Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Calanus omega-3 og medisiner

Hei Jeg er en mann på som lurer på om jeg kan bruke calanus omega 3. Jeg bruker Albyl E 75 mg, Exforge 5/160 mg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Calanus er et omega-3-produkt og således er det uproblematisk å kombinere det med Albyl-E og Exforge.

Hvorvidt du trenger Calanus er et annet spørsmål, og det bør du ta opp med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Kols

Kols pasient på sykehjem

Sykehjem: Gammel dame, KOLS grad 4, røyker, nett i kroppen, spiser & drikker godt. Angst& depresjon. Klar og orientert. O2: 1 L kontinuerlig. Pga Allergi sliter hun nå ekstra med pust og da angstanfall, men er satt på behandling m/kortvarig god effekt (utover fast ordinering). Hun ligger nå kun i sengen da forflytning blir for stor anstrengelse (da sliter hun resten av dagen med å komme seg igjen). Hun er nå ikke i stand til å komme over i rullestol heller (for å ta den ene røyken sin). Hun leer seg minst mulig i sengen for da må hun hoste. Det er vanskelig å gi rett sykepleie for personalet da hun manipulerer, ignorerer, og også undergraver viktig informasjon angående sykdomstilstanden. Mine spm er: Er hun for syk og er det hensiktsmessig å videre motivert for forflytning til wc-stol v/sengen (nå vil hun ha bekken i seng- som også er en stor påkjenning for henne) eller ut på badet. Vil gåtrening bli for stor påkjenning? Hun vil lee seg minst mulig for ikke å hoste, er det bra (Hun slimer mye men dette er ikke et problem)? Hun har hjertebrettet høyt m/pute horisontalt på ryggraden. Thorax-leie vil hun ikke bruke, men burde vi fortsette å motivere til dette? Dette er en pasient som lett får angstanfall og blir fort fortvilet og lei seg. Men derfor er dette viktige spm for meg i mitt arbeid for å kunne gi god sykepleie til denne pasienten. Blant personalet er det så delte meninger at eksperthjelp hadde vært flott :)

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. juni 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Så fint at du ønsker å gi en så god sykepleie som mulig til denne pasienten. Det vil da være viktig å prøve å få henne opp litt, slik at hun får mulighet til å hoste og få opp slim. Hvis slimet blir liggende, så kan det fort bli grobunn for bakterier og som igjen fører til infeksjoner, som igjen blir en økt belastning for pasienten. Oppfordrer dere til  å  forsøke å forklare for henne infeksjonsfaren og merbelastningene det vil gi henne, slik at hun kanskje kan bli litt mere motivert for bevegelse selvom det er slitsomt. Fint at hun ligger med hjertebrettet høyt, det vil også kunne være til hjelp i forhold til slim mobiliseringen. Vet ikke om pasienten har de rette medisinene i forhold til kols, og riktig dosering. Det kan være dere allerde gjør det, men oppfordrer dere til å gi henne medisin som åpner opp luftveiene før dere begynner med disse små dagligdagse aktivitetene. Du må gjerne ringe kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde 

Hjerte/kar

Farer ved å kutte ut blodtrykksmedisin

Min mann har vært på sykehus pg.a. nyrebekkenbetennelse i 8 dager. Han har gått på Selo-zok i 24 år , og nå har de legene som behandlet ham for nyrebetennelse bestemt å brått kutte ut Selo-zok, han har lenge tatt 50 mg. Selo-zok, han fikk høyere dose før hjerteoperasjon - bypass i 1993 - og har blokket ut 5 ganger etter det.

Han fikk blodtrykksfall på sykehuset siste dagen han fikk flytende antibiotika og fortsatt ligger blodtrykket noe lavere enn normalt , derfor bestemte de seg for å ta det bort.

Jeg leser at det kan være fare for hjerneslag og hjerteinfarkt om man slutter for brått. Han er svimmel og kvalm og har fått konstatert krystallsyken på venstre side. Han avslutter antibiotikabehandlingen i dag, etter 8 dager. Min mann er 62 år. Bør han starte med Selo-zok igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes dere skal følge instruksjonene til legene som behandler ham. Det ligger mange tanker og vurderinger bak slike beslutninger, og det er best at de som kjenner pasienten best tar disse.

Det er ikke nødvendigvis farlig å kutte blodtrykksmedisin brått. Vi gjør det stadig vekk hos nettopp slike pasienter som mannen din, hvor andre tilstander gjør at blodtrykket blir for lavt. Så lenge medisinene fjernes eller settes inn under legens oppsyn på sykehuset, trenger det ikke innebære noen fare. Snarere gjør vi det fordi vi mener det er til pasientens beste.

Hvorvidt han skal starte på selozok igjen senere, må også avgjøres av legene hans.

mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt og lavt blodtrykk hos ung gutt

Hei! Har en gutt på 15 år som har ett veldig varierende blodtrykk og puls. Vi har ett blodtrykksapparat i huset som vi har målt med og det kan også vise tegn for rytmeforstyrrelser. Han har da vist rytmeforstyrrelser gjentatte ganger gjennom forrige helg og uansett når på dagen det ble målt. Laveste blodtrykk vi målte på ham viste 52/50 og med en puls på 111 - lå da i sengen og hadde våknet 5 min før. Og høyeste målte har vært 150/111 og med en puls på 75. Vi har en historie i familien med hjerteinfarkt, høyt blodtrykk og hjerneslag. Farmor til gutten hadde hjerteinfarkt 47 år gammel, far til gutten hjerneslag 45 år, morfar til gutten 1 hjerneslag ved ca 60 år og påfølgende hjerneslag 3-4 år seinere - han har også høyt blodtrykk. Oldefar til gutten døde av hjerteinfarkt 68 år gammel. Oldemor til gutten hjerneblødning 70 år.

Blodtrykk på legekontor tirsdag denne uken viste 132/60 og ble tatt en EKG da som viste forstyrrelser. Skulle sende ett brev til barneklinikken her hvor vi bor for å se hva de ville gjøre noe med det.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket kan variere en hel del gjennom døgnet. Det påvirkes av hvile, aktivitet, trening, matinntak, stress, glede, angst osv.

Jeg synes det er lurt det dere har gjort, nemlig å kontakte lege. Det kan være vanskelig å forstå de ulike verdiene og betydningene av endringer med slike hjemmemålere. Jeg vil heller anbefale en 24timers BT måling hos legen. Da får man et mye bedre bilde av hvordan BT varierer.

Hjerte/kar

Høy puls og blodtrykk hos diabetiker

Hei. Jeg er kvinne, 56 år, 161 cm høy, 59 kg. Diabetes siden 1980. Har tatt farvel med sigaretter for 6 mnd siden. Middels aktivitetsnivå. Bruker insulin, albyl-e, zocor, somac, arcoxia, cetrizin. Har kjøpt BT-apparat på apoteket, som viser blodtrykk og puls, og blodtrykk er ved måling tidvis høyt, puls nattetid er mellom 66-85, men øker godt på dagtid til typ 90-110, ved bevegelse. Er i overgangsalder, spiller den inn på BT og puls? Behandler overgangsalder med Remifemin, på eget initiativ, kan denne spille inn på BT og puls? Skal kontakte legen med forespørsel om medisinering, men ønsker å være litt forberedt, da legen oftest er så travel, og jeg er redd valg av medisin gjøres litt fort. Jeg ønsker naturlig nok å slippe for mye bivirkninger av en evt medisin. Har lest om betablokker, og at det nå i stor grad velges bort pga bivirkninger, bl a av hensyn til lave blodsukker, m.m. Hvilke BT medisiner kan anbefales? Og som jeg kan lese meg litt opp på før legebesøk? Og er det kun betablokker som virker på pulsen? Eller vil øvrige blodtrykksenkende medisin kunne ha en indirekte virkning på pulsen? Mvh Kvinne-56

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For diabetikere er det spesielt viktig med god kontroll på blodtrykket. Høyt blodtrykk i kombinasjon med diabetes skader blodårene og dette øker faren for slag og hjertesykdom. Nyere blodtrykksmedisiner er både effektive og gir lite bivirkninger. For diabetikere er det spesielt viktig med blodtrykksmedisiner fra grunnene ACE-I og ARB. Disse har også gunstig effekt på nyrene og beskytter dem.

Når det gjelder litt høy puls, så er det ikke sikkert at den skal behandles i det hele tatt og jeg vil ikke gi noen spesielle råd rundt det. Jeg anbefaler at pulsen sjekkes ordentlig hos legen din først. Kanskje med et 24 timers EKG slik at man kan kartlegge hvor rask den er, hvordan den varierer gjennom døgnet og om det er grunn til å behandle.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Reduksjon av blodtrykk ved vektnedgang

Kan lett til moderat forhøyet blodtrykk reduseres med vektnedgang? BMI 39.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja dette er vist i flere studier. Ved overvekt vil både trening og vektnedgang redusere lett forhøyet blodtrykk, men effekten er størst hos de som går ned i vekt. Her er en studie som har vist dette:

http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/485390

Hjerte/kar

Redusere ekstraslag?

Jeg er plaget med mye ekstraslag, og til tider noe høy puls (90-95 i sittende stilling). Jeg har gått med 24-timers EKG som viste hvilepuls ned i 52 på natten, og ellers endel VES. Venter nå på svar på om det er nødvendig med videre undersøkelser. Er det noe man kan gjøre selv for å få færre ekstraslag?

De kom raskt i forbindelse med sykdom og høy puls, men når jeg ble bedre og pulsen gikk ned igjen så forble ekstraslagene der (derfor gikk jeg med 24-timers EKG for å se om det var snakk om rytmeforstyrrelse, men det ble altså ikke funnet).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle har ekstraslag og som regel er det ikke tegn på hjertesykdom. Noen har mer ekstraslag enn andre og noen har mer ekstraslag i enkelte perioder. Sykdom og stress kan påvirke hyppigheten, likeså mangel på søvn. Noen eksperter mener at inntak av alkohol, kaffe, fet og krydret man kan øke antall ekstraslag, men alle er ikke enig. Det går dog an å gjøre et forsøk for seg selv hvor man kutter ut feks kaffe eller te for å se an effekten. Hvis ekstraslagene oppleves som plagsomme, kan man få medisiner som demper dem.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brekninger under fysisk aktivitet

Hei, Jeg har i det siste halvåret slitt mye med brekninger og tidvis "gulping" under fysisk anstrengelse, selv med relativt lavt intensitetsnivå. Jeg anser meg selv som godt trent, og har tidligere ikke hatt problemer med å løpe over 50 km etc. Jeg har tidligere hatt ganske sterk barneastma, men har sluttet med medisiner da jeg ikke anså det som nødvendig for 10 år siden. Har dere noen anelse om hva dette kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er ikke godt å si hva dette kan være. Det skal i hvert fall ikke være sånn og det er grunn til å undersøke grundig. Du bør henvises til en gastroskopi for å se hvordan spiserøret og magesekken ser ut på innsiden og oppfører seg. Du bør også bli undersøkt hos hjertelege med et arbeids-EKG. Da blir du belastet på enten en ergometersykkel eller tredemølle, samtidig som legen følger med på hvordan hjertet oppfører seg. Be fastlegen din om en henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operasjon for mitralinsuffisiens

Har fått påvist moderat til stor mitralsuffisiens, det er visst noe med det "seglet" som har ramlet ned. Men legene vil ikke gjøre noe med det foreløpig, anbefaler medisinering og halvårlige kontroller. Medisinene gjør meg trøtt, gir meg nedsatt apetitt m.m. og i tillegg blir jeg fort andpusten, vont i ryggen og tung i kroppen hvis jeg prøver normal aktivitet. Jeg lever også i konstant usikkerhet over hva jeg faktisk kan tillate meg av anstrengelser. Jeg et 70 år ogmin livskvalitet er blitt betydelig forringet. Hvorfor i all verden kan jeg ikke få operasjon med det samme, og hva slags operasjon kan det evt bli snakk om? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du tar opp et viktig spørsmål som også har vært diskutert i fagmiljøene. Når er det riktig å operere en lekk klaff? De gjeldende retningslinjene tilsier at operasjon skal utføres når lekkasjen er stor og pasienten har symptomer, eller når hjertet viser tegn til svekkelse pga lekkasjen. Grunnen til dette er følgende: Har man ikke symptomer, vil man heller ikke føle seg friskere av en operasjon. Sliter ikke hjertet, vil det heller ikke bli noe bedre av operasjon.

Men andre har tatt til orde for tidligere operasjon for å unngå at pasienten går for lenge og da kanskje pådrar seg en svekkelse av hjertet som ikke kan reverseres. Ulempen ved å operere tidlig kan være at pasienter gjennomgår en stor hjerteoperasjon (som er en stor påkjenning for kroppen) uten at de blir noe særlig bedre etterpå.

Du skriver at du har moderat til stor lekkasje og at du har symptomer som tungpust. Da nærmer det seg operasjon. Jeg skjønner at legene ville gjøre forsøk med medisinsk behandling og kontroller, men når du får bivirkninger og har dårlig livskvalitet er det grunn til å revurdere vedtaket. Jeg vil anbefale deg å be fastlegen din sende en purring til sykehuset som opererer og be dem om å innkalle deg inn til ny vurdering for raskere operasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Pustebesvær og slimhoste under fysisk aktivitet

Hei, er jente på 19 år og er veldig aktiv. Men de to siste årene har jeg opplevd slimhoste og pustebesvær ved trening (hovedsaklig løping) Når jeg løper føler jeg ikke at jeg får tilstrekkelig med luft, jeg hever skuldrene og føler at det er noe i halsen som blokkerer for luftinntaket. I tillegg kan jeg få smerter i ryggen mellom skulderbladene. Etter treningen kommer slimhosten og varer mellom 20-60 minutter Kan dette være anstrengelsesatma, for dårlig kondis eller noe annet?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 14. juni 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Plagene ved anstrengelsesutløst astma oppstår vanligvis mot slutten av treningen eller 5 til 15 minutter etterpå, og kan vare fra noen få minutter til en time, men de kan også komme under fysisk aktivitet. Smertene i ryggen kan komme av at du spenner deg. Du må få en time hos din fastlege for utredning av dette. Her kan du lese mer om anstrengelsesutløst astma

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal