Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Flimmer i brystet

Hei, Jeg er kvinne 68 år. Føler meg frisk og i fin form. Ikke overvektig. Trimmer regelmessig (raske turer på beina og noe sykling og styrketrening i helsestudio, samt ukentlig vanntrening pga. hofteleddsartrose (som jeg ikke er mye plaget av). Har hvilepuls på mellom 55 og 65. Har brukt blodtrykksmedisiner i 18 år (Atacand 8 mg), og føler at det er stabilt regulert til 120/80 +/- litt. Men jeg har LENGE hatt mye stress pga av MYE sykdom rundt meg, og er veldig redd for å bli syk selv. Jeg har nå vel en ukes tid våknet om natten eller tidlig på morgen og følt et slags "flimmer" midt i brystet, vil ikke kalle det hjertebank, mer som en nattsvermer som flakser - og det varer bare noen sekunder, til jeg liksom våkner, og jeg får derfor ikke målt pulsen. Har ellers hvilepuls på mellom 55 og 65. Kan føle litt ubehag i brystet på dagtid i denne perioden også, men ikke så mye at det kan kalles trykk, noe jeg også før har gjort av og til i stressperioder. Tok AKG i fjor sommer, som viste at jeg lå på 130 % i forhold til min alder, og ingen uregelmessigheter. Jeg har ALDRI vondt i brystet under anstrengelser, da blir i grunnen "alt så meget bedre". Noen grunn til bekymring eller undersøkelse av dette om det fortsetter en tid?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Først: du lever et aktivt og godt liv, og virker å være i veldig god form. Flott! Dette har hjertet ditt godt av!

Du har hatt endel stress rundt deg den siste tiden, og det er klart at slikt påvirket kroppen. Det kan gi uro i kroppen, noe som er helt ufarlig. Men jeg kan forstå at det er ubehagelig. 

Hvis du føler et slags flimmer i brystet, må det tas et EKG som viser hvordan hjertet oppfører seg under et slikt anfall. Men som du sier, så skjer jo dette på natten og da rekker du selvsagt ikke å komme til lege for å få tatt et EKG. Løsningen blir å få gjort et langtidsEKG. Da går du rundt med EKG-registrering på kroppen i flere dager, og et evt anfall kan fanges opp. Be fastlegen din om dette. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kan det ha vært et hjerteinfarkt?

hei. jeg er en kvinne på 31 år. Tidligere frisk. Jeg har født 2 barn. for ca 3-4 mnd siden hadde jeg et smerteanfall jeg ikke har opplevd tidligere. Det skjedde etter at jeg hadde lagt meg. Smertene startet fra mellomgulvet, en intens smerte som strålte fra mellomgulvet og oppover bak brystbenet. Jeg ble tungpustet, begynte å svette, ble kvalm. Smerter i rygg og oppover i halsen og veldig tydelig i kjeven. "anfallet" varte i ca 30 min, og forsvant helt etterpå. jeg ringte legevakten som mente det bare var å ta kontakt med fastlegen senere for å undersøke meg der. Fikk time, men legen mente at det var liten sannsynlighet for at dette hadde noe med hjertet å gjøre, og ble henvist til UL av mage. Der ble det oppdaget gallesten/grus, og konklusjonen ble derfor at smertene antageligvis kom av dette. Jeg føler selv at smertene ikke stemmer overens med de symptomene et gallesteinsanfall normalt sett har. Det ble tatt en blodprøve for å undersøke kolesterolnivået mitt, som var normalt. Allikevel klarer jeg ikke å utelukke et evt hjerteinfarkt selv...Er det mulig nå, så lang tid i etterkant å undersøke hjertet med tanke på at jeg kan være utsatt for infarkt, evt undersøke om det jeg opplevde kunne være et infarkt, eller må dette undersøkes like etter et anfall? hilsen bekymret 2 barnsmor.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Jeg forstår bekymringen din. Hjerteinfarkt er jo en alvorlig tilstand, og man vil selvsagt være sikker på at man ikke har hatt det. Jeg er enig med legene dine om at hjerteinfarkt ikke er særlig sannsynlig. Det forekommer ekstremt sjeldent hos unge og ellers friske kvinner. Gallesten er langt vanligere. 

Hvis du likevel ikke klarer å slå deg til ro, finnes det undersøkelser som kan si noe om du har hatt infarkt eller ikke. Det kan være aktuelt å gjøre en sykkeltest, såkalt AEKG. Videre kan man i blant se et eldre infarkt med å gjøre ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Myocardscintigrafi er en annen undersøkelse for å teste hjertet. Det er opptil fastlegen din å bestemme om det er aktuelt for deg med noen av undersøkelsene nevnt her. Alternativt kan du ta flere av dem helt privat. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsatt høy puls

Jeg er 60 år og og tok ablasjon for 3 år siden. Fortsatt har jeg høy hvilepuls - snitt 80 per minutt mens før operasjonen hadde jeg en hvilepuls på 65. Hjertet hopper fortsatt av og til i løpet av en dag. I det siste har jeg følt meg litt svimmel og trøtt og føler at hjertet jobber hardt i perioder, med en puls på ca. 80. Bør jeg starte med Betablokker igjen? Hvilke tester bør jeg ta hvis jeg drar til legen?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Kan være flere årsaker til at du høyere puls nå enn før ablasjonen. Kanskje brukte du dengang medisiner som du ikke bruker nå lenger. Disse medisinene kan ha senket pulsen den gang, men siden du nå ikke bruker dem lenger er pulsen din litt høyere igjen. Du bør imidlertid sjekkes hos legen din. Et EKG bør tas, og også et langtidsEKG. Snakk med fastlegen dine. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fjelltur etter hjerteinfarkt

Hei, under et skirenn den 15 mars fikk jeg et lite hjerteinfark, hjertet tok ikke skade av dette, men jeg må ta de vanlig medisinene, medio juni har jeg planlagt en tur opp på et fjell som er over 5500m høyt, er dette noe problem for meg etter det som nå har skjedd ? jeg er 56 år og godt trent.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Det er vanskelig å gi et godt svar uten å kjenne detaljene. Men hvis det er slik du sier, at infarktet ikke ga noen skade på hjertet, du er i god form, og tar medisinene dine, skal det egentlig være greit med fjelltur. Men for å gi et fullgodt svar, skulle jeg gjerne visst hva salgs behandling du fikk i forbindelse med infarktet (stent? evt hvor mange?). Jeg skulle også likt å vite hvordan de øvrige kransårene så ut. Du kan godt ringe avdelingen som behandlet infarktet ditt og få et konkret svar. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank, svimmelhet og lavt blodtrykk

Hei. Jeg er en 27 år gammel kvinne som de siste 4-6 mnd. har opplevd følgende plager; hjertebank som kommer i "anfall", disse anfallene kan vare i noen minutter til en time. Når jeg har disse anfallene har jeg noen ganger målt med oxymeter (har i hus pga. premature barn) og da har o2-metning vært ok, men pulsen har ligget mellom 100-120. Den linjen som viser puls/hjerteslagene på skjermen er også helt uregelmessig og viser ikke jevne topper. Jeg sitter med oxymeteret til jeg kjenner anfallet avtar og da faller pulsen ned til 70-80 og streken viser jevne topper igjen. I tillegg til dette er jeg ofte ganske svimmel da jeg har en tendens til lavt blodtrykk, eks. 79/41. Disse plagene har økt på de siste 2 mnd., spesielt de siste ukene. Hjertebanken kommer oftere og varer lengre. Det foreligger hjertefeil i familien. Både min farfar, onkel, tante og søskenbarn har hjerteproblemer. Farfar døde av uoppdaget hjertefeil. Onkel og søskenbarn har pacemaker (fått når de hhv. var i 40-årene og i tenårene), mens min tante nylig ble påvist utposning på aorta etter en periode med hjertebank og høy puls. Hun har i motsetning til meg høyt blodtrykk, noe hun har hatt i flere år. Jeg har ikke vært bekymret tidligere, men nå som plagene kommer oftere kjenner jeg at det begynner å bli litt skummelt. Kan dette være tilfeldig eller bør jeg ta kontakt med legen min? Ellers ingen alvorlige helseplager. Normal vekt, normalt aktiv og sunt kosthold. Sjeldent alkohol. Jeg røyket i noen år når jeg var yngre. På forhånd takk for svar.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Jeg er imponert over god utredning du har gjort på deg selv. Det høres helt klart ut som om du har en hjerterytmefeil som må undersøkes nærmere. Det viktigste er at du får tatt et EKG under et slikt anfall. Neste gang du får det, bør du komme deg til legekontoret eller legevakten kjapt. Et annet alternativ er å gå med et såkalt langtidsEKG. Da registreres hjerterytmen din på en boks som du går rundt med (hjemme eller på jobb). Hvis du får et anfall, blir det automatisk fanget opp. Når legen ser anfallet på EKGet, kan hun eller han sende deg videre til riktig behandling. Så, ja, du bør absolutt oppsøke lege for dette!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter men normale undersøkelser

Hei , jeg er 37 år gammel, jobber på en kjølelager jeg fikk smarte i brystet rundt August 2014 så ble dårlig og fikk mye vondt i desember 2014 slikt at kunne ikke jobbe ble sykemeldt har Vært til sykehuset og har gjort Ekg sykel belastning og Hjertescintigrafi,Ultralyd av hjertet (EKKO) og videre til Rikshospitalet den 10.02.2015 og gjort Angiografi PCI den var normalt men jeg har smarte fortsatt i brystet venstre skulder venstre arm fast legen mener at jeg har Spasme angina jeg fikk Amlodipin Actavis 5 mg to tabletter daglige startet for 2 uke siden men føler ikke bedre. Nå jobber 50% følger ikke bra heller. legen sier at sykdommen er ufarlig kan ikke Gjøre mer så hva dere anbefaler meg. MVH Anwar. ☺

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Det er flott at du har fått grundig utredning med flere gode undersøkelser på sykehuset. Testene var normale. Det betyr at det ikke er noe alvorlig galt med deg. Det kan være mange årsaker til at man får vondt i brystet. Det er ikke sikkert at det har noe med hjertet å gjøre. Du skriver at du jobber på kjølelager. Da har du sikkert mange tunge løft, noe som kan gi smerter i musklene. 

