Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bypass operert, bivirkninger av albyl-E, clopidogrel og ticagrelor.

Hei. Ble by-pass operert i 2007 og har siden stått på platehemmere. Først Albyl-E som ga urinsyregikt, så Plavix som ga magetrøbbel og de siste par årene på Brilique som gir meg tidvis dyspnoe. Urinsyrenivået er fortsatt over 500. Jeg er ellers frisk og ubesværet mtp hjertet og 58 år. Ønsker primært tromboseprofylakse, men sliter med bivirkninger som over. Er det tilrådelig å slutte helt med platehemmere? Finnes det andre alternativer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Du bør fortsette med platehemming, og det finnes alternativer. En mulighet kan være albyl-E i kombinasjon med forebyggende behandling mot urinsyregikt. Andre alternativer er prasugrel (Effient) eller ticlopidin (ticlid). Bivirkningsprofilene på disse medikamentene er ulike, og Effient er vel førstevalget dersom du ikke tåler albyl-E, clopidogrel eller ticagrelor (brillique), men kan øke blødningsrisikoen noe.  Dersom du ikke har oppfølging hos hjertespesialist nå, så vil jeg anbefale at du får en henvisning av fastlegen din til en sjekk i forbindelse med evt. skifte av medisin. 

Hjerte/kar

Tatovering og albyl-E

Hei! Har planer om å ta en liten tatovering, ca 4x1cm. Går på Albyl-E etter en bypass operasjon i August. Bør jeg la vær å ta denne medisinen et par dager før?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. I din situasjon, med såpass fersk bypass ville jeg definitivt ikke kuttet albyl-E før tatovering, men heller informert "kunstneren" og vært forberedt på noe mer blødning.

Hjerte/kar

Høyt kolesterol og Hypocol

Hei, Jeg fikk bekreftet total kolestol 6,8 og ble derfor anbefalt Simvastatin 10 mg pr dag. Jeg ønsket selv å prøve naturmedisin Hypocol red rice. Har nå tatt dette ca 2 nåneder og total kolestol er nå 5,4. Kan jeg få Hypocol på blå resept basert på dette resultatet. Tusen takk. Mvh BG

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. Vi styrer kolesterolbehandlingen hovedsakelig etter "det dårlige kolesterolet", LDL og summen av andre risikofaktorer/annen sykdom hos deg.

Basert på disse faktorene har vi retningslinjer (internasjonale "guidelines") som forteller hvilket LDL nivå vi bør prøve å nå i din spesielle situasjon. For å kunne si noe mer konkret om din spesifikke behandling trenger jeg altså mer informasjon.

Ellers kan jeg informere om at hypocol nok ikke kan forskrives på blå resept, selv om det har effekt på kolesterolet ditt.

 

Hjerte/kar

Gjennomgått TIA, LDL-mål.

Hei. Har nå gått på Atorvastatin 80mg siden midten av august, etter Tia/forbigående drypp. Har diabetes og høyt blodtrykk. 70prosent tett halspulsåre, og fortsatt på utredning etter andre tette årer. Er kvinne på 56 år. Hatt diabetes i 43 år. Nå er ldl på 1.4 og det andre på 3.1. Er det da på tide med litt mildere tabletter ? På forhånd takk for svar...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. I forhold til kolesterolet så er vi i din situasjon fornøyd med LDL verdi < 1,8. Det betyr at du kan førsøke en mildere styrke på atorvastatin, f.eks. 40 mg med kontroll av blodprøver etter noen uker. Kolesterolet er selvsagt bare en av flere vesentlige faktorer, og vi må tenke helhetlig når vi skal forebygge nye episoder av hjerte-kar sykdom hos deg. Blodtrykket og blodsukkeret må selvsagt være under god kontroll, og så gjelder det å etablere gode vaner for livsstilen med trim, hjertevennlig kosthold og evt. røykeslutt.  Lykke til! 

Hjerte/kar

Videresendt til Morten Schei

Jeg tar flytimer, men fikk hjertekomplikasjoner og hjerte flimmer, kan jeg fortsette?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er strenge regler for flyging og hjertesykdom, så inntil videre bør du ta pause fra timene. Anbefaler at du tar kontakt med en godkjent flylege for rådgivning, henvisning til evt. supplerende undersøkelser for hjertet og evt søknad om dispensasjon for flyging. Se link under. Lykke til!

http://www.luftfartstilsynet.no/Flymedisin/flyleger/

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Lav puls

Hei. Jeg er en gutt på 18 år som de siste årene har vært i ganske lav aktivitet. Med unntak av skole og denår aktiviteten lange avstander gir, har jeg for det meste sittet foran dataskjermen og brukt tiden til det. Det siste året har jeg bevisst vært ganske aktiv med lengre gåturer, aktiviteter utendørs og mye mindre stillesitting. Denå siste uka har jeg begynt å gå turer på kveldene med en gjennomsnittsdistanse på 0.7 km. Jeg går i et høyt tempo. Når jeg tar pulsen digitalt med mobilen, rett etter gåturer, finner jeg ofte ut at pulsen er et stykke under gjennomsnitt i den aktiviteten jeg foretar. Dette gjelder også ved hvilepuls etter stillesittende hvile. Tok akkurat pulsen etter hvile, og nå er hjerterytmen på 52spm. Er dette normale tall for en i min alder og situasjon? Søker et hint om formen er gjennomsnittlig eller ej. Jeg håper at du har mulighet til å indikere noe utifra dette, dog selv om det kan være vanskelig. Ser frem til å høre fra deg. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Pulsfrekvensen er ikke en absolutt størrelse, men kan variere en del fra person til person. At den etter hvile går ned mot 50 per minutt er helt normalt. En annen sak er hvis du skulle være svimmel, for eksempel når du reiser deg, eller blir unormalt andpusten når du anstrenger deg. Men er du veldig i tvil kan du eventuelt be legen din om å få tatt et EKG som vil gi atskillig mer informasjon. I utgangspunktet anses det å være fordelaktig med lav hvilepuls hvis du føler deg vel ellers.

Hjerte/kar

Kronisk pericarditt, må vente på høyresidig hjertekateterisering.

Jeg har fått diagnosen kronisk perikarditt og er innlagt på sykehus. Venter på en angio via lysken gjennom en vene som skal måle et trykk. Så skal jeg henvises til Rikshospitalet som er det eneste sykehus som tar den type operasjon. De har forklart at hjerteposen er stiv og for liten til at hjertet klarer pumpe nok. Har vært veldig mye tungpustet siste år og trodd det var astmaen helt til dette ble påvist.

Dette med angio tar tid å vente på, kjenner dere til om noen private gjør dette, eller om jeg kan selv ringe og spørre på Rikshospitalet? Har vært innlagt på sykehus til sammen 4 uker nå. Venter spent på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål! Forstår godt at du ønsker å komme videre med de undersøkelsene du trenger etter all denne tiden på sykehus.

Hvis det er aktuelt for deg, så kan vi tilby å gjøre denne spesialundersøkelsen på Feiring klinikken relativt raskt. Undersøkelsen kalles for "høyrekateterisering", og tester, som du helt riktig beskriver, trykkforhold knyttet til hjerte-lungefunksjon i relasjon til pericarditten din. Det du trenger er en kort henvisning fra legen din. Forklar gjerne at dette er klarert med ledelsen på invasiv enhet via "spør eksperten". Feiring kan også gjøre dette som et privat tilbud og/eller gjennom forsikringsordinger. Lykke til, du har godt håp om å bedring etter inngrepet!

 

 

Hjerte/kar, Lunge

Kols, diabetes og høyt blodtrykk

jeg er 69 år har kols diabetes 2 blod målingen er 197 under trykk 103 puls 100 jeg har kols + diabetes 2 hva gjør jeg

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 05. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.Det virker som du har litt av hvert å stri med. Det er viktig at du er riktig medisinert, så jeg foreslår at du tar kontakt med fastlegen din, hvis du ikke allerede har gjort det.

Blodtrykket ditt er for høyt og høyt blodtrykk sammen med diabetes 2 gir økt risiko for å få  hjerte- kar sykdom. En sunn lisvvstil vil kunne redusere denne risikoen, så du bør være i fyisk aktivitet 30 minutter pr dag, ikke røyke og spise riktig mat. Du kan lese mer om det på våre nettsider www.lhl.no.

Når det gjelder din kols er det ekstra viktig at du ikke røyker. Du kan dessverre ikke bli helt bra, men du kan bremse sykdomsutviklingen.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Medfødt hjerteklaffefeil

Hei. Min søster skal opereres på Rikshospitalet (åpen operasjon) for lekkasje på den høyre seilklaffen. Valva tricuspidalis. Hun ble hjerteoperert da hun ble født, og da hun var 19 år. Da noe med arteriene. Jeg lurer på om hun setter seg på venteliste for operasjon hos dere, er det mulig å gå gjennom lysken, og dermed slippe åpen operasjon? Jeg skjønner dette kanskje ikke er mulig å svare på over en mail, men hvordan kan jeg eventuelt få svar på dette? Jeg vet at hun kan gå inn på frittsykehusvalg.no. Hun skal nå opereres på Rikshospitalet. Usikkert med dato. Håper på svar på hvordan vi skal gå frem.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål! I Norge som er et såpass lite land, er det tradisjon for å samle de mer sjeldne operasjonene på "få hender", slik at disse kirurgene får mest mulig erfaring. Vi skulle svært gjerne ha hjulpet dere hos LHL-Klinikkene, men siden din søster ble operert som barn, og gjennomgikk en ny operasjon som 19-åring vil jeg tenke at det er best at hun blir vurdert direkte av de kirurgene som har mest erfaring vedr. medfødte tilstander, nemlig på Rikshospitalet. Jeg vet ikke om hun ble operert på Rikshopsitalet sist gang? Papirene fra disse operasjonene, samt resultatene fra nye undersøkelser vil si noe om hun trenger åpen kirurgi eller kan klare seg med et mindre inngrep. Hun vil være i gode hender på Rikshospitalet, men jeg kan anbefale at dere tar en telefon dit for å få mer informasjon om datoer og planlagt operasjon. Lykke til!

Hjerte/kar

Ekstra kraftige hjerteslag når ligger på ryggen

Heisan, Jeg er i fysisk i god form, trener karate og yoga. Et fenomen oppstår når jeg ligger på ryggen. Det vil si ved fysisk press mot øvre del av ryggen. Hjertet slår da ekstra store, kraftige slag som oppleves veldig ubehagelig. Retter jeg meg opp i sittende eller stående forsvinner fenomenet. Kvinne, 52 år. Er dette noe å undersøke ? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for interessant spørsmål. Du er en god observatør, og det du etter all sannsynlighet merker er at mens du ligger på ryggen så samles mye mer av det totale blodvolumet i brystkassen din, nær hjertet. Dette er rett og slett på grunn av tyngdekraften. Når hjertet skal håndtere den økede blodmengden så vil det slå ekstra kraftige slag for at hjerte skal tømme seg for blod som går til muskulatur/organer og gi plass til mer renset blod fra lungene. Dette er helt normalt, og et uttrykk for at hjertet ditt virker som det skal. Når du kjenner disse kraftige slagene så kan du trygt tenke at JA, jeg er frisk! Ingen grunn til bekymring i dette tilfellet.