Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Privat gentest

Hei! Har hatt noen episoder med arytmi der jeg blir klam og svimmel, og har arvelig LQTS hos besteforelder. Forelder ikke testet. Tok 24tEKG, og da jeg etterspurte qtc fikk jeg beskjed om at den vurderes ikke der. Ble sendt videre til vanlig EKG der qtc var normal (455ms) derfor var de skeptisk til å sende meg videre. Siden qt-tiden kan variere (Page et al., 2016) insisterte jeg på å bli testet, men må vente enda en stund. Har ventet i 6mnd allerede, kan man ta gentesten privat?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. april 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, såvidt jeg vet kan man i Norge ikke ta slik gentest privat. Det er kun spesielle laboratorier på offentlige sykehus som utfører analysene. Dette fordi analysene krever spesiell kompetanse og er dyre å gjennomføre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Slutte med Metorprolol?

Jeg har hatt 10 elektrokonverteringer og 1 Ablasjonsbehandling. Siste konvertering oktober 2017. Har siden godt ned over 20 kg, trener regelmessig og er i bra fysisk form, ikke røker Har søvnapne og bruker Cpap. Jeg bruker nå 25mg Metoprolol mest fordi jeg føler trygghet med det, samt av og til kjenner antydning til flimmer men ikke ofte, noen ganger ved stress. Har normal hvile puls. Jeg lurer på om jeg nå bør slutte med medisinen, eller er det greit å fortsette? Tom Christian.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. april 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så bra at du er mye bedre. Og flott at du har gått ned i vekt og trener!

Du beskriver veldig godt hvordan endel pasienter kan ha det etter ablasjon: de er stort sett kvitt plagene, men kan merke litt småflimmer innimellom likevel. 25 mg metoprolol er en veldig lav dose. Hvis du føler en trygghet med den kan du godt bare fortsette med den. Hvis du vurderer å slutte er sikkert det også greit, men da bør du ta det opp med legen din først.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls med Selozok

Vert hos kardiolog for test. Alt var fint der,men så sette han på meg ett 72 timers EKG. Fikk resultat etter 3 uker,da hadde eg hjerteflimmer om natten, 22 min å 15. min. Han sende meg resept på Xarelto 20 mg,å Selo zok 25 mg,for å forebygge. Men problemet er no att puls på dagtid er 46 slag,å hva er det da om natta mon tro.Det stresser meg meget å for angst av dette. Eg 69 år treningsinstrøktør,trener no eldre i balanse å styrke.Men blir litt usikker no når pulsen er så lav. Er dette normalt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. april 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Xarelto er blodfortynnende og forebygger hjerneslag hos pasienter med flimmer. SeloZok er en betablokker hvis funksjon er å roe ned hjertet. Det viktigste er nok å prioritere blodfortynnende behandling.

46 i hvilepuls hørtes veldig lavt ut. Kanskje du ikke skal ha selozok i det hele tatt. Jeg foreslår at du tar opp dette med legen din og spør om du kan slutte.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lydsensitivitet etter hjerneslag

Hei!
Har hatt et lite hjerneslag, ve. side for ca 3 uker siden. Har veldig lite fatigue foreløpig. Men reagerer plutselig etter støy-belastning. Kan være etter sekunder til noen minutter. Virker som kroppen pøser ut adrenalin, blir veldig oppskaket og akutt føler for å rømme situasjonen. Mister kontroll av humør og oppførsel. Dette er belastende!
Kan dette trenes eller vil dette avta med tiden.

Mvh Trond

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 01. april 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Noen slagrammede kan oppleve at de får økt sensibilitet for lyd og lysstimulering. Noen tåler dårlig sollys og skarpt lys, og må bruke solbriller selv om det ikke er direkte sol. Andre opplever at hjernen oppfatter at alle typer lyd blir til støy, og blir svært vàr for lyder. Bakgrunnslyder som radio, musikk i butikker, mange folk som prater samtidig, høye lyder, TV og film, barna som ler og leker kan oppleves nærmest som smertefullt å bli utsatt for. Noen opplever dette mest i starten, og erfarer at symptomene dempes etter hvert. Andre synes dette kan bli verre over tid, og lærer seg fort hva som trigger dette og gjør hverdagen vanskeligere. Noen skjermer seg for de impulsene og har et stille rom eller en kjellerstue å trekke seg tilbake på. Noen drar på hytta i perioder for å få stillhet. Å hvile seg på dagtid gir hjernen din bedre muligheter til å tåle disse stimuliene.

Mange kan få hjelp for dette. En audiopedagog med kompetanse på nedsatt lydtoleranse kan hjelpe deg, blant annet med spesielle støydempende ørepropper, samt rådgivning og øvelser for hvordan du bedre kan leve med disse utfordringene. Det er hjelp å få!

Nå skal det sies at det for din del er kort tid siden hjerneslaget, slik at hjernen din jobber på høygir for å motta alle signaler og bruker mye energi på å reorganisere seg. Det kan godt være at du vil oppleve spontan bedring etter hvert.

En av våre likemenn har beskrevet sine utfordringer i en artikkel hvor du kan lese mer om å håndtere disse etter et hjerneslag.

Lykke til, og god bedring!

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar, Rettigheter

Tidsfrist for operasjon

Står på vent og er lovet Hjerteoperasjon Bypass hjerte med skifte av 2 blodårer, innen 15 april 2019. Denne dato nærmer seg faretruende nå, hva gjør jeg om ikke fristen kan holdes? Vart operert første gang i 2015 og bytttet 3 årer, nå er 2 av disse trange/tette igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. mars 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis datoen er din individuelle frist etter pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1b for når du senest skal få oppfylt din rett til nødvendig helsehjelp og behandlingsstedet ikke klarer å gi helsehjelp innenfor fristen, skal de informere deg om retten til å få tilbud om behandling gjennom HELFO. Uavhengig av dette skal alle frister for behandling baseres på en forsvarlig medisinsk faglig vurdering.

Du kan også undersøker om det er mulighet for å få raskere behandling gjennom bruk av fritt behandlingsvalg. Se: Behandlingsvalg

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar

kolesterolsenkende behandling

Kvinne på 55 år som har fått påvist lekkasje i en hjerteklaff eller to,legen var litt uklar og jeg har ikke fått papirene fra undersøkelsen ennå.Kolesterolet mitt er for høyt og han vil sette meg på statiner,men er det ikke bedre å forsøke kostholdsendring først? Jeg har allerede gått ned 35 kg og hadde høyt blodtrykk som ble behandlet med medisin før vektnedgang.Jeg bruker ikke blodtrykkssenkende medisiner lengre siden trykket er normalt, men kan med fordel gå ned 20kg til, hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 28. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Det er ikke påvist at skader på hjerteklaffer skyldes høyt kolesterol. Allikevel medfører høyt kolesterol risiko for å få andre typer av hjertesykdommer(hjerteinfarkt blant annet), og jeg tenker at dette er grunnen til at legen din forerslår å bruke kolesterolsenkende medisin. Omlegging av kosthold er veldig bra, men gir sjelden stor reduksjon i din kolesterolverdi.

Hjerte/kar

Kolesterolsenkende etter hjerneslag

Hei. Jeg er hjemme fra sykehuset etter hjerneinfarkt forårsaket av trombose. Fikk med resept på kkolesterol senkede tabletter Avorvasratin Myran 20 MG. Leser på veiledningen at man skal være forsiktig med disse dersom man har hatt slag eller drypp. Er det trygt for meg å ta disse? Mvh Anne-Karin

Les svaret

LHL svarer

Besvart 28. mars 2019
LHL

Det er absolutt trygt for deg å ta kolesterolsenkende medisiner som Atorvastatin etter at du har hatt det vi leger kaller et trombotisk hjerneslag.

Hjerte/kar

hjerterytmeregistrering

Jeg har høyt blodtrykk som ble påvist etter 24-timers måling. Senere fikk jeg en Holter måling-24 timers, som viste 3 sekunders «stans/stopp» i hjerterytmen. Nå har jeg fått innoperert en Reaveal måler. Mistanken er arytmi sier legen. Jeg har fått en «fjernkontroll» jeg skal trykke på, når jeg kjenner noe unormalt. Jeg har anfall av hjertebank og deretter harde bank. Det skjer mest når jeg ligger nede. Bør jeg ringe til sykehuset, eller kan jeg stole på at de sjekker målingen godt nok?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 28. mars 2019
LHL

Jeg tror absolutt at dette systemet du har fått operert inn kan hjelpe til å oppdage hva slags forstyrrelser du har i hjerterytmen. Jeg ser ingen grunn til ikke å stole på at sykehuset sjekker hva som skjer når du trykker på "fjernkontrollen".

Hjerte/kar

barn og høyt blodtrykk

Hei Mitt barn, helt friskt etter det vi vet, begynte å gråte i går og i forbindelse med gråtingen oppstod en voldsom smerte i det ene øret, som vedvarte hele kvelden. Barnet forklarte at det også «banket» i dette øret. Barnet er 5 år. Er dette normalt? Er redd det kan ha noe med hjertet/blodtrykket å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 28. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Du bør ta med barnet ditt til fastlegen som gjør den første undersøkelsen av barnets øre. Deretter må han vurdere om det er grunn til å henvise videre til spesialist, og da mest sannsynlig til øre-nese-halslege. Du bør og prøve å følge med på om denne smerten oppstår ofte når barnet gråter, eller om det var en enkelt hendelse.

Hjerte/kar

Hjerneslag, risiko for nye slag?

Jeg har en mor som nettopp har hatt et slag. Hun er 58 år, legene på sykehuset sier det var et lite hjerneslag. Etter kognitive tester og besøk hos fysiolog på sykehuset sier de at hun ikke har noen skader av slaget annet enn lammelse i venstre hånd og kinn. Hun ble sendt hjem 2 dager etter uten noe behandling annet enn blodfortynnende og blodtrykksdempende+sykemelding. Legen sa ikke så mye på sykehuset, så nå sitter jeg her googler og er kjempebekymret.

Hva vil skje med henne videre nå? Nytt slag? Død?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 26. mars 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet!

Du beskriver et behandlingsforløp innen akutt hjerneslag som ikke er uvanlig - det går ofte raskt og informasjonen som gis kan oppleves mangelfull og man sitter etterpå og spør seg selv hva som er skjedd.

Det viktigste er imidlertid at din mor har fått (og bruker) sine forebyggende medisiner. Ubehandlet høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for å få hjerneslag, så blodtrykksbehandling er viktig. Det samme er blodfortynnende og kolesterolsenkende medisiner. Man kan aldri garantere at det ikke kan komme på nye hjerneslag, men med ulike tiltak kan man redusere risikofaktorene.

I tillegg er det viktig å ha fokus på livsstilsfaktorer og gjøre endringer om det er nødvendig. Slutte å røyke, daglig aktivitet i minst 30 minutter, kostomlegging og vektnedgang er ting man selv kan gjøre for å forebygge nye hjerneslag. Fastlegens oppgave er å følge opp den medisinske tilstanden, slik at blodtrykk og andre parametre blir kontrollert. Han har også ansvar for vurdering av videre sykemelding. Det anbefales at den første kontrollen gjøres 2-8 uker etter gjennomgått hjerneslag.

Jeg håper din mor har fått med seg henvisning til fysioterapeut ettersom du sier at hun har vedvarende symptomer i form av lammelser i venstre hånd og kinn. Hun kan også kontakte fysioterapeut direkte uten henvisning. Dette kan hun få mere informasjon om hos kommunens tildelingskontor/tjenestekontor, eventuelt kommunens koordinerende enhet.

Etter 1-3 måneder skal spesialisthelsetjenesten kalle inn til en kontroll ved slagpoliklinikk. Dette er en kartlegging med tanke på om det har fremkommet vansker som ikke ble funnet i akuttfasen, og om rehabiliteringen går som planlagt. Denne kontrollen foregår vanligvis ved det sykehuset hvor hun var innlagt.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL