Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergi mot katt?

Hei!

Jeg har hele livet levd med hund, og de siste 8 årene har jeg også hatt 2 katter. I september begynte jeg å klø forferdelig mye. Jeg fikk elveblest som klødde til jeg begynte å blø og fikk blåmerker. Så sluttet astmamedisinen min å ha effekt, og etterhvert også allergimedisinen min. Siden da har jeg vært hos lege sikkert 15 ganger, på Ahus og hos allergi/lungespesialist på Nordstrand. Alle sier at kattene må ut og sannsynligvis hunden også. Kattene viser 14 på allergiprøve og hund 3,7 eller noe sånt. Men er dette kattene? De har da vært der hele tiden. Er ikke dette noe annet feil i kroppen som gjør at reaksjonen min har endret seg? Har de siste ukene også fått veldige problemer med magesyre som gir meg kraftige smerter i overkroppen og forferdelig ubehag ved inntak av mat. Har funnet et nytt hjem til kattene, men jeg klarer ikke gi de fra meg. Må jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 02. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

De fleste utvikler dyreallergi når de er barn, men voksne kan også plutselig begynne å reagere på kjæledyrene sine. Tester hos allergilegen viser at du er blitt allergisk og jeg vil anbefale at du følger legenes råd om å omplassere dyrene dine.  Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er faktisk å fjerne kjæledyret fra hjemmet og å unngå kontakt med dyr du ikke tåler. I tillegg til å fjerne dyrene må du også ta en grundig rengjøring av boligen din. Dette fordi allergener frigis fra tekstiler og ligger igjen i sprekker på blant annet gulv, og det vil det være store mengder allergener i boligen flere uker etter at kjæledyrene har flyttet ut. Derfor må du vaske, støvsuge og fjerne tekstiler om du ønsker å  bidra til raskere reduksjonen av allergener og mindre allergiske plager.

Les mer om pelsdyrallergi her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

 

Jeg vil anbefale at du tar kontakt med fastlegen din angående ubehag ved inntak av mat problemer med magesyre.

 

Vennlig hilsen Rose

 

 

Kosthold, Allergi

Kvalme og magesmerter

Jeg har slitt med kvalme i et par mnd. Var hos fastlegen og fikk medisin
jeg skulle prøve mot magesyre men det hjelper ikke. Blir kvalm av alt jeg spiser. Har ikke smerte. Bare kvalm og dårlig matlyst. Er lei av problemet. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Kvalme og magesmerter kan ha mange årsaker, så mitt råd er at du igjen oppsøker lege for videre utredning.

I mellomtiden kan du føre dagbok over det du spiser og hvilke symptomer du har. Kommer ubehaget av bestemte matvarer? Hvor ofte? Lindres smertene når du spiser eller blir de verre? Avføringsmønster osv. Det vil hjelpe legen i jakten på årsaken.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergisk mot puddel?

Hei Jeg har hatt en puddel i snart 7 år . Jeg kan av og til reagere litt dersom jeg tar meg i øyet. Er det mulig at det er hunden jeg er allergisk mot (det er ikke aktuelt å kvitte meg med den)? Er det noen medisiner mm jeg kan ta dersom det utvikler seg?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig du er allergisk mot hund. Om de eneste plagene du har er kløre i øynene om du får hundeallergener på øyet, kan du ha allergiøyedråper (med antihistamin) i beredskap. Du kan også ta allergitabletter/antihistamintabletter ved behov. Begge disse preparatene får reseptfritt.

Vær oppmerksom på at allergen kan bli verre jo mer du har nærkontakt med hund. Det kan derfor være lurt å sette begrensninger for hvor i huset hunden har tilgang. Unngå at dener i soverom, på tepper og i polstrede møbler som er vanskeligere å rengjøre.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Peanøttallergi

Hei! Jeg har en sønn på 1.5 år med alvorlig peanøttallergi. På flere matvarer står det at de kan inneholde/inneholde spor av nøtter. Peanøtt er ikke en nøtt (det er en belgfrukt), men vi er usikre på om alle produsenter tenker over dette når de skriver innholdsfortegnelsen. Kan vi gi han matvarer som det står at kan inneholde nøtter, eller må vi holde han unna disse også?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er riktig at peanøtt er en belgfrukt og ikke en nøtt. I matinformasjonsforordningen som produsenter og frembydere av mat er pliktige til å følge, skilles trenøtter og peanøtter. Merkingen har blitt mye bedre etter at dettte regelverket ble innført i 2014 og mitt inntrykk er at kunnskapen om allergener er god hos de som produserer mat i Norge i dag. regelverket gjelder for hele EU-området. All mat som omsettes i Norge er underlagt matinformasjonsforodningen som sier at peanøtt er ett allergen og nøtter ett annet. I tillegg kreves at type nøtt skal oppgis. Dersom regelverket følges skal det fremgå om det er peanøtt eller trenøtt som er i produktet.

Om man kan stole på merkingen? Det er det verktøyet vi har for å få informasjon om innhold i matvarer. De store produsentene har tilegnet seg kunnskap om allergener og er opptatt av riktig merking. Er du i tvil om et produkt så ta kontakt med produsenten og spør hvordan produksjonen foregår. Er det peanøtter i samme lokale eller på samme produksjonslinje osv. Det kan gjøre deg bedre i stand til å vurdere om produktene er trygge for din sønn.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Melkeallergi hos voksne

Hei! Min sønn på 7 mnd fikk påvist melkeproteinallergi i 2-3 mnd alderen etter blod i avføringen og mye skrik. Da jeg begynte på melkefri diett ble magen min, som har vært veldig vond i årevis (så lenge jeg kan huske) helt fin. Jeg har vært plaget av mye vitaminmangler og slapphet tidligere, men både cøliaki- og laktoseintoleransetester har vært negative. Jeg har hatt noen melkeuhell nå etter diagnosen, hvor jeg har fått skikkelige magesmerter. Legen mente at voksne ikke kunne ha melkeproteinallergi. På Ullevål sa de at denne blodprøven er lite sensitiv, men jeg lurer på å ta den likevel. Jeg kommer ikke til å gå tilbake til et kosthold med melk, men synes det er vanskelig å argumentere for dette i sosiale sammenhenger, spesielt med en legesvigerfamilie. Har du erfaring med voksne med melkeproteinallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Melkeallergi er vanligst blant barn, 80-85 av de som har kumelkallergi som barn vokser av seg allergien før skolealder. Det er svært skjelden melkeallergi debuterer i voksen alder. i forbindlese med perioder med hormonendring, pubertet,svangerskap og overgangsalder kan allergier endre seg. Om du har hatt melkeallergi uten plagsomme symptomer før svangerskapet kan dette ha endret seg under svangerskapet og blitt mer fremtredende nå, og kan endre seg igen senere.

Det er ikke sikkert en blodprøve, spesifikk IgE på melk slår ut. Det er ikke all allergi og overfølsomhet som lar seg diagnostisere med blodprøver. Du merker selv at du ikke tåler melk så godt og det er jo en indikasjon på at allergi eller intoleanse.

Hold deg unna melk en periode og forsøk med litt melk i mat igje for å se om symptomene kommer tilbake. Mange tåler melk i mat fordi melkeproteinene endre seg ved oppvarming.

Lykke til, hilsen Helle

 

Lunge, Allergi

Stønad til rengjøring?

Hei! Min mann har kols, grad 1-2, jeg har fibromyalgi er pollen- og støvallergiker med astmaplager. Vi er begge i jobb, han 100% , jeg 80%. På grunn av hans kols og mine plager med støvallergi så kreves det ekstra rengjøring i huset. Da våre plager er såpass belastende er det vanskelig for oss å opprettholde tilstrekkelig rengjøring, noe som forsterker våre plager. Har vi rett til noen stønader for utgifter til f.eks vaskehjelp?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. desember 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Den eneste offentlige ordningen er hjemmehjelp. Normalt gis hjemmehjelp til de som av helsemessige grunner ikke selv klarer å vaske, tørke støv eller støvsuge. Jeg tviler derfor på om dere vil få innvilget en søknad om hjemmehjelp.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Melkeallergi

Hei! Babyen min har fått påvist kumelkproteinallergi. Jeg ammer og hun ble bedre da jeg kuttet alle melkeprodukter fra kosten min. Kan det være mulig at hun også reagerer på at jeg spiser mat som er merket "kan inneholde spor av melk"?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Det er veldig sjelden at barnet reagerer på så små mengder som "spor av" gir via morsmelk. Det er mer trolig at det er andre årsaker til at hun ikke blir bra. Om det er eksem hun har vil den altid svinge i gode og dårlige faser, og det er langt fra alltid maten har skylda.

Får hun melkeerstatning i tillegg? Om det er et hydrolysat kan det inneholde rester av melekproteien som noen få reagerer på. I så fall bør dere ta det opp med legen og høre om det er mulig å bytte til et aminonsyrepreparat. Barn som reagerer på rester av melkeproteiner i de hydrolyserte melkeerstatningene kan få aminosyrebasert melkeerstatning som Neocate og Nutramingen AA/Puramino og Alfamino.

Mer om melkeallergi og  kumelkallergi

Det kan også skyldes andre matvarer som for eksempel egg, eller ha helt andre årsaker. Om problemene vedvarer bør dere oppsøke lege igjen

Du er også velkommen til å ringe vår rådgivningtelefon på 67 023 023

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Hvetestivelse og glutenfri kost

Hei! Melkesjokoladen fra Freia har hvetestivelse i seg, men går det fint for en cøliaker å spise den uansett?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål.

Ved cøliaki og hveteallergi er det proteinene fra hvete, altså gluten man skal unngå. Hvetestivelse inneholder ikke glutenproteiner og inngår derfor i et glutenfritt kosthold.

Grensen for å sette et "glutenfritt" på et produkt er at glutennivået er under 20 ppm (parts per million) Det ansees å være så lavt at internasjonale rettninglinjer for glutefri kost oppgir det som grenseverdi som er trygg for de med cøliaki og hveteallergi. Noe ytterst få hveteallergikere reagerer på nivåer under 20 ppm, de får da en ekstra streng diett av sin behandlende lege.

At produkter med hvetestivelse kan brukes gir et mye større vareutvalget. Det er hvetesivelse i mange glutenfrie melblandinger og produker.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Valg av sjampo ved allergi

Hei

Hvilken shampo kan jeg bruke til kropp og hår. Er allergisk og får lett eksem. Bruker daglig Neutral,men så viser det seg at den inneholder "Sodium Laureth Sulfate" Som vi allergikere helst ikke skal ha, da det er forverrig av eksem og allergi.

MVH Carsten

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 09. desember 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei Carsten.

Det viktigste ved valg av shampo er å lese ingredienslisten slik at du ser at den ikke inneholder parfyme, eller andre ingredienser som du vet at du reagerer på.

På www.erdetfarlig.no finner du informasjon om helseskaldelig stoffer i kosmetikk.

På apotek kan du finne flere sjampoer og er du i tvil kan du be om veileding av de apotekansatte.

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose

Allergi

Kjøttallergi

Hei. Kan jeg testes for kjøttallergi (alpha gal) hos fastlege, eller må jeg be om å henvises noe spesielt sted? Lurer på om jeg kan ha fått det i forbindelse med flåttbitt. Har fått påvist borrelia i blod. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Kjøttallergi forårsaket av flåttbitt forekommer.

Allergiene arter seg vanligvis ved at man får kraftid allergisk reaksjon ved hard fysisk aktivitet etter inntak av rødt kjøtt.

Gjennom blodpørve kan positiv IgE på Alpha gal påvises. Om fastlegen kan gjøre det avhenger nok av om vedkommende er kjent med prosedyrene for utredning av denne relativt skjeldne formen for allergi. Begynn likevel hos fastlege og be evt om henvisning til spesialist om nøvendig, eksempelvis til allergologsik poliklinikk på et av de større sykehusene.

Lykke til, hilsen Helle