Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Matallergi i voksen alder

Hei. jeg fikk påvist etter 2 kraftige allergiske reaksjoner som endte opp på legevakten. Fått svar på prøver og viser seg at jeg i en alder av 52 og har kun hatt allergi mot katt (har katt), har nå allergi mot kumelk, hvete, eggehvite, peanøtt, katt og hund. Kjenner dette er en stor utfordring i matveien og ønsker å få litt mer informasjon fra gode nettsider eller foreninger. Har du noen gode tips?

Har kjøpt glutenfritt brød, det kan jeg vel ha. Kjøpte spelt brød for det sa de i bakeriet at jeg kunne ha, men det kan jeg vel ikke. Skal på videre utredelser på sykehuset for å ta grundigere prøver så håper på bedre svar da. I alt jeg leser av bruksanvisninger står det mye melkeproteiner og det skal jeg vel heller ikke ha? Dette går seg sikkert til men en utfordring blir det.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Ved allergi er det beste rådet å unngå det man er allergisk overfor enten det er mat, dyr eller pollen.

Det er svært skjelden at kumelk- og eggallergi påvises i voksen alder. En diett uten melk, egg og hvete er krevende å følge. Det er derfro viktig at diagnosen er riktig. laboratoritester alene er ikke nok til å stille en sikker diagnose. Sykehistorien, dvs en gjennomgang av hva du spiser, hvilke symptomer du får, alvorlighetsgrad osv. Det anbefales å føre kostdagbok. Da skriver du hva du spiser og hva som skjer. Disse notatene tar du med til legen, de vil være til hjelp for å finne hva som gir reaksjon.

Spelt er hvete så det kan du ikke spise om du skal ha diett uten hvete. Alt glutenfritt går bra.

På våre nettsider finner du informajon om allergi mot det meste, inkludert allergi mot hvete, egg og melk. 

LHL som pasientorganinsasjon dekker allergi gjennom LHL Astma og allergi. Vi er aktive på facebook og instagram gir ut elektroniske nyhetsbrev og bygger nettverk for bruker. Du er velkommen som medlem og følger.

Ta gjerne kontakt med vår rådgivningtelefon om du har flere spørsmål.

Lykke til, med vennlig hilsen Helle

Allergi

Melkeallergi og andre allergier hos små barn

Hei Vi har ei jente på 6 mnd. Som har fått påvist kumelkproteinallergi ved prikktest. Hun har fått morsmelk hele tiden. Og plagene(mye luft, prump og gulp) forsvant da jeg kuttet ut meieriprodukter i kosten. Hun har imidlertid reagert med diaré på mitt inntak av soyaprodukter som erstatning for melk, men har ikke fått påvist allergi på dette. Dette har vi forstått kan være fordi proteinet ligner. Hun har også reagert på peanøtter gjennom min kost(elveblest, røde øyne og forkjølelsesymptom). Heller ikke peanøttallergi fikk utslag på prikktesten. Hun har fått smaksprøver av allergigrøten sinlac og dette gikk helt fint. Etter et lite opphold fikk hun 5-6 skjeer av grøten og kastet etter noen timer opp flere ganger, ble blek, for så å sløve helt vekk hvor det ikke gikk ann å få kontakt med henne. Hun surklet og smattet mye. Hun kom seg litt etter at de sugde slim ut av halsen i sykebilen, og ble bedre etter noen timer på sykehus. Det ble da konkludert med at det sannsynligvis var et magevirus som slo henne ut. Jeg opplevde det som en allergisk reaksjon uten at jeg har inngående kunnskap om dette. Pga. den skremmende hendelsen ventet vi noen uker med å gi grøten igjen. Denne gangen gav vi 3-4 skjeer. Samme hendelsesforløpet skjedde også denne gangen, i tillegg fikk hun mye eksem i fjeset(kinnene). Hun har atopisk eksem, men fjeset hadde ikke eksem før hendelsen. Grøten har egentlig bare to ingredienser, bortsett fra oljer, mineraler og vitaminer, som er Johannesbrødkjærnemel og ris. Begge uvanlig å reagere på forstår jeg. Det ble anslått av legene at det trolig da var risen hun hadde en reaksjon på. Med ris og melkeallergi sitter jeg igjen med kun en havregrøt fra helsekost. Hun har fått 2 teskjeer av denne hver dag nå i 3 dager og jeg er usikker på om hennes tyntrennende blanke snørr og tette nese også skyldes allergi på denne eller om det er tilfeldig. Har litt luft og magevondt også, men har tenkt at dette er normalt når fast føde introduseres. Jeg har også nå sett at johannesbrødmel er en del av ertefamilien, som peanøtter og soya. Jeg tenker derfor at sannsynligheten for at det er dette hun reagerer på kanskje er større? Har du noen tanker her, allergier, kryssalergier. Ting jeg bør vise ekstra forsiktighet med hva gjelder smaksprøver. Finnes det måter å avdekke hvilken av disse hun reagerer på , uten å måtte risikere tilsvarende reaksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Din datter har påvist allergioverfor kumelk og atopisk eksem. I tillegg begynnner hun å reagere på andre matvarer. Min umiddelbare tanke var også belgfruktfamilien der soya, peanøtt og johannesbrødkjerner er med. Ris er en annen teori. Det er ikke alltid laboratoritester slår ut, spesielt ikke hos så små barn.

Mitt forslag er at dere be om henvisning til barneavdelingen dere hører til for allergiutredninge, evt til Voksentoppen senter for astma og allergi, nå post 1 på Rikshospitalet. Der har de erfaring og kompetanse til å utreden kompliserte allergitilstander.

Når det gjelder utprøving vil jeg foreslå kokt og most brokkoli og potet. Det finns yoghurt av havre, havregurt. Gi en smaksporsjon, ca en halv teskje første gang. Ved diett uten soya kan produkter med soyalecitin og soyaolje brukes.

Dere bør få time hos klinisk ernæringsfysiolog som kan foreslå trygge matvarer og et næringriktig kosthold.

Hun bør selvsagt ha en fullverdig melkeerstatning som dere får på blå resept fra apotek. Ved påvist melkeallergi kan hun få det tl hun er 10 år. Via kumelkallergi kan dere kontakte ernæringsfysiolog med spørsmål.   

Om du vil snakke med meg kan du ringe rådgivningtelefonen på 67 023 023. Om det er noen andre som svarer gir de meg beslkjed så ringer jeg tilbake.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Hjerte/kar

Brystsmerter, men normal EKG

Hei. Har en tid slitt med ubehag i hals og følelse av å være litt trang i brystet. Det kommer utover dagen, og fører også til at jeg hoster en del.

De siste to månedene har jeg også hatt en del smerter i brystet, fortrinnsvis i hvile, forverres ikke av fysisk aktivitet. Ble henvist til utredning, og har tatt arbeids-ekg og ultralyd. Har også tatt ct for å utelukke lungeemboli, samt røntgen av lungene. Alt har vært normalt, ingen smerter under sykkeltesten. Likevel ønsker de å ta ct-undersøkelse med kontrast eller kontrast ved belastning, og jeg er i mellomtiden satt på Lipitor og Acetylsalisylsyre. De siste dagene har jeg også fått smerter i ørene som kommer og går. Våkner også om nettene med en dirrende følelse i brystet, men pulsen er normal.

Er det sannsynlig at det er trange årer som forårsaker problemene til tross for normal arbeids-ekg, eller burde denne da gitt utslag? Hva annet kan det være? Angst? Jeg er 46 år, ingen risikofaktorer (røyking, blodtrykk, diabetes, kolesterol, arv).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du er ung, har ingen risikofaktorer, og alle prøver sålangt har vært normale. Det gjør sannsynligheten for hjertesykdom veldig liten. CT-undersøkelse av kransårer vil kunne være endelig avklarende. Er den i orden, kan du sannsynligvis slutte med medisinene du har fått. Det kan være mange årsaker til de plagene du beskriver. Det viktigste i første omgang er å utelukke alvorlige sykdommer, slik legen dine er i gang med.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Redd for ekstraslag

Hei! Har slitt med angst siden desember 2011. Handler i hovedsak om hjertet og død. Fikk i 2012 plutselig veldig høy puls som startet og sluttet like brått. Har også slitt med ekstraslag hver dag nesten. Har hatt perioder med enkle ekstraslag, men også serier kjennes det ut som (kanskje 4 på rad). Vet enkeltstående er normalt, men hva med serier? Er det farlig?

Puls er vanligvis alt fra 49-68 i hvile og normalt BT. Tatt ul i 2013, alt Ok. Arbeids-EKG 2015 var Ok, flere 24 t EKG, 17 sves på siste. Problemet er at jeg aldri har fått serier eller episoder med plutselig høy puls i under EKG, derfor slutter jeg aldri å være redd! Skal snart ta båt i 3 timer og er livredd jeg får noe av dette midt ute på havet uten lege! Der er det nok angsten som er dominerende. Har du noe betryggende? Trenger serier være farlig? Er det atrieflimmer? Hva skjer isåfall om jeg får dette på båten? Kan jeg besvime/dø? Er 26 år, mamma til to, går 10 000 skritt til dagen, spiser sunt og er tynn, har ingen kjent sykdom utenom angst.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Skjønner at du blir engstelig. Hjertet er jo bokstavelig talt et livsviktig organ, og man vil jo gjerne at det skal være i orden. På den andre siden har du jo fått veldig god utredning og alt ser ut til å være i orden. Jeg skjønner hva du mener med at "seriene" ikke har blitt fanget opp på undersøkelsene. Og det er et poeng. For å si sikkert hva disse seriene er, må man se de på EKG. Da må man rett og slett fortsette å ta 24-timersmålinger til det blir fanget opp. På den andre siden, det at alle de andre undersøkelsene er i orden - spesielt ultralyd - tyder på at hjertet uansett har det godt.

Dessuten er du ung og lever aktivt og sunt. Det gjør hjertesykdom svært usannsynlig.

Hvis man er plaget med mye ekstraslag (både enkle og i serie) kan det hjelpe med medisiner. Feks betablokkere som roer ned hjertet. Men dette må besluttes av en lege som kjenner deg godt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt og svingende blodtrykk

Kan man behandle høyt blodtrykk med bare livsstilsendringer, spesielt ved svingende blodtrykk? Jeg har kjøpt blodtrykksmaskin til å måle trykket hjemme etter avtale med lege, og gikk også med 24-timers måling for 1 år siden. På hjemmemåling med 24-timers apparat for ett år siden var blodtrykket normalt, som regel variasjon mellom 125/85-110/70. Hver gang jeg er hos legen er det veldig høyt (derfor måtte jeg ta hjemmemåling), som regel 160/112, hvis ikke verre. Nå var det høyt hos legen igjen i går og jeg ble bedt om sjekke litt hvordan det var i eget hjem igjen. I går målte jeg blodtrykket mitt hjemme med blodtrykksmaskin kjøpt på apotek og det svingte i sittende stilling fra 123/84 opptil 170/106. Hva er det som gjør at det svinger så kraftig? Er dette bekymringsfullt og eventuelt hva kan jeg gjøre? Vil dette bety at det kan være farlig høyt når jeg er i aktivitet? Jeg røyker ikke, drikker lite alkohol, men er overvektig og ikke en spesielt aktiv person. Jeg kjenner jeg blir veldig stresset av dette siden det alltid kommenteres når jeg er hos lege, eller legevakt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket varierer hele tiden. Det skjer hos alle. Men hos noen varierer det mer, slik tilfellet er for deg. Hvorfor det er slik, vet vi ikke. I en slik situasjon er nok en gjennomsnittlig 24-timersmåling det mest pålitelige alternativet.

Livsstilsendringer kan ha effekt. Fysisk aktivitet reduserer blodtrykket, spesielt hvis du i tillegg går ned noen kilo.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av blodtrykksmedisiner

Hei. Er norvasc 5 mg sammen med 1 centyl trygt å bruke for høyt blodtrykk? Står jo i bivirkninger for norvasc at du kan få hjerteinfarkt og det er jo betenkelig . Så jeg er blitt skremt , vet ikke om det er så trygt å ta norvasc når det kan gi slike bivirkninger.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Norvasc og centyl er en vanlig kombinasjon. Mye av poenget med blodtrykksbehandling er nettopp å redusere faren for hjerteinfarkt. Jeg ser at hjerteinfarkt står nevnt som mulig bivirkning men det skjer ekstremt sjeldent. Hvis du likevel er usikker, bør du ta dette opp med fastlegen og kanskje prøve et annet middel. Det finnes heldigvis mange alternativer ved behandling av høyt blodtrykk.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter etter bypass-operasjon

Hei, Jeg er en dame på 42 år, som for 8 år siden hadde en akutt bypassoperasjon med en del komplikasjoner, samt jeg fikk en kraftig lungebetennelse pga væskeansamling i lungene fordi operasjonen tok såpass lang tid, dette førte til at jeg ble lagt i kunstig koma for ca 2 mnd. Etter oppvåkning var all muskulatur i kroppen forsvunnet og jeg måtte trenes opp til alt. Alt dette førte til at jeg hadde konstant smerter i kroppen. Men nå, 8 år senere, har jeg et kraftig strammende, spasmelignende, smertefullt punkt mellom og litt nedenfor skulderbladene, med stråle-smerter til bak skulderbladene, samt til sidene på ribbein og opp i nakke, som gir kraftig hodepine. Går på sterke smertestillende medisiner, Oxycontin 10mg x2, ca 4 ganger daglig, men de har ingen funksjon uten vival 5 mg x2, for muskelspasmene. Kombinasjonen av disse medisinene demper smertene, men tar dem ikke helt bort.

