Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ny ablasjon

Hei, fikk utført ablasjon for atrieflutter på Feiringklinikken i 2015. Fikk et tilbakefall i september 2016. Ble elektrokonvertert på A-Hus i oktober samme år. (3 gang) Vellykket og har hatt normal rytme frem til i går, 17.06.17. Nå slår hjertet konstant på 104 og surstoffopptaket er ca 50% av mitt normale (44-48), nå 22. Har jeg rett på en ablasjon til og hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her tenker jeg at man først å fremst må finne ut av hvorfor du har konstant puls på 104 og hvorfor surstoffopptaket har falt. Du bør få gjort et EKG og en ultralyd av hjertet snarlig. Høy puls over tid kan svekke hjertets pumpeevne. Da kan man få lavt surstoffopptak. Om det er tilfelle hos deg vet jeg ikke, men det er absolutt grunn til å få dette avklart. Ny ablasjon kan være aktuelt, men her må andre ting klargjøres først!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter i ryggen, kan det være nyrene?

Jeg kjenner meg bra til tross for gjennomgått infarkt. Sa nei til hjertestarter for jeg merker sjelden eller aldri uregelmessig hjerteaktivitet. Litt hjertesvikt påstås men plager meg knapt. EF stiger og er visst 0,35 om jeg husker riktig. Litt angina ved lengre tid i bratte bakker o.l.

I forgårs hadde jeg fryktelige smerter på høyre side i ryggen. Tror det må ha vært en nyre, og jeg ble kvitt smerten ved å drikke mye og ta Paralgin (som jeg aldri bruker ellers). Føler meg fin i dag her nå, etter lang reise til Thailand i går. Må jeg få sjekket nyrene? Ingen ødemer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja jeg synes nok at du bør ta en tur til legen for en generell sjekk. Smerter i ryggen kan skyldes mange ting, ikke bare nyrer. Du har også andre tilleggsplager som kan gjøre det viktig med god oppfølging fra legen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lange flyturer etter blodpropp i bena

Hva vil dere beskrive som en lang flytur ved påvisning av en DVT?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er det nok ingen fasitsvar på. Noen regner 4 timer som lenge, andre 6 timer. Har du hatt DVT er det viktig at du gjør gode forebyggende tiltak når du flyr. Det kan bety å sørge for å drikke godt under flyturen, og sørge for å bevege deg i kabinen når du kan. Står du på medisiner, eller har fått støttestrømer fra legen din, er det viktig at du følger opp dette skikkelig.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavere hvilepuls etter vektnedgang

Hei. For 3 måneder siden bestemte jeg meg for å gå ned i vekt. Jeg er en 30 år gammel kvinne, som på daværende tidspunkt hadde en BMI på rundt 33. BMI er nå ca 30. Nedgangen skyldes et sunnere kosthold, der jeg har spist 1500 kalorier hver dag. I tillegg har jeg svømt ca 2 timer per uke, og gått minst 10 000 skritt hver dag. Jeg kjøpte meg en aktivitetsklokke, som blant annet måler hvilepuls. Da jeg startet var hvilepulsen min 72. Nå, etter bare 3 mnd er den 55. Er dette et godt eller dårlig tegn? Er ikke hvilepuls på 55 lavt? Jeg føler meg friskere enn for 3 måneder siden, og har ikke symptomer som svimmelhet eller noe. Jeg er relativt ofte trøtt, men det er vel alt annet enn unormalt med 2 barn under 3 år i hus.

Burde jeg oppsøke lege når det gjelder hvilepulsen? Eller virker denne normal? Er det vanlig at den synker så mye på bare 3 måneder med mer aktivitet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har økt den fysiske aktiviteten din og gått ned i vekt. Da er det helt naturlig at hvilepulsen går ned. Det er faktisk et godt tegn som kan tyde på at hjertet ditt har det bedre nå.

55 er ikke for lavt, mange har enda lavere. Så lenge du ikke blir dårlig av den lave pulsen (svimmel, trett, besvimelse) er det kun fordel å ha lav hvilepuls.

Utrolig bra at du har lagt om livsstilen din. Dette kommer kroppen din til å tjene mye på. Stå på videre!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Søvnapné og atrietakykardi

Hei, Jeg er 51 år gammel kvinne som har paroksystisk supraventikulær tachycardi, atrietachycardi. Dette har jeg hatt i mange år. I dag fikk jeg vite at jeg har søvnapne i moderat grad også. Jeg stopper å puste om natta over 20 ganger per time, med oksygenmetning på 15,8 prosent. Er veldig sliten og trøtt hver dag. Det tar lang tid før jeg "våkner" og føler meg "levende". Hvordan påvirker dette hjertet mitt? Hva bør jeg gjøre? Er ikke overvektig og har ikke noen andre sykdommer som jeg vet om.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet at søvnapne er forbundet med høyere risiko for høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser, hjerneslag og hjertesvikt. Men nøyaktig hvordan dette henge sammen, og om det er søvnapne som er årsaken vet vi egentlig ikke. Du skriver at du har paroxystisk supraventrikulær takykardi og atrietakykardi. Om dette har sammenheng med din søvnapne er uvisst.

Men hvis en person har søvnapne er det i hvert fall en påminnelse om at det er grunn til å være ekstra på hugget for å minke risikoen for å få de overnevnte sykdommene. Blodtrykk og kolesterol må være i orden, og generell god livsstil med sunt kosthold og fysisk aktivitet er viktig. For noen pasienter kan det være riktig med maskebehandling på natten. Det er usikkert om slik behandling gjør noe med faren for å få hjertesykdom, men mange opplever i hvert fall at de sover bedre og føler seg mer uthvilt på morgen. Hør med legen din om du er kandidat for slik behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Søvnapne og hjertesykdom

Jeg har søvnapne og gruer at dette kan gi økt blodtrykk eller hjerneinfarkt.Stemmer dette?Jeg ble innlagt på lungesykehuset i Norge og ble påvist søvnapne.Dette bekymrer meg mye at i framtida kan jeg få hjertefeil eller høyt blodtrykk.Er det noe grunn til den type bekymring?Ellers blir jeg mye trøtt i løpet av dagen.På sykehuset sa de at jeg får dårlig luftpassasje gjennom luftveiene og dette er meget alvorlig.En enhet på 36 mens det normale er 0 til 5.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet at søvnapne er forbundet med høyere risiko for høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser, hjerneslag og hjertesvikt. Men nøyaktig hvordan dette henge sammen, og om det er søvnapne som er årsaken vet vi egentlig ikke. Men hvis en person har søvnapne er det i hvert fall en påminnelse om at det er grunn til å være ekstra på hugget for å minke risikoen for å få de overnevnte sykdommene. Blodtrykk og kolesterol må være i orden. Hvis du er overvektig, bør du forsøke å gå ned i vekt. Mer fysisk aktivitet er viktig. For noen pasienter kan det være riktig med maskebehandling på natten. Det er usikkert om slik behandling gjør noe med faren for å få hjertesykdom, men mange opplever i hvert fall at de sover bedre og føler seg mer uthvilt på morgen. Hør med legen din om du er kandidat for slik behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tør ikke ta blodtrykksmedisiner

Hei, Dame 52 år. 160 cm, 67 kg. Kunne trimmet mer, men er i aktivitet i og utenfor huset daglig. I nov. 15 hadde jeg trykkende smerter i brystet som varte 2-3 minutter. Har for øvrig mye smerter i nakke/skulder og hadde hatt en intensiv periode med hekling, så det kan ha vært muskulært. Tok EKG som var normal. Ble satt på blodtrykksmedisin (har legefrakk syndrom, så har skyhøyt hos lege). Hjemme normale verdier. Spiste Amiodipin sandoz 5 mg til juni 2017. Febr. 16 var jeg gjennom sykkeltest, alt bra, men eneste de bemerket var at pulsen brukte noe lang tid på å gå ned.

I juni 17 ønsket jeg å bytte medisin for blodtrykk for jeg fikk så hovne ben. Ble satt på Zanidio 10 mg, og spiste disse 4 dager og jeg ble uvel. Blodtrykk på 99/66 og puls 46. Sluttet på dagen og har blitt enig med legen at jeg skal være uten noen medisin. Måler 120/70-135/80-140/90 igjennom dagen. Kan ha 150/95 på arbeid (kontor), men vet ikke hvordan blodtrykket varierer gjennom dagen, hva som er normalt? Legen sa det ikke må ligge konstant på 140/90, da må jeg ha medisin igjen. Fikk 24 timers registrering, men blodtrykket steg lik det gjør hos legen, jeg ble stresset av det. Målinger utført hjemme med eget apparat er blodtrykket som nevn 120/70-135/80-140/90.

Han tok blodprøver nå i juni av meg og de viser vitamin D3: 38, HDL-kolesterol 1,7, Kolesterol 6,9, triglyserider 1,4. Han skrev ut da Divisun for vitamin D og Lipitor. Jeg tør ikke ta disse. Jeg føler meg generelt ikke i bra form. Kvalm og uvel. Tenker 24/7 på blodtrykk, kolesterol og om jeg faller om snart. Tungt. Må jeg helst ta blodtrykksmedisin? Og hva med blodtrykket? Kan Divisun gi meg disse ubehageligheter? Hvor raskt kan kolesterolet gå ned via kost? Har et sunt kosthold, og har nå blitt anstrengt. Hva bør jeg gjøre? Snakket med legen vedr. at jeg ikke tør spise blodtrykksmedisin, og fikk til svar "det er din kropp, gjør hva du vil". Kan du gi meg noen råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for detaljert spørsmål og god informasjon. Jeg kan skjønne at du blir usikker. Dette er ikke alltid rett frem og enkelt, heller ikke for leger.

Noen grunnleggende poenger først: Behandling av blodtrykk, kolesterol og overvekt handler ofte ikke om å minke på plager, men å redusere sjansen for alvorlige sykdommer som hjerneslag, hjerteinfarkt, diabetes og nyresvikt. Det betyr at medisinene du spiser for disse tilstandene ikke ikke vil hjelpe på smerter eller plager her og nå, men forhåpentligvis forebygge sykdom i fremtiden.

Blodtrykket varierer gjennom hele døgnet. Man kan derfor ikke alltid stole på enkeltverdier. Det er mye mer nyttig å se på gjennomsnittsverdien gjennom et døgn. Det er denne som ikke bør ligge for høyt. Ligger den i snitt over 140/90 øker det faren for å utvikle sykdommer i fremtiden. Derfor kan det være viktig med tiltak for å redusere trykket. Slike tiltak kan være mosjon, vektreduksjon og medisiner. Du skriver at du får høyt blodtrykk på legekontoret men at det ligger lavere ved hjemmemålinger. Her vil jeg nok si at det er best å stole på 24-timersmålingen. Den gir nok det mest korrekte inntrykket.

Hvis du får plagsomme bivirkninger av et middel, kan du be legen om å prøve et annet. Det finnes mange ulike typer å velge mellom. Med litt prøving og feiling vil man som regel finne frem til et middel som både har god effekt og som gir lite bivirkninger.

Blodprøvene dine viser litt lave vitamin-D-verdier. Derfor har legen din skrevet ut tilskudd i form av Divisun. Jeg synes du skal følge rådet til legen din vedrørende dette.

Angående kolesterol. Vi vet at høyt kolesterol øker faren for hjerte- og karsykdom, og det kan være grunn til å gi medisiner for å redusere kolesterolet. Men hvorvidt en pasient skal ha slike medisiner avhenger av en helhetlig vurdering av pasientens risiko. Leger kan bruke spesielle kalkulatorer for å beregne en pasients risiko for å utvikle sykdom, og således bestemme om hun bør få medisiner eller ikke. Kolesterolmedisiner har som regel lite bivirkninger og tolereres godt. Hvis legen din mener du bør ha slike medisiner, er det sikkert god grunn til å følge rådet.

Kosthold og mosjon kan også påvirke kolesterolnivået. Med gode tiltak kan det gå ned endel, men som regel vil nok medisiner være mer effektive.

Ønsker deg lykke til videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

For lavt blodtrykk etter medisiner

Hei. Er en kvinne på 54 år som har slitt med høyt blodtrykk i et års tid og blitt satt på ulike blidtrykksmedisin men har måtte bytte på grunn av uønskede bivirkninger. Bruker nå1 tablett daglig med karvea 150mg og 1 med centyl med kaliumklorid 2,5mg/573mg. Blodtrykket mitt er nå veldig lavt. Ligger på snitt 90/65. Så det jeg lurer på er om dette er ok eller om det er for lavt og om disse to tablettene er riktig å kombinere.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at denne situasjonen er litt fortvilende. Det er dessverre iblant litt utfordrende å finne god behandling mot høyt blodtrykk. Før hadde for høyt blodtrykk, men nå ser det ut til at du har for lavt. Får du symptomer at det lave trykket? Blir du svimmel eller sliten? Har du hatt noen besvimelser eller nesten-besvimelser? I så fall har du et uheldig lavt blodtrykk.

Det kan hende at du nå har for mye blodtrykksmedisin og at det kan være grunn til å redusere dosen eller ta bort en av dem. Men dette må du diskutere med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Calanus, blodtrykk

Ref: 23657 Glemte noen spørsmål: Kan jeg bruke calanus for å senke colestrolet? Amlodipin er det mulig å slutte med det og bare ta valsartan? Bruker jo Exforge 5/160 no. Mulig at Amlodipin gir bivirkninger med øresus og svimmel på dagen? Hjemmemåling av blodtrykk ligger på 130/70. Takk på forhånd Mvh Mann 58 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Calanus er såvidt jeg har oppfattet et kosttilskudd laget av krepsdyret raud-åte.  Vi har ikke nok forskning på dette til å gi spesifikke råd,  men det kan ikke erstatte kolesterol medisin. Dersom blodtrykket er innenfor akseptable grenser (hjemme-målingene er fine) så kan man forsøke å ta bort amlodipin. Livstils tiltak kan hos mange også virke gunstig på blodtrykket.

Hjerte/kar

Litt forskjellige råd fra ulike leger.

Hei. Jeg er en mann på 58 år som fikk settet inn to stent i hjertet i oktober 2014. Det ble oppdaget ved en sykkeltest ved Aleris i Bergen August 2014 at jeg hadde dårlig blodstrømming i de små blodårene. Så jeg var heldig at det ble oppdaget og dermed slapp er infarkt. I dag får jeg medisiner som er Albyl- e 75 MG, Exforge 5/160 mg,Emconocor 2,5 mg som blir tatt om morgen. Om kvelden tar jeg Atozet 10/40 MG. Har også Diabetes som har vært kostregulert helt til i Januar 2017. Men no bruker jeg Metformin 1500 MG for dagen. Blodtrykket sist hos lege var 144/ 70. Langtidsblodsukker 6.8. S kolestrol 5,7 , triglycider 2.8, hdl kolesterolet 1,1 og ldl kolesterolet 3.8 Jeg kunne ikke bruke høyeste dose av lipitor 80 mg siden jeg ble plaget av brystsmerter. Så ble jeg satt ned på 20 mg lipitor. Men da fikk jeg for høyt kolestrol. Dermed sa fastlegen at vi fikk gå tilbake til Atozet 10/ 40 mg. Så de målenigene som er gjort med kolesterolet var at jeg brukte 20 mg lipitor i et halv års tid. Spesialisten på Aleris i Bergen sa at Atozet 10/40 mg + 20 mg lipitor var greit og det brukte jeg og da var kolesterolet ok i følge han i februar 2016. Og jeg hadde ingen muskelsmerter av den dosen. Så fastlegen min vil hvist prøve seg frem og ikke lytte til meg om hva slags medisin spesialisten sa. Spørsmål 1: spesialisten på Aleris i Bergen sa at jeg kunne slutte med Emconocor2,5 mg. Men fastlegen mener jeg burde ta den.? Spørsmål 2: kan jeg gå opp til 10/40 + 20 mg ? Spørsmål 3: Blages av øresus siden februar ometrent samtidig ved oppstart av Metformin og er litt svimmel på formiddagen men det gir seg utover dagen. Kan det være Exforge som gjør det?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det finnes flere ulike måter å behandle høyt blodtrykk og kolesterol på, og man kan oppleve at legene har litt ulike tilnærminger. Til spsm 1) Det virker som om blodtrykket ditt er litt høyt (bør kontrolleres). Trykket kan stige ytterligere hvis emconor fjernes uten et annet preparat som erstatning. 2) Den kolesterol behandlingen du skisserer høres fornuftig ut. 3) Øresus er ikke en bivirkning jeg har sett beskrevet for exforge. Mest sannsynlig er det en annen årsak (øre-nese-hals legene sitt spesial-område.