Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Mistanke om atrieflimmer

Hvis man mistenker at man har atrieflimmer, må man oppsøke legen under selve anfallet, eller kan man vente til at det gått over?

Min samboer får anfall som varer 1-2 dager. Det er ikke utredet noe som helst enda, uten kun en mistanke fra min side. Han er en man på 42 år, med en stressende jobb med lange skift på 10-14 timer, røyker ca 7 sigaretter om dagen samt har drukket alkohol over gjennomsnittet og har gjort det siden 20-årene. I tillegg døde hans far av slag i en alder av 45 år. Etter intensive jobbperioder, stenger hans kropp ned. Han svetter, blir svimmel, får tåkesyn, veldig trøtt, føler på hjertet at det banker unormalt. Bør jeg være urolig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 14. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Han bør absolutt få seg en sjekk hos legen. For å kunne avgjøre sikkert om det er atrieflimmer han har så må vi få tatt et EKG mens han har anfall. Når han får neste anfall så vil jeg anbefale at han drar direkte til legevakten eller direkte til fastlegen. Du trenger ikke å ha time hos fastlegen i en slik situasjon, men fortelle hjelpepersonalet at du har fått beksjed om å ta et EKG under anfall. Han har jo risiko i form av arv, røyking og kanskje stress/belastning og bør få sjekket blodtrykk og kolesterol. Som du er inne på så er det nok fornuftig å tenke på om livsstilen kan justeres av hensyn til helsen.

Hjerte/kar

Familiær hyperkolesterolemi

Jeg har et totalkolesterol på 5 og LDL på 3,7. Det er blitt sendt inn gentest for familiær hyperkolesterolemi på meg på grunn av hjerteinfarkt i tidlig alder i familien. Jeg gruer meg veldig til svarene og er bekymret siden jeg har gått så lenge uten en eventuell behandling. Er kolesterolnivået mitt veldig høyt? Og vil jeg allerede ha mye avleiringer nå i en alder av 32?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen grunn til bekymret, kolesterolnivået ditt er tilnærmet normalt. Ved familiær hyperkolesterolemi pleier det å være langt høyere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Epilepsi og høy puls

Hei, jeg er en jente på 16 år som nylig fikk diagnosert epilepsi etter hode traume i august. Under disse anfallene(store GTK anfall) så de at pulsen min var over 200. Jeg ble koblet til en 24t EKG registrering som jeg gikk med i over 3 døgn. Legene så da at hjerterytmen min var ganske ustabil og høy. Den kan være på 160-180 når jeg sitter å slapper av. Det ble ganske fort bestemt at det skulle tas ultralyd av hjerte, men gtk anfallene mine har blitt hyppigere og kraftigere som har endt med flere turer innom intensiven i narkose, og jeg føler hjertet har blitt litt glemt... Jeg har i flere år slitt med besvimelser som man har tenkt har vært pga blodtrykksfall, men besvimelsene har kommet tilbake. Jeg får ofte en trykkende følelse/smerte midt i brystet og metningen min faller før besvimelsene, men det virker som legene tenker dette er en forvarsel på et anfall... Mine spørsmål er; 1. Burde hjerte mitt vært bedre utredet? 2. Er det normalt å ha puls over 200 under epileptiske anfall? 3. Har vi med epilepsi større sjanse for hjertestans/alvorlige rytmeforstyrrelser pga at hjerte jobber såpass hardt under anfallene? Synes dette begynner å bli veldig ubehagelig og føler aldri jeg får gode svar fra legene. Ble for bare noen dager siden funnet bevisstløs på gaten og sendt til sykehuset. Da ble det jo så klart trodd at jeg hadde hatt et anfall, men han som fant meg hadde sett at jeg hadde stoppet opp og holdt meg på brystet før jeg hadde falt om. Fem min senere hadde krampene startet. For meg virker det nesten som trykk følelsen/smertene i bryste trigger epilepsi anfallene mine..? Hvis jeg tar det opp får jeg ofte høre at jeg har hatt en tøff periode og at det er normalt å blir engstelig, men dette er ting jeg har følt på lenge før jeg fikk epilepsi diagnosen. Det har riktig nok blitt verre etter jeg fikk diagnosen. Takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for et svært reflektert innlegg. Jeg synes du tenker klokt!

Ting som må avklares er:

- Har epilepsien og hjertesituasjonen sammenheng med hverandre?
- Har du egentlig to helt separate tilstander?
- Forårsaker det ene den andre, og i så fall hvilken vei?

Et kraftig GTK-anfall er en stor påkjenning for kroppen. Musklene går i spasmer og hele kroppen rister. Adrenalinnivået kan bli høyt, og dette kan før til høy puls. Derfor er høy puls ikke uvanlig i forbindelse med et epilepsianfall.

Hjerteaktiviteten og pulsen styres av mange faktorer, men også av hjernen. Under et anfall kan denne styringen blir betydelig forstyrret og gi høy puls. Likevel var 200 noe i overkant.

Det kan også hende at et anfall med høy puls kan utløse et epilepsi anfall. Personer med skader/forandringer i hjernen som forårsaker epilepis er sårbare for dette. Det kan tenkes at den høye pulsen gir et lavere blodtrykk. Når trykket til hjernen (som allerede er sårbar) blir for lavt, kan det "irritere" skaden og utløse et epilepsianfall. Det kan tenkes at dette skjer i ditt tilfelle.

Jeg synes det er god grunn til å utrede hjertet ditt bedre. Det kan med fordel gjøres 24-timers EKG flere ganger. Det bør også gjøres et arbeids-EKG og en ultralyd av hjertet. Spørsmålene du stiller til meg bør stilles direkte til din behandlende hjertespesialist, og kanskje bør han også diskutere videre med en rytmespesialist (kalt elektrofysiolog eller arytmolog).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ømme åreknuter etter DVT

Etter at jeg har hatt en DVT i leggen som nå er behandlet har jeg fått ømme åreknuter bak kne og bak på låret. Er dette normalt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det er ikke uvanlig med slike plager. Når du har hatt DVT blir ofte de overflatiske årene utvidet og skadet. Dette kan føre til små betennelser i dem og gir smerter. Hør med legen din om han kan anbefale noen behandling eller lindring.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

TAVI, atrieflimmer og Eliquis

Tromber i hjertet ved atrieflimmer, kan bruk av Eliquis gjøre TAVI mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noe problem å gjøre TAVI mens du går på Eliquis. Det kan hende du må ta pause fra medisinen en dag eller to, men det får du beskjed om fra sykehuset. Bare følg instruksjonene.

Så lenge du har tromber inni hjertet, kan det ikke gjøres TAVI. Grunnen til dette er at trombene kan løsne og føre til hjerneslag. Derfor må det først verifiseres med ultralyd at trombene er oppløst  og forsvunnet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ultralyd av hjertet

Jeg er blitt henvist til en ultralyd av hjertet etter plager med hjertebank og ekstraslag. Har allerede brukt 24-timers EKG, uten funn utenom høy jevn puls og ufarlige VES. Fikk beskjed om at ultralyden var mest for sikkerhets skyld, bare så de ikke overser noe, men jeg er nervøs. Hva ser man etter på ultralyd? Tar undersøkelsen lang tid og er det vondt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ultralyd av hjertet - eller ekkokardiografi som det også kalles - er en svært god hjerteundersøkelse. Den gir informasjon om hvordan hjertet ser ut, hvor stort og tykt det er og hvor godt hjertet pumper. Man kan også se hvordan klaffene i hjertet fungerer og om det er noen lekkasjer i noen av dem.

Undersøkelsen tar ca. 20-30 minutter og er ikke smertefull.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dokumentere hjertesykdom

Jeg fra polsk. Venter ID fra NAV. Jeg er en krøpling, har skadet permanent kneet mitt og jeg er en hjerte slag (uføretrygd-bestemmelse av den grad av uførhet pga. hjerte slag). På grunn av helsemessige årsaker er jeg fast bestemt på permanent oppholdsrett i Norge. Hvordan og hvor må jeg få dokumentene og verifisere helsetilstand ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du må starte med å gå til en allmennlege og fortelle om plagene dine. Legen vil kunne lage attest eller dokumentasjon. Hvis legen din synes det er nødvendig, vil han sende deg til spesialist for å få mer dokumentasjon. Hvis du har dokumentasjon på sykdommene dine fra Polen, bør du få de oversatt til norsk og levere dem til legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ung jente