Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Forskjell i blodtrykk mellom armene er en risikofaktor.

Hei. Er en kvinne på 58 år som stadig måler forskjellig blodtrykk på venstre og høyre arm (måles hos lege ved kontroll av stoffskifte og kolesterol).

Siste måling viste VENSTRE: 140/100 og HØYRE: 120/80.

Fastlegen sier at det er normalt med forskjell og at det er den laveste målingen som "teller", så det er ingenting jeg skal bry meg om. Men kjenner jeg blir litt usikker da målingen på venstre side viser økning, og jeg er forferdelig redd for å havne ut i samme sykdom som min mor som fikk et stort hjerneslag som 64 år. I tillegg er det hjerte/kar-sykdom på farssiden (far har 4 bypass). Er det helt normalt at det er så stor forskjell? Eller er dette noe jeg bør gå videre med? På forhånd takk for hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Dersom forskjellen mellom armene i blodtrykk er forskjellig ved gjentatte målinger kan dette være uttrykk for begynnende karsydom/forsnevring av en pulsåre. Nyere studier sier at en forskjell på over 15 mmhg mellom armene er en risikofaktor som bør vektlegges. Være ekstra oppmerksom på kolesterol og høyt blodtrykk. Trykket blir lavere på den siden med forsnevringen (fordi trykket faller etter forsnevringen og forsnevringen sitter ofte høyt oppe i armen). Anbefaler justering av blodtrykksmedisin med vekt på det høyeste trykket og kontroll hos hjertespesialist med hjertesjekk og helst ultralyd av halskar. Dersom legen lytter med stetoskop på armen din er det en mulighet for at han kan høre suselyd der det hvor blodet går igjennom et trangere parti. Lav terskel for kolesterolmedisin. Med riktig forebyggende behandling så vil du ha god beskyttelse mot utvikling av sykdom.

Hjerte/kar

Brystsmerter. Angina eller spiserørsbrokk?

Hei, jeg har ved flere anledninger de 3-4 siste årene følt brystsmerter, dette kommer gjerne etter lange dager med mye jobb, har særlig kjent det etter lange kjøreturer. Det føles som om brystet blir utsatt for press, kjennes ut som noen står på brystkassa mi, blir uvell og skjelven, kommer alltid på kvelden. Våkner gjerne opp midt på natten og er uvell og med press i brystet, har vært hos min fastlege og på legevakt uten at det er funnet noe! EKG er tatt ved flere annledninger uten noen påviste funn av unormale hjertefrekvenser! Jeg er 57 år, slank, lavt kolestrol, trener daglig, alle lodprøver er perfekte, det eneste som er påvist er et spisrørsbrokk, plages litt med halsbrann og derfor blir alltid konklusjonen dette! Jeg kjenner min halsbrann så godt at dette er ikke de samme symptomer som når jeg har halsbrann! Min mor som nå er 91 år var hos dere for utblokking av blodåre til hjerte for mange år siden og er fortsatt sprek tiltross sin høye alder, hvordan skal jeg forholde meg til mine plager?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du trener og har lite risikofaktorer for hjerte-kar sykdom. Samtidig har du en annen tilstand (spiserørsbrokk) som vi vet kan gi ulike varianter av brystsmerter.

Uansett så tenker jeg at med såpass mye plager som du har hatt over flere år så vil jeg anbefale en avklarende kardiologisk undersøkelse hos hjertelege, enten via henvisning fra fastlege eller ved å ta direkte kontakt med en privat hjertelege.

Hjerte/kar

Har jeg angina? Stent og småkarsykdom.

Har jeg angina pectoris? Jeg hadde et lite hjerteinfarkt for 2,5 år siden og fikk satt inn en stent i en av kransarteriene. For 4 uker siden fikk jeg smerter som lignet på de smertene jeg hadde da jeg hadde infarktet. Litt atypiske smerter hvor det startet med en kvalmende,sviende smerte mellom skulderbladene, gikk ut i begge armene og strålte ut i skuldrene og kjevene. Denne gangen har forskjellen vært at jeg bare har utstråling til venstre arm og ikke noe utstråling i kjevene. Jeg ble innlagt på UNN pga disse smertene. EKG var normalt, blodprøvene også, og arbeidsEKG’et viste heller ikke noe unormalt. Ble utskrevet og havnet igjen på UNN med samme smerter 4 dager etter og da ble det gjort en angiografi som ikke viste noen forandring i kransarteriene, åren som var stentet var åpen og ellers ingen forandringer fra sist. Fra epikrisen: "Pasientens smerter kan relateres til småkarsykdom og er trolig av anginøs karakter." Fikk Imdur 30 mg og Amlodipin 5 mg i tillegg til de medisinene jeg allerede tar ( albyl-E, metoprolol, Simvastatin, Somac). Etter en uke på de nye medisinene begynte jeg å kjenne angina smerter igjen. Økte Imdur etter avt. med fastlegen til 45 mg, men jeg er ikke blitt noe bedre, snarere verre. Har våknet flere morgener med angina smerter, og i går hadde jeg det om kvelden også. I dag har jeg hatt 4 perioder med smerter og de periodene utarter seg slik: Jeg kjenner smertene og de varer ca. 2 minutter, så er de fraværende i mellom 8-15 minutter for så å komme igjen og vare 2 minutter. Slik kan jeg ha det mellom ½ - 1 ½ time. Selv om jeg tar nitrospray kan det komme tilbake etter 10 minutter. Og dette skjer når jeg sitter og ro og ikke gjør noen ting. Spørsmålet mitt er: Er det vanlig at angina opptrer på denne måten? Og hvorfor virker ikke Imdur som den skal? Med hilsen Kvinne 53 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Forstår godt din undring. Alt tatt i betraktning så ville jeg ha tenkt på andre muligheter enn angina hos deg, evt at du har mer enn en årsak til plagene. Du bruker antagelig albyl-E siden du har hatt infarkt. Denne medisinen er velkjent for å kunne irritere magen, som igjen kan gi smerter av en type som ofte forveksles med angina. Anbefaler at du snakker om denne muligheten med din lege og evt. får en henvisning til undersøkelse av spiserør/magesekk. Du står allerede på omfattende medisiner for angina (imdur, amlodipin og metoprolol), men dosene kan fortsatt forsøkes justert opp dersom magen ser fin ut og du ikke har andre forklaringer på smertene (f.eks fra muskel/skjelett i brystkassen). Det er godt håp om at man kan finne en løsning for å bedre ubehaget ditt. Lykke til!

Hjerte/kar

K2 albyl-e

k2 og albyl e

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Vi har ikke gode beviser for at K2 virker slik som reklamen antyder, avventer videre forskning før vi evt. kan anbefale dette som tilskudd. Kombinasjon med albyl-E er OK, men ikke uten videre med marevan (blodtynningen vil påvirkes).

Hjerte/kar

Lav puls og svimmelhet

Hei, Er ein mann på 35år som i ei år rekke har slitt med svimmelhet. Har testet meg for alt mulig, uten noen negative funn. Var nå sist hos en hjertespesialist der eg tok ultalyd,sykkeltest m.m, heller ikke noe negative funn, men fekk beskjed om og bruke pulsklokka mi til og sjekke om det var noen forandringer når eg fekk desse "anfalla" mine. Det gjorde eg og fann ut at eg hadde pulsfall når eg vart svimmel, og har nå målt pulsfall fra 20-30 slag i minuttet, der eg blir lettere svimmel til pulsfall på nesten 60 slag i minuttet der eg vart kraftig svimmel. Sistnevnte har eg kun målt en gang og det skjer mye sjeldnere enn dei litt mindre pulsfallene. Har også fått pulsfall når eg har kvilepuls, då i fra puls på 60 tallet og fall ned på 30 tallet. Blir ikke svimmel når eg då enten er sittende eller liggende, men er jo ekkelt når pulsen blir så lav. Har tatt 24t ekg nå som eg nå venter på svar av, der eg håper det er blitt registrert ett eller anna. Hadde flere små pulsfall i løpet av det døgeret så bør vell då bli registrert eller? Uansett så har eg googlet dette uten og ha funnet eit eneste tilfelle av det som eg beskriver her, så kunne jo vore fint og fått ett svar i fra dere hva dette kan for både meg og evt.andre som lurer på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra det du skriver, kan man få mistanke om at dut har et problem med hjerterytmen din, og at den fra tid til annen blir svært lav. Når pulsen kommer ned til 20-30-tallet får ikke hjernen nok blodforsyning, og du blir svimmel og kan også besvime. Lav puls kalles bradykardi. 

Bradykardi kan ha flere årsaker. Det kan skyldes feil i hjertets ledningssystem, enkelte hormonsykdommer, eller medikamenter. 

Når den lave pulsen blir så lav at den gir svimmelhet eller besvimelse, må tilstanden behandles. Hvis årsaken ikke er hormonsykdom eller medikamenter, blir løsningen pacemaker. Det er en liten datamaskin på størrelse med en pastilleske som opereres inn under huden. Fra denne går det ledninger til hjertet. Pacemakeren overvåker hjertet hele tiden, og hvis den registrerer at pulsen blir lav, gir den hjertet et lite støt for å få opp farten igjen. 

Det ser ut til at du har fått en grundig utredning. 24T-EKG er helt riktig å utføre. Hvis denne fanger opp pulsfall, vil det fortelle hjertespesialisten din en hel del. Derfor blir det spennende å se svaret. Som du skjønner så kan pulsfallene dine komme vilkårlig, og det er ikke sikkert at 24T-EKG denne gangen fanget opp problemet. Da vil jeg råde deg til å få gjentatt undersøkelsen til den fanger opp pulsfallene. Det kan hende det må gjøres flere ganger .

Lykke til med videre utredning!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Epilepsi og høyt blodtrykk

Hei, Jeg har diagnose venstresidig temporallappepilepsi, med kraftig redusert hukommelse/kognititive funksjoner naar syk (normal naar frisk), oekt blodtrykk (endres direkte fra rundt 115/65 naar frisk til 160/110 naar syk) og antydning utfall som hovedsymptomer. Mitt spoersmaalen er: kan hoyt blodtrykk resultere i epilepsi lignende symptomer og anfall ? Bakgrunnsinfo: Proevd de fleste epilepsimedisiner, men ingen som har hatt effekt og stort sett bare gjort meg verre og alle symptomer inkl. hoyt blodtrykk vedvart. Eneste medisin som virker paa meg hver gang er Rivotril, frisk ila noen timer inkl. normalt blodtrykk, men som jeg dsv blir tolerant av etter 30-40d.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Spørsmålet er litt utenfor mitt felt, men jeg skal forsøke å svare. 

I halvparten av tilfellene finner man ingen bakenforliggende årsak til epilepsi. Hos den andre halparten er de vanligste årsakene:

Arvelighet, hodeskade, sykdom i hjernen (svulster eller hjerneslag), infeksjoner, hjerneskade i fosterlivet, utviklingsfeil. 

Som du ser er ikke høyt blodtrykk i seg selv en årsak til epilepsi, men ved svært høyt blodtrykk kan enkelte pasienter miste bevisstheten og få kramper. Men dette sees ved svært høye trykk, og ikke ved de verdiene du har skrevet.

En annen mulighet er at mangeårig ubehandlet høyt blodtrykk føre til skade på blodårene til hjernen, og forårsake hjerneslag. Et hjerneslag kan være utgangspunkt for epilepsi. 

Dessuten vil et anfall i seg selv føre til at blodtrykket stiger midlertidig. Derfor kan det godt hende at det hos deg er anfallet som kommer først, og deretter stigningen av blodtrykket. 

Håper du og legene dine finner ut av dette. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spasme-angina

Er en 52 år gammel kvinne med venstresidig grenblokk. Dette er utredet og har ikke noen underliggende hjertesykdom. Har heller ikke noen andre risikofaktorer. Har tatt en angir som viser fine årer. Har hatt siden 30 års alder krampe i brystet noen ganger. Kommer ofte ved ikke anstrengelse og er meget ubehagelig. Tar idag metroprolol 50 mg x 2 for å roe ned hjertet som slår litt ubehagelig av og til. Og for å forebygge migrene som jeg også har. Kan dette være krampe angina? Dette har jeg aldri fått noe svar på leste om dette fenomenet idag på LHL sine sider. Er det større risiko å utvikle hjerte infarkt hvis en har krampe angina? Skal man da også unngå migrenemedisiner? Kan det være lurt å få noe medisin mot dette? Har idag lav puls og ønsker ikke lavere.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for henvendelsen

Du stiller to spørsmål, og jeg har delt svaret mitt i to:

1) Venstresidig grenblokk betyr at det elektriske ledningssystemet til hjertet er litt slitt. Ofte kan dette skyldes en underliggende hjertesykdom, og derfor blir pasienter med slik grenblokk grundig utredet. Hos noen finner man ikke noe galt med hjertet, og for disse personene er venstresidig grenblokk bare en normalvariant. Det virker som du er en slik person, da utredning ikke har avslørt noen sykdom. 

2) Du forteller at du i mange år har hatt episoder med kramper i brystet. Disse kommer utenom fysisk anstrengelse, og oppleves som meget ubehagelige. Du lurer på om du har "krampe-angina". Jeg antar du mener "spasme-angina", som er det korrekte uttrykket. 

Først vil jeg si at kramper i brystet kan ha mange ulike årsaker. Slike plager kan skyldes alt fra sykdom i hud, skjellett og muskler, til spiserør, magesekk, hjertet og lunger. Det er viktig at legen vurderer alle mulighetene. Hjertet har du allerede fått sjekket.

Spasme-angina er en tilstand hvor pasienter får brystsmerter som ligner de man får ved trange eller tette kransårer på hjertet. Forskjellen er smertene gjerne kommer i hvile, og ikke under fysisk anstrengelse, som er tilfellet ved kransåresykdom. Årsaken til smertene ved spasme-angina er at kransårene på hjertet av en eller annen grunn får spasmer og trekker seg sammen i blant. Dette gjør at "tunnellen" i åren blir forbigående trang, og mindre blod går gjennom.

Måten man skiller spasme-angina og kransåresykdom er gjennom koronarangiografi, som du har vært gjennom. Heldigvis hadde du normale årer, slik at spasme-angina er en tenkelig diagnose hos deg. Imidlertid tyder også noe forskning på at det er en mulig sammenheng mellom spasme-angina og kransåresykdom, og at pasienter med spasme-angina også har mild kransåresykdom. Og at det er denne milde kransåresykdommen som muligens utløser spasmene. Dette vet man dog ikke sikkert. 

Behandling på spasme-angina er medikamenter av gruppen "calcim kanal blokkere". Du kan spørre legen din, om dette kan være en ide for deg.

Prognosen ved spasme-angina er god. Spesielt hvis du unngår røyking, og tåler medisinene. Siden du har normale kransårer, har du ikke større risiko for å utvikle hjerteinfarkt. 

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Smerter i brystkassen

Har vondt midt i brystkassen, mellom brystene. Har hadt det noen ganger nå. Nummen i hånda og tunga, og hodepine. Er det farlig? Kan det være stress? Det er det jeg har trøstet meg med, men begynner og bli litt usikker på det.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 16. september 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen .

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din. Smerter i brystkassen kan ha mange årsaker, men for å være sikker på at det ikke er noe alvorlig, bør du få tatt en sjekk.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Regulering av blodtrykket

Blodtrykket bestemmes av hjertets minuttvolum og den perifere karmotstand. Hva er den lovmessige sammenhengen mellom disse og hvilke faktorer kan virke inn på dem? Hilsen sykepleierstudent.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 16. september 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, jeg er ikke helt sikker på hva du mener med "den lovmessige sammenheng", men det som avgjør væskeføring (eller blodgjennomstrømming) er forholdet mellom trykkforskjell og motstand. Ved høyere motstand må trykkforskjellen øke (hjertet må pumpe hardere) for å holde blodstrømmen konstant - blodstrømmingen blir mindre når motstanden øker. Som det står i bl.a. Store medisinske leksikon er formelen for dette F =ΔP/R (se https://sml.snl.no/blodoml%C3%B8pet).

Motstanden i blodkarene bestemmes av karenes lengde, diameter og viskositeten til blodet. Lengden kan man ikke gjøre noe med for å endre blodstrømmen. Den faktoren som betyr aller mest for å bestemme motstanden mot blodstrømmen er karenes diameter. Ved åreforkalkning innsnevres arteriene og arteriolene pga. sykelige forandringer i karveggen, og i en trang blodåre blir blodet kraftig bremset av friksjonskreftene. Med alderen blir blodårene også mindre elastiske og mister noe av evnen til å utvide seg, slik at blodtrykket øker.

Hjerte/kar, Lunge

Stikkende smerter i brystet

Jeg har stikking og press nederst på høyre side av hjerte, blir bedre om jeg holder hånden rundt. Hva jan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Smerter i brystet kan ha mange forskjellige årsaker. Alt fra svært alvorlige, og til helt ufarlige. Når vi leger ser en pasient med smerter i brystet, er det avgjørende at vi så raskt mulig slår fast om det er en alvorlig årsak bak eller ikke. 

De alvorlige årsakene er angina eller hjerteinfarkt (grunnet trange eller tette kransårer på hjertet), rift i hovedpulsåren i brystet, stor blodpropp i lungene. Lungebetennelse, og sykdom i spiserøret kan også gi smerter. Videre kan også sykdom eller betennelse i hud, skjellett, muskler og organhinner gi smerter. 

For å fastslå hva som er årsaken i ditt tilfelle, må du undersøkes av en lege. Stikkende smerter som sitter på høyre side, og som blir bedre av å klemme på dem, tyder vanligvis ikke på en alvorlig årsak. Likevel vil jeg anbefale deg å oppsøke lege, for nærmere undersøkelse. 

Mvh

Wasim Zahid