Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Bruken av astmamedisin i forbindelse med forverringer

Vært hos ØNH-lege pga.langvarig tungpusthet.Han fant at det renner mye slim fra bihulene ned i svelget som han tror er grunn til tungpust&tett i brystet.Henvist CT.Har tidligere vært hos lungelege med normal spirometri med unntak litt ustabilt lungevolum.Lungerøntgen ok.Ikke hatt særlig effekt av å øke astmadose.Har og 2 mnd.reflukssymptomer,nesepolypper & astma.Fikk antibiotika & kortisontabletter 15 dager med gradvis nedtrapping fra 20 mg×2.Bør jeg bruke Seretide 100/50 disse dagene el.ikke?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er lurt å bruke astmabehandlingen (inhalasjonsbehandlingen) også under forverringer, da det kan ta tid å opparbeide stabil effekt av medisinen igjen hvis du slutter i en periode. Derfor bør du fortsette å bruke Seretide også under kuren med antibiotika og kortison.

ennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Kols

Verre pust etter lungeoperasjon

Har en mor som har kols og emfysem. Hun ble operert for 1.5 år siden på thorax avd og siden har hun bare blitt værre i pusten . Kan det komme av at hun fikk full narkose ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei

Det er ikke svært sannsynlig at narkosen har betydd så mye hvis hun har hatt økte pusteproblemer i så lang tid etterpå og hadde kjent kols på forhånd. Men hvis det ble tatt vekk deler av lungen kan dette ha betydning, eventuelt hvis hun gjennomgikk en større lungebetennelse på samme tidspunkt. Ansamling av væske utenpå lungen kan også innskrenke lungefunksjonen, men jeg regner med at det er tatt nye røntgenbilder etter operasjonen slik at man har kunnet sjekke dette. En faktor som ofte er viktigere enn man tenker over er tapet av muskelstyrke i rekonvalesenstiden etter en operasjon. Det kan ta lang tid å trene opp igjen, og da vil ofte pusten være dårligere inntil det har skjedd.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Fysisk aktivitet

Økonomisk støtte til kolstrening?

Kan kolspasient få økonomisk støtte til trening ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det gis ikke noen direkte støtte til kolstrening, men ved henvisning til trening hos fysioterapeut vil du etterhvert få et frikort når du har betalt kr.2085 i løpet av inneværende år. Ellers fins det treningsopplegg via LHL-lag og ved noen Frisklivssentraler.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Kols

Pulver versus spray ved nedsatt funksjonsevne etter slag

Hei, Min samboer har astma og har brukt Symbicort hvor man vrir og puster inn. For noen år siden fikk hun slag og har nå en lammelse på venstre side. Under lengre opphold på sykehus så skrev lege der ut en spray versjon av medisinen som var enkel for henne å bruke med én hånd. Siden hjemkomst har hun kun fått en såkalt easyhaler, men denne versjonen har hun problemer med å bruke med en hånd. Fastlege vil ikke gi spray versjon fordi den kun er for KOLS pasienter. Må være mulig å utvise skjønn?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg vil tro at det vil være mulig å få refusjon for spray på den bakgrunnen du beskriver. Men formelt sett er det korrekt å gjøre det slik som dere har opplevet. Om det er nødvendig å søke spesielt om unntak fra dette er jeg usikker på. Når det er forskrevet fra sykehuset på dette grunnlaget, og burde det jo være mulig å fornye resepten direkte. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hyppige luftveisinfeksjoner og hoste med blod i oppspyttet.

Jeg er 25 år og jeg har i lengre tid slitt med smerter i øvre del av brystet på høyre side. Siden juni i fjor har jeg vært plaget med hyppige forkjølelser og influensa noe som har gjort at jeg har hatt en langvarig hoste som ofte blir så kraftig at jeg ikke får puste. I det siste har jeg også lagt merke til at jeg hoster opp blod, noen ganger er spyttet rosa, men nå er det også små røde klumper. Jeg ble testet for mykoplasma lungebetennelse, men det var det ikke. Burde jeg gå videre med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det trenger ikke være noe galt med lungene. En periode med blod i oppspyttet ved langvarig hoste er heller ikke helt uvanlig. Men når du har hatt såpass mye plager kan det ofte være lurt å sjekke situasjonen noe nærmere. Ofte betyr det at man ihvertfall sjekker ut at det ikke er noe alvorlig fatt, og det kan være verdifullt i seg selv. Et vanlig røntgenbilde av lungene, eventuelt senere en CT, og testing av lungefunksjonen med spirometri kunne for eksempel være en god start. Hvis symptomene går greit tilbake er dette vanligvis et godt tegn, mens en økning eller vedvarende symptomer indikerer at det er lurt å sjekke saken nærmere.Lykke til og god bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Sliter med å akseptere at jeg har fått kols

Har fått kols og sliter veldig mentalt med å akseptere dette. Har en stor bitterhet som gjør at jeg er blitt agressiv og ubehagelig å omgåes med. Har stengt meg inne hjemme for å ikke være "stygg" mot folk. Det går hardt utover min familie. Trenger sårt å ha noen å prate med. Hvor kan jeg henvende meg for å finne noen å prate med? Gjerne grupper. Har sluttet å røyke før jeg fikk vite at jeg hadde kols, så jeg sliter ikke med det.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for at du tar kontakt!

Det er ikke unormalt å oppleve at det er tøft å få en slik diagnose. Du skal vite at mange lever godt med sin diagnose. Du har klart den viktigste bragden med å slutte å røyke, noe som vi vet forbedrer leveutsiktene og livskvaliteten ved kols.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med vår likemannstjeneste. En likemann er en person som har egenerfaring med sykdom eller med det å være pårørende, og som har lagt den første tiden med sykdom bak seg. Likemannen er en god lytter. Hun eller han vil forstå og gi deg annerkjennelse og støtte, gi deg gode innspill og gjennom samtalen kanskje også påpeke lyspunkter i din tilværelse.

En annen mulighet er å ta kontakt med LHL sitt lokallag der du bor.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Knitrelyd på innpust, men god effekt av medisinen på pusten.

Hei. For ca 1 år siden byttet jeg fra Symbicort til Relvar Ellipta. Effekten av ny medisin er god. Men når jeg ligger i senga hører jeg en knitrelyd fra halsen,når jeg puster inn.Kun irriterende.Er det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt problemet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lyden du hører på innpust har trolig å gjøre med at det er litt slim igjen i de mindre luftveiene. Lungen klemmes også litt mer sammen når du ligger ned pga magen som trykker mot lungen nedenfra. Dette kan bli mer utpreget hvis magen er stor. Men det kan også skyldes at behandlingen ikke fungerer optimalt, for eksempel pga for lav dose eller fordi medisinen ikke fordeles godt nok i bronkiene. Alternativt kan det være i etterløpet av en forkjølelse, og da er det bare å vente på at det skal gå over. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Hyppige luftveisinfeksjoner.

Er det noen årsaker til økning i antall luftveisinfeksjoner og opplevelse av forverring av langvarige smerter samtidig med infeksjoner? Har hatt 10 infeksjoner siste 9 måneder, 7 av disse luftveisinfeksjoner, 3 av disse siste 2 måneder. CRP 20-60, temp 38-40. Opplevde samtidig av de smertene jeg har hatt i 1.5 år i bryst og øvre rygg ble betydelig verre. Dette var det 'verste' symptomet ved alle luft.v.infe. Tidligere en infeksjon eller mindre i året. I mellom periodene normal CRP. Lett høy IgM.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved et så høyt antall infeksjoner i luftveiene er det ofte grunn til å undersøke nærmere. Røntgenbilde og evt. CT av lunger, samt blodprøver med tanke på å avdekke årsaker til nedsatt infeksjonsforsvar, dessuten lungfunksjonsundersøkelse er blant de ting jeg ville tenkt på i første omgang.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Økt hoste ved astma og kols.

Har hatt type ukjent astma i mange år, og senere år utviklet kols. Har i lengre perioder latt være å ta medisiner for dette da jeg føler hoste og slimproduksjon øker. Nå sist legebesøk ble ny blåsetest tatt, litt lavt oxygenopptak, det steg bra med medisin. Ikke fått noen lungeutredning, sliter med kronisk hodepine og dårlig form. Er fylt 60 år. Hosten startet i året 2000 trolig etter bruk av en type maurkverk, samme sommer mye betongstøv.Har medisin for dia,kolesterol og h blodtrykk

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De fleste tilfeller av kols følges opp hos fastlegene. Er det tvil om diagnosen og eventuelt behandlingen er det naturlig å konsultere lungespesialist som vil ha flere testmuligheter. Dette kan også pasienten selv be om hvis han/hun er usikker på om tilstanden er godt nok ivaretatt. Det er forøvrig ikke sjelden at astma etterhvert kan utvikle seg til kols. Da er det ganske vanlig at man opprettholder astmabehandlingen i tillegg til mer spesifikk astmabehandling. Stadig hoste og økt slimmengde kan ha sammenheng med en utilstrekkelig medisineffekt på astmaen, men kan også være følge av kols/kronisk bronkitt. Det kan få betydning for valg av medisiner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Harking og skurrende stemme ved bruk av Relvar ellipta

Dårlig og skurrende stemme og mye harking etter å ha begynt med astmamedisin Relvar ellipta. Er dette vanlig? Kan saltpipe hjelpe? Eller er det annen astmamedisin som bør prøves ut?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
I felleskatalogen står det at vanlige bivirkninger ved bruk av Relvar ellipta, blant annet er hoste, heshet, øvre luftveisinfeksjoner og sopp i munn og svelg.

Hoste og heshet skyldes påvirkning av medikamentet på øvre luftveier, men kan også skyldes irritasjon pga bærestoffet(laktase, stoffet som bærer medisinen ut av inhalatoren og inn i øvre luftveier). Feil inhalasjonsteknikk som f.eks for kraftig inhalasjon kan gjøre at man får mer irritasjon og plager i øvre luftveier. Det anbefales å ta en lang, rolig og dypt pust inn, holde pusten så lenge som mulig og i minst 3 sekunder før du puster ut igjen. Hodestillingen er også viktig. Løft hodet litt for å unngå at for mye av medisinen legger seg i munn og svelg.

Legen din eller personell på apoteket kan vise deg riktig teknikk.

Du kan også se gjennom denne instruksjonsfilmen.

Sopp kan forebygges med skylling/pussing av tenner etter hver inhalasjon. Det er ingenting i veien for at du kan prøve saltpipe,men den vil ikke erstatte astmamedisin.

Om du ikke blir bedre, må du kontakte din lege for vurdering av fortsatt bruk av Relvar ellipta.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe