Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Reaksjon på sushi og lutefisk

Dame på 42. De siste gangene jeg har spist sushi og lutefisk, så våkner jeg dagen etter med opphovnet ansikt og hender/fingre. Kan jeg ha en form for intoleranse?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er mulig du reagerer på noe du har spist. Både sushi og lutefisk er måltider med mange ingredienser. For å finne ut om det er noe i maten bør du se etter mønster, var det en ingrediens som gikk igjen alle gangene, eks torsk, og prøve dette alene og se om symptomene gjentar seg.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Kvalm av hvit saus

Hei. Jeg er en jente på 14 år. For noen dager siden lagde vi hvit saus på skolen. Etter jeg spiste sausen ble jeg veldig kvalm. Det føltes ut som om jeg skulle kaste opp i flere timer etter. I dag lagde jeg hvit saus igjen og ble like kvalm og det føles ut som om jeg skal kaste opp. Kan det ha noe med hvetemelet som er i sausen? Kan det være at jeg ikke tåler hvetemel? Jeg spiser andre meltyper hver dag så jeg tror ikke det er cøliaki. Jeg merker heller ingeting av de andre meltypene.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er lite trolig at det er hvetemel eller melk som gir utslag ettersom dette er matvarer du bruke i mange andre sammenhenger. Du spiser andre melsorter og da er det ikke cøliaki eller glutenintoleranse.

Tenk over om det var ingredienser i sausene du ikke bruker til vanlig, eks muskatnøtt eller muskatblomme, karri eller annet krydder. Dersom det er karri så kan det  inneholde noe som heter Bukkehornskløver som er fremstillt av en belgfrukt som kan kryssreagere med bla peanøtter.

Saus er vanligvis kraftig og inneholde smør/fett. Noen syns det kan virke kvalmende uten at det er allergi.

Dersom dette gjentar seg flere ganger kan du ta det opp med legen din for nærmer utredning.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Astma og hveteallergi

Hei, jenta vår(6 år)har kraftig pollenallergi og reagerer med slim og tett halsen.Etter sesongen var over ble hun ikke bedre og har jeg mistenkte annen allergi. Vi har oppsøkt hjelp hos forskjellige spesialister men de har bare gitt hun mer astmamedisiner uten forbedring. I januar tok hun blodprøver hvor hun fikk påvist allergi mot hvete,nøtter.Vi prøvde oss frem med glutenfri diett hvor hun etter få dager viser stor forbedring.I dag fikk hun pasta i bhg og ble tett etter få timer. Hva gjør vi nå?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Ved pollenallergi kan man kryssreagere på nøtter og hvete. Da er det vanligvis hvete som gress som gir utslag, dvs at pollen/støv fra hvete kan gi symtomer, men at man vanligvis tåler å spise hvete.

Hveteallergi kan også gi symptomer. Vanligvis sjekker man for cøliaki før man fjerner glutenholdige produkter fra kosten. For at cølikitest skal gi riktig utslag må den tas mens man spiser gluten. Dersom cøliaki utelukkes kan hvete fjernes fra kosten til hun er symptomfri. I samråd med behandlende lege vurderes om hvete skal forsøkes igjen for å se om symptomene kommer tilbake. Dette for å være sikker på om det er nødvendig med hvetefri kost.

Det er grunnleggende å få kontroll på astmaen. God og riktig medisinering, opplæring i medisinteknikk og utøsende faktorer er en del av behandlingen.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Mageproblemer - kan det være allergi

Hei! Jeg har en hel haug av allergier, og veldig mye kryssreaksjoner. Jeg holder meg unna melkeprodukter fordi det har vært trodd at jeg kanskje ikke tåler melkeprotein. Etter allergiklinikken prøvde å vaksinere meg mot allergiene, har jeg slitt med magen. Og etter jeg tok gastroskopi viste det seg at jeg har en betennelse i tynntarmen, men jeg har ikke cøliaki. Kan det være et tegn på hveteallergi? Reagerer spesielt ved inntak av kornprodukter, men reagerte ikke på det når jeg var i New York.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Desverre er det ikke slik at allergivaksine mot pollen har effekt på kryssreaksjoner hos alle. Mange sliter som deg med mageproblemer pga kryssallergi. Her må du prøve deg frem og unngå det som gir de verste symptomene og erfare selv om du tåler kokt og hermetisert frukt og grønt.

Godt at cøliaki er utelukket. Melkeproteinallergi er oppstår sjeden hos voksne. Da er laktoseintoleranse, dvs reaksjon på melkesukker, mer vanlig og har en diett som ikke er så krevende som helt melkefri kost. Du kan prøve lalktodefri kost i noen uker og se om det reduserer plagene. På melk.no finner du en Laktosekalkulator som viser laktoseinnhold i alle norske meieriprodukter.

Irritabel tarm (IBS) er en tilstand som gir de symptomene du beskriver. Da er det visse karbohydrater som gir plager og man anbefaler da en lav FODMAP diett.

Om symptomene fortsetter så vær oppmerksom på at kroniske mageplager kan andre og mer alvorlige årsaker enn allergi og overfølsomhet. Selv om du har tatt gastroskopi bør du følges opp med flere undersøkeles av mage og tarm for å utelukke dette.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Ingen allergivaksinasjon på kanin eller marsvin

Vil allergivaksine virke mot kanin og marsvin (står kun katt og hund i vaksinebeskrivelsen)?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Dessverre kan man ikke få allergivaksinasjon på kanin eller marsvin i Norge. Reagerer du på en av disse dyrene, bør du holde deg unna dem.

Les om pelsdyrallergi her

 Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Nøtteallergi og spor av nøtter

Hei. Har en gutt på 9 år som har fått påvist hasselnøttallergi. 41,9 var tallet. Vil det si at han heller ikke kan spise "spor av nøtter"? Han har fått reaksjon (veldig hoven hals + kløe) 2 ganger fra frokostblanding og donuts.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er ikke lett å gi et entydig svar på om han kan spise spormerkede produkter eller ikke. Legen som har stillt dignosen må tolke prøvesvaret og vurdere det opp mot alvorlighetsgraden av symptomene han har fått ved å spise nøtter. Om det er fastlegen og denne ikke kan gi et godt svar bør dere be om henvisning til spesialist med kompetanse innen allergi. Mange tåler små mengde/spor mens noen få må unngå dette også fordi de får svært alvorlige symptomer av selv små mengder.

Det vil ha store konsekvenser for utvalg av matvarer om han må unngå spormerkede produkter, svært mange sjokolader, kaker, brød og sammensatte retter er merket med kan inneholde spor av nøtter. Nettopp derfor et det viktig å få utredet dette grundig. Allergipoliklinikkene på de største sykehusene har erfaring med å teste ut toleransenivå hos den enkelte for å unngå for streng diett.

For ordens skyld: peanøtter er ikke nøtter men en belgfrukt og mandel en stenfrukt. Med mindre han har allergi mot disse også er det ingen grunn til å unngå peanøtter og mandler

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Nøtteallergi

Hei! I det siste når jeg har spist nøtter blir jeg veldig tett i halsen, og det blir vanskeligere å puste. Har spist for det meste -Mandler -pistasjnøtter Er det mulig at det er et symptom på at jeg ikke burde spise nøtter og barer? Jeg spiste en bar ca 21,40, ti minutter senere begynte jeg å bli veldig tett i halsen som er rart. Jeg var ikke tett før det! Dette har skjedd ofte når jeg har spist nøtter i det siste? Hva burde jeg gjøre og er dette et tegn på en liten allergi mot noen nøtter

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det du beskriver ligner en allergisk reaksjon på nøtter, spsesielt ettersom det skjer hver gang du spiser nøtter.

Nøtter er en samlebetegnelse for hasselnøtt, valnøtt, pistasj, cashew og paranøtt. Mandel er ikke en nøtt men en stenfrukt. Vi har en podcast episode om nøtteallergi jeg vil anbefale deg å høre på

Det er mulig å reagere på en eller flere av disse. Noen er allergisk kun mot en type nøtt, så det bør du sjekke. Du kan starte hos fastlege med en allergitest. Om det ikke gir et godt svar bør du be om henvisning til spesialist.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Tåler brød dårlig

Hei. Har hatt problem med magen, trøtthet, psyke og astma i månge år. Siste månedene har det forverra seg. Hatt ekstremt oppblåst mage, forstoppelse, diare, kvalm m.m Har tatt avføringsprøver, ingen blod i avføring, ingen magesårbakterie men litt forhøya verdi av cøliaki i desse. Har tenkt i månge år at eg blir dårleg av brød, å et derfor ikkje dette. Skal ta prøver under gastroskopi. Mangel på D vit og lite jern. Noko formeining om kva det kan vere?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Mange sliter med mageproblemer, det kan ha ulike årsaker. Du opplever at du tåler brødmat dårlig og har svakt utslag på cøliakitest. Det er bra du er henvist til gastroskopi, da vil du få svar på om gluten er årsak til dine symptomer. Du må ikke slutte med gluten før du har tatt gastroskopi, da vil ikke prøven vise det den skal. Om det ikke er cøliaki bør du utredes videre.

Ved urolig mage/irritabel tarm er det en del som har nytte av lav fodmap diett. Det er visse karbohydrater man da skal redusere inntak av. Vent med å let etter andre årsaker til du har fått svar på prøvene som blir tatt under gastroskopien,

Mangel på vitamin D er vanlig blant oss her nord fordi vi ikke får så mye sol i vinterhalvåret. Da kan man ta tilskudd av vitaminer. Ved lavt nivå av jern er det jerntabletter som hjelper.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Diabetespumpe

Hei har Diabetes type 1 og bruker pumpe med glukose sensor, når jeg byttet denne idag fikk jeg en voldsom kløe over hele kroppen med prikking. Hver plass det prikker begynte det å klø. Startet på ryggen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som om du har hatt en form for allergisk reaksjon. Det er vanskelig å svare på hva dette skyldes, men slik du forteller om det mistenker jeg at det er noe i pumpeutstyret du har reagert på. Du bør absolutt ta med utstyret til den forhandler du har kjøpt det hos og fortelle om det som skjedde.

Lunge, Allergi

Tyngre pust og rennende nese- katteallergi?

Hei, min mann opplever å ha fått dårligere pust de siste mnd. Han er i god fysisk form pga yrke med mye fysisk aktivitet, og på lungetester tidligere har han bedre utslag enn alderen tilsier. Kan dette skyldes allergi for hund og katt? (Katten ligger av og til i sengen vår) Han sier at han opplever å få rennende nese pga kattehår. Eller kan det være arv (far hadde kroniske problemer m astma/bronkitt som barn, og fikk kols i 60.årene) Han har aldri røkt selv, men får ofte lungebet. Ikke dette nå.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. januar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Først kan dere teste om han blir bedre i pusten og får mindre rennende nese om dere kaster katten ut av soverommet og gjør grundig rent der inne. Det kan i så fall gi en pekepinn på om han reagerer allergisk på katten.
Les om pelsdyrallergi her
Uansett bør han bestille seg en time for å bli undersøkt av fastlegen.

Lykke til!

Vernnlig hilsen Grethe