Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ekstraslag og plagsomme pauser i pulsen

Hei! Jeg har ett spørsmål angående ekstraslag på hjertet. Jeg fikk for ca 2 mnd siden en del brystsmerter på venstre side av brystet, og ble brått veldig var på min egen puls. I forbindelse med dette la jeg merke til at jeg innimellom har lengre pauser mellom hjerteslagene. Jeg ble innlagt på hjerteavdeling og gikk med 24 t/ekg i ett døgn. Det ble ikke tatt ultralyd av hjertet. Det ble på ekg påvist at jeg innimellom har opptil 3 ekstraslag etter hverandre. Fikk beskjed av lege om at dette er helt normalt og at hjertet etter slike ekstraslag tar seg en litt lengre pause for å fylle seg igjen, i tillegg til at hjerteslaget etter denne pausen er kraftigere. Har etter dette ikke tenkt så mye mer på dette, men merker at plagene med denne "pausen" er blitt verre. Jeg får opptil 2-3 ganger daglig følelsen av å ville besvime og en følelse av ett forferdelig "trykk" i hodet (ingen smerter). Tror dette kan ha med disse pausene etter ekstraslag å gjøre, men det er blitt betydelig mer plagsomt. Har tatt MR av hodet pga dette trykket, MR var ok. Har også blitt henvist til øre-nese-hals lege (har ikke vært der enda) og blitt behandlet for krystallsyke, men syns ikke dette hjelper. Alle relevante blodprøver er tatt, alle var ok, med unntak av litt lavt ferritin-nivå. Jeg må ærlig innrømme at jeg begynner å bli litt redd for disse pausene og besvimelsestendensene, blir fysisk dårlig (kvalm, kaldsvett, svimmel/synkopesymptomer) og er bekymret for at hjertet plutselig stopper. Har selvfølgelig googlet litt, og blant annet funnet at det forekommer hos flere unge en lengre pause i QT-komplekset i sinusrytmen, og at dette i verste fall kan føre til plustelig død. Er mye hjemme alene med barn, og det verste scenario for meg er at jeg plutselig faller om når jeg er alene med dem. Er veldig takknemlig for svar på hva dette kan være, eventuelt hvilke andre undersøkelser som kan tas. Har lavt blodtrykk (95/55) og for det meste ganske lav puls (hvilepuls på ned mot 48). Relevante tilleggsopplysninger: Har 2 barn, en på 5 år og en på 4 mnd, begge tatt med keisersnitt. Tar ingen faste medisiner bortsett fra Loette 28 og hemjern. På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Du har oppfattet helt korrekt mye av informasjonen rundt ekstraslag, men jeg synes ikke at du behøver å engste deg for såkalt lang QT syndrom som du har lest om på internett. Det er en sjelden, ofte medfødt tilstand som oftest kan oppdages på hvile EKG på sykehuset (som du jo har gjort). Nå er det alltid slik at dersom symptomer/plager endrer seg så er det lurt å snakke med legen igjen. Det finnes medisiner som kan stabilisere ujevn puls/ekstraslag dersom dette blir plagsomt. Slike ekstraslag er ikke farlige, men du har jo ganske lav puls i hvile, så de såkalt " kompensatoriske pausene" etter ekstraslag og det påfølgende slaget (som kommer etter at hjertet har fått ekstra god tid til å fylle seg med blod  før neste slag) kan bli ekstra kraftige hos deg. Det ideelle ville være om du fikk tatt en ny langtidsmåling av hjerterytmen din og en ny vurdering hos hjertelege i forhold til om man skal teste ut en liten dose medisin for en periode. Anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din for å diskutere dette, evt. tar direkte konakt med en privat hjertelege.

Hjerte/kar

Besvimelse og pulspause på 5 sek. Pacemaker?

Min sønn (42 år, 70 kg, 1,88 m) besvimte - antagelig på grunn av at han hadde satt mat i halsen. Han har tidligere hatt epilepsianfall, men er operert og anfallsfri. Derfor ble han innlagt. Etter nøye undersøkelse ved sykehuset ble det påvist at han hadde lav puls, ikke arrytmi, men et opphold på opptil 5 sekunder mellom hjerteslagene. 1 tilfelle i løpet av 24 timers registrering (Holter). Han er meget godt trent - og har trent i 30 år. Hvordan vurderer du tilstanden? Kan han trene som vanlig? Må han ha pacemaker? Annet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er etter mitt skjønn grunn til å gjøre en helhetlig vurdering av pacemakerbehov i dette tilfellet. Slik jeg oppfatter situasjonen så er det vanskelig å være sikker på at besvimelsen ikke har noe med pulspauser å gjøre. I en slik sammenheng er registrert pause over 5 sekunder mulig grunnlag for å legge pascemaker. Hvilken type pause spiller imidlertid en rolle, og enkelte typer (f.eks såkalt AV-blokk grad III) er krystallklar indikasjon, mens såkalt sinusarrest er mindre problematisk og gir kun indikasjon hvis samtidige symptomer. Jeg vil anbefale at han bli henvist til vurdering for pacemaker, evt med utvidet rytmediagnostikk ved en sykehusavdeling som kan legge pacemakere. I mellomtiden er det ikke farlig å trene, men han bør ta svimmelhetssymptomer på alvor og sette seg ned i tide hvis han har symptomer.

Hjerte/kar

Trening med utposning på pulsåren

Hei, jeg er en mann på 46 år som i slutten av april i år fikk lungeinfarkt og blodpropper i lungene. Det ble også oppdaget at jeg har utposning på hovedpulsåren bak brystkassa på 4,6 cm og 4,9. Går nå på blodfortynnende og betablokker. Har alltid vært glad i å trene og spørsmålet mitt er om jeg kan gjenoppta treningen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om du kan trene, hvor hardt du kan, og hvordan du generelt skal leve, må nok legene dine svare på. Generelt vil jeg se følgende:

En utposning på hovedpulsåren i brystet skal opereres først når den er blitt større enn 5,5 cm. Hos noen kan man vente til den blir større, hos andre må man operere før. Dette avhenger av individuelle vurderinger. 

Grunnen til at man kan være redd for å la en pasient med utposning på hovedpulsåren trene, er risikonen for at åren kan sprekke. Det er en livsfarlig og akutt tilstand. Derfor har det vært vanlig å fraråde tung vektløftning, da slik aktivitet kan føre til plutselig høy trykk i årene og brystkassa.

Kondisjonstrening er generelt betraktet som trygt, forutsatt at pasienten ikke responderer med veldig stigning av blodtrykket. Pasienter med utposning på hovedpulsåren som ønsker å drive kondisjonstrening, bør derfor først testes med en arbeidstest (AEKG med blodtrykksmåling), for å se hvordan han/hun reagerer på belastningen. Testen må gjøres med de blodtrykksmedisinene pasienten evt bruker. Hvis trykket ikke øker over 180 mmHg under maksimal belastning, kan pasienten trygt trene regelmessig.

Pasienter med utposning på hovedpulsåren må også informeres grundig om symptomene på en evt. sprekk av åren: Svært plutselige smerter i bryst, rygg, nakke eller mage må føre til at man raskt får tak i ambulanse for å bli undersøkt på sykehus.

Når det gjelder blodpropp i lungene, er det trygt å trene etter at korrekt behandling er gjennomført.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Vondt arr etter operasjon

Etter en bypass operasjon for snart 2 år siden er arret på brystet enda rødt, sårt og pølsete. Jeg lurer virkelig på om det er mulig at det er blitt glemt "noe" inni der, kan det være mulig? Har hatt på et spesialplaster nå i over et år... Hva kan en gjøre, og er det noe jeg må koste på selv?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er stor forskjell på oss mennesker når det kommer til å danne arr. Hos noen kan man knapt se at de er operert, mens andre får store, røde og ømme arr. 

Hvis arret fortsetter å være ømt og rødt, må legen din undersøke om det kan være infeksjon med bakterier. Det kan legen enkelt slå fast ved å titte på arret, og evt ta blod- eller dyrkningsprøver. Er man vi i tvil om infeksjonen sitter dypere, kan man gjøre spesielle røntgenundersøkelser for å sjekke dette nærmere. 

Hvis infeksjon ikke er årsaken til plagene, kan det hende at du rett og slett er blant de som får verre arr enn andre. Men det finnes behandling på plagene. Silikonplaster er ett alternativ, men kommer man ikke i mål med dette, kan hudspesialister gi annen behandling også. Iblant kan det være nødvendig med injeksjoner inn i arret. Jeg vil råde deg til å snakke med legen din, og evt få en henvisning til hudlege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening ved klaffefeil

Hei! Er det farlig å trene hardt med hjerteklaffeil (insuffiness)? (puls 125-175) Hender jeg blir svimmel i etterkant av trening.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om det er farlig å trene hardt ved hjerteklaffeil avhenger hvor alvorlig feilen er, og i hvor stor grad hjertet er påvirket av feilen. Klaffer kan være for trange (stenose), eller være lekke (insuffisiens). Med ultralyd av hjertet (ekkokardiografi) er det mulig å gradere alvorligheten av en feil. Man kan samtidig også se i hvor stor grad klaffefeilen påvirker hjertet. Alvorlige klaffefeil må som regel opereres. Det er ikke uvanlig at vi da anbefaler pasienten å unngå hard trening før operasjonen, da slik aktivitet i noen tilfeller kan gi for stor belastning på hjertet. 

For at du skal få et korrekt svar på spørsmålet ditt, må du snakke med spesialisten som gjorde ultralydundersøkelse av hjertet ditt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Magesmerter, kvalme, svimmelhet.

Jeg er plaget med magesmerter som følger med kvalme, og har ofte noe som jeg tror er blodtrykksfall. Blir akutt svimmel og det føles som alt bare faller nedover. Har også mye skjelving i hender. Hva kan dette være, burde jeg dra til lege? Sist jeg var hos lege må være godt over 1 år siden.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene/plagene du beskriver er nokså generelle. De kan sees ved en lang rekke sykdommer og tilstander, både alvorlige og milde. Uten mer informasjon om helsen din, er det vanskelig å si hva de skyldes. De kan være tegn på noe med hjertet, men de kan også være forårsaket av mange andre ting. Jeg synes det er veldig lurt av deg å bestille en time hos fastlegen din, for å få en bred utredning. 

Lykke til!

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Forsikring

Hei, hvordan kan man få veiledning for hvilken livs/uføreforsikring man bør velge når man har risiko for hjertesykdom i familien?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 24. august 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

I utgangspunktet er det forsikringsselskapet/forsikringsagenten som skal veilede om hvilken forsikring som vil dekke det behovet kunden har. Da er det selvfølgelig en risiko for at de foreslår en forsikring som er mer omfattende og dermed mer kostbar enn behovet tilsier. Det finnes dessverre få uavhengige veiledere på dette området. 

Det du må vurdere er hvilken uføredekning du  ønsker. Et engangsbeløp utbetalt eller en løpende månedlig uføreytelse? Begge deler? Livsforsikring skal sikre dine etterlatte. Hva er behovet her? Har for eksempel du/dere mye gjeld? Er barna voksne er det kanskje mindre behov for en livsforsikring som begunstiger dem. 

Noe som er særs viktig er å sette seg grundige inn i er hva de aktuelle forsikringene faktisk dekker. Er det for eksempel gjort unntak for enkelte typer hjertesykdom? Husk også at om du har oppsøkt lege med mistanke om hjertesykdom før du tegner forsikringen og denne mistanken blir bekreftet etter at du har tegnet forsikringen, er det slettes ikke sikkert at forsikringen vil gi noen utbetaling. Dette gjelder om du blir ufør eller dør på grunn av hjertesykdommem. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Satsende langrennsløper, øket hvilepuls.

Hei! Jeg er en satsende langrennsløper og trener mye og variert. Trener stort sett rolige økter, litt styrke og en til to hardøkter. Men i det siste hvilepulsen min blitt ca 5-7 slag høyere. Sliter også med å holde riktig intensitet på treningen. For eksempel en rolig økt er nå mye vanskeligere å få rolig nok, har for høy puls. Jeg føler meg bra, og er klar for å trene. Opplever også litt stagnering på formen. Det eneste problemet er pulsen. Har vært hos legen og sjekket, men jeg er helt frisk. Prøvde å ta tre hviledager, deretter noen meget korte og lette økter, men det funket ikke.Blir veldig frustrert av å ikke vite hva jeg skal gjøre, om det er lurt å trene eller ikke. Har mistet mye trening til vinteren på grunn av dette. Hva bør jeg gjøre for at det skal bli bra igjen? Hva tror du om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er mange faktorer som kan påvirke hvilepulsen, og det er greit at du har fått en sjekk hos legen i din situasjon med full satsing på idretten. Som du sikkert kjenner til kan litt bekymring/stress/øket fokus på pulsen i seg selv påvirke det automatiske nervesystemet i kroppen og medføre pulsstigning. Det er liten grunn til å mistenke andre, farlige årsaker til denne midlertidige endringen i hvilepuls. Du føler deg bra og har lyst til å trene. Jeg synes du skal forsøke å trene for fullt igjen og beregne litt tid/tålmodighet på å komme helt tilbake i den gode treningsrytmen igjen. På litt sikt er det sannsynlig at hvilepulsen igjen vil falle tilbake til tidligere nivåer. Lykke til.

Hjerte/kar

Nyanser av brystsmerter/halssmerter

Kommentar: Vil presisere at eg ikkje har smerter i brystet, men svie, litt sår i halsen. Det er vel litt forskjell?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette er nyanser som kan ha betydning for vurderingen, derfor er det viktig at du kommer til en legeundersøkelse, gjerne hos fastlegen. Svie i brystet ved anstrengelse kan ha med hjertet å gjøre, men kan også ha andre forklaringer. Sår hals høres ut som noe annet som du også kan få sjekket hos fastlege.

Hjerte/kar

Anfall med høy puls, engstelse, ond sirkel.

Hei! Jeg har i 8-9 måneder vært plaget med trøbbel fra hjertet. Det er anfall med høy puls uten grunn (altså i form av fysisk anstrengelse), det er ekstraslag, og det er enkelte ganger der jeg får en følelse av noen setter strøm i brystet mitt i ett sekund eller to før det forsvinner men blir etterfulgt av høy puls (kan være angst for symptomene). Under anfallene blir jeg litt uvel og svetter men har aldri hatt smerter eller vært vesentlig redusert respiratorisk. Det er heller ikke forskjell på om jeg er i aktivetet eller ei, det kommer helt sporadisk. Jeg lå inne et døgn på sykehus med telemetri (kun sinustakykardi, ellers intet å bemerke på telemetri), jeg har tatt ultralyd, belastningstest og holtertest - her ble det heller ikke funnet noen ting - under holtertesten hadde jeg disse ekstraslagene men ikke "strømanfall" - snitt på 76, laveste 51 og høyeste 113. I tillegg har jeg blitt grundig biokjemisk utredet. Andre symptomer i denne perioden har vært nedsatt appetitt, vekttap, redusert energinivå, og i perioder generell dårlig almenntilstand, indre uro i perioder og følelse av at jeg kan kjenne pulsen i hele kroppen hvis du skjønner hva jeg mener. Jeg klarer ikke helt legge fra meg at dette ikke er noe farlig, spesielt siden de verste anfallene aldri er fanget opp på ekg. Mine spørsmål er derfor som følger: 1.) Er det ikke grunn til bekymring når dette plutselig dukker opp som symptomer "over natta"? 2.) Er det ikke farlig på lang sikt når jeg går med disse anfallene med høy puls og ekstraslag? 3.) Når skal man slå seg til ro med at man er grundig nok utredet? Kommer du på noen undersøkelser du mener mangler? 4.) Er det noe jeg selv kan gjøre for å roe ned pulsen eller redusere forekomsten av ekstraslag (sett bort i fra betablokkere da)? Jeg har allerede kuttet ut sukker, koffein, nikotin og alkohol og prøvd avslappingsøvelser og pusteøvelser - føler ikke det har hjulpet noe Dette har nok gått inn på meg for jeg merker at jeg har blitt over middels interessert i pulsen og helse, det blir sikkert en ond sirkel hvor jeg jager opp min egen frykt for disse symptomene med at jeg hele tiden sjekker og "kjenner etter" men hjerte er jo litt vesentlig for min eksistens slik at jeg føler jeg må ha en god magefølelse på at jeg har sjekket nok, blitt utredet nok og spurt nok folk til råds før jeg kan slå meg til ro med at dette bare er slik livet er fremover eller for en periode. Utenom farfar med angina og som døde av hjerteinfarkt som pensjonist er det ingen kjente sykdommer i familie som jeg kjenner til. Er (var) i god form, trent og sunt kosthold. 180 cm og 68 kg, 34 år. På forhånd takk for tiden din.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det høres ut som om du har erfart, og har god innsikt i hvordan man kan komme inn i en ond sirkel ved å være ekstra oppmerksom på pulsen. Dette kan øke bekymringen og stressnivået, skape angst og gjøre vondt til værre. Det høres ut som om du har vært godt utredet og at en hovedutfordring for deg er å "finne roen", og klare å leve med situasjonen. Som du selv er inne på kan engstelsen i seg selv skape mange ulike typer symptomer. Jeg vil anbefale at du bestiller en time hos fastlege for å diskutere dette nærmere, kanskje kan du en periode ha nytte av oppfølging hos en angstspesialist.