Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Røntgen av lungene

Tok et vanlig røntgenbilde av lungene mine. Ikke CT med kontrast. Er et vanlig røntgenbilde tilstrekkelig til å avdekke farlig sykdom i lungene, slik som kreft?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanlig røntgenbilde av lungene kan ikke alltid gi full avklaring. Det må kombineres med opplysninger i sykhistorien, og eventuelt suppleres med tillegg av CT-undersøkelse eller bronkoskopi. Men ofte er det tilstrekkelig, for eksempel ved spørsmål om lungebetennelse. Andre ganger må man altså legge til flere undersøkelser, men det er ikke noen automatikk i det.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Forekomst av pleuravæske

Hei! Jeg har et par spørsmål angående pleuravæske. 1. Hvor mange blir diagnostisert årlig med pleuravæske? 2. Finnes det noe statistikk over det knyttet opp mot grunnsykdommene som hjertesvikt, kreft? 3. Hvis man ønsker å finne og lese mer om det og forskning, hvor kan jeg finne det ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er svært mange årsaker til pleuravæske. Det finnes nok ingen samlet statistikk over dette. Men jeg har et utdrag fra "Store medisinske leksikon":

"Sykdommer som medfører en betennelsesprosess i pleura, vil kunne gi opphav til pleuraeffusjon. Eksempler er infeksjonssykdommer som lungebetennelse, tuberkulose og virale pleuritter. Ikke-infeksiøse betennelsestilstander i pleura kan være forårsaket av bindevevssykdommer, som systemisk lupus erythematosus og leddgikt. Kreft i brysthinnen er også en relativt hyppig årsak til pleuravæske. Kreftcellene vil vanligvis stamme fra svulster i andre organer og er et tegn på spredning fra den primære kreftsvulsten. Kreft kan også oppstå i pleura primært. Denne kreftformen kalles malignt mesoteliom og sees i alt vesentlig grad som følge av at pasienten har vært eksponert for asbest.

Hjertesvikt, dvs. redusert pumpefunksjon i hjertet, er også en vanlig årsak til pleuraeffusjon. Pleuravæske kan også sees etter skader ved at det blir en blodansamling i pleurahulen, eller ved at skader på lymfebanene medfører opphopning av lymfevæske. Lungeembolisme (blodpropp i lungearteriene) kan gi opphav til pleuraeffusjon, det kan også prosesser i bukhulen, f.eks. abscesser, betennelse i bukspyttkjertelen og svulster i eggstokkene. Dersom proteininnholdet i blodet blir for lavt, vil det bli en tendens til utsiving av væske fra blodbanen ut i vev og hulrom i kroppen, også til pleurahulen. Lavt proteininnhold kan skyldes proteintap via nyrene, redusert produksjon på grunn av leversykdom, eller underernæring."

Med andre ord betyr dette at du må søke ganske vidt hvis du vil få en oversikt. Når det gjelder den enkelte diagnose kan du kanskje få opplysninger basert på diagnoseregisteret for personer innlagt i sykehus eller behandlet på sykehuspoliklinikker.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Allergisk alveolitt

Vanskelig spørsmå: Hva feiler meg? Jeg har en eller annen intertestiell lungesykdom. Tentativ diagnose er allergisk alveolitt. Tydeligvis en sjelden diagnose, verken fastlegen eller lungesykepleieren jeg har vært i kontakt med hadde hørt om det før. Muligheten for at det er silikose ble også grundig undersøkt, men jeg har ikke vært eksponert for støv i tilstrekkelig grad til at det er sannsynlig, så den teorien er forlatt.

Lungekapasiteten er redusert, den ligger på 45%. Oksygenopptaket er altfor lavt, så jeg er avhengig av oksygentilskudd døgnet rundt. Jeg har tatt ct flere ganger, den siste har jeg ikke fått svar på enda. Alle har vist store forandringer, men også bedring. På den siste ct'en jeg tok skal det visst være mulig å se om endringene er varige. Hvis endringene viser seg å være varige, kan jeg allikevel bedre lungekapasitet/funksjon så jeg klarer meg bedre i hverdagen og kanskje til og med uten oksygen?

Er allergisk alveolitt en kronisk sykdom? En dødelig sykdom? En sykdom som kan holdes i sjakk eller som vil bli stadig verre? Jeg har vært lenge på sykehus, fått respiratorbehandling og blitt grundig undersøkt, så jeg synes det er litt rart at de ikke har funnet noen endelig diagnose enda.

En veldig uspesifikk prøve kan tyde på en form for revmatisme, men jeg hadde ingen av symptomene jeg ble spurt om. Vet heller ikke om det er planlagt å utrede det videre.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kan nok ikke gi en diagnose på dine plager. Interstitielle lungesykdommer er imidlertid et vanskelig område hvor mulighetene er mange og hvor funnene kan gå delvis over i hverandre, så det er dessverre ikke uvanlig at det kan være vanskelig å få en sikker diagnose.

Allergisk alveolitt kan forløpe både ganske akutt, men kan hos noen forløpe kronisk. Noen ganger greier man å avklare hva som har utløst det, og man kan da prøve å unngå kontakt med dette senere for å unngå en stadig oppblussing av aktiviteten. Men dette er ikke alltid mulig å få avklart. Forløpet kan variere mye, og det er aktiviteten i betennelsesprosessen som er avgjørende for prognosen. Jeg håper at sykehuset finner nærmere ut av det og at du kan bli bedre!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Calanus omega-3 og medisiner

Hei Jeg er en mann på som lurer på om jeg kan bruke calanus omega 3. Jeg bruker Albyl E 75 mg, Exforge 5/160 mg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Calanus er et omega-3-produkt og således er det uproblematisk å kombinere det med Albyl-E og Exforge.

Hvorvidt du trenger Calanus er et annet spørsmål, og det bør du ta opp med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Kols

Kols pasient på sykehjem

Sykehjem: Gammel dame, KOLS grad 4, røyker, nett i kroppen, spiser & drikker godt. Angst& depresjon. Klar og orientert. O2: 1 L kontinuerlig. Pga Allergi sliter hun nå ekstra med pust og da angstanfall, men er satt på behandling m/kortvarig god effekt (utover fast ordinering). Hun ligger nå kun i sengen da forflytning blir for stor anstrengelse (da sliter hun resten av dagen med å komme seg igjen). Hun er nå ikke i stand til å komme over i rullestol heller (for å ta den ene røyken sin). Hun leer seg minst mulig i sengen for da må hun hoste. Det er vanskelig å gi rett sykepleie for personalet da hun manipulerer, ignorerer, og også undergraver viktig informasjon angående sykdomstilstanden. Mine spm er: Er hun for syk og er det hensiktsmessig å videre motivert for forflytning til wc-stol v/sengen (nå vil hun ha bekken i seng- som også er en stor påkjenning for henne) eller ut på badet. Vil gåtrening bli for stor påkjenning? Hun vil lee seg minst mulig for ikke å hoste, er det bra (Hun slimer mye men dette er ikke et problem)? Hun har hjertebrettet høyt m/pute horisontalt på ryggraden. Thorax-leie vil hun ikke bruke, men burde vi fortsette å motivere til dette? Dette er en pasient som lett får angstanfall og blir fort fortvilet og lei seg. Men derfor er dette viktige spm for meg i mitt arbeid for å kunne gi god sykepleie til denne pasienten. Blant personalet er det så delte meninger at eksperthjelp hadde vært flott :)

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. juni 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Så fint at du ønsker å gi en så god sykepleie som mulig til denne pasienten. Det vil da være viktig å prøve å få henne opp litt, slik at hun får mulighet til å hoste og få opp slim. Hvis slimet blir liggende, så kan det fort bli grobunn for bakterier og som igjen fører til infeksjoner, som igjen blir en økt belastning for pasienten. Oppfordrer dere til  å  forsøke å forklare for henne infeksjonsfaren og merbelastningene det vil gi henne, slik at hun kanskje kan bli litt mere motivert for bevegelse selvom det er slitsomt. Fint at hun ligger med hjertebrettet høyt, det vil også kunne være til hjelp i forhold til slim mobiliseringen. Vet ikke om pasienten har de rette medisinene i forhold til kols, og riktig dosering. Det kan være dere allerde gjør det, men oppfordrer dere til å gi henne medisin som åpner opp luftveiene før dere begynner med disse små dagligdagse aktivitetene. Du må gjerne ringe kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde 

Hjerte/kar

Farer ved å kutte ut blodtrykksmedisin

Min mann har vært på sykehus pg.a. nyrebekkenbetennelse i 8 dager. Han har gått på Selo-zok i 24 år , og nå har de legene som behandlet ham for nyrebetennelse bestemt å brått kutte ut Selo-zok, han har lenge tatt 50 mg. Selo-zok, han fikk høyere dose før hjerteoperasjon - bypass i 1993 - og har blokket ut 5 ganger etter det.

Han fikk blodtrykksfall på sykehuset siste dagen han fikk flytende antibiotika og fortsatt ligger blodtrykket noe lavere enn normalt , derfor bestemte de seg for å ta det bort.

Jeg leser at det kan være fare for hjerneslag og hjerteinfarkt om man slutter for brått. Han er svimmel og kvalm og har fått konstatert krystallsyken på venstre side. Han avslutter antibiotikabehandlingen i dag, etter 8 dager. Min mann er 62 år. Bør han starte med Selo-zok igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes dere skal følge instruksjonene til legene som behandler ham. Det ligger mange tanker og vurderinger bak slike beslutninger, og det er best at de som kjenner pasienten best tar disse.

Det er ikke nødvendigvis farlig å kutte blodtrykksmedisin brått. Vi gjør det stadig vekk hos nettopp slike pasienter som mannen din, hvor andre tilstander gjør at blodtrykket blir for lavt. Så lenge medisinene fjernes eller settes inn under legens oppsyn på sykehuset, trenger det ikke innebære noen fare. Snarere gjør vi det fordi vi mener det er til pasientens beste.

Hvorvidt han skal starte på selozok igjen senere, må også avgjøres av legene hans.

mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt og lavt blodtrykk hos ung gutt

Hei! Har en gutt på 15 år som har ett veldig varierende blodtrykk og puls. Vi har ett blodtrykksapparat i huset som vi har målt med og det kan også vise tegn for rytmeforstyrrelser. Han har da vist rytmeforstyrrelser gjentatte ganger gjennom forrige helg og uansett når på dagen det ble målt. Laveste blodtrykk vi målte på ham viste 52/50 og med en puls på 111 - lå da i sengen og hadde våknet 5 min før. Og høyeste målte har vært 150/111 og med en puls på 75. Vi har en historie i familien med hjerteinfarkt, høyt blodtrykk og hjerneslag. Farmor til gutten hadde hjerteinfarkt 47 år gammel, far til gutten hjerneslag 45 år, morfar til gutten 1 hjerneslag ved ca 60 år og påfølgende hjerneslag 3-4 år seinere - han har også høyt blodtrykk. Oldefar til gutten døde av hjerteinfarkt 68 år gammel. Oldemor til gutten hjerneblødning 70 år.

Blodtrykk på legekontor tirsdag denne uken viste 132/60 og ble tatt en EKG da som viste forstyrrelser. Skulle sende ett brev til barneklinikken her hvor vi bor for å se hva de ville gjøre noe med det.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket kan variere en hel del gjennom døgnet. Det påvirkes av hvile, aktivitet, trening, matinntak, stress, glede, angst osv.

Jeg synes det er lurt det dere har gjort, nemlig å kontakte lege. Det kan være vanskelig å forstå de ulike verdiene og betydningene av endringer med slike hjemmemålere. Jeg vil heller anbefale en 24timers BT måling hos legen. Da får man et mye bedre bilde av hvordan BT varierer.

Hjerte/kar

Høy puls og blodtrykk hos diabetiker

Hei. Jeg er kvinne, 56 år, 161 cm høy, 59 kg. Diabetes siden 1980. Har tatt farvel med sigaretter for 6 mnd siden. Middels aktivitetsnivå. Bruker insulin, albyl-e, zocor, somac, arcoxia, cetrizin. Har kjøpt BT-apparat på apoteket, som viser blodtrykk og puls, og blodtrykk er ved måling tidvis høyt, puls nattetid er mellom 66-85, men øker godt på dagtid til typ 90-110, ved bevegelse. Er i overgangsalder, spiller den inn på BT og puls? Behandler overgangsalder med Remifemin, på eget initiativ, kan denne spille inn på BT og puls? Skal kontakte legen med forespørsel om medisinering, men ønsker å være litt forberedt, da legen oftest er så travel, og jeg er redd valg av medisin gjøres litt fort. Jeg ønsker naturlig nok å slippe for mye bivirkninger av en evt medisin. Har lest om betablokker, og at det nå i stor grad velges bort pga bivirkninger, bl a av hensyn til lave blodsukker, m.m. Hvilke BT medisiner kan anbefales? Og som jeg kan lese meg litt opp på før legebesøk? Og er det kun betablokker som virker på pulsen? Eller vil øvrige blodtrykksenkende medisin kunne ha en indirekte virkning på pulsen? Mvh Kvinne-56

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For diabetikere er det spesielt viktig med god kontroll på blodtrykket. Høyt blodtrykk i kombinasjon med diabetes skader blodårene og dette øker faren for slag og hjertesykdom. Nyere blodtrykksmedisiner er både effektive og gir lite bivirkninger. For diabetikere er det spesielt viktig med blodtrykksmedisiner fra grunnene ACE-I og ARB. Disse har også gunstig effekt på nyrene og beskytter dem.

Når det gjelder litt høy puls, så er det ikke sikkert at den skal behandles i det hele tatt og jeg vil ikke gi noen spesielle råd rundt det. Jeg anbefaler at pulsen sjekkes ordentlig hos legen din først. Kanskje med et 24 timers EKG slik at man kan kartlegge hvor rask den er, hvordan den varierer gjennom døgnet og om det er grunn til å behandle.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Reduksjon av blodtrykk ved vektnedgang

Kan lett til moderat forhøyet blodtrykk reduseres med vektnedgang? BMI 39.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja dette er vist i flere studier. Ved overvekt vil både trening og vektnedgang redusere lett forhøyet blodtrykk, men effekten er størst hos de som går ned i vekt. Her er en studie som har vist dette:

http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/485390

Hjerte/kar

Redusere ekstraslag?

Jeg er plaget med mye ekstraslag, og til tider noe høy puls (90-95 i sittende stilling). Jeg har gått med 24-timers EKG som viste hvilepuls ned i 52 på natten, og ellers endel VES. Venter nå på svar på om det er nødvendig med videre undersøkelser. Er det noe man kan gjøre selv for å få færre ekstraslag?

De kom raskt i forbindelse med sykdom og høy puls, men når jeg ble bedre og pulsen gikk ned igjen så forble ekstraslagene der (derfor gikk jeg med 24-timers EKG for å se om det var snakk om rytmeforstyrrelse, men det ble altså ikke funnet).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle har ekstraslag og som regel er det ikke tegn på hjertesykdom. Noen har mer ekstraslag enn andre og noen har mer ekstraslag i enkelte perioder. Sykdom og stress kan påvirke hyppigheten, likeså mangel på søvn. Noen eksperter mener at inntak av alkohol, kaffe, fet og krydret man kan øke antall ekstraslag, men alle er ikke enig. Det går dog an å gjøre et forsøk for seg selv hvor man kutter ut feks kaffe eller te for å se an effekten. Hvis ekstraslagene oppleves som plagsomme, kan man få medisiner som demper dem.

Mvh

Wasim Zahid