar, Lunge

Alvorlig kols og flyreise

Hei. Min far har stadiet 4 i kols og har 25 prosent lungekapasitet. I tillegg har han hjerteflimmer, spesielt om morgenen. Han har vært inn og ut av sykehuset 4 ganger i løpet av 6 mnd. både pga hjertet og kols. Har hatt 2 små hjerteinfarkt. Han bor alene og ofte blir han redd og stresset, da blir han sykere. De sier også på sykehuset at han har 94-95 % oksygen i blodet (den som måler med en slik på fingeren). Et lite eksempel: etter at han akkurat har tatt ventolin i forstøver, og venter 5 min., kan han gå 25 meter, så må han sitte og hvile. Da har han ikke pust.

Hans største ønske nå er å få dra med kjæresten til Gran Canaria, til varmen og alle venner der nede. Hva kan vi bistå med for å få til dette? Jeg ønsker at han får med seg oksygen eller en person med helseutdannelse som kan bistå han på reisen. Han tror dette blir den siste reisen han gjør.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ditt eksempel beskrivende nok situasjonen ganske godt. Jeg vil anta at han under anstrengelser vil ha et ganske lavt oksygennivå i blodet. Dette skyldes nok både nedsatt lungekapasitet og samtidig hjertesykdom. Dette vil være enda mer uttalt i forbindelse med en flytur hvor flyet går høyt og trykket i kabinen synker en del, til tross for trykkabin. Jeg antar derfor at han vil være avhengig av oksygentilskudd i forbindelse med en lengre flytur. Dette må man imidlertid få undersøkt ved å få gjort en HAST-undersøkelse. Man må få en henvisning fra fastlegen for å få en slik undersøkelse. Det er en simulasjon av en flytur ved å la pasienten puste i en luftblanding som tilsvarer det man har i flykabinen. Da kan man måle direkte hvilken innvirkning dette har på kroppen i ro og under anstrengelser. Så kan man bestemme om det er nødvendig eller ikke med oksygentilskudd (fra bærbar oksygenekstraktor). Nødvendig utstyr bestilles fra den poliklinikken som gjør undersøkelsen. Leie av utstyret dekkes av det offentlige. Ved for lang ventetid på en lungepoliklinikk kan man eventuelt få dette gjort mot å betale selv, for eksempel på Glittreklinikken.

Ellers kan det virke som det kan være fornuftig at noen hjelper ham, og selvfølgelig helst en som har erfaring med mennesker med lungesykdom. En sykepleier vil oftest være det beste, men jeg kjenner ikke til offentlige ordninger som gir støtte til dette. Så det betyr eventuelt at man må ordne dette privat.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge, Allergi

Begrensninger i pusten ved trening

Hei, jeg har et spørsmål ang. trening og sykdom/allergifølelse.

Det siste året har jeg merket at jeg etter spesielt krevende treninger (gjerne lengre fjellturer/sykkelturer) rett og slett blir "syk", jeg får det jeg vil kalle allergisymptom, med kløende øyner, tett nese og mye nysing. I tillegg kommer også generell sykdomsfølelse (Jeg får ikke feber, men det kjennes slik ut), hodepine og intens slapphet. Dette kan i verste fall vare i flere dager etter en lang fjelltur.

I fjor sommer da dette først oppsto tenkte jeg at jeg kanskje hadde utviklet pollenallergi, og ble testet hos legen. Jeg hadde ikke noe utslag på denne testen, og da vinteren kom opplevde jeg at jeg fortsatt fikk disse reaksjonene etter lange skiturer (da er det jo ikke noe pollen).

I tillegg til symptomene ovenfor merker jeg at jeg under harde treninger lett hovner veldig opp i hendene og noen ganger også i ansikter (spesielt rundt øynene). Så det jeg lurer på er jo hva dette kan være?

Jeg syns det har blitt verre i det siste, etter en fjelltur i slutten av september, ble jeg liggende i 4 dager etterpå. Det kan også være verdt å nevne at jeg syns kondisen min har blitt betraktelig dårligere det siste året, til tross for at jeg trener jevnlig, jeg blir mye raskere andpusten enn før. Jeg merker ikke noe til dette under "vanlige" treninger, bare på lange turer etc. der jeg "tar meg helt ut" Er ellers frisk, bruker ingen medisiner, trener jevnlig men er langt fra topptrent. Røyker ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er ikke godt å si hva dette skyldes. Anbefaler at du får time hos din fastlege for utredning, spesielt med tanke på at du det siste året opplever begrensninger i pusten og kondisjonen.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Hjerte/kar

Venstre grenblokk, svimmel, doven i armer og bein

Jeg har fått diagnosen venstre grenblokk. Oppdaget ved en legesjekk og høy puls. Deretter tatt EKG . Så ble det tatt ultralyd av hjertet. Da fikk jeg diagnosen , og det ble ikke funnet noe underliggende sykdom eller årsak. Jeg er mye svimmel og armer/bein dovner bort. Kan det ha noe med venstre grenblokk å gjøre ? Og bør jeg følges opp av lege ? Og/eller få enda grundigere undersøkelse.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Venstre grenblokk skal alltid undersøkes grundig, og det ser ut til at en del undersøkelser er gjort allerede. Det er imidlertid litt som gjenstår, og du har noen uavklarte symptomer.

Jeg synes det bør gjøres enda noen tester for å finne ut hvorfor du har venstre grenblokk, før man slår seg til ro. Kransåresykdom er en av årsakene til venstre grenblokk. Da vil pasienten ha episoder med trykk i brystet som kan stråle til hals, skuldre og armer. Tungpust kan være et annet tegn. For å avklare dette bør man i første omgang gjøre et arbeids-EKG. Er man etter det fortsatt i tvil, kan man utføre andre tester også. 

Det at du er svimmel  bør også avklares nærmere. Det bør utelukkes at du ikke har noen form for hjerterytmefeil. Dette gjøres ved å gjøre flere langtids-EKGer til man er rimelig sikker på at pasienten ikke har noen rytmefeil. 

Jeg vil anbefale deg å kontakte fastlegen din igjen, og få deg henvist til sykehuset for å gjøre disse undersøkelsene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stillingsbetinget lavt blodtrykk

Hei. Jeg er en gutt på 18 år som av og til, dog ganske sjeldent, opplever å bli svimmel da jeg reiser meg opp etter lengre tids stillesitting. Har så vidt nevnt dette for folk jeg kjenner, og de har sagt at det også hender med dem. Flesteparten av de jeg har snakket med erfarer altså dette, en sjelden gang. Hva kan dette bety? Vil gjerne vite hva dette muligens kan være tegn på og hva jeg eventuelt kan gjøre forebyggende, dersom det kan ha noe for seg. På forhånd takker jeg for svar. Mvh. Gutt 18 år.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 09. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Den medisinske betegnelsen på stillingsbetinget lavt blodtrykk er ortostatisk hypotensjon. Tilstanden innebærer at blodtrykket går ned når du reiser deg fra liggende eller sittende og til stående (ortostatisk) stilling. Det forekommer hos alle aldersgrupper, men oftere hos eldre personer. De fleste av oss vil kunne oppleve episoder der vi blir svimle når vi reiser oss opp og som ikke krever noen tiltak.

Du kan forebygge blodtrykksfall ved å krølle føttene flere ganger før du reiser deg opp. Dessuten bør du reise deg langsomt og forsiktig etter å ha sittet eller ligget.

  • Ved vedvarende plager og hvis du har tendens til å besvime, bør du ta kontakt med fastlegen din.Da kan det være en underliggende sykdom som forårsaker svimmelheten.
  • Med vennlig hilsen
  • Inger Elling

 

Hjerte/kar

Langvarige uspesifikke plager fra brystkasse. Utfyllende opplysninger.

Hei. Jeg skrev til dere for noen dager siden, ang redsel for medfødt hjertefeil, og at jeg har vært på undersøkelser som rtg thorax, hvile ekg, blitt lyttet på, infeksjonsblodprøver, troponin osv. Jeg fikk til svar at det mest sannsynlig ville vært oppdaget hvis det hadde vært noe, og at jeg burde få tatt en ultralyd av hjertet for å utelukke f.eks pericarditt. Jeg har nevt det for min lege som sier at det ikke er nødvendig, da infeksjoner/betennelser på hjertet ville vist seg på crp, senkning og andre blodprøver, og hvile ekg og røntgen thorax. Stemmer det? Alt av dette var normalt hos meg. Jeg er usikker på hvordan jeg skal gå fram nå. Har siden 2008 hatt periodevis langvarig lav feber og muskelsmerter i rygg ca bak hjertet, "tannpine" verk i armene, da spes venstre, litt kortpustethet i perioder(usikker på om det er stive muskler som gjør det), og fatique/overveldende slapphet og kvalme. Hadde episode i 2008, 2010, 2014 og nå i 2015 med feber av ukjent årsak som varer flere uker før det gir seg. Legen mener det er en slags myalgi da de ikke finner noe annet, også har en tung jobb som stuepike på hotell. Klarer liksom ikke slå meg helt til ro med dette, og dette med bekymring for hjertet har jeg hengt meg opp i nå. Ekstraslag på hjertet kommer nå og da, oftere i perioder med feber. Kan betennelser på hjertet gi symptomer med så lang mellomrom som jeg nevner her? At det kan blusse opp til stadighet? Eller ville det vært mer konstante plager? Har tatt reumaprøver, stoffskifte, og mye annet. Tok vanlig rtg thorax i 2010 og igjen i 2015 som ser helt normalt ut. Takk på forhånd. Jente 27

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei igjen!

Takk for utfyllende informasjon. Legen din har helt rett i at med alle disse normale prøvene i kombinasjon med symptomer over så lang tid, så er det usannsynlig at det er noe galt med hjertet som kan forklare plagene dine. Dette er jo meget gode nyheter, selv om jeg godt forstår at du ønsker en forklaring, og helst noe som kan behandles raskt. Anbefaler at du fortsetter grundig dialog med fastlegen, som kjenner deg godt og har full oversikt over de undersøkelsene og prøvesvarene som foreligger. Du er ung, og når det ikke foreligger alvorlig sykdom som årsak til plagene dine, så har du de beste muligheter til å bli helt frisk.

 

Hjerte/kar

Bypass operert, bivirkninger av albyl-E, clopidogrel og ticagrelor.

Hei. Ble by-pass operert i 2007 og har siden stått på platehemmere. Først Albyl-E som ga urinsyregikt, så Plavix som ga magetrøbbel og de siste par årene på Brilique som gir meg tidvis dyspnoe. Urinsyrenivået er fortsatt over 500. Jeg er ellers frisk og ubesværet mtp hjertet og 58 år. Ønsker primært tromboseprofylakse, men sliter med bivirkninger som over. Er det tilrådelig å slutte helt med platehemmere? Finnes det andre alternativer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Du bør fortsette med platehemming, og det finnes alternativer. En mulighet kan være albyl-E i kombinasjon med forebyggende behandling mot urinsyregikt. Andre alternativer er prasugrel (Effient) eller ticlopidin (ticlid). Bivirkningsprofilene på disse medikamentene er ulike, og Effient er vel førstevalget dersom du ikke tåler albyl-E, clopidogrel eller ticagrelor (brillique), men kan øke blødningsrisikoen noe.  Dersom du ikke har oppfølging hos hjertespesialist nå, så vil jeg anbefale at du får en henvisning av fastlegen din til en sjekk i forbindelse med evt. skifte av medisin.