Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Svimmelhet ved medisinbruk

Jeg ble by-pass op. For 5 år siden . Etter dette har jeg gått på faste medisiner: atacand, carvedilol, lipitor, albyl e, Nexium (beh for reflux). Jeg går nå regelmessig på treningssenter og er blitt i relativt god form/kondisjon. Har i 3-4 mnd har vært plaget med svimmelhet (nautisk) og lurer nå på om dette kan skyldes medisinbruken. Har forsøkt å redusere doseringen 1 mnd.s tid men har ikke hatt noen bedring . Finns det en instans el. kontrollsenter der en kan få sjekket event. feil medisinbruk ? Kan årsaken kanskje være relatert til syn / hørsel.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 20. mai 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Det er vanskelig å svare på om det er medisinene som forårsaker svimmelheten, men medisinene du oppgir kan gi svimmelhet som bivirkning.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å få en vurdering.  

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Trøtthet etter hjerteinfarkt

Hvor lenge varer trøttheten etter et hjerteinfrakt?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 20. mai 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Det er vanlig å føle seg trøtt etter et hjerteinfarkt. Kroppen har vært gjennom en stor påkjenning.Hvor lenge man føler seg trøtt etter et infarkt er veldig individuelt. Akkurat som menneskers personlighet er forskjellig, reagerer også kropper ulikt på det de har vært igjennom. Det er viktig å komme i normal gjenge igjen så snart du kan etter infarktet. Å være i fysisk aktivitet og å spise sunt vil gi overskudd. Mange har stort utbytte å delta på et rehabiliteringsopphold, hvor man får råd og veiledning om hvordan man kan trene seg opp. Lykke til!

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Behandling av atrieflimmer etter ablasjon

Jeg har nylig vært på Feiringklinikken og fått utført en vellykket ablasjon. Har hatt et anfall av flimmer etter ablasjonen, noe kardiologen mener er normalt. Er derfor satt på Cordarone kun i 2 måneder for å stabilisere hjerterytmen. Sjekker INR 2 ganger i uken og kardiologen mener medisinen er svært trygg i en så kort brukerperiode. Kan du bekrefte at jeg kan være trygg - takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Medikamentet som er valgt av kardiologen er meget effektivt og brukes av flere i din situasjon. Det er riktignok beskrevet mange bivirkninger ved medikamentet, men disse er doseavhengige og er hyppigere ved langvarig bruk. Dette er kardiologen sikkert meget godt orientert om og har erfaring med bruk av medikamentet. To måneders behandling er heller ikke lang tid i denne sammenheng. Og jeg regner med at du skal følges opp videre etter et par måneder. Jeg mener at du bør stole på kardiologen.

 

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Oppstart trening etter hjerteinfarkt

Jeg har nylig hatt et type 2 infarkt som kom under et flimmeranfall. Dagen etter ble det utført angiografi. Jeg er blokket i alt fire ganger i løpet av 19 år, sist i 2012. Angiografien viste ingen ny fortetning etter blokkingen i 2012. Det siste året har jeg hatt 3 - 4 flimmerannfall som har gått over av seg selv i løpet av 2 - 4 timer. Registrerte høyeste puls har under anfallene vært 140. Når kan jeg starte trening og med hvilken intensitet? Mvh Tom

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 13. mai 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for gode og relevante spørsmål.

For det første er det flott at du vil komme i gang med treningen igjen etter gjennomgått hjerteinfarkt. Normalt blir pasienter anbefalt å gjenoppta normal aktivitet så fort som mulig, men at de bør vente med trening til det har gått 2-4 uker. Så har det gått noen uker siden infarktet ditt kan du trygt gå i gang med trening igjen. Det blir vanskelig å gi en eksakt anbefaling for ditt tilfelle, men forskning har vist at hvis en greier å gjennomføre 30 minutter daglig fysisk aktivitet med moderat intensitet (litt varm og kanskje litt svett i panna), vil en ha en betydelig helsegevinst. Denne helsegevinsten ser en spesielt i sammenheng med såkalte livsstilssykdommer som hjerte/karsykdommer og diabetes type 2.

Hvis du i tillegg trener med noe høyere intensitet 2-3 ganger i uka, vil du ikke bare bli i bedre form, men også få ytterligere helsegevinst. Treningen kan både bestå av utholdenhetstrening (langkjøring eller intervall) og styrketrening.

Ved hjerteflimmer anbefales det ikke å trene med maksimal puls, men de fleste tåler godt å trene såkalt submaksimalt, f.eks i intervalltrening. Det anbefales heller ikke å trene hardt daglig, da det kan virke negativ inn i forhold til forekomsten av hjerteflimmer- særlig når en blir eldre.

Hvis du ikke har snakket med legen din angående dette, vil jeg anbefale deg en konsultasjon hvor du tar opp dette med trening. Der kan du kanskje få mer spesifikke råd angående dosering, og kanskje en vurdering av medisinering i forhold til trening.

Ønsker du å lese mer om trening ved hjerteflimmer kan du lese her:

Lykke til! Vennlig hilsen Margrethe

Hjerte/kar

Lav hvilepuls

Gutt på 26 her som er litt bekymret for hvilepulsen min. Har ned mot 40 når jeg våkner om morgenen og helt nedi 36 i søvn. Har tatt et EKG på legekontoret ifb oppstart av cipralex igjen, denne viste normal. Han sier bare at folk er forskjellig, og at noen kan ha en så naturlig lav puls. Men jeg har jo elendig kondisjon? Jeg prøver å få han til å ta en 24-timers ekg, men han ønsker ikke dette, fordi han mener jeg er frisk. Blodtrykket ble målt for ca 4 mnd siden og var bra. 120/80.

Jeg føler meg litt rådvill her, hva mener du jeg skal gjøre? Er ikke den pulsen mistenkelig lav? Får ikke noen problemer under trening f.eks, og kommer fint opp i 150 i puls. Burde jo stole på legen, men får meg ikke helt til å gjøre det, da ingen av de jeg kjenner har så lav puls. Målte 40 i hvilepuls også for 2 år siden, så den har nok vært sånn en stund. Var på legekontoret og tok blodprøve på stoffskifte, denne er helt fin. Er selvfølgelig redd for hjertesykdom.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det viktigste du forteller er at du ikke opplever problemer med denne lave hvilepulsen, for eksempel svimmelhet eller besvimelser. Det inntrer også en økning i pulsfrekvensen, for eksempel ved anstrengelser. EKG er tatt og funnet normalt, og jeg forutsetter at man da også har vurdert QT-tiden i forbindelse med oppstart av Cipralex. Det er også lurt å spørre etter i egen familie om noen har hatt  hjerterytmeforstyrrelser.

Vanligvis oppfattes tilstander med høy hvilepuls som en risiko over tid. Lav pulsfrekvens i hvile er vanligvis oppfattet som en god prognostisk faktor. Hvis man ikke finner noe som tilsier hjertesykdom og du ikke opplever plager i relasjon til hjertet, høres det ut til at du kan stole på legen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hei. Jeg ble bypass-operert i 1997. Etter ferdigbehandling på sykehus og tilpassing av medisiner, endte jeg bl.a. opp med Carvediol Hexal 6,25 mg., og Cozaar comp. Nå i 2015 sluttet jeg med Cozaar comp (bruker også Furix) og fikk Cozaar 50mg. istedenfor. Pga. svimmelhet, hals og tretthetsproblemer skiftet jeg senere til Diovan.

Jeg tilbragte februar i Spania, og fikk der anledning til litt soling av kroppen, men bare etter kort tid fikk jeg røde utslett og kløe. Vel hjemme konsulterte jeg min lege og i samråd med ham fikk jeg så en ny medisin, som imidlertid gav meg kronisk hosteanfall. Er nå tilbake på Cozaar 50mg, men fremdeles tåler jeg ikke sol på kroppen uten at det gir røde utslett og kløe. Jeg er 72 år og har aldri hatt dette problemet før. Finnes det andre alternativer til de angitte medisinene?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. mai 2015
LHL

Hei

Cozaar er en viktig blodtrykks- eller hjertemedisin. Den tilhører en klasse av medisiner som heter "Angiotensin reseptor blokkere" og forkortes gjerne til ARB. I denne klassen er det mange alternativer, spør legen din! En liknende klasse til ARB er ACEI. Litt enkelt kan man si at ACEI var forløperen til ARB, altså en litt eldre versjon. Begge klassene er veldig gode, men endel pasienter kan oppleve å få plagsom hoste av ACEI-klassen. Jeg antar det var en medisin i denne klassen du fikk i mellomperioden. 

Det høres ut som du helst bør gå på en ARB (den klassen som blant annet Cozaar og Cozaar comp tilhører). Men som sagt finnes det mange ulike alternativer innen denne klassen. Du bør i samarbeid med legen din prøve en annen medisin innen denne klassen, slik at du tåler sol. Hvis det viser seg at problemet vedvarer selv om du bytter medisin, kan det hende at det er hele klassen du har problemer med. Da kan legen din velge medisin fra en helt annen klasse. 

Lykke til!

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Kosthold

kostfiber i kostholdet og kolesterol nivå

Hei! Jeg har arvelig høy kolesterol og får medisinering for det. Har hørt at grove kornprodukter med høyt nivå av kostfiber har kolesterolsenkende effekt. Kjenner dere til denne effekten? Hvor mye av for eksempel grov brød bør man spise for å få denne effekten?

Les svaret

Vår ekspert, Anastasia Hole, matviter svarer

Besvart 07. mai 2015
Anastasia Hole, matviter

 

Hei og takk for din henvendelsen!

 

Grove kornprodukter er de som har høyest innhold av kostfiber Foreløpig er det bare beta-glukan og arabinoxylan blant kostfiber som ser ut til å ha kolesterolsenkende effekt.

 

 Verdens Helse Organisasjon (WHO) og Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) anbefaler daglig inntak av 3 til 4 gram beta-glukan og  8 gram arabinoxylan for å oppnå effekten. Denne mengden av beta-glukan og arabinoxylan kan du få i ca 100 g  havre. Det tilsvarer en porsjon  havregrøtt, havre frokostblanding eller havredrikk (Yosa). Pga vanskeligheter med å bruke havremel til brødbaking er innholdet av havremel i brød sjeldent høyere enn 25 %, og 3 g av beta-glukan kan du derfor få i minst 10 skiver. Så grov brød er ikke den beste valg for å få i seg det daglige innholdet til beta-glukan.

 

Kolesterolsenkende effekten er sterkere når havre spises sammen med måltider med lav innhold av mettet fett og kolesterol (som for eksempel egg). Effekten observeres dessverre ikke for grove hvetevarer, siden hvete har dobbelt så lite kostfibermengde.

 

Det er selvfølgelig lurt å passe på innholdet av beta-glukan i det daglig kosthold når man har høytkolesterolnivå.

 

Hjerte/kar

Aspirin ved flimmer

Jeg er 64 år og har for flere år siden fått bekreftet ventrikkelflimmer. Er redd for slag og tromboser. Legen mente jeg trygt kunne ta aspirin 75 mg hver dag uten å gå til kontroll. Er dette noe som er bra for meg eller er det noe annet jeg kan gjøre for å forebygge?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 05. mai 2015
LHL

Hei

Jeg tror du mener atrieflimmer, og ikke ventrikkelflimmer (som er det samme som hjertestans).

Atrieflimmer kan øke risikoen for å få slag og blodpropper, og pasienter kan ha behov for blodfortynnende behandling. Hvem som tjener på slik behandling, avgjøres ut fra individuelle vurderinger (man følger spesielle algoritmer for å beregne risiko). 

Jeg har ikke noen andre helseoppylsninger om deg, og kan således ikke si noe om du trenger blodfortynning eller ikke. Ellers frisk pasienter under 70 år med atrieflimmer, trenger normalt ikke blodfortynning. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kompresjonsstrømper ved hjertesvikt

Hei. Jeg har medfødt hjertefeil, er operert flere ganger og har hatt en mekanisk aortaklaff siden jeg var ungdom. Jeg er stort sett i bra form, men har tendenser av hjertesvikt etter mange år med ikke-ideelle vilkår for mitt hjerte. Jeg benytter kompresjonsstrømper for å holde mine åreknuter i sjakk - de plager meg ikke så lenge jeg bruker strømpene, men når jeg kjøpte meg ett nytt par sist, leste jeg i bruksanvisningen under "absolutte kontraindikasjoner" at hjertesvikt var nevnt. Hva betyr dette og hva kan dette medføre for meg? Takknemlig for svar!

Les svaret

LHL svarer

Besvart 05. mai 2015
LHL

Hei

Med mindre du har svært alvorlig/ukontrollert hjertesvikt, ser jeg ingen farer med å bruke slike strømper. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tackybradisyndrom

Jeg er en mann på 50 i god fysisk form som har fått påvist hjerteflimmer. Anfall som oppstår på dagtid varer opptil 8 timer og oppstår med 8 til 14 dagers mellomrom. I tillegg er det påvist nattlig bradykardy, Asystole, maks 2,5sek. Påviser tachybrady arytmi. Symptomer på hjerterytmeforstyrrelser registreres nesten hver natt. Av og til flere ganger pr. natt. Jeg har forsøkt Multaq, men det skapte større symptomer om natten (våkner med vibrasjoner i bryst/mageregion). Mitt blodtrykk er normalt. Utralyd av hjertet viser ingen feil av betydning. Jeg benytter Carduran 4mg for andre forhold enn høyt blodtrykk. Jeg venter på vurdering for ablasjonsbehandling. Mitt spørsmål er om denne behandlingen i tillegg til å ha effekt på atrieflimmer/flutter også vil ha en effekt på min bradykardy\tachybrady. Finnes det andre mulige behandlinger?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Ablasjonen behandler kun anfallene med flimmer, ikke bradykardien. Men det kan jo tenkes at når flimmeren blir borte, slipper du også en del medisiner som nå senker pulsen. Så inndirekte kan pulsen blir normalisert også. Hvis den lave pulsen vedvarer, og blir så problematisk at du blir blir svimmel eller besvimer, kan pacemaker være et alternativ. Håper du hjelpes av ablasjonen!

 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid