Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Konsekvenser ved innleggelse av pacemaker.

Hva er konsekvensene ved innoperasjon av pacemaker?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hvis sykehuset anbefaler innleggelse av pacemaker, så er det viktig å innstille seg på at dette er nødvendig og gjøre det beste ut av situasjonen.

Selve inngrepet er lite og gjøres uten narkose. Det lages en liten "lomme" ved brystmuskulaturen hvor den lille pacemakeren skal ligge og så lukkes huden med noen sting. Ledningene fra pacemakeren føres via en blodåre ned til hjertekamrene og fester seg godt. I de aller fleste tilfellene gror huden fint uten noen form for komplikasjoner, men som ved alle inngrep kan infeksjoner og blødninger skje en sjelden gang. Du vil få informasjon om hva du bør følge med på fra sykehuset. Etter inngrepet blir pacemakeren testet ved hjelp av en datamaskin, og du vil bli innkalt til årlige kontroller. Batteriet i pacemakeren varer i mange år før det må skiftes.De fleste opplever pacemakeren som en trygghet og har intet ubehag. De gamle modellene var større og kunne i noen grad gi lokalt press på hud/vev i området på brystkassen.  Dette kommer til å gå fint. Lykke til!

Hjerte/kar

Bivirkninger av simvastatin.

Hei. Angående kolestrolmedisiner. Jeg bruker simvastatin som forebyggende. Etter at jeg begynte på den så har levververdiene mine steget . Men synest at det er en del bivirkninger med den. Kommer ikke det en ny kolestrol medisin nå i høst som skal være mindre bivirkninge med?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for henvendelsen. Du skal ikke gå rundt med bivirkninger så lenge det finnes gode alternativer. Simvastatin er det eldste preparatet i den såkalte "statin-gruppen", og det finnes flere nyere alternativer som man kan forsøke å bytte til. Avhengig av årsaken til at du bruker simvastatin og kolesterolnivået ditt, kan legen også vurdere å redusere dosen. Jeg synes du skal bestille en time hos fastlegen og ta dette direkte opp med ham. Lykke til.

Hjerte/kar

Smerter i brystet etter blokking av åre.

Eg er ei dame på 67 år, slank og veltrent. Måtte blokke ei åre og sette inn to stentar den 9. juli i år. Er no i ferd med å trena meg opp att. Viss eg pressar meg litt får eg svie i brystet, men pusten går fint. Er dette farleg? Er like god så snart eg tek ein liten pause. Det skjer helst i motbakke. Skal ikkje på kontroll før i oktober, så difor hadde det vore greit å vita litt om dette. Hender eg og får lett hovudverk og blir litt anspent i kjeven.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for henvendelsen. Flott at du er i gang med treningen. Vi kan ikke utelukke at ubehaget du beskriver er såkalt angina pectoris. Dette gir en viss mistanke om at en blodåre igjen har blitt trang. En viss andel får tilbakefall og må behandles på nytt.

Siden du ikke har kontroll før i oktober vil jeg anbefale en av følgende fremgangsmåter:

1) Dersom du vet hvilken hjertespesialist du skal til/evt sykehusets poliklinikk kan du ta kontakt direkte, forklare situasjonen og be om fremskyndet time.

2) Du kan kontakte fastlegen, og han kan hjelpe deg å ordne fremskyndet kontrolltime. Etter undersøkelse og samtale kan han evt. også vurdere å henvise deg direkte til ny vurdering av kransårene (angiografi). Han kan også se over medisinene dine og vurdere justeringer.

3) Du kan ta direkte kontakt med privat hjertespesialist og få raskt time til undersøkelse.

Sykehuset har sikkert forklart til deg at dersom du opplever rask forverring av ubehaget, eller langvarige anfall må du ta raskt kontakt med helsevesenet.

Du skal vite at selv om du kjenner på dette ubehaget så behøver det ikke å være hjertet. Jeg synes ikke at du skal engste deg, men vi tar alltid slike symptomer på alvor og vi bør få dette kontrollert og evt. behandlet.

Dette kommer til å gå fint. Lykke til!.

 

Hjerte/kar

Hjertesvikt etter cellegift. Medisiner.

Hei jeg har fått hjertesvikt på V side etter cellegift behandling . var nede i 15% nå i Februar. På siste sjekki juni hadde jeg 38% og føler meg hele tiden bedre. Tungpusten justerer jeg med Burinex. Ellers tar jeg Eplenon, Ramipril, og Carvedilol så jeg lurer på hvor lenge vil jeg har effekt av denne medisineringen? Hva skjer om jeg stopper med Betablokeren en periode for F.eks gå et skiløp? Hvor lenge må jeg ta medisiner etter jeg ikke har mer fremgang? Hvorfor får jeg krampe i beina på natta?? (Tar Magnesium) Padling, sykling funger greit nok ikke topp siden jeg får fort melkesyre, men når jeg løper får jeg vondt i øvre delen av magen hvorfor det ? Mvh Steinar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Steinar! Gratulerer med at du har kjempet deg tilbake og at det er god fremgang i hjertefunksjon. Vil også gratulere med den flotte innstillingen ved at du prøver ulike treningsformer. Kombinasjonen av medisiner som du tar er helt etter retningslinjene, og vil hjelpe hjertet ditt betydelig.Effekten vil vare så lenge du tar medisinene. Dette er altså ikke en effekt som blir "brukt opp". Finjustering av styrken på medisinene bør du ta med en hjertespesialist. Betablokker bør du fortsette å bruke så lenge du har hjertesvikt, da den "beskytter" hjertet ditt mot bl.a. for høy puls og rytmeforstyrrelser. Betablokker må aldri kuttes brått, men evt. justeres forsiktig i samråd med lege. Jeg vil altså ikke anbefale at du kutter denne i forbindelse med skiløp. Gå gjerne skiløpet med betablokkeren innabords, da vil du være godt beskyttet. Ubehag i  føtter og andre steder i kroppen i forbindelse med trening kan ha mange årsaker, først og fremst fra muskel-skjelettsystemet. Litt smerter hører jo med etter trening, men hvis det er mye bør du ta en sjekk hos allmennlegen. Han kan også vurdere dette med kramper i beina om natten som er relativt vanlig og kan ha flere ulike årsaker. Dette må ikke stoppe deg fra å trene! Lykke til videre, du er på et godt spor!

Hjerte/kar, Rettigheter

Må skifte stilling på grunn av min helsetisltand. Beholde lønn?

Hei Bare et kort spørsmål. Kan arbeidsgiver sette meg ned i lønn når jeg har valgt å si fra meg min lederstilling og tre litt tilbake til lavere status fordi jeg ikke maktet mer pga min hjertesykdom. Jeg jobber 100%. Jeg er operert på feiring og går på hjertemedisiner. Er innkalt til drøftingsmøte med agenda drøftingsmøte ifm endring av stilling uten noe mer om hva møtet skal inneholde.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. august 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter arbeidsmiljøloven har du ikke rett til å behold lønn om du på grunn av helsesituasjonen din må over i en annen stilling som er lavere lønnet. Så kan noe annet følge av tariffavtale, arbeidsgivers praksis etc.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Brystsmerter hos barn

Hei. Har en sønn på 12 år som plages innimellom av smerte i hjertet. Dette kan komme under aktivitet, (aktiv fotballspiller), men også i hvile da han skal sove om kvelden. Noen ganger kan han også våkne av/med smerter. Han er litt kraftig, men spiser stort sett sundt, og er aktiv. Er det farlig? og bør det utredes? Mvh. Mor.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertesykdom hos barn er veldig sjeldent, og i den grad de har sykdom, er det oftest snakk om medfødte hjertefeil. Men disse blir gjerne oppdaget tidligere. Enten fordi barnet har symptomer, eller fordi legen finner en bilyd på hjertet (eller andre funn) på en barneundersøkelse. 

Når det er sagt, synes jeg likevel du skal oppsøke fastlegen for å få sønnen din undersøkt. Sannsynligvis er det ikke noen alvorlig årsak bak plagene hans, men brystsmerter skal man uansett ta på alvor. Legen vil raskt kunne avklare hva som er årsaken, og du vil slippe å gå rundt og lure. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk, måling, variasjon

Hei. Jeg bruker medisiner mot høyt blodtrykk. Hvor lang virkningstid har medisinene? Virker de umiddelbart etter inntak, og så er det avtagende virkningstid? Eller er det slik at jeg må bruke dem en uke før det er synlig på blodtrykket? Så lurer jeg også på om det er SYS-trykket eller DIA-trykket som er viktigst at er normalt, eller om begge er like viktige. Jeg bruker en hjemmemåler, og synes jeg får veldig varierende resultat. Synes derfor det er betenkelig at leger, både fastlege og på sykehus, kun tar en måling av blodtrykket og konkluderer med at det er bra, om de får et ok resultat første gangen. Mine dagens målinger varierte fra 160/103 til 135/90.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for veldig gode spørsmål!

Virkningstiden til medisinene varierer mellom du ulike typene. De fleste blodtrykksmedisiner doseres kun en gang daglig, og da er det rimelig å anta at effekten varer et helt døgn. Noen medisiner er laget som såkalte depottabletter. Da frigjøres litt av stoffet ut i blodet over tid, slik at effekten skal bli jevn. Men noe variasjon av effekt gjennom døgnet vil det likevel være. Den øker i timene etter inntaket til den når den når en topp, før den gradvis avtar. 

Både det systoliske (overtrykket) og det diastoliske (undertrykket) trykket er viktig, og legen vurderer begge når blodtrykk behandles. 

Det stemmer at målingene varierer. Dette skyldes både usikkerhet i måleapparatene, og at blodtrykket svinger gjennom døgnet. Apparatene på legekontorene pleier å være av høyere kvalitet, og har mindre usikkerhet. 

Du tar opp et viktig poeng angående blodtrykkskontroll hos legen. Hvordan kan de forholde seg til bare én måling? De europeiske retningslinjene for kontroll av blodtrykk tilsier at inntrykket av pasientens blodtrykk skal baseres på kontormålinger som evt. suppleres med hjemmemålinger. For kontormålinger gjelder følgende:

- Pasienten skal sitte og slappe av i 3-5 minutter før måling

- Det skal tas minst to målinger med et par minutters mellomrom

- Ta flere målinger hvis pasienten har rytmeforstyrrelser, feks flimmer

- Bruke standard utstyr som tar hensyn til armstørrelse

- Mansjetten plasseres i hjertehøyde

- Måle blodtrykk i begge armer

- Måle både stående og sittende hos spesielle pasienter

Hvis legen fortsatt er usikker på hvor pasientens blodtrykk egentlig ligger, eller om det er mistanke om store svingninger, skal kontormålinger suppleres med hjemmemålinger. Hjemmemålinger er hovedsaklig av to typer:

A) Pasienten fører dagbok med eget apparat

B) 24-timers blodtrykksmåling

Hvis man går for alternativ A, er det viktig at pasienten tar med apparatet sitt til legekontoret slik at det kan kontrolleres opp mot legens apparat. Videre er det også viktig at pasienten instrueres i når og hvordan blodtrykket skal måles hjemme.

Alternativ B gjøres fra et legekontor. Da festes det en automatisk blodtrykksmåler på armen din, og den måler trykket jevnlig over 24 timer. Dataene lagres på maskinen, og legen din kan lese dette av når du leverer inn apparatet igjen. Denne undersøkelsen gir et godt inntrykk av hvordan blodtrykket svinger gjennom døgnet.

Håper dette var oppklarende!

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Kols og atrieflimmer

Har kols nivå 3 og hjerteflimmer. Jeg Ønsker å vite om der er sammenheng mellom min kols og flimmer. Hvordan skal jeg forholde meg til aktivitet når jeg har flimmer? Er i full jobb, alder 65 år, er lærer. Har svie omkring brystbeinet, særlig når jeg har flimmer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at pasienter med kols har høyere forekomst av hjerterytmeforstyrrelser (som feks hjerteflimmer) enn andre. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er kolssykdommen som forårsaker flimmeren. 

Kols og flimmer har nemlig mange av de samme risikofaktorene; alder, røyking, kransåresykdom, høyt blodtrykk, svekket hjertefunksjon. 

Videre kan endel av medisinene mot kols stresse opp hjertet, og utløse flimmer. Det samme kan episoder med oksygenmangel (som kan oppstå ved kols-forverringer) gjøre. 

Hvis du får ubehag rundt brystbeinet i forbindelse med enten fysisk aktivitet eller ved flimmer, synes jeg det er god grunn til å utrede hjertet ditt. Dette kan være symptomer på feks kransåresykdom. Jeg synes du skal snakke med fastlegen din, og diskutere videre utredning hos hjertespesiaslist. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Løvetann og Mariatistel med Marevan

Kan jeg bruke Løvetann og Mariatistel når jeg bruker maravan?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg får ofte spørsmål som dette, hvor pasienter eller pårørende lurer på om det er trygt å kombinere naturmidler med blodfortynnende medisiner. Slike spørsmål er generelt litt vanskelig å svare på, da det er gjort lite systematiske undersøkelser om dette. 

Marevan er et svært viktig medikament, som ofte brukes ved ganske alvorlig hjertesykdom. Marevan gjør blodet tynt, slik at det ikke klumper seg sammen og danner blodpropper. Samtidig fører det tynne blodet også til at risikoen for blødninger er høyere. Derfor kan dosering av Marevan iblant være som å balansere på et knivsegg. På den ene siden vil man at blodet skal bli litt tynnere, men på den andre siden ikke så tynt at pasienten får alvorlige blødninger (som feks hjerneblødning). 

Mange pasienter er svært sensitive i måten de reagerer på Marevan, og endringer i diett eller kombinasjon med andre medisiner kan raskt føre til at effekten av Marevan blir forstyrret. Det kan i ytterste fall få fatale konsekvenser. 

Dette er grunnen til at vi leger som regel er svært "konservative" når vi blir spurt om kombinasjon med andre midler. Når man ikke sikkert vet hvordan Marevanen vil reagere på feks naturmidler, synes vi det er tryggest å anbefale å ikke kombinere. 

Om Løvetann og Mariatistel finner jeg følgende informasjon:

Løvetann kan forstyrre effekten av Marevan og skal IKKE kombineres. 

Mariatistel kan forstyrre effekten av Marevan og skal IKKE kombineres.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Måle blodtrykk på begge armer

Heisan! Hvorfor tar man blodtrykket helst på venstre arm? Noe med plassering av hjertet å gjøre? Har målt på begge armer, men resultatene er veldig forskjellige. Resultatet for puls er omtrent det samme. Bruker to forskjellige (elektroniske) måleapparater, resultatene er litt forskjellig.

Stoler selvfølgelig ikke blindt på egne måleapparater, - de er bekvemme å bruke for å følge litt med sånn dann og vann. Må jo si at jeg måler blodtrykket både hos fast og bedriftslegen jevnlig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noen regel at blodtrykket helst skal måles på venstre arm. Mulig det er en praksis som sitter igjen fra gamle dager. 

I følge retningslinjene for måling og oppfølging av blodtrykk, skal det gjøres målinger fra begge armer. Studier har vist at forskjell i blodtrykksverdier på de to armene kan indikere sykdom i blodårene. Større undersøkelser har også vist at slike forskjeller kan være forbundet med høyere risiko for hjerte- og karsykdom. 

Blodtrykket vil alltid variere litt mellom armene. Så hvis apparatene du bruker viser litt avvik, er ikke det nødvendigvis et faretegn. Dessuten kan hjemmeapparater være upresise. Flott at du kontrollerer blodtrykket jevnlig hos leger, der får du de riktige verdiene. Jeg er enig i at hjemmeapparater kan være gode å ha for å følge litt med innimellom. 

Mvh

Wasim Zahid