Hopp direkte til innhold

Korona

Se vår temaside om koronavirus

Viktig melding

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ømme åreknuter etter DVT

Etter at jeg har hatt en DVT i leggen som nå er behandlet har jeg fått ømme åreknuter bak kne og bak på låret. Er dette normalt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det er ikke uvanlig med slike plager. Når du har hatt DVT blir ofte de overflatiske årene utvidet og skadet. Dette kan føre til små betennelser i dem og gir smerter. Hør med legen din om han kan anbefale noen behandling eller lindring.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

TAVI, atrieflimmer og Eliquis

Tromber i hjertet ved atrieflimmer, kan bruk av Eliquis gjøre TAVI mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noe problem å gjøre TAVI mens du går på Eliquis. Det kan hende du må ta pause fra medisinen en dag eller to, men det får du beskjed om fra sykehuset. Bare følg instruksjonene.

Så lenge du har tromber inni hjertet, kan det ikke gjøres TAVI. Grunnen til dette er at trombene kan løsne og føre til hjerneslag. Derfor må det først verifiseres med ultralyd at trombene er oppløst  og forsvunnet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ultralyd av hjertet

Jeg er blitt henvist til en ultralyd av hjertet etter plager med hjertebank og ekstraslag. Har allerede brukt 24-timers EKG, uten funn utenom høy jevn puls og ufarlige VES. Fikk beskjed om at ultralyden var mest for sikkerhets skyld, bare så de ikke overser noe, men jeg er nervøs. Hva ser man etter på ultralyd? Tar undersøkelsen lang tid og er det vondt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ultralyd av hjertet - eller ekkokardiografi som det også kalles - er en svært god hjerteundersøkelse. Den gir informasjon om hvordan hjertet ser ut, hvor stort og tykt det er og hvor godt hjertet pumper. Man kan også se hvordan klaffene i hjertet fungerer og om det er noen lekkasjer i noen av dem.

Undersøkelsen tar ca. 20-30 minutter og er ikke smertefull.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dokumentere hjertesykdom

Jeg fra polsk. Venter ID fra NAV. Jeg er en krøpling, har skadet permanent kneet mitt og jeg er en hjerte slag (uføretrygd-bestemmelse av den grad av uførhet pga. hjerte slag). På grunn av helsemessige årsaker er jeg fast bestemt på permanent oppholdsrett i Norge. Hvordan og hvor må jeg få dokumentene og verifisere helsetilstand ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du må starte med å gå til en allmennlege og fortelle om plagene dine. Legen vil kunne lage attest eller dokumentasjon. Hvis legen din synes det er nødvendig, vil han sende deg til spesialist for å få mer dokumentasjon. Hvis du har dokumentasjon på sykdommene dine fra Polen, bør du få de oversatt til norsk og levere dem til legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ung jente med lavt blodtrykk

Hei. Jeg er jente på 20 år. Har hatt migrene over 4 til 5 år nå. Men i det siste har jeg lavt blodtrykk. Blodtrykket mitt ligger på 100/60. Noen ganger ved siden av lavt blodtrykk blir jeg svimmel, trøtt og slapp. Den ene gangen hadde jeg lavt blodtrykk på 90/60, og jeg var veldig svimmel og slapp osv. Jeg falt også i badet, pga lavt blodtrykk den dagen, men greide å stå opp igjen. Jeg får smerter i brystet også noen ganger. Jeg går på topimax fast og Noritren for søvnvansker som nevrologen min har anbefalt å bruke. Hva er årsaken bak dette? Og hva er vanlig blodtrykk og lavt blodtrykk for min alder?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Selv om et normalt blodtrykk ligger på rundt 120/80 er det mange som har både høyere og lavere enn dette, uten at det er noe galt. Spesielt unge jenter kan ha lavere blodtrykk.

Lavt blodtrykk i seg selv er ikke farlig. Men når det blir så lavt at du blir slapp og trøtt, kan det jo bli et problem. Hvis du i tillegg faller og slår deg, er det i hvert fall et problem.

Det er dessverre ikke så mye man kan gjøre for å få opp trykket. Væskeinntak kan hjelpe. Du får derfor sørge for at du drikker godt og jevnlig gjennom dagen. Noen føler at salt lakris hjelper. Det kan jo forsøkes å ha en pastilleske med seg og ta litt lakris innimellom.

Endel medisiner kan også forårsake lavt blodtrykk. Både Topimax og noritren kan det, men det er sjeldent, og ikke sikkert tilfellet hos deg.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Årsak til eggallergi

Hvordan kan folk få eggallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. mai 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Når du får i deg eggeproteiner vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne dem og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe "de farlige stoffene". Dermed utløses allergiske symptomer.

Symptomene på eggallergi oppstår ofte umiddelbart etter inntak av egg eller produkter med egg i, men hos noen kan det ta flere timer før symptomene viser seg.
De mest følsomme eggallergikerne kan også reagere på damp fra steking og baking med egg.

Mage/tarm og hudsymptomer er vanlige, men astma og anafylaktisk sjokk forekommer også.

Lunge

Kols og fysisk aktivitet

Er det farlig å" presse seg" litt fysisk når man har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 11. mai 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

I forhold til kols sykdommen er det bare fint å presse seg fysisk. Fysisk aktivitet kan faktisk kompensere noe for det lungetapet som du har lidd.  Vil anbefale deg å ta kontakt md en fysioterapeut for å få et treningsopplegg tilpasset din kols sykdom og lungekapasitet. Hvis du har andre sykdommer i tillegg, eller er svært undervektig kan det være du trenger å ta noen forhåndsregler i forhold til trening.

Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf nr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Hjerte/kar, Rettigheter

Refusjon for utgifter til pasienthotell for pårørende

Hei, bestefaren min fikk hjerneblødning forrige uke og havnet på sykehus. Bestemoren min ble selvfølgelig med, og har måttet bo på hotell. Hvilke rettigheter har hun til refusjon av utlegg? Hvor lenge har hun i tilfelle rett på refusjon av utlegg? På forhånd takk for hjelpen

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. mai 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Pasientreiseforskriften regulerer hva pårørende får dekket av reise- og oppholdsutgifter. Utgangspunktet er at kun utgifter knyttet til ledsagelse av pasienten til behandlingsstedet dekkes. Dvs. at utgifter til overnatting etter å ha ankommet behandlingsstedet kun dekkes om det ikke er praktisk mulig å reise tilbake samme dag. Utgifter til overnatting utover dette dekkes ikke.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Oksygenmetning ved anstrengelser

Hei Er det normalt når oksygenmetnigen er 96-99% ved hvile, at den faller til 92-96 ved anstrengelse/rask gange (110 i puls) Jeg er 48 år og sluttet å røyke for 4 år siden Jeg har hatt hoste de siste to månedene med og uten slim og vært hos lege spirometri undersøkelse viser normale funn av lungekapasitet Røntgenbilder av thorax viser heller ingen tegn til sykdom

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Normalt skal ikke oksygenmetingen synke merkbart ved lette/moderate anstrengelser, men ved bruk av pulsoksymeter er ikke verdiene alltid helt presise og kan variere en del. Det er nok ikke grunn til uro så lenge verdiene ikke synker under 90%. Det aller viktigste er om du skulle oppleve tung pust under anstrengelser i sterkere grad enn friske jevnaldrende. Hvis du ikke gjør det trenger du ikke bekymre deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

PEF og spirometri ved astma

Hei! To spørsmål: Er det noe korrelasjon mellom PEF- og spirometriresultater? Sliter med å få bekreftet diagnosen på spirometri fordi jeg ble satt på behandling for astma før jeg tok spirometri, og legen vil ikke ta meg av vedlikeholdsmedisin fordi da blir jeg dårligere igjen. Men hvis jeg kan dra innom og ta en spirometri en dag jeg har lav PEF så hadde vi jo sluppet det. Så lurer jeg på om jeg burde ta ventolin før trening? Har nylig byttet fra Pulmicort til Seretide, noe som har gjort underverker for mine tidligere daglige/nattlige symptomer. Har testet hard trening uten å ta ventolin et par ganger, og har vært helt symptomfri både under og etter trening, i motsetning til før. Jeg trener 5-6 dager i uka, så det vil jo være betydelig reduksjon i medisinbruk å slippe å bruke den så ofte. Takker for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke alltid samsvar mellom PEF og spirometriverdier. FEV1 regnes som den viktigste og mest presise for å stille en diagnose. Ved kols kan for eksempel PEF være normal, mens lungefunksjonen bedømt ut fra FEV1 er nedsatt. Men ved astma kan PEF være bra for å følge variasjonen i tilstanden. Ved å skifte medisin slik du beskriver går du over på et kombinasjonspreparat som kan gjøre at du ikke trenger å bruke Ventoline unntatt ved forverringer. Hvis du ikke merker spesielle problemer i forbindelse med treningen er det ikke nødvendig å bruke tillegg av Ventoline på forhånd.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem