Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Behandling av flutter (atrieflutter)

Kan flutter komme tilbake dagen etter elektrokonvertering ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, atrieflutter kan godt komme tilbake raskt etter en elektrokonvertering. Slik konvertering er ingen varig løsning, men heller en prosedyre som utføres for å bryte den raske pulsen der og da. 

Den permanente behandlingen for atrieflutter er såkalt ablasjon. Litt enkelt forklart går det ut på å brenne av en elektrisk bane inni hjertet, slik at du ikke får flere anfall. Behandlingen er svært effektiv. Hør med legen din om du kan være kandidat for slik behandling. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Arvelige faktorer ved hjertesykdom

1. Hvilke prøver bør barn få tilbud om som etterlatte ved akutt hjertestans/hjertesykdom? Kilder til mer informasjon?

2. Har LHL kurs for pårørende/barn som har mistet en forelder i hjertesykdom/akutt hjertestans?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 30. juni 2015
LHL

Hei!

1. Hvis det er mistanke om familiær hyperkolesterolemi  (FH) som  er en arvelig sykdom hvor en genfeil som gir høyt blodkolesterol, overføres fra generasjon til generasjon, bør barna få sjekket kolesterolnivået,  Familiær betyr at det er en egenskap som går i familier. Sykdommen kan derfor følges bakover i flere generasjoner.

2. LHL arrangerer dessverre ingen slike kurs.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Trene vekk åreforkalkning?

Hvis en har påvist åreforkalkning i kranspulsårene rundt hjertet og hjertemuskulaturen får for lite surstoff under belastning, kan man da bli frisk ved å endre livsstil, jeg røyker ikke, jeg er aktiv, men er nok litt glad i søtt og godsaker, kjøtt, bacon og generelt god mat, er nok litt overvektig, 1.68 høy og veier ca. 85 kg. men jeg er kraftig bygd.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 28. juni 2015
LHL

Hei og takk for godt spørsmål

Det vi vet er at fysisk aktivitet forebygger kransåresykdom. Dvs, hvis man ser på en stor befolkningsgruppe, og deler den inn i de som har vært fysisk aktive i mange år, og de som ikke har vært fysisk aktive, vil forekomsten av kransåresykdom (hjertekarsykdom) være lavere i gruppen som er fysisk aktive. I et lengre perspektiv er det sannsynligvis lurt å være fysisk aktiv.

Men om fysisk aktivitet kan reversere kransåresykdom (altså få forkalkningen til å forsvinne eller bli mindre), er et annet spørsmål. Det finnes nok ikke godt og direkte bevis for at det er mulig. Men det betyr ikke at trening ikke er gunstig likevel. For trening har mange positive effekter på kroppen, blodårende og hjertet, som også ellers reduserer faren for hjerteinfarkt, eller at kransåresykdommen skal blir verre.

Trening gjør at blodtrykket reguleres bedre, kolesterolverdiene blir mer optimale, og blodårene blir mer elastiske. Det finnes også forskning som viser at trening reduserer endel av de stoffene i kroppen som driver åreforkalkning, slik at videre utvikling kan bremses. Dessuten gjør trening hjertet sterkere og mer effektivt.

Det er også svært viktig at du lytter til, og følger de rådene du har fått fra legene dine etter kransåresykdommen er påvist hos deg. Hvis de anbefaler medisinsk eller annen behandling, er det veldig lurt å følge rådene deres. Slik behandling bremser også utviklingen videre, og beskytter deg mot ytterligere sykdom.

Kosthold er en annen viktig faktor i utvikling av kransåresykdom. Søtsaker, rødt kjøtt, og bearbeidede kjøttprodukter som bacon og pølser er ugunstige for hjertet. Du bør helt klart prøve å redusere inntaket av disse, og heller øke inntaket av grønnsaker, frukt, fisk, magert kjøtt, nøtter og grove kornprodukter. Olivenolje i matlaging er også gunstig. Søk gjerne på "middelhavsdietten" på nettet, da denne er spesielt bra for hjertet.

Jeg ser at du er 168 cm høy, og veier 85 kg. Det er nok litt i det meste laget, selv om du er kraftig bygd. Vektreduksjon vil også være gunstig for hjertet ditt.

Jeg ønsker deg lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Gruer meg til ablasjon!

Hei! Jeg har blitt henvist til ablasjon og leste at det tar 3-5 timer og at man er våken under hele inngrepet. Leste også at det er viktig at man ligger helt stille alle disse timene og synes det virker noe uoverkommelig å ligge våken, helt stille alle de timene. Det skal også sies at jeg ikke liker situasjonen fra før av og gruer meg veldig til å i det hele tatt måtte være våken under inngrepet. Vet at man får beroligende, men likevel.. På forhånd takk!

Les svaret

LHL svarer

Besvart 26. juni 2015
LHL

Hei! Skjoenner godt at du kvier deg, - slik er det nok for mange som skal igjennom et inngrep (slik vi jo ofte maa en eller annen gang i livet). Fordelen med ablasjon er at det ikke blir smerter etter inngrepet, og vanligvis lite under selve inngrepet (og hvis det skulle bli vondt saa kan du faa smertestillende). Behandlingen er jo ogsaa vanligvis effektiv slik at du har godt haap om aa unngaa troebbel med hjerterytmen etterpaa. 

Det er lite komplikasjoner med ablasjon, og forskning viser at det gjerne er minst komplikasjoner naar pasienten er vaaken under inngrepet  (du unngaar tunge medisiner til narkose med mindre risiko for blodpropp etc, og kirurgen kan kommunisere med deg og tilpasse behandlingen under inngrepet). Det er heller ikke slik at du ikke kan bevege litegranne paa deg om noedvendig. Viktig at du kommuniserer med de rundt deg paa behandlingsrommet underveis i inngrepet hvis du har ubehag eller er veldig redd, saa vil du faa den medisinen du trenger.

Jeg vil raade deg til aa gjennomfoere operasjonen som planlagt, den er nyttig! En sjelden gang i blant saa gjoeres inngrepet ogsaa i narkose, saa jeg vil uansett  raade deg til aa bare snakke aapent med helsepersonellet som du moeter naar du kommer til sykehuset.

Lykke til, dette kommer til aa gaa fint!

 

 

Hjerte/kar

Alternativer til marevan ved mekanisk aortaklaff

Hei! Hvilke alternativer til blodfortynnende medisin har en person med mekanisk aortaventil, og som i tillegg tidligere har hatt mange blodpropper i lunge og ben? Hilsen en som ikke vil bruke Marevan pga de hyppige blodprøvene ...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 24. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Jeg har full forstaaelse for at du ikke liker alle blodproevene forbundet med marevan. Nyere mekaniske hjerteklaffer vil antagelig faa mindre strenge krav til blodtynning, men for de vanlige typen er dessverre kun marevan fullgodt. Her er baade amerikanske og europeiske "guidelines" entydige. Hos gravide kvinner blir sproeyter med haparin brukt i deler av svangerskapet, men beskyttelsen er ikke like god som for marvan. Det er gjort en forskningsstudie paa en av de nyere blodfortynnende midlene (dabigatran), som viste at dette produktet ikke var like godt som marevan for mekaniske klaffer. De andre nye blodfortynnende midlene har valgt aa avstaa fra videre forskning fordi de forventer at resultatene ikke vil vaere opploeftende. 

For aa forenkle marevanbehandlingen kan du soeke om aa faa apparat til hjemmemaaling av INR. Som du helt sikkert vet, kan man ogsaa ofte spare seg for endel blodproever ved aa holde livsstilen stabil slik at blodtynningsverdiene svinger mindre. 

Beklager, men akkurat i ditt tilfelle har vi lite aa stille opp med utover marevan.

Oensker deg en god sommer!

 

Hjerte/kar

Lav hvilepuls, litt matt og svimmel.

Har hvilepuls fra 42. Er ei ellers frisk dame på 52 år. Har lavt blodtrykk og litt matt og svimmel avogtil. Trenger jeg jern eller pacemaker kanskje?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 24. juni 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvilepuls paa 42 kan vaere normalt for friske, sporty damer. Jernmangel gir neppe lav puls men kan gjoere at man blir slapp og svimmel. Lurt aa ta en tur til fastlegen og faa tatt noen blodproever hvis man mistenker slikt. 

Svimmmelhet kan ha med hjerterytmen aa gjoere, men oftere med balanseorganet eller blodtrykksreguleringen. Hvis dette oeker paa og blir plagsomt, eller du holder paa aa svime av saa synes jeg at du skal ta det opp med fastlegen din. Han kan evt. henvise videre til hjertelege for doegnregistrering av pulsen din ved behov.

God sommer!

 

Hjerte/kar

Blod i urinen, høyt blodtrykk.

Jeg var hos legen tok blod prøve. blodplaten var forhøyet til 514.- å i tilegg har jeg blod i urinen tror det var 4 + å har hatt en del smerter i venstre side. de trodde først det var nyresten, men fant ikke det på ct. å nå er jeg veldig redd at det kan være kreft. Å plages med alt for høyt blod trykk. Over trykk på ca 165 til 200 og under trykk på 95 til 115 å det er jo også alt for høyt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du stiller ingen konkrete spørsmål, men uttrykker bekymring rundt noen symptomer og testresultater. Jeg skal prøve å kommentere disse. 

BLODPLATER: Blodplater, eller trombocytter, som de heter på fagspråket, er små celler hvis funksjon er å få blodet til å levre seg. Feks hvis du får et lite kutt eller sår i huden, er det blant annet blodplatene som gjør at det danner seg en skorpe og stopper blodet. Ulike sykdommer kan enten gi for lavt antall plater, eller for høyt antall plater. Hvis du har for lite blodplater, øker risikoen for blødninger. For høyt antall blodplater er sjeldent farlig i seg selv. Du må opp i svært høye verdier før det blir farlig. En verdi på 514 er ikke bekymrende. Blodplatene kan nemlig også øke hvis du har en betennelse i kroppen, feks en virusinfeksjon. Hvis legen måler at du har for mye blodplater må hun eller han utrede deg og prøve å finne ut hvorfor. 

BLOD I URINEN: Dette er også et symptom som må utredes. Det er ikke normalt å ha blod i urinen, og legen må finne årsaken. Årsakene kan være nyresten, nyresykdommer, infeksjoner i urinveiene, en rift eller sår i urinveiene, blod fra underlivet, og også ondartet sykdom. Dette må avklares, og er en jobb for fastlegen din. 

HØYT BLODTRYKK: Høyt blodtrykk kan skade kroppen, og ha negative effekter på hjertet, blodårer, nyrer, øyne, og dessuten øke risikoen for å få hjerneslag. Høye blodtrykksverdier må derfor behandles. Verdier opp mot 200/115 er altfor høyt, og må bringes under kontroll. Det finnes mange ulike medisiner som kan være effektive. Snakk med legen din snarlig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

For mye Tambocor

ved en feiltagelse tok jegen tablett Tambocor retard 200mg for mye. går det bra??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt vil jeg si at for en pasienten som allerede står på dette medikamentet, er en ekstra dose med  Tambocor retard 200 mg ikke er farlig. Man må nok opp i betydelig høyere doser før det kan være farlig. Hvis du opplever hjertebank eller svimmelhet må du kontakte lege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolmedisin etter infarkt

Hei. Jeg hadde hjerteinfarkt for ca. 2 og et halvt år siden . Går på Albyl-E, Lipitor, Selozok og Ramipril. Har hatt en del muskel/leddplager etter det. Mistenker at det er Lipitor, som er årsaken til det. Spurte fastlegen min, om jeg kunne bytte de med et annet slag av kolestrolsenkende. Men han mente at Lipitor var de beste. Hva mener dere: kan jeg bytte til et annet slag, og kanskje slippe de muskel/leddsmertene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Etter et hjerteinfarkt er det enkelte medisiner som er svært viktige. Funksjonen til disse er å redusere faren for nye infarkter. Medisingruppen som samlet kalles for statiner (også kalt kolesterolsenkende) en av de viktigste. Mye forskning viser at disse medisinene både gir færre infarkter, og reduserer faren for tidlig død. Det er derfor viktig at du bruker et statin. Lipitor er et statin, men det finnes også andre statiner. 

Fastlegen din har nok rett i at det er Lipitor som har best dokumentert effekt. Men forskjellen til de andre statinene er liten. Det viktigste er faktisk ikke at du bruker Lipitor, men at du bruker et eller annet statin. 

Det er ikke uvanlig at pasienter få bivirkninger i form av muskel- og leddsmerter når de går på statiner. Det vi pleier å gjøre da, er å bytte til et annet statin, og forsøke det en stund. Gir det også bivirkninger, kan vi prøve enda et annet. Slik kan vi holde på til vi finner et middel som passer deg. 

Jeg synes du skal snakke med legen din igjen, og be om et annet alternativ enn lipitor. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Slutte med blodfortynnende før operasjon

Må man slutte med xarelto 15 mg før en operasjon? I dette tilfellet er det snakk om en liten operasjon av øyelokkene. Hvis man må slutte med dem, hvor mange dager før operasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Mange hjertepasienter bruker blodfortynnende behandling. Grunnene til slik behandling kan være ulike. Behandlingen er viktig, og forebygger blodpropper. Dette fører selvfølgelig til at blodet blir "tynnere", dvs. du har lettere for blø, og det tar også lengre tid å stoppen en evt. blødning.

Slik blodfortynning er i utgangspunktet en ønsket effekt, men kan i visse situasjoner by på utfordringer. Operasjon er en slik situasjon. Når det skjæres i huden og kroppen under en operasjon, blør man. Og er man blodfortynnet, for eksempel med Xarelto, kan det oppstå en større blødning, og pasienten kan miste mye blod. Dette er selvsagt et problem ved større operasjoner inni kroppen, og der blødningsrisikoen er høy. Ved mindre inngrep i huden (feks på øyelokkene) er dette sjeldent noe praktisk problem.

Om du trenger å stoppe med Xarelto, og evt hvor lenge før og etter du skal pause, avhenger av hvorfor du bruker Xarelto. For noen pasienter er blodfortynningen svært viktig, og kan ikke pauses. Disse må heller opereres uten å stoppe blodfortynningen. Hos andre vil en pause være uten betydning, og pasienten kan trygt stoppe i de dagene det er nødvendig.

Generelt gjelder: Ved større operasjoner er det vanlig å stoppe Xarelto to dager før inngrepet, og starte igjen så snart som mulig etter at sårene er skikkelige lukket og tette. Dette er gjerne 1-2 dager etter operasjonen. Men som sagt, ved mindre inngrep i huden, kan pasienter ofte opereres uten å måtte stoppe Xarelto. 

Hva som er best i ditt tilfelle må bestemmes av de involverte legene. 

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid