Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Hjelp til vektreduksjon

Hei. Jeg er en voksen dame med astma. Jeg vet at det at jeg veier 25 kg for mye, ikke er bra for pusten min. Jeg er likevel i relativt god form, går mye tur og er aktiv. Har hvilepuls på 53 og blodtrykk på 120/70. Men jeg sliter med å gå ned i vekt. Finns det noe hjelp å få fra f.eks sykehus, uten at jeg må tenke slankeoperasjon? Det ønsker jeg ikke, men innser at jeg ikke klarer å gå ned helt alene. Har dere noen tips til meg?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 26. mai 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er dessverre vanskelig å få tilgang til klinisk ernæringsfysiolog gjennom helsevesenet, uten f.eks. henvisning fra spesialist. Du kan allikevel høre med fastlegen din om hvilke muligheter som finnes, kanskje det er en frisklivssentral der du bor? Det finnes også tilbud utenom operasjoner til personer med sykelig overvekt, blant annet ved LHLs klinikker, noe du kan lese om her: https://www.lhl.no/fedme-og-overvekt/konservativ-behandling/. Ikke alle kvalifiserer til det.

Når det er sagt er det også mulig å gå ned i vekt på egen hånd eller i grupper, for eksempel gjennom Grete Roede, som gir faglig forsvarlige råd. Du finner mye informasjon om kosthold og vekt på våre nettsider:

- Fedme og overvekt

- Ernæring, mat og helse

- Hvor mye energi trenger kroppen?

Kosthold

Plantemelk og yoghurt

Hei Jeg er en 47 år gammel kvinne som hadde hjerteinfarkt for en mnd siden. Ikke høyt kolesterol men litt for høyet blodtrykk under innleggelsen ellers ingen risikofaktorer. Jeg lurer på hvordan dere stiller dere til Alpro produktene som er på markedet. Vil det være gunstig for meg å spise yoghurt og andre produkter derifra? Ser at de ikke er nøkkelhullmerket. Er blitt opptatt av å lese næringsinnholdet på produktene jeg spiser. Hva er akseptabelt mettet og karbohydrater fett pr hundre gram?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 19. mai 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Vi har ikke grunnlag for å si at plantebasert "melk" og lignende, av soya, mandler osv. er sunnere enn kumelk, men vi vil heller ikke fraråde det. Ernæringsmessig sett har soyamelk et ganske likt næringsinnhold som kumelk, og soya er en god proteinkilde. Et høyt inntak av soyaprotein kan gi en beskjeden reduksjon i kolesterol og blodtrykk.

Det finnes få yoghurt-varianter med nøkkelhullsmerke. Alpros soyayoghurt har for mye fett i forhold til kriteriene (kriteriet er maks 1,5 gram fett), men dette gjelder de fleste typer naturell yoghurt. Fettinnholdet er allikevel lavt. På den annen side har soyayoghurt langt mindre mettet fett enn vanlig yoghurt, og mer flerumettet fett, noe som er gunstig. Dersom du vil ha et nesten fettfritt alternativ kan du prøve Skyr eller yoghurtene i Dobbel 0-serien fra Yoplait.

Kosthold

hvitløk og blødninger

Blør en lettere neseblod mens eg går på blodfortynnende ? Kan en bruke Curcumin full spektrum 800 MG mens en går på blodfortynnende ? Vil ta Curcumin som betennelsesdempende for andre plager . Har lest et sted at hvitløkstabl ikke bør brukes som m blodfortynnende . Stemmer Det ? På forhånd takk for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg kjenner ikke til Curcumin, men det kan høres ut som det er et konsentrat av hvitløk. Hvitløk kan ha en lett blodfortynnende virkning, men jeg tror du skal innta veldig mye av dette før effekten er så uttalt at det tatt sammen med de blodfortynnende medisinene du bruker gir betydelig økt risiko for blødninger.

Hjerte/kar, Kosthold

Sunt med kokosfett?

Hei. Jeg har aterosklerose og ble bypassoperert for 3 år siden. Jeg spiser maxdose med statiner og pga bivirkninger prøver jeg nå å finne ut om jeg kan endre enda mer på kostholdet. Jeg har hittil holdt meg til LHL sine kostholdsråd, og unngår bl a mest mulig mettet fett. Det jeg lurer på er hvordan LHL stiller seg til kokosfett? Jeg synes kokosfett/melk brukes "overalt" i matlaging og det fremstilles som sunt, selv om det inneholder nesten bare mettet fett. Hvor sunt/usunt er egentlig kokos for personer med min diagnose? Hilsen kvinne 55 år.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. april 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, kokosfett er ikke noe vi anbefaler. Dersom man skal bruke fett i matlagingen anbefaler vi først og fremst olivenolje eller rapsolje i stedet for f.eks. kokosfett og meierismør. Kokosfett er "tomme kalorier" som nesten ikke inneholder noe umettet fett, som er gunstig for forebygging av hjerte- og karsykdom. Det er mulig at kokosfett ikke er like kolesteroløkende som smør, men det er likevel mindre gunstig enn planteoljer.

Når det gjelder hvor sunt eller usunt det er kommer det helt an på mengden. Det er ikke farlig å spise litt kokosfett en sjelden gang dersom du ellers har et hjertesunt kosthold, men det er heller ikke noe du bør se på som helsekost.

Du finner et litt lengre svar her:

Er kokosfett bra eller farlig fett? +

Påstander om kokosfett, bare tull?

Kosthold

Kolesterol og blodprøve

Hvorfor skal det ikke inntas alkohol dagen før kolesterol blodprøve? Hvordan påvirker det prøveresultatet?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Nivået av kolesterol i blodet påvirkes ikke av at du inntar alkohol kvelden før du skal ta prøve. Et annet fettstoff som vi kaller triglyserider påvirkes derimot av matinntak. Det vanlige er uansett å si at man skal ta 12-timers fastende blodprøve for å måle nivåene av de forskjellige fettstoffene i blodet. Skal du ta blodprøve kl 9 om morgenen så bør du bare drikke vann etter klokken 21 kvelden før.Skal du bare kontrollere nivået av kolesterol så kan du drikke alkohol kvelden før.

Kosthold

måle vitamin K

Hvilken blodprøve måler vitamin K i blodet?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. april 2018
Helge Istad, Overlege

Din fastlege kan spørre det laboratoriet hun/han bruker i forhold til hva slags blodprøve som må tas for å måle innholdet av vitamin K i blodet.

Kosthold

Diabetes, blodsukker og diaré

Hei. Dame 62 år lurte på følgende. Har diabetes 2, kostregulert i 8 år. Har fått diagnosen mikroskopisk kolitt. Bruker immodium. Jeg får av og til diare. Blir langtidsblodsukkeret lavere da? Har det noe påvirkning av generell diabetes 2? På forhånd takk for hjelpen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Du forteller om lett betennelse i tynntarmen(kolitt) - tror legene at dette er en følge av at du har hatt diabetes i flere år? I så fall kan kanskje dette være et uttrykk for at din diabetes ikke er godt nok regulert.

Diare reduserer opptaket av næringsstoffer(fett/kardbohydrater/proteiner) og vitaminer fra tarmen. Særlig gjelder dette dersom diareen er av lengre varighet.  Redusert opptak av næringsstoffer vil kunne gi lavere verdier for langtidssukkeret(HBA1C), men betydningen er nok relativt beskjeden.

Kosthold

Må man skylle bønner på boks?

Hei. Jeg er glad i å spise bønner/kikkerter i boks og jeg skyller dem før jeg spiser dem. Lurer på om det er nødvendig til å gjøre det eller er det greit også uten å skylle dem. Hva mener du? Og er det helsefarlig å bruke/spise dem for ofte? Takk på forhånd Mvh B

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. mars 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Bønner, kikerter og linser bør du spise relativt ofte, helst flere ganger i uken, og de ferdigkokte på boks er svært gode alternativer. Det er ikke farlig om du ikke skyller dem, men laken kan inneholde en del salt. I noen retter (f.eks. gryterett eller suppe) kan det imidlertid være fint å bruke litt av laken da den kan gi en tykkere konsistens.

Noen opplever at bønner er lettere å fordøye om laken skylles godt av, men der er vi forskjellige. 

Men dersom du bruker laken er det altså en fordel å ikke salte ekstra.