Hopp direkte til innhold

Korona

Se vår temaside om koronavirus

Viktig melding

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Naturmidler og blodfortynnende medisin

Ser i dagbladet av 6/7 at legemiddelverket sier at personer som går på blodfortynnende bør være kritiske til urteekstrakter. Er naturproduktet PROSTAMED forenelig med bruk av Albyl-e og Simvastatin, som jeg bruker etter utblokking og innsetting av 2 stenter i 2013 ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forsiktigheten gjelder særlig ved bruk av det antikoagulerende preparatet marevan, men også de nyere blodfortynnende preparatene (NOAC's) som eliquis, pradaxa, xarelto. Albyl-E virker på en annen måte (blodplatehemmer), og kan i utgangspunktet kombineres med kosttilskudd. Jeg finner ikke åpenbare grunner til at ikke prostamed skal kunne kombineres med albyl og simvastatin.

Hjerte/kar

Pci behanlding og rehabilitering.

Blir pci behandlede pasienter henvist til rehabilitering?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. PCI behandlede pasienter har i utgangspunktet nytte av og rett til rehabilitering, men langt fra alle blir henvist. Det er fornuftig å ta en prat med fastlegen eller legen på sykehuset om at du er motivert for rehabilitering, så vil de hjelpe deg med henvisning.

Hjerte/kar

Hjertebank, panikkangst, QRS og QT verdier.

Jeg er en mann på 30 år som for et par måneder siden tok EKG på legekontor etter noen episoder med panikkangst hvor jeg følte mye hjertebank. Utskriften viste en QRS på 109 ms og korrigert QT-intervall 464 ms. Ut fra det jeg har lest er dette noe høye verdier, men legen sa at det ikke var noe tegn til noe galt på EKG-en. Jeg er imidlertid ikke sikker på om jeg bør slå meg til ro med dette? Kan dette også måles med 24 timers EKG? Dersom en har langt QT-intervall, er dette noe som kan forbedres "av seg selv"? Jeg kan legge til at jeg samtidig fikk påvist jernmangel og har merket veldig lite til symptomene etter jeg begynte med jerntilskudd. Jeg har blodtrykk under 120 mmHg systolisk og relativt lav hvilepuls (var bare 47 da EKG ble tatt, men den pleier å være litt høyere).

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hjertebank relatert til panikkangst er ikke uvanlig, og i slike tilfeller er det heldigvis hjertet oftest normalt. De QRS og QT verdiene du rapporterer synes å være i øvre normalområde. Jernmangel og visse mineral/vitaminmangel situasjoner kan, som du helt riktig refererer påvirke EKG-funn. Flott at symptomene har bedret seg etter jerntilskudd. Jeg synes ikke at du skal engste deg for mye, og at du godt kan se dette an og evt. få tatt et kontroll EKG på et seinere tidspunkt. 

Hjerte/kar

Utredning av hjertet

Hva er feil? Ved kraftig hoste svartnet det for meg og jeg besvimte. Jeg har en feil på hjertet, mener de etter utredning. Mitt sykehus vil innoperere inn en Reval for å overvåke hjertet. Dette hjelper ikke på mine pusteproblemer. Går på Marevan og har hatt flere blodpropper i lungene og disse er der enda. Hva anbefaler dere å gjøre, reise til Feiring for utredning eller hva?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er nok vanskelig å svare sikkert på årsaker til problemene dine før utredningen er ferdig. Hensikten med en såkalt reveal (en liten hjerterytme-opptaker som plasseres under huden) er å oppdage en eventuell forstyrrelse i hjerterytmen din som årsak til besvimelsen. Dersom en slik rytmeforstyrrelse skulle foreligge så vil du få tilpasset behandling for dette. Marevan vil bidra til at du ikke får flere blodpropper i lungene. De gamle blodproppene vil ofte forsvinne gradvis. Jeg vil anbefale at du prøver å få en god prat med legen din om totalsituasjonen.

Allergi

Bedre med to allergitabletter enn en?

Hjelper det bedre om en tar 2 allergitabletter enn 1 tablett?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 15. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

De aller fleste allergitabletter skal tas en gang daglig. Om du ikke har god nok effekt av de allergimedisinene du tar, må du kontakte legen din for utprøving av en annen type, eventuelt supplering av andre typer allergimedisin. Vi reagerer ulikt på ulike medisiner, og om du ikke er fornøyd med en type, er det sannsylig at du vil få hjelp av en annen.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Hjerte/kar

Mistanke om atrieflimmer

Hvis man mistenker at man har atrieflimmer, må man oppsøke legen under selve anfallet, eller kan man vente til at det gått over?

Min samboer får anfall som varer 1-2 dager. Det er ikke utredet noe som helst enda, uten kun en mistanke fra min side. Han er en man på 42 år, med en stressende jobb med lange skift på 10-14 timer, røyker ca 7 sigaretter om dagen samt har drukket alkohol over gjennomsnittet og har gjort det siden 20-årene. I tillegg døde hans far av slag i en alder av 45 år. Etter intensive jobbperioder, stenger hans kropp ned. Han svetter, blir svimmel, får tåkesyn, veldig trøtt, føler på hjertet at det banker unormalt. Bør jeg være urolig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 14. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Han bør absolutt få seg en sjekk hos legen. For å kunne avgjøre sikkert om det er atrieflimmer han har så må vi få tatt et EKG mens han har anfall. Når han får neste anfall så vil jeg anbefale at han drar direkte til legevakten eller direkte til fastlegen. Du trenger ikke å ha time hos fastlegen i en slik situasjon, men fortelle hjelpepersonalet at du har fått beksjed om å ta et EKG under anfall. Han har jo risiko i form av arv, røyking og kanskje stress/belastning og bør få sjekket blodtrykk og kolesterol. Som du er inne på så er det nok fornuftig å tenke på om livsstilen kan justeres av hensyn til helsen.

Hjerte/kar

Familiær hyperkolesterolemi

Jeg har et totalkolesterol på 5 og LDL på 3,7. Det er blitt sendt inn gentest for familiær hyperkolesterolemi på meg på grunn av hjerteinfarkt i tidlig alder i familien. Jeg gruer meg veldig til svarene og er bekymret siden jeg har gått så lenge uten en eventuell behandling. Er kolesterolnivået mitt veldig høyt? Og vil jeg allerede ha mye avleiringer nå i en alder av 32?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen grunn til bekymret, kolesterolnivået ditt er tilnærmet normalt. Ved familiær hyperkolesterolemi pleier det å være langt høyere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Epilepsi og høy puls

Hei, jeg er en jente på 16 år som nylig fikk diagnosert epilepsi etter hode traume i august. Under disse anfallene(store GTK anfall) så de at pulsen min var over 200. Jeg ble koblet til en 24t EKG registrering som jeg gikk med i over 3 døgn. Legene så da at hjerterytmen min var ganske ustabil og høy. Den kan være på 160-180 når jeg sitter å slapper av. Det ble ganske fort bestemt at det skulle tas ultralyd av hjerte, men gtk anfallene mine har blitt hyppigere og kraftigere som har endt med flere turer innom intensiven i narkose, og jeg føler hjertet har blitt litt glemt... Jeg har i flere år slitt med besvimelser som man har tenkt har vært pga blodtrykksfall, men besvimelsene har kommet tilbake. Jeg får ofte en trykkende følelse/smerte midt i brystet og metningen min faller før besvimelsene, men det virker som legene tenker dette er en forvarsel på et anfall... Mine spørsmål er; 1. Burde hjerte mitt vært bedre utredet? 2. Er det normalt å ha puls over 200 under epileptiske anfall? 3. Har vi med epilepsi større sjanse for hjertestans/alvorlige rytmeforstyrrelser pga at hjerte jobber såpass hardt under anfallene? Synes dette begynner å bli veldig ubehagelig og føler aldri jeg får gode svar fra legene. Ble for bare noen dager siden funnet bevisstløs på gaten og sendt til sykehuset. Da ble det jo så klart trodd at jeg hadde hatt et anfall, men han som fant meg hadde sett at jeg hadde stoppet opp og holdt meg på brystet før jeg hadde falt om. Fem min senere hadde krampene startet. For meg virker det nesten som trykk følelsen/smertene i bryste trigger epilepsi anfallene mine..? Hvis jeg tar det opp får jeg ofte høre at jeg har hatt en tøff periode og at det er normalt å blir engstelig, men dette er ting jeg har følt på lenge før jeg fikk epilepsi diagnosen. Det har riktig nok blitt verre etter jeg fikk diagnosen. Takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for et svært reflektert innlegg. Jeg synes du tenker klokt!

Ting som må avklares er:

- Har epilepsien og hjertesituasjonen sammenheng med hverandre?
- Har du egentlig to helt separate tilstander?
- Forårsaker det ene den andre, og i så fall hvilken vei?

Et kraftig GTK-anfall er en stor påkjenning for kroppen. Musklene går i spasmer og hele kroppen rister. Adrenalinnivået kan bli høyt, og dette kan før til høy puls. Derfor er høy puls ikke uvanlig i forbindelse med et epilepsianfall.

Hjerteaktiviteten og pulsen styres av mange faktorer, men også av hjernen. Under et anfall kan denne styringen blir betydelig forstyrret og gi høy puls. Likevel var 200 noe i overkant.

Det kan også hende at et anfall med høy puls kan utløse et epilepsi anfall. Personer med skader/forandringer i hjernen som forårsaker epilepis er sårbare for dette. Det kan tenkes at den høye pulsen gir et lavere blodtrykk. Når trykket til hjernen (som allerede er sårbar) blir for lavt, kan det "irritere" skaden og utløse et epilepsianfall. Det kan tenkes at dette skjer i ditt tilfelle.

Jeg synes det er god grunn til å utrede hjertet ditt bedre. Det kan med fordel gjøres 24-timers EKG flere ganger. Det bør også gjøres et arbeids-EKG og en ultralyd av hjertet. Spørsmålene du stiller til meg bør stilles direkte til din behandlende hjertespesialist, og kanskje bør han også diskutere videre med en rytmespesialist (kalt elektrofysiolog eller arytmolog).

Mvh

Wasim Zahid