Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Palexia

Hei! Kan jeg bruke Palexia depotttableter samtidig med Marevan tabletter? Tusen takk. Vennlig hilsen Barbara.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Palexia er en type sterke smertestillende medisiner. Jeg har ikke erfaring med å skrive ut denne medisinen til pasienter. Så langt jeg kan se av opplysningene som står i Felleskatalogen skal det imidlertid ikke være noe problem å ta denne medisinen sammen med Marevan.

Hjerte/kar

Plantesteroler

Jeg har over tid spist Proactive margarin m/tilsatt plantesteroler for å bidra til å senke LDL kolesterolet. Over samme tid har jeg fått økt smerter og stivhet i skuldre og nakke. Jeg er av de som ikke tåler statiner, får akutt store smerter i muskelatur, fikk alvorlige akutte leggsmerter, kunne ikke kunne gå. Har trent på høyt nivå alltid. Mine senere plager eskalerer gradvis m/ proactive, fysioterapi hjelper ikke. har nå droppet Proactive, blir gradvis bedre. Er steroler også farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Det er vanskelig å tenke seg at mengden av steroler i denne godkjente margarintypen skal være så høy at det skal kunne forklare dine muskulære plager. Uansett virker det fornuftig at du ikke lenger bruker denne margarintypen dersom du så tydelig erfarer at ubehaget kommer samtidig med bruken av margarinen. Muskelsmerter er veldig vanlig forekommende, og jeg tenker at det er naturlig for deg å gå en tid helt uten hverken statin eller denne margarinen, for å erfare om du da er helt kvitt dine muskelsymptomer.

Hjerte/kar

Skarlagensfeber

Barnet mitt på 5 år har muligens hatt skarlagensfeber. Startet med halsvondt, høy feber og mageknip/oppkast. Utslettet kom etter 1. Døgn med disse symptomene. Rødt, nuppete utslett på overkropp/bryst, ben, lysken, røde kinn og blek «bart». Han har vært feberfri nå i to dager, og jeg har kun snakket med lege over telefon som mente at det ikke var nødvendig med antibiotika, nå etter noen dager siden han er feberfri og utslettet nesten er borte. Nå er halsen plutselig mer rød innvendig, pluss typisk bringebærtunge med store prikker og veldig røde slimhinner. Men ellers fin form. Dette sjekket jeg tidligere, og han hadde ikke rød tunge da. Er det noe jeg må følge med på videre? Trenger han behandling?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg synes det er naturlig at du tar med barnet ditt til en undersøkelse hos fastlegen. Legen er avhengig av å får undersøkt barnet for å kunne vurdere hva slags type infeksjon barnet ditt har hatt.

Hjerte/kar

Økt hvilepuls, har høyt blodtrykk og astma

Hei. Har plutselig fått høyere hvilepuls enn vanlig. Ligger vanligvis på 50 til 52, men er nå på 61. Går med klokke med pulsmåler. Trener hver dag, løper eller går. Har nettopp hatt 3 uker avbrekk med løping ( senebetenelse i skulder/arm.)

Bruker laveste dose diovan for arvelig høyt blodtrykk (arterisklerotisk hjertesykdom). Har anstrengelsesastma, behandles med pulmikort og inhalator ved behov. Ikke veldig plaget. Går til hjertespesialist ca 1 gang pr år for oppfølging.

Er 57 år og lite plaget med hetetokter osv. Armene dovner bort om natten, våkner av dette, urolig søvn. Har også ubehag i hoftene/skuldrene, samt en urolig følelse i kroppen. Føler at det er "noe" som ikke stemmer. Har ikke vært hos fastlegen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

En hvilepuls på 61/minutt er ikke særlig høyt. Det at du nå har litt høyere hvilepuls kan godt være betinget i at du ikke har fått trene så mye som du er vant til.

Siden du har flere typer av plager fra forskjellige steder i kroppen tilrår jeg absolutt at du bestiller deg en time hos fastlegen.

Hjerte/kar

Forkalkning på hjerteklaffer

Hallo. Har i den senere tid vært litt ør , og småsvimmel fikk konstanter noe forkalkning på hjerteklaffer for ca7år siden kan dette ha en sammenheng. Hilsen jan

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Forkalkninger på hjerteklaffer er hyppig når man blir litt eldre. Det kan føre til forsnevringer eller lekkasjer i klaffene. Det vanlige er at dette kontrolleres med ny ultralydundersøkelse av klaffen. De symptomene du beskriver kan ha sammenheng med skader på klaffen, og du bør gjøre ny undersøkelse.

Hjerte/kar

Blodtrykksmålere til barn

Hei! Hvor får man kjøpt blodtrykksmålere tilpasset mindre barn?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Mange apotek selger apparater til egenmåling av blodtrykk. Det er imidlertid mindre sannsynlig at de og har apparater til å måle på små barn. Da kreves det at apparatet har en smalere mansjett. Det er vanlig på blodtrykksapparater å kunne skifte mellom smalere og bredere mansjetter. Jeg tror du må sjekke på spesialforretninger for medisinsk utstyr(i Oslo heter denne butikken Andereas Ruud AS).

Hjerte/kar

QTc-tid

Kan jeg være sikker på at hjertet mitt er friskt hvis ultralyd og alle EKG’er viser normale funn? Har kun en liten lekkasje som mange har og QT tid på 0.47, legen sa det var i grenseland. Har angst, spesielt for å dø. Er utslitt, er mye stiv i nakken, ekstrasystoler og ujevn hjerterytme i rykk og napp. Ble mamma for seks mnd siden og denne dødsangsten kom etter det, da jeg ikke helt har kommet meg enda pga at jeg mistet en del blod. Redd for å dø fra barnet mitt. Jeg er 24år og ellers frisk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Ultralydundersøkelse av hjertet og EKG er meget gode undersøkelser for å se at der ikke foreligger alvorlig hjertesykdom. Siden du nevner at der er gjort ultralydundersøkelse av hjertet ditt så har du blitt undersøkt hos hjertespesialist.

Som du nevner er det på ditt EKG funnet en såkalt QTc-tid som er på grensen til å være lang. Lang QTc-tid kan gi ekstraslag. Du bør høre med foreldrene dine om de eller andre i familien din har fått kommentert at de har lang QTc-tid på EKG. Det er og viktig at du prøver å registrere om du samtidig med at du merker ekstraslag også føler unormal svimmelhet.

Hjerte/kar

Kan hjertesyke få dekket utgifter til opphold i Syden?

Hei. Finnes det ikke noe som helst slags ordning for alvorlig hjertesyke og dekking av reise til varmere strøk på vinterstid??

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 11. desember 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes ingen offentlige ordninger som dekker dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Ekstraslag i ulike stillinger

Hei! Jeg har fått bekreftet med utallige undersøkelser at jeg har ekstrasystoler på hjertet som jeg «bare må leve med.» Jeg lurer på et par ting om når de gjerne oppstår (og hvorfor). Jeg får nesten uten unntak ekstraslag eller serier LED ekstraslag når jeg bøyer meg. Med to barn på under en meter, foregår mye i nettopp denne høyden. Det gir seg med en gang jeg reiser meg opp. Har dette med vagusnerven å gjøre? Og hvorfor får jeg dem når jeg 1) har luft i magen og 2) ligger på venstre side?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertets aktivitet påvirkes av hormoner, nerver og endinger i blodomløpet. For de fleste av oss skjer dette uten at vi merker noe. Men enkelte hjerter, feks ditt, er mer sensitive for slike endringer og blir lettere påvirket. Når du feks bøyer deg fremover eller ligger i venstre sideleie, påvirker det tilbakestrømmen av blod til hjertet. Denne endringer må hjertet håndtere. Kroppen sender da nervesignaler til hjertet for å feks få opp eller ned takten for å håndtere endringene. Disse signalene kommer i form av hormoner som påvirker hjertet. Og sensitive hjerter blir litt "overrasket" over signalene og reagerer med å slå ekstra, såkalte ekstraslag. Det samme gjelder ved luft i magen. Det stimulerer feks vagusnerven som igjen påvirker hjertet.

Mvh

Wasim Zahid