Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hyppige brystsmerter etter tidligere PCI

Ustabil Angina. jeg ble stentet på Feiring klinikken for 2,8 mnd siden etter et infarkt nyttåraften 2011. Fikk to stent ,ny PCI etter 1 mnd grunnet fortsatt plager. Har trykk og brystsmerter flere x i uken. Brukte plavix 9mnd. nå Albyle x1, Monoket 25mg x2 og statiner på kveld. i tilegg Nitrospray som ofte ikke hjelper , tar opp mot 0,5 t før det gir seg i blant. Sjekket spiserør og magesekk alt bra. også EEG + EKG og. vært hos kardiolog uten at det hjalp. Dette hemmer meg selvsagt i privat og på jobb. Merket veldig trykk og smerte sist jeg var ute i fly ide det steg opp. kommer oftest i ro, blir kaldsvett og blek når det knyter seg. Noe forslag hva jeg kan gjøre ??

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Fortvilende situasjon! 

Som du vet kan brystsmerter ha mange årsaker, og såkalt "angina pectoris" på grunn av trange kransårer i hjertet er ikke det vanligste selv om du har fått behandling for kransårene tidligere. Vi tar selvsagt alle slike symptomer på alvor, og det er greit at du har hatt en kontroll hos kardiolog med ny belastningstest. Dersom smertene er plagsomme, øker på og, særlig dersom det har sammenheng med anstengelse må du vurderes av lege igjen. Det er bra at mage/spiserør er sjekket ut. Noen får intense smerter relatert til muskulatur/skjelett/senefester i selve brystkassen, og endel pasienter utvikler dessverre endel angst knyttet til tidligere hjertesykdom som kan føre til ekstra stramninger i bystkassen og mer smerter. Stressmestringsteknikker/avslappingsteknikker og evt. terapi kan være effektivt for mange. Det kan også tenkes at du har smerter knyttet til redusert funksjon av de aller minste blodårene i hjertet. Disse årene er vanskelige å fremstille ved angiografi og kan ikke behandles med PCI. Forsøk på å justere medisinene dine kan være aktuelt ved mistanke om slike årsaker. Det finnes ulike typer medisiner som kan ha effekt hos enkelte, f.eks såkalte kalsiumblokkere. Evt justering av medisiner bør gjøres i samråd med interessert fastlege eller hjertespesialist. Ønsker deg god bedring!

Hjerte/kar

Ingefær, albyl-E og omacor.

Hei. Kan jg spise ingefær og event hvor mye ,når jg tar alybyl E og Omacor kapsel 3x dg?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Ingefær kan en sjelden gang gi tendens til blødninger, og dette vil kunne forverres i kombinasjon med albyl-E (som har blødninger som vanlig bivirkning). Omacor kan også i sjeldne tilfeller gi øket blødningstendens. Alt i alt synes jeg at du kan spise ingefær i normale mengder, men vær oppmerksom på om du blør lettere fra tannkjøtt etc. I så fall er det nok bedre å kutte ut ingefæren.

Hjerte/kar

Gallebklærefjerning og kransåresykdom.

Hei! Da jeg var 18 år (1985) ble jeg operert for gallestein, de fjernett hele galleblæren. I våres ble det konstanter at jeg hadde agina pectoris. Hadde da gått med dette i 4 år og trodd det var muskelsmerter. Ble for en uke siden bypassoperert på Feiring, da de ikke lykkes med å sette inn stent. Jeg blir 49 år om en mnd. Har ellers hatt et variert kosthold og vært en del aktiv, ingen overvekt, (158cm og 52kg). Har dessverre røkt. Mitt sp.mål er om fjerning av galleblære kan ha ført til tidligere åreforkalkning i mine årer? Mvh Gry

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Håper det går bra med deg etter operasjonen.

Det er flere studier som viser sammenheng mellom gallestein og risiko for hjerte-kar sykdom, og man tenker at det finnes felles risikofaktorer mellom disse tilstandene (f.eks kosthold). Enkelte studier har også vist en økning i risikofaktorer for hjerte-kar sykdom (f.eks høyere kolesterol) etter galleblære-fjerning, men man har ikke funnet klar økning i forekomsten av reell hjerte-kar sykdom. Noen spekulerer i at når galleblæren er fjernet kan man spise fettholdig mat uten å få smerter/gallesteinsanfall, som igjen kan gi øket kolesterol etc. Konklusjonen må da bli som følger: Dagens forskning gir ikke klare holdepunkter for at fjerning av galleblæren skulle forårsake alvorlig hjerte-kar sykdom. 

 

Hjerte/kar

Hyppig atrieflimmer. Før tambocor nå multaq. Tidligere abladert og pci behandlet

Er en mann på snart 60 år. Fikk normofrekvent atrieflimmer for ca. 15 år siden og ble da satt på Tambocor som ga god effekt. Var symtomfri i flere år inntill jeg fikk atrieflutter og gjennomgikk en vellykket ablasjon i 2010.

Fortsatte med Tambocor inntill jeg i 2013 gjorde en PCI på LAD etter plager med tak opp i mot halsen ute om morgenen på kalde dager og ved for stor belastning uten oppvarming. Måtte da slutte med Tambocor og var uten medikasjon i ca 1 år før jeg fikk atrieflimmeren igjen. Har i dag nesten daglige perioder med atrieflimmer og startet for ca. 4 mnd. siden med Multaq, noe jeg ikke synes har forbedret situasjonen, tvert i mot så føler jeg at jeg har blitt mer kortpustet ved stress og middels anstrengende aktivitet. Bruker ikke betablokkere da det er påvist AV-blokk grad 2, type 2, når jeg sover.

Det som må tillegges er at jeg sykler mye og er med på de store turrittene som f.eks. Lillehammer-Oslo og div. terrengsykkelritt. Med god oppvarming eller moderat start er jeg ikke plaget i det hele tatt inntil alt roer seg på kvelden eller dagen derpå. Sykler med pulsmåler og pulsen min ligger nå på ca. 10% lavere frekvens enn tidligere selv om jeg ikke har atrieflimmer. Som sagt trives jeg ikke med min situasjon nå og legen min er ikke så villig til å sende meg til en ny ablasjon. Vet at man i Norge ikke ønsker å bruke Tambocor hos koronarsyke, men hvor syk må man være for ikke å kunne bruke Tambocor?

Har skjønt at i noen land bruker også koronarsyke Tambocor. Kan ikke si at jeg føler meg så koronarsyk nå. Det er atrieflimmeren som plager meg mest og jeg har nå vært hjemme fra jobb én dag for første gang i historien pga. atrieflimmeren da det holdt på i ett døgn og jeg ble sliten av ingen ting. Ønsker derfor en second opinion på om det er rom for å kunne starte opp igjen med Tambocor.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for god redegjørelse og spørsmål. Før jeg svarer på ditt egentlige spørsmål har jeg lyst til å si noe om ablasjon. Vi har tidligere hatt en "flaskehals" i denne typen behandling med dels lange ventelister, og tøff prioritering av hvem som kunne få behandlingen. Den seinere tid har kapasiteten vært på et riktigere nivå, og min vurdering er at du vil kunne være kandidat for et nytt ablasjonsinngrep på grunn av dine hyppige plager, samt din medisinering som har begrenset effekt og gir mulige bivirkninger. Hvis ikke du har andre spesielle grunner til at det ikke bør gjennomføres ny ablasjon (f.eks vesentlige klaffefeil som reduserer sannsynligheten for suksess) så vil du nok greit kunne finne en lege som vil henvise.

Når det gjelder tambocor, så var det en berømt studie som viste økt dødelighet hos pasienter som fikk preparatet i forbindelse med rytmeforstyrrelser i etterkant av hjerteinfarkt. Etter denne studien så valgte man i Norge valgt en forsiktig linje selv om vi ikke har klare holdepunkter for at koronarsyke pasienter uten infarkt ikke kan tåle behandlingen. Jeg synes ikke at du uten videre skal slå deg til ro med en situasjon med hyppige flimmeranfall og en medisin som virker dårlig og gir mulige bivirkninger! Du kan evt. be om en henvisning til hjertespesialist, eller kontakte en privat kardiolog direkte. Lykke til.

 

 

 

Hjerte/kar

Brystsmerter 1 år etter angiografi. Endel stress. Bekymret.

Hei, 51 år gammel mann, ble påvist plakk i et kransarterie på Ullevål for ett år siden. Og jeg tar Levaxin for lavt stoffskifte. Har ikke røkt på ett år, trener en del på SATS og med løpe/gåtrening. Spiser sunt med unntak av litt mye sukker av og til, i form av godteri. Jeg har en del stress i jobben som journalist, og er kanskje generelt sett i overkant bekymret som person. Jeg opplever mye press på venstre side i brystet. Av og til med lett pustebesvær. Jeg tror det kan skyldes stress og engstelse, men lurer jo på om årene driver å tettes, eller om det er noe annet galt. Av og til kjennes det ut som det "bobler" i blodårene rundt hjertet. Etter dobesøk forsvinner ofte mye av presset. Jeg er nå under utredning for irritabel tarm. Det har vært mye hjertesykdom på begge sider i familien.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Opplever at du har en gjennomtenkt tilnærming til brystsmerte-problematikken du beskriver. Et viktig spørsmål i dette bildet blir om symptomene med ve.sidige smerter har endret seg vesentlig siden du gjorde angiografi for ca 1 år siden. Ved tydelig forverring/endring uten annen klar årsak, eller dersom smertene i økende grad kommer ved fysisk anstrengelse vil jeg anbefale en ny sjekk hos hjertespesialist med belastningstest.  Det høres som om du har tatt tak i livsstilen din på flere måter, men at du fortsatt har et stykke vei å gå i forhold til stressmestring. Dersom du også har en tendens til å bekymre deg endel, så vil jeg anbefale at du tenker over om det er noen justeringer du kan gjøre her. Det begynner å komme økende dokumentasjon på negative effekter av stress og positive effekter av stressmestringsteknikker som f.eks. "mindfulness". Alt i alt er det relativt liten sjanse for at du har utviklet reell angina pectoris (pga. trange kransårer til hjertet) i løpet av så kort tid etter en hjertekateterisering som viste åpne kar (med et plaque). Andre årsaker til smertene, som. f.eks mage-spiserørsplager er statistisk sett mer sannsynlig. Håper at du kan ha nytte at svaret. Lykke til

 

Hjerte/kar

Oppfølging av høyt blodtrykk

Hei. Har fått påvist høgt blodtrykk etter 24-timers EKG og ultralyd av hjertet.

Symptomer: tungpustet, trykk mot halsen, svimmel, hovudverk og hovne fingre ved anstrengelser. Hjertemuskel er fortykka, kva betyr det?

Står no på triatec 25 mg, 1 tabl morgen. Bedring i symptomer. Har ellers bechterew, ulcerøs colitt (bekkenreservoar), fatigue, jernmangel. Bruker biologisk medisin, Simponi.

Har fått beskjed om at høgt blodtrykk er pga arv. Er dette noko eg bør følge opp? Farfar døde 59 år, tante 49 år. Far og onkel høgt hadde blodtrykk i mange år. Dei har blokka og tatt by-pass.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis høyt blodtrykk ikke behandles over flere år, kan det føre til skader på en rekke organer: hjerne, øyne, hjertet, blodårer, nyrer. Hvis du har fått påvist høyt blodtrykk, er det viktig at dette både behandles og følges opp skikkelig hos fastlegen. Mange pasienter må bruke to eller flere medikamenter samtidig for å få trykket ned på trygge nivåer. Det er viktig at du følger fastlegens anvisninger om kontroller og prøver fremover. 

Hjertet er en muskel som alle andre muskler i kroppen. Hvis du driver med vektløfting, vil du etterhvert utvikle store muskler. Det samme skjer med hjertet når det må pumpe mot høyt blodtrykk. Da kan hjertemusklene også bli stor og tykk. Men det er dessverre ikke en fordel, og slik fortykking kan forstyrre pumpeevnen. Hvis du har fortykket hjertemuskel er det spesielt viktig at du følger opp behandling og kontroller skikkelig. 

Lykke til. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Førerkort etter hjerneinfarkt

Hei! Hva hvis et hjerneinfarkt har vært bittelite og ikke medført noen funksjonsfeil? Mitt ble godkjent av ett sykehus i forhold til førerkortet, og ble gitt muntlig advarsel fra et annet. (ble overført til sykehuset jeg soknet til.)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Reglene for førerkort etter hjerneslag eller lite drypp er forklart her:

http://nevro.legehandboka.no/retningslinjer-veiledere/hjerneslag-tia-og-forerkort-38105.html

Med TIA menes et lite drypp, hvor alle symptomene har gått helt over innen 24 timer. 

Som du ser på reglene så er det ganske mange hensyn som må vurderes før endelig beslutning kan tas. Reglene er til god hjelp men det vil nødvendigvis være en skjønnsmessig og individuell vurdering hver gang. Derfor kan beskjedene iblant variere. Hvis du er usikker på hva som er riktig for deg, kan du godt skrive ut reglene i lenken over, og ta dem med til fastlegen for en diskusjon. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Farlig høyt blodtrykk

ka skjer hvis blodtrykke 240/130

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk på 240/130 kan være svært farlig og kan bli en medisinsk nødsituasjon som ofte krever innleggelse på sykehus. Hvis det høye trykket i tillegg gir skade på organer som hjerne, hjerte, nyrer, lugner, må pasienten legges på en intensivavdeling for behandling. 

Hvis du måler et så høyt trykk, må du kontakte lege raskt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodfortynnende og vitamin B12

Kan Brilique påvirke mine vitamin B12 verdier i negativ retning? Etter at jeg begynnte med Brilique i slutten av april har jeg nå plutselig fått for lave B-12 verdier. Dette har vært målt jevnlig, og har tidligere vært ok. Mine øvrige medisiner har jeg brukt over såpass tid at jeg finner det usannsynlig at noen av disse kan ha skylden.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Brilique er en blodfortynnende medisin som ofte brukes i etterkant av et hjerteinfarkt. Hvis legene dine har satt deg på dette medikamentet, har de gjort det av en god grunn, og det er viktig at du bruker det som ordinert. 

Vitamin B12 er et livsviktig vitamin som er nødvendig for at nervesystemet skal fungere skikkelig, og i dannelsen av blodceller. Vitamin B12 kan ikke lages i kroppen, og må inntas via kosten (kjøtt og melkeprodukter). Opptaket av B12 skjer allerede i magesekken, der det bindes til et protein i slimhinnen (IF). 

Mangel på vitamin B12 skyldes enten dårlig inntak i kosten, eller dårlig opptak i tarmen. Dårlig opptak i tarmen kan skyldes sykdommer i mage- og tarmsystemet, feks en kronisk betennelse i mageslimhinnen. Forekomsten av en slik betennelse er hyppigere jo eldre man blir. 

Det kunne tenkes at Brilique påvirker mageslimhinnen slik at den ikke produserer nok IF. Det vil i så fall kunne hemme opptaket av B12 og føre til mangel. Men jeg har ikke klart å finne informasjon som støtter en slik tanke, og det blir bare hypotetisk. 

Hvis du opplever plager du mistenker er bivirkninger, må du kontakte din lege eller hjertespesialist for å finne et alternativ. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Takotsubo syndrom

Har nylig fått diagnosen uspesisifkk kardiomyopati, Takotsubo syndrom. 3 dager siden jeg ble utskrevet, når kan jeg begynne å trene igjen? Hilsen en utålmodig sjel.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Takotsubo syndrom er en tilstand som vi stadig får mer kunnskap om. Noen mennesker, som utsettes for sterk psykisk eller fysisk stress (sterk sorg, dødsfall i nær omgangskrets, skade eller kirurgi), kan få dette syndromet. Da blir hjertet forbigående svekket og "lammet", og pumper dårlig. Pasienten opplever brystsmerter som ligner de ved et hjerteinfarkt, pusten blir dårlig. Men når pasientens kransårer undersøkes, er de gjerne helt normalt.

I tillegg til å bli svekket, inntar venstre hjertekammer en spesiell form som ligner på en felle/krukke (takotsubo) som brukes i Japan til å fange blekksprut. Tilstanden er oppkalt etter denne krukken. 

Det er fortsatt ikke fullstendig klarlagt hva som forårsaker Takotsubo, men sannsynligvis spiller stresshormoner en viktig rolle. 

 

Takotsubo syndrom krever behandling, men prognosen er som regel veldig god. Det er varierende hvor lang tid det går før man igjen er friskmeldt.  95% av pasientene blir helt bra innen 4-8 uker, og svært få får det igjen. 

Jeg antar at du skal tilbake til en kontroll på sykehuset om noen uker for å se om hjertet har normalisert seg igjen. Du bør vente med trening til du får klarsignal fra hjertespesialisten på sykehuset. 

Mvh

Wasim Zahid