Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Tatovering og albyl-E

Hei! Har planer om å ta en liten tatovering, ca 4x1cm. Går på Albyl-E etter en bypass operasjon i August. Bør jeg la vær å ta denne medisinen et par dager før?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. I din situasjon, med såpass fersk bypass ville jeg definitivt ikke kuttet albyl-E før tatovering, men heller informert "kunstneren" og vært forberedt på noe mer blødning.

Hjerte/kar

Høyt kolesterol og Hypocol

Hei, Jeg fikk bekreftet total kolestol 6,8 og ble derfor anbefalt Simvastatin 10 mg pr dag. Jeg ønsket selv å prøve naturmedisin Hypocol red rice. Har nå tatt dette ca 2 nåneder og total kolestol er nå 5,4. Kan jeg få Hypocol på blå resept basert på dette resultatet. Tusen takk. Mvh BG

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. Vi styrer kolesterolbehandlingen hovedsakelig etter "det dårlige kolesterolet", LDL og summen av andre risikofaktorer/annen sykdom hos deg.

Basert på disse faktorene har vi retningslinjer (internasjonale "guidelines") som forteller hvilket LDL nivå vi bør prøve å nå i din spesielle situasjon. For å kunne si noe mer konkret om din spesifikke behandling trenger jeg altså mer informasjon.

Ellers kan jeg informere om at hypocol nok ikke kan forskrives på blå resept, selv om det har effekt på kolesterolet ditt.

 

Hjerte/kar

Gjennomgått TIA, LDL-mål.

Hei. Har nå gått på Atorvastatin 80mg siden midten av august, etter Tia/forbigående drypp. Har diabetes og høyt blodtrykk. 70prosent tett halspulsåre, og fortsatt på utredning etter andre tette årer. Er kvinne på 56 år. Hatt diabetes i 43 år. Nå er ldl på 1.4 og det andre på 3.1. Er det da på tide med litt mildere tabletter ? På forhånd takk for svar...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. I forhold til kolesterolet så er vi i din situasjon fornøyd med LDL verdi < 1,8. Det betyr at du kan førsøke en mildere styrke på atorvastatin, f.eks. 40 mg med kontroll av blodprøver etter noen uker. Kolesterolet er selvsagt bare en av flere vesentlige faktorer, og vi må tenke helhetlig når vi skal forebygge nye episoder av hjerte-kar sykdom hos deg. Blodtrykket og blodsukkeret må selvsagt være under god kontroll, og så gjelder det å etablere gode vaner for livsstilen med trim, hjertevennlig kosthold og evt. røykeslutt.  Lykke til! 

Hjerte/kar

Videresendt til Morten Schei

Jeg tar flytimer, men fikk hjertekomplikasjoner og hjerte flimmer, kan jeg fortsette?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er strenge regler for flyging og hjertesykdom, så inntil videre bør du ta pause fra timene. Anbefaler at du tar kontakt med en godkjent flylege for rådgivning, henvisning til evt. supplerende undersøkelser for hjertet og evt søknad om dispensasjon for flyging. Se link under. Lykke til!

http://www.luftfartstilsynet.no/Flymedisin/flyleger/

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Lav puls

Hei. Jeg er en gutt på 18 år som de siste årene har vært i ganske lav aktivitet. Med unntak av skole og denår aktiviteten lange avstander gir, har jeg for det meste sittet foran dataskjermen og brukt tiden til det. Det siste året har jeg bevisst vært ganske aktiv med lengre gåturer, aktiviteter utendørs og mye mindre stillesitting. Denå siste uka har jeg begynt å gå turer på kveldene med en gjennomsnittsdistanse på 0.7 km. Jeg går i et høyt tempo. Når jeg tar pulsen digitalt med mobilen, rett etter gåturer, finner jeg ofte ut at pulsen er et stykke under gjennomsnitt i den aktiviteten jeg foretar. Dette gjelder også ved hvilepuls etter stillesittende hvile. Tok akkurat pulsen etter hvile, og nå er hjerterytmen på 52spm. Er dette normale tall for en i min alder og situasjon? Søker et hint om formen er gjennomsnittlig eller ej. Jeg håper at du har mulighet til å indikere noe utifra dette, dog selv om det kan være vanskelig. Ser frem til å høre fra deg. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Pulsfrekvensen er ikke en absolutt størrelse, men kan variere en del fra person til person. At den etter hvile går ned mot 50 per minutt er helt normalt. En annen sak er hvis du skulle være svimmel, for eksempel når du reiser deg, eller blir unormalt andpusten når du anstrenger deg. Men er du veldig i tvil kan du eventuelt be legen din om å få tatt et EKG som vil gi atskillig mer informasjon. I utgangspunktet anses det å være fordelaktig med lav hvilepuls hvis du føler deg vel ellers.

Hjerte/kar

Kronisk pericarditt, må vente på høyresidig hjertekateterisering.

Jeg har fått diagnosen kronisk perikarditt og er innlagt på sykehus. Venter på en angio via lysken gjennom en vene som skal måle et trykk. Så skal jeg henvises til Rikshospitalet som er det eneste sykehus som tar den type operasjon. De har forklart at hjerteposen er stiv og for liten til at hjertet klarer pumpe nok. Har vært veldig mye tungpustet siste år og trodd det var astmaen helt til dette ble påvist.

Dette med angio tar tid å vente på, kjenner dere til om noen private gjør dette, eller om jeg kan selv ringe og spørre på Rikshospitalet? Har vært innlagt på sykehus til sammen 4 uker nå. Venter spent på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål! Forstår godt at du ønsker å komme videre med de undersøkelsene du trenger etter all denne tiden på sykehus.

Hvis det er aktuelt for deg, så kan vi tilby å gjøre denne spesialundersøkelsen på Feiring klinikken relativt raskt. Undersøkelsen kalles for "høyrekateterisering", og tester, som du helt riktig beskriver, trykkforhold knyttet til hjerte-lungefunksjon i relasjon til pericarditten din. Det du trenger er en kort henvisning fra legen din. Forklar gjerne at dette er klarert med ledelsen på invasiv enhet via "spør eksperten". Feiring kan også gjøre dette som et privat tilbud og/eller gjennom forsikringsordinger. Lykke til, du har godt håp om å bedring etter inngrepet!

 

 

Hjerte/kar, Lunge

Kols, diabetes og høyt blodtrykk

jeg er 69 år har kols diabetes 2 blod målingen er 197 under trykk 103 puls 100 jeg har kols + diabetes 2 hva gjør jeg

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 05. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.Det virker som du har litt av hvert å stri med. Det er viktig at du er riktig medisinert, så jeg foreslår at du tar kontakt med fastlegen din, hvis du ikke allerede har gjort det.

Blodtrykket ditt er for høyt og høyt blodtrykk sammen med diabetes 2 gir økt risiko for å få  hjerte- kar sykdom. En sunn lisvvstil vil kunne redusere denne risikoen, så du bør være i fyisk aktivitet 30 minutter pr dag, ikke røyke og spise riktig mat. Du kan lese mer om det på våre nettsider www.lhl.no.

Når det gjelder din kols er det ekstra viktig at du ikke røyker. Du kan dessverre ikke bli helt bra, men du kan bremse sykdomsutviklingen.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Medfødt hjerteklaffefeil

Hei. Min søster skal opereres på Rikshospitalet (åpen operasjon) for lekkasje på den høyre seilklaffen. Valva tricuspidalis. Hun ble hjerteoperert da hun ble født, og da hun var 19 år. Da noe med arteriene. Jeg lurer på om hun setter seg på venteliste for operasjon hos dere, er det mulig å gå gjennom lysken, og dermed slippe åpen operasjon? Jeg skjønner dette kanskje ikke er mulig å svare på over en mail, men hvordan kan jeg eventuelt få svar på dette? Jeg vet at hun kan gå inn på frittsykehusvalg.no. Hun skal nå opereres på Rikshospitalet. Usikkert med dato. Håper på svar på hvordan vi skal gå frem.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål! I Norge som er et såpass lite land, er det tradisjon for å samle de mer sjeldne operasjonene på "få hender", slik at disse kirurgene får mest mulig erfaring. Vi skulle svært gjerne ha hjulpet dere hos LHL-Klinikkene, men siden din søster ble operert som barn, og gjennomgikk en ny operasjon som 19-åring vil jeg tenke at det er best at hun blir vurdert direkte av de kirurgene som har mest erfaring vedr. medfødte tilstander, nemlig på Rikshospitalet. Jeg vet ikke om hun ble operert på Rikshopsitalet sist gang? Papirene fra disse operasjonene, samt resultatene fra nye undersøkelser vil si noe om hun trenger åpen kirurgi eller kan klare seg med et mindre inngrep. Hun vil være i gode hender på Rikshospitalet, men jeg kan anbefale at dere tar en telefon dit for å få mer informasjon om datoer og planlagt operasjon. Lykke til!

Hjerte/kar

Ekstra kraftige hjerteslag når ligger på ryggen

Heisan, Jeg er i fysisk i god form, trener karate og yoga. Et fenomen oppstår når jeg ligger på ryggen. Det vil si ved fysisk press mot øvre del av ryggen. Hjertet slår da ekstra store, kraftige slag som oppleves veldig ubehagelig. Retter jeg meg opp i sittende eller stående forsvinner fenomenet. Kvinne, 52 år. Er dette noe å undersøke ? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for interessant spørsmål. Du er en god observatør, og det du etter all sannsynlighet merker er at mens du ligger på ryggen så samles mye mer av det totale blodvolumet i brystkassen din, nær hjertet. Dette er rett og slett på grunn av tyngdekraften. Når hjertet skal håndtere den økede blodmengden så vil det slå ekstra kraftige slag for at hjerte skal tømme seg for blod som går til muskulatur/organer og gi plass til mer renset blod fra lungene. Dette er helt normalt, og et uttrykk for at hjertet ditt virker som det skal. Når du kjenner disse kraftige slagene så kan du trygt tenke at JA, jeg er frisk! Ingen grunn til bekymring i dette tilfellet.

Hjerte/kar

Abladert, fortsatt symptomer, bekymret.

Hei! For tre år siden besvimte jeg plutselig, og etter det fikk jeg både IST, AVNRT og mange og kraftige VES. I tillegg fikk jeg andre symptomer som press under venstre costalbue, anfall med press i brystet, og svimmelhet. Mye ble bedre med betablokkere, fks ble svimmelhetsanfallene borte. Jeg har også tatt ablasjon men AVNRT kom desverre tilbake. I det siste har jeg hatt en dårlig periode der jeg får mange VES. De har blitt fanget på ekg tidligere og cardiologen har sett på det men han mener det ikke er så mange. Og det er ikke så mange i løpet av en dag (kanskje 100 - 300) men de kommer ofte i "klynger" slik at det føles ut som det er mange på rad og pulsen føles uregelmessig noen sekund. Dette har ikke blitt fanget på ekg. I tillegg er det slik at jeg spesielt når jeg skal legge meg og holder på å sovne er kanskje annethvert slag et VES, eller hvert tredje slag. Da røyser jeg meg opp og de kommer ikke så hyppig. VESene kommer hyppigere i perioder med presset jeg av og til føler under venstre costalbue. Ellers blir de utløst av visse bevegelser, spesielt når jeg løfter ting, bøyer meg ned, vrir overkroppen, beveger venstre arm, snakker, lite søvn mm. I det siste har jeg begynnt å bli mer og mer redd for at det skal være noe mer galt med hjertet mitt. Jeg føler ikke at cardiologen har hatt så god tid til meg når jeg har vert der, så jeg er redd for at han har oversett noe. Jeg er spesielt bekymret for at det kan være noe i hjertet mitt som gjør at jeg er disponert for VT og kanskje i verste fall VF. Jeg tenker at det er rart at en frisk ung dame plutselig skal få alle disse hjerteproblemene uten at det er en underliggende årsak. Jeg hadde aldri ekstraslag før besvimelsen og ingen problemer med hjertet. Siden det er VES jeg får og ikke sves tenker jeg at det må være noe i ventrikkelene mine som er galt/forandret. At der er et sårbart punkt som utløser ekstraslagene og som også kan utløse verre rytmeforstytrelser som VT og VF. Og at det kan ha kommet arrvev der pga en mulig perikarditt eller myokatditt, eller at jeg kanskje har ARVD, brugada syndrom eller kanskje noe med klaffene eller blodårene rundt hjertet. Ultralyd av hjertet var normalt, men det er vel ikke alt man ser på ultralyd. Og jeg har ikke (som jeg vet) hatt perikarditt eller myokatditt. Jeg har lyst på MR av hjertet men får det ikke av legen. Hva tenker du om dette? Bør jeg bli utredet grundigere? I så fall hvordan? Mvh Kvinne 27

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har vært igjennom mer enn mange på din alder, og jeg forstår godt at du tenker mye på dette og er bekymret.

Det er imidlertid viktig å prøve å ikke la seg uroe for mye. Som en hovedregel er VES IKKE farlig, selv om det i korte perioder kommer i annethvert slag. Det er ingen tydelig sammenheng mellom spredte VES og tilstander som VT og VF. De som får de farlige rytmeforstyrrelsene har oftest hatt store infarkter og/eller har hjertesvikt. Du ble sikkert grundig utredet i forbindelse med operasjonen din og ved seinere undersøkelser, slik at sjeldne tilstander som Brugada nok også ville vært fanget opp.Hvis du i tillegg har gjort en døgnregistrering hos kardiologen din virker det som om du kan føle deg trygg. Dersom ekstraslagene blir for plagsomme kan dere vurdere en liten dose betablokker. MR er en spesialundersøkelse som ikke er aktuelt for deg, utifra det du forteller med kun spredte VES med normale slag innimellom. En belastingstest med rytmeregistrering og evt. en kontroll av døgnrytmen din igjen hos hjertelege er selvsagt aktuelt hvis du fortsatt har plager. Jeg vil anbefale at du prøver å tenke minst mulig på plagene nå selv om jeg godt forstår at det kan være vanskelig, bekyringen kan gjøre hjertebanken værre. Prognosen din er god, og dersom du får rytmeforstyrrelser av en type som igjen må behanldes er dette med all sannsynlighet en plagsom, men ikke farlig variant.