Men så fikk jeg testet ut et apparat hos min fysioterapeut en kombinasjon av TENS/TEMS apparat, det var som en av-knapp på smertene mine. Skru på maskinen og smertene ble umiddelbart borte. Spørsmålet mitt er om det er nerver som er blitt skadet under bypass-operasjonen som skaper disse uutholdelige smertene? og hvorfor vil ikke fysioterapeuten søke hjelpemiddelsentralen om jeg kan få et slikt apparat til hjemmebruk? Jeg har endelig fått en ny fastlege som har kjempet med nebb og klør for meg, så nå har jeg fått time hos smerteklinikken, hvor jeg kanskje kan få et slikt apparat til hjemmebruk. Det tok bare 8 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er to ting jeg mener bør avklares:

1) om smertene skyldes nye forsnevringer på hjertekransårene og

2) om det er muskel-/nervesmerter.

For å avklare førstnevnte  bør du få en vurdering på et sykehus eller hos en privat hjertespesialist. Er det trange årer som er årsaken kan det være aktuelt med medisiner, men også nye inngrep (fekst stenting).

Det er jo tenkelig at operasjonen for åtte år siden skadet noen nerver og at det er det som gir deg smerter nå. I så fall er det ikke utenkelig at TENS/TEMS kan ha effekt. Håper du får den hjelpen og de hjelpemidlene du trenger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Er 75 år, bør jeg ta Lipitor?

Hei! Jeg er født i 1942. Er fint medisinert mot lavt stoffskifte med Levaxin, Leothyronin og carvedilol Hexal 6,25 mg. Stoffskiftet fungerer bra. Jeg går jevnlig turer og prøver å leve sunt.

Siste blodprøve viste HDL-kolesetrol: 2, og LDL-kolesterol: 4,2. Fastlegen skrev ut Lipitor 20 mg. Da jeg leste om evt. bivirkninger har jeg ikke turt ta disse, fordi personer med lavt stoffskifte og over 70 år bør være forsiktig med Lipitor. Synes jeg er innenfor normalverdiene når det gjelder kolesterol, sett i forhold til alder. Sliter med stramme muskler og sener og har gått til fysioterapeut jevnlig i ca 15 år. Har hofteproteser i begge hoftene. Jeg har lagt noe om kosten med ennå mer frukt og bær, og det siste er eplecidereddik. Mitt spørsmål er, bør jeg ta Lipitor 20 mg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er et vanskelige spørsmål å svare på synes jeg. Behandling av kolesterol med feks lipitor besluttes alltid på bakgrunn av en individuell vurdering av personen. Grunnen til at man behandler med lipitor er for å minke på risikoen for fremtidig hjerteinfarkt eller hjerneslag. Effekten kommer gjerne etter noen års behandling. Hvis legen din mener at risikoen er tilstrekkelig forhøyet, kan det være grunn til å gi lipitor.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og svimmelhet

Hei Er en kvinne på 51 år, godt i gang med overgangsalder. Vekten har økt, magemålet spesielt. Er mye trett, hoven i hender og ben, spesielt legger og føtter. Mye verking og vondt i kroppen.

Fikk for et par dager siden vite at blodtrykket mitt er 155/80. Litt susete i hodet, svimmelhet ved plutselig å reise meg opp fra å ha bøyd meg. Kalde hender og føtter. Blå farge på en hånd innimellom. Trykk i ryggen nederst ved ribbena. Ubehagelig. Fikk bare beskjed om å komme igjen og måle blodtrykk om et par måneder. Er det noe annet jeg bør få sjekket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt blodtrykk skal normalt ikke svimmelhet. Det er noe man derimot kan oppleve ved for lavt blodtrykk. Du virker ganske plaget og jeg tror det er lurt at du får en litt bred og generell sjekk hos legen din. Puls, blodtrykk, EKG og generelle blodprøver bør sjekkes. Det kan være mange ulike årsaker til svimmelhet og så legen må nok tenke bredt. Det er ikke sikkert man finner den presise årsaken, men det kan være greit å utelukke alvorlige tilstander i hvert fall.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner ved anginaspasmer

Hvilke medisin gis til pasienter med anginaspasmer og hjerteflimmer ? Pasienten har tokamret pacemaker. På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved spasmeangina er det vanlig å bruke langtidsvirkende nitrat (feks Monoket eller Imdur) eller kalsiumkanalblokkere (feks Cardizem, Isoptin, Adalat, Norvasc etc). Disse medisinene får hjertekransårene til å slappe av og pasienten slipper forhåpentligvis anginasmerter. 

Mvh

Wasim Zahid