Jeg synes du skal glede deg over at hjertet er i orden. Kanskje legen din kan henvise deg til en fysioterapeut for å sjekke musklene dine?

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ulike hjerteproblemer

Hei, jeg er en mann på 41 år. Jeg er 184 cm og veier 89 kilo. Jeg har av og til opplevd at hjertet hopper over over et slag. Av og til har jeg følt meg litt svimmel, men ikke alltid ved de uregelmessige hjerteslagene. Nylig har jeg fått ny hund, og dermed har jeg begynt å bevege meg mer en før. Pga en urinveisinfeksjon har jeg tatt litt olivenbladekstrakt i kapsler. Jeg har følt meg litt uvel av og til, men kvier meg for å oppsøke fastlegen, fordi jeg ikke helt stoler på henne. Finnes det noe jeg kan gjøre selv for å bedre hjertehelsen? Kostholdet? Bør jeg være forsiktig med overanstrengelser, eller bør jeg presse meg selv fysisk? Jeg tar en kvart aspirin annenhver dag, dvs en vanlig tablett delt i fire. Jeg hørte om dette på cnn. Det ble anbefalt for menn på min alder. Bør jeg slutte med dette?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

1) At hjertet hopper over et slag er en vanlig følelse som mange opplever. Den vanligste årsaken er såkalte ekstraslag. Dette er ufarlig. Men det kan også være andre årsaker, og du bør blir undersøkt av fastlegen din. 

2) Urinveisinfeksjon (om det virkelig er det du har) hos menn kan bli alvorlig og skal behandles med antibiotika. Oppsøk legen din. 

3) Hvis du ikke har tillit til legen din, bør du bytte lege. Det er viktig å ha et godt forhold til fastlegen sin. 

4) Hvis du ønsker å forebygge hjertesykdom, bør du spise sunt (følg kostholdsrådene til Helsedirektoratet) og være fysisk aktiv. Ikke røyk. 

5) Ut i fra det du skriver her, ser jeg ingen grunn til at du skal ta aspirin. Du har ingen nytte av det, og i verste fall kan du får plagsomme bivirkninger. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls

Kvinne 67 år. Har de siste ukene fått lav puls om nettene, helt ned til 35. Ligger for det meste på 37 i sittende stilling. Det føles ikke bra. Har tatt EKG, og legene sier det ikke er farlig. Skal til nærmere utredning, noe som sikkert tar tid. Når jeg også føler meg uvel, blir jeg faktisk litt invalidiserende. Skal jeg bare slå meg til ro med tilstanden?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Nei du skal ikke slå deg til ro. Puls på 30-tallet er lavt og kan gi betydelige plager. Du må utredes, og man må finne årsaken til den lave pulsen. Det kan skyldes alt fra bivirkninger fra medisiner, sykdom i skjoldbruskkjertelen, til feil i hjertet. Avhengig av årsak, kan dette behandles. Håper dere finner ut av det. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisin etter drypp

Min gamle mor på 96 år har hatt flere TIA-anfall. Nå sist ble hun også satt på en slags Epilepsi-medisin. Kan dette være med å forebygge anfallene?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Epilepsi-medisiner forebygger ikke TIA-anfall. TIA-anfall skyldes at små blodpropper tetter igjen små årer i hjernen, slik at blodforsyningen til et bestemt område hemmes forbigående. Blodproppen løser seg selv opp i løpet av kort tid, og symptomene går tilbake innen et døgn. 

Imidlertid kan gjentatte TIA-anfall på sikt skade hjernen, og for noen kan dette bli en årsak til epilepsi. Det er mulig det er tilfellet hos moren din, og at det er derfor hun har fått slik medisin. Men dette blir kun spekulasjoner fra min side, og dere bør spørre legen hennes om hvorfor hun får denne behandlingen. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Q10 og hjerteflimmer

Er det noe grunn til å tro at q 10 har noe positiv effekt ved hjerteflimmer ? Jeg går på statiner og hjerteflimmer har kommet etter jeg begynte med det. Jeg prøve en periode med q10, men følte da at frekvensen på hjerteflimmer økte. Min bror som også har hjerteflimmer, men ikke sliter med kolesterol fikk veldig mye mere hjerteuro da han prøvde Q 10 en uke. Hilsen mann 54

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Det foregår endel forskning på Q10, og det er mulig mer kunnskap vil foreligge etter hvert. Nylig kom det en studie som viste gunstig effekt på pasienter med hjertesvikt. På motsatt side har det blitt fremsatt hypoteser om at Q10 kan øke forekomsten av hjerteflimmeren, men vitenskapen er foreløpig uklar. Hvis du opplever at du blir verre av Q10, bør du kutte det ut inntil videre. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid