Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Nøtter og peanøtter

Eg er allergisk i mot hasselnøtt , men tåler spor av nøtter. Eg er redd for å bli meir allergisk og held meg derfor unna all form av nøtter inklusiv peanøtter, men eg et der det er spor. Er det slik at at ein har ein viss kvorte ein tåler og viss ein overstiger den så kan man bli meir overfølsom og dermed ikkje tåle spor av nøtter ? Eg lurer på kva eg bør halde meg unna . ( Til info så reagerer eg i tillegg med nummenhet på leppene av eple, plomme, kirsebær kiwi mm og er allergisk mot pære. )

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet. Peanøtt er ikke en nøtt men en belgfrukt. Med mindre du reagerer på peanøtter er det derfor ingen grunn til å unngå det for å forebygge allergi.

Hasselnøtt er i familie med en del andre trenøtter og der kan kryssallergi forekomme. at dureagerer på en del frukt også tyder på at du har kryssallergi overfor disse grunnet pollenallergi. De aller fleste med matallergi, spesielt de som har kryssallergiske reaksjoner tåler godt produkter som er mekret med "spor av". Det er kun de få somfår svært alvorlig reaksjon av enbitte liten mengde som trenger å unngå spormerkede produkter.

Om man blir mer følsom med tiden er individuelt. Om det er slik at du tåler "litt" er det ikke nødvendigvis slik at du vil bli mer følsom med tiden.  Noen blir mer tolerante andre mer følsomme. Følg med på hvordan du syns utviklingen er. Dersom du har pollenallergi kan du være mer følsom i pollensesongen enn ellers.

Om du har behov for det kan du ringe meg på rådgivningtelefonen på 67 023 023

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Kan jeg ha allergi for steinbit?

Hei, Jeg har nettopp vært på butikken og handlet med meg fiskeprodukt på rema 1000. Dette er fiskekaker som inneholder steinbit. Jeg vet jeg tåler fiskekaker, men denne gangen gikk handleturen så kjapt at jeg glemte og se over at denne faktisk inneholdt steinbit. Jeg spiser gjerne laks, torsk osv. Men aldri spist steinbit i hele mitt liv. Jeg er allergisk for reker, jeg tåler ikke 1 reke engang. Kan steinbit gi et utslag, burde jeg holde meg unna dette ? Siden steinbit er jo noe helt annet enn laks og torsk?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig å være allergisk overfor en type fisk og tåle andre fiskeslag.

Fiskekaker er sammensatt av mange ingredienser, så jeg ville sjekket om det var skalldyr eller andre fiskeslag i først for å finne ut om det kan være andre årsaker enn steinbit.

Deretter bør du teste ren steinbit dersom legen din og du ikke tror det vil utløse en alvorlig allergisk reaksjon.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Allergi

7-åring med kumelkallergi

Min datter på 7 år har vært kvalm hver dag i 2 mnd. Spesielt etter inntak av havregryn med melk etter frokost. Tok blodprøver nå som slo ut på kumelkallergi. Trodde det var noe de fikk da de var barn? Aldri vært plaget før nå. Er det normalt å få så sent?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er riktig av allergi overfor kumelker vanligst hos små barn.

Dersom større barn reagerer på melk kan det være laktoseintolerasne. Da er det melkesukkeret de reagerer på, ikke melkeproteinene som ved allergi.

Det er langt enklere diett ved laktoseintolerasnse. da kan hun spise en rekke meieriprodukter som hvitost, laktoseredusert og laktosefri melk, yoghurt osv. 

Les mer om forskjellene på melkeallergi og laktoseintoleranse

Jeg anbefaler at du registrerer når og hvilke symptomer hun får. er det hver gang hun spiser noe med melk i? Er det verre når hun spiser søte melkeprodukter som iskrem, krem, grøt og søtmelk? Tåler hun varmebehandlet melk? Dvs melk i mat som er kokt eller stekt. Ta notatene med til lege og be om en vurdering.

Barn skal ikke ha vondt i magen uten grunn.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Allergi

Matallergi i skole og barnehage

Ved kraftig allergi/anafylaktisk reaksjon ved inntak av egg, nøtter og melk. Hvordan gjør man det ift bhg og skole? Bhg, får utslett osv hvis vi kysser han på kinnet etter å ha spist egg, kiwi og vil trolig reagere kraftig på svært små mengder. Utslett på hele kroppen av å ta en smule med bakst med liten mengde egg i inn og ut av munnen. Hva kan man forvente av bhg? At de ikke serverer egg, nøtter kiwi? Å har god håndhygiene og kjøkken hygiene? Tips? Etterhvert er det skole og Sfo, hvis allergien er like kraftig da, hva kan man forvente der? Sender ut brev om å unngå rått egg, kiwi og nøtter i matpakken for å få bort det mest konsentrerte, og vaske hendene etter lunsj? Annet? Sender selvfølgelig allergi medisin og epipen, men er allikevel redd, da vi ser hvor fort ting kan skje.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Matallergi kan være utfordrende å håndtere i barnehage og skole. Jeg vil tror det er litt enklere i barnehagen, der de er flere ansatte og tilstede i spisesitusjonen.

Informasjon og godt samarbeid er avgjørende. Be om et møte i god tid der dere, evt sammen med helsesøster eller lege, informerer om barnets allergier, hva det ikke tåler, hvilke symptomer som forventes og hva de skal gjøre ved uhell. Orienter også om hva barnet KAN spise. Vi har samlet en del tips og laget et skjema som kan lastes ned for bruk i skole og barnehage under tilrettelegging ved-matallergi

I en barnehage må det av flere grunner være god hygiene. Snakk med dem om viktigheten av at allergihygiene inkuderes i hygienerutinene.

Sammen medbehandlende lege bør dere komme frem til en anbefaling om visse matvarer bør unngås i de andre barnas mat. Om rutinene er gode er det skjelden nødvendig. Helsedirektoratet her utarbeidet retningslinjer for håndtering av nøtter i skole og barnehage. Disse finner du her. De samme prinsippene kan gjelde for andre allergener også.

Tilby å ta med "reservemat" til å ha ved festlige anledninger. Ta med oppskrifter på kaker som passer for alle.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Hjerte/kar, Rettigheter

Kan jeg få midlertidig uføretrygd etter hjerneslag?

Hei. Jeg fikk påvist hjerteflimmer etter akutt hjerneslag i vinter 2017. Jeg har de siste 3 årene vært fulltidsstudent og har derfor bare jobbet deltid. Før jeg ble student var jeg 100 % yrkesaktiv. Ettervirkningene av hjerneslaget har kommet gradvis, som innebærer at jeg har fått nedsatt konsentrasjonsevne, jeg takler stress veldig dårlig, har lavt energinivå, og opplever at jeg har svekkede ressurser mht jobb og aktivitetsnivå.

Nå er jeg bekymret for min framtidige helsesituasjon mht økonomi og arbeidsevne. Har jeg krav på en midlertidig uføregrad etter endt utdanning, eller må jeg gå ut i full jobb og kanskje "gamble" med helsen min?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Folketrygden (NAV) har ingen ordning med midlertidig uføretrygd. Inntektsevnen må være varig nedsatt med minst halvparten for å få uføretrygd. Noen tjenestepensjoner har mulighet til å innvilge midlertidig uførepensjon. Men da må du være medlem i ordningen og oppfylle de vilkårene som gjelder.

Nav kan innvilge arbeidsavklaringspenger (AAP) om du trenger aktiv behandling for å komme tilbake i arbeid. Se AAP Dette er en midlertidig ordning. Beregningen av AAP er ganske lik som for uføretrygd.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Silikonallergi

Hvor kan jeg få testet om jeg har siliconallergi. Fastlegen kunne ikke gjøre det, det var ingen av deres laboratorier som kunne sjekke testen? Mvh. Monica

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 08. juni 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

En spesialist som jobber med allergi vil kunne hjelpe deg. Be om at din fastlege henviser deg til et senter som jobber spesielt med allergi eller til en hudlege.

Lykke til

Vennlig hilsen Rose

Rettigheter

Omsorgslønn

Hei spørsmål om omsorgslønn. Vedkommende er uføretrygdet med ( kols,astma.og epilepsi ) og trenger tilværelse og tilsyn fra ektefellen døgnet rundt.Hvordan beregnes omsorgslønn?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Innvilger kommunen omsorgslønn med f eks 10 timer i uken, vil timelønn normalt være den som ufaglærte i hjemmetjenesten har.

Hjerte/kar

Liten aortainsuffisiens

Hei Dr Wasim, jeg er en mann på 34 år, har blitt på vist Aortainsuffisiens, en liten lekkasje ved aorta klaffen, Er dette farlig? Hva er utsiktene videre, har røyking noe betydning for lekkasjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En liten aortainsuffisiens er i seg selv ufarlig og trenger ikke behandling. Hvis det ikke er noe annet galt med hjertet tar man bare en ny kontroll med ultralyd om 3-5 år for å se om lekkasjen blir større. Du trenger ikke å legge noen bånd på aktivitetsnivå eller livsførsel, annet enn det som er normalt for folk flest. Når lekkasjen blir stor kan man få symptomer i form av tungpustenhet. Det behandles med operasjon og innsetting av ny klaff. Men for din del er nok dette mange år unna (og ikke sikkert det noen gang blir aktuelt heller).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fare for ny DVT

Jeg har hatt en DVT i venstre legg er der stor sannsynlighet hvis jeg får en ny DVT at det blir i samme legg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Har man hatt DVT en gang, er det en viss økt fare for ny DVT. Pasienter som har hatt DVT to eller flere ganger må ofte gå på blodfortynnende medisiner livslangt for å forebygge ytterligere blodpropper.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Henvist til Feiring, men symptomer nå.

Jeg er 53 år og kvinne. Har akkurat tatt belastnings ekg Pga press og brystsmerter ved lett belastning. Ble oppdaget noe og henvist til feiring. Fått time der 7/8. Blitt satt på lipitor 40 MG og albyl-e 75 MG. Nå har jeg hvilepuls på 50 med prikking i fingre og føtter. Svimmel het og tungpust. Vansker med å sove. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra beskrivelsen din ser det ut til at du er henvist til Feiring for å sjekke kransårene dine. Trange eller tette kransårer på hjertet kan gir press i brystet og brystsmerter ved anstrengelse. På Feiring kommer de til å filme kransårene dine for å se om du har trange eller tette årer.

Hvis du nå har symptomer som prikking i hender og føtter, svimmelhet og tungpust må du til legen din. Noe av dette kan også være symptomer kransåresykdom. Det kan hende det er grunn til å fremskynde timen din på Feiring. Men dette må legen din vurdere.

Mvh

Wasim Zahid