Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Heshet og muskelkrampe ved inhalasjonsmedisin

Hei Jeg bruker Seretide diskus 50/500 1 dose morgen/kveld. Denne har jeg brukt siden oktober. Ellers bruker jeg Ventoline diskus ved behov (ikke hver dag) I ca. tre måneder har jeg vært hes i stemmen, til tider er det ganske plagsomt. Har også hver morgen krampe i bena eller når jeg prøver å strekke meg, gjør uventete bevegelser i løpe av dagen. Når jeg bruker hendene ,klipper eller tunge bevegelser så kan det stråle smerte opp over armen. Disse symtonene er kommet ca fra et 1/2 år siden. Kan dette ha forbindelse med Sertide. Mvh. Gun

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er sannsynligvis sammenheng mellom kortisondelen i Seretide og hesheten. Det er ikke uvanlig også med andre liknende praparater. Ved å dosere lavere eller mindre hyppig kan dette bedres hos mange. Alternativt kan man prøve andre preparater med tilsvarende effekt. Når det gjelder muskekrampene har nok dette mest sannsynlig sammenheng med den andre delen av medisinen som virker åpnende på bronkiene og som har effekt på ca. 12 timer. I tillegg vil dette kunne forsterkes av Ventoline. Man har forskjellig grad av følsomhet for disse bivirkningene. Det er ikke farlig, og går over når man tar bort medisinen, men det kan være ganske ubehagelig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Anpusten, astma?

Hei. Jeg blir veldig raskt andpusten når jeg løper, allerede etter 70-80 meter jogging. Driver med sprang og dressur ridning som krever en viss kondis, men opplever ikke kondisen som noe stor ulempe i forbindelse med ridningen. Har ikke trent veldig mye annet på en stund, men syns det er rart jeg blir så fort og veldig andpusten ved jogging. Lurer på om det kan være noe astma?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. mai 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

At man blir anpusten av løping kan være at man er i dårlig form eller et tegn på astma. Det kan du finne ut om du blåser en spirometritest eller lungefunksjonstest hos legen. Den vil vise om lufveien i lungene blir tette ved anstrengelse. De kan også sjekke om du har effekt av astmamedisiner som åpner trange luftveier.

Astmamedisiner vil ikke ha effekt om du bare er sliten.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge, Allergi

Forkjølet eller astma?

Eg har vert forkjøla svært lenge . Har astma og allergi , men dette er grønt snørr . Noen god forklaring?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. mai 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Vanskelig å si hva som er hva og hvilken årsak det er. Man kan godt ha en luftveisifneksjon og astma samtidig. Allergi kan forverre tilstanden og forlenge en forkjølelse.

Om du har feber, nedsatt almentilstand og fortsatt snørr bør du kontakte lege for å se om det er en infeksjon som skal behandles. Mulig astmamedisinene trenger å justeres opp i forbindelse med en infeksjon.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Datter med positiv tuberkulintest

Min datter som nå er 25 år, fikk ikke bcg vaksine på ungdomsskolen fordi hun testet positivt på tuberkulintest. Hvordan er dette mulig da hun aldri har vært syk, er etnisk norsk? Hun er fremdeles ikke vaksinert. Vi forstår ikke dette. Skal hun ikke følges opp, ta ny test? Hun arbeider på et sykehus med barn og unge.

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 02. mai 2018
Mona Drage, Sykepleier

 

Hei,

 

 

 

Takk for spørsmål!

 

Jeg ville ikke bekymret meg for manglende BCG-vaksine. BCG gir best beskyttelse for små barn. Flere land i Europa har ikke hatt BCG som en del av sitt barnevaksinasjonsprogram, og nå har ikke Norge det heller. I dag er det bare nyfødte eller små barn med en forelder fra et land med høy forekomst av tuberkulose som rutinemessig blir tilbudt BCG.

 

Det kan høres ut som din datter fikk en falsk positiv tuberkulintest. Alle medisinske tester har feilmarginer. I dag tester man for latent tuberkulose med en blodprøve som kalles IGRA. Den regner man er litt sikrere enn tuberkulintesten.

 

Når det er sagt, hvis dere fortsatt er veldig bekymret, går det an å be om å få en slik IGRA-test, slik at datteren din kan finne ut om hun har latent tuberkulose, og eventuelt be om BCG-vaksinen i etterkant.

 

Si ifra hvis dere har flere spørsmål!

Mvh Mona

Lunge

Yrkeserstatning pga. inneklima

Hei. Kan jeg søke om yrkeserstatning p.g.a forverring av astma av å jobbe i vaskeri hvor det var dårlig ventilasjonsanlegg, inneklima? Når det gjaldt inneklimaet så det var det like dårlig over hele sjukeheimen, men verre i underetasjen over vaskeriet var. Det var ikke ordnet for at det skulle være vaskeri der.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ja, du kan få godkjent en forverring av astma som yrkessykdom.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Oppsigelse på grunn av hyppige sykmeldinger?

Jeg jobber i en stor statlig IA bedrift, men enheten har kun 6 ansatte. Jeg er mellom 45 og 50 år gammel Har dessverre de siste to årene vært syk 4 ganger ca 6-8 uker hver gang. Ca 25 uker på de siste to årene. Sykemeldt etter virusinfeksjoner. Har alvorlig astma og lette bronkieektasier, med IGA mangel. Arbeidsgiver får dekket arbeidsgiverkostnadene de første 16 dager av NAV. Arbeidsgiver har nå ønsker om å få mer forutsigbarhet med at jeg sykemelder meg eksempelvis i 20-30% over en lengre periode. Det kan jeg ikke da jeg er frisk mellom periodene jeg er syk. Og når jeg er syk trenger jeg ofte 100% sykemelding.. Det virker som om arbeidsgiver ønsker meg ut av arbeidet utelukket for å få mer stabilitet i arbeidsgruppen og på grunn av andre kostnader ved sykemeldingene. Kan jeg risikere å få en oppsigelse grunnet min ustabile helse? I så tilfelle blir jeg da arbeidsledig eller går jeg over i arbeidsavklaringspenger? På forhånd takk for svaret.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Fraværet ditt er for lavt over for kort tid, til at det kan begrunne en oppsigelse av deg. I utgangspunktet kan du ikke sies opp pga sykdom/arbeidsuførhet de først tolv månedene. Har du vært tilbake i full jobb noe tid etter siste sykemelding, begynner en  ny verneperiode på tolv måneder. 

Arbeidsgiver kan ikke kreve at du sykemelder deg ut fra hva som passer dem. Flere langvarige sykmeldinger spiser også opp verneperioden, slik at du kan risikere at abeidsgiver etter en tid bruker dette mot deg. Uansett er det legen din, i samråd med deg, som bestemmer sykemeldingsgrad og tidsperiode. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

 

 

 

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Treningstilbud i Oslo

Ønsker å trene på Furuset på Granstangen skole, hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 26. april 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei:)

Så flott, da kan du kontakte Hans Christian Bestum på 93405667 som har treningen to ganger i uken. Treningene er i utgangspunktet åpen for alle, men noen steder kan det være en liten symbolsk deltageravgift for leie av lokale. Det varierer fra treningsgryppe til treningsgruppe ut ifra lokalisasjon. Men tror det er gratis på denne gruppen. Jeg ser det er nivå 3 dvs at treningen er ganske hard, men man kan selvfølgelig tilpasse nivået selv også. Treningen foregår hver mandag 16.00 og hver onsdag 17.00.

Mer informasjon finner du her, oversikt over alle gruppen til LHL Oslo. Det er også nylig startet opp et tilbud på NIMI Ullevål som er gratis, på onsdager om det skulle være av interesse.

Lykke til med treningen!:)

Vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, spesialfysioterapeut

Lunge

Langvarig hoste hos 13-åring

Hei, vår datter på 13 har hostet mye denne vinteren og er tung pustet selv når hun sitter i ro. Bør vi ta en lunge sjekk+

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dere bør absolutt be legen sjekke lungene hennes. Dette kan for eksempel være tegn på astma, og dette er plagsomt. Det er lurt å få en avklaring slik at det kan gis effektiv behandling.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Henvisning til LHL

Kan fastlegen henvise til videre utredning på Glittreklinikken vedr. restriktiv lungesykdom? Spesialist på UNN Tromsø har ikke gjort dette som avtalt med pasient og er nå i permisjon.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det vil være mest naturlig å utrede den medisinske siden ved restriktiv lungesykdom inkludert mulighetene for eventuell medikamentelle behandling ved lungeavdelingen på UNN. Jeg antar det vil være mulig å bli vurdert av annen lungespesialist ved samme avdeling hvis noen er ute i permisjon.

Men Glittreklinikken kan eventuelt gå videre i utredningen av lungefunksjon og fysisk kapasitet samt legge opp et rehabiliteringsopplegg. 

 Forøvrig er Glittreklinikken nylig flyttet til det nye LHL-sykehuset Gardermoen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre

 

Lunge

Tilfeldig påvist emfysem

Ved en sykehusinnleggelse ble det påvist en mørk flekk, de konkluderte med at det mest sannsynlig var begynnende emfysem og at det ikke var noe å bekymre seg over. Men jeg tenker ofte på det allikevel kanskje fordi min far ble hardt angrepet av emfysem. PS jeg røyker ikke. Så hvordan skal jeg forholde meg til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at det ikke nødvendigvis er noe man trenger å gå videre med, hvis man er sikker på at det er emfysem. Dette kan opptre også hos ikke-røykere hvis det foreligger en arvelig disposisjon. Diagnosen stilles sikrest med CT-undersøkelse av lungene. Men det er i dag ikke noe man kan motvirke dette med, bortsett fra å unngå røyking og sterk eksponering for luftforurensning og skadelige gasser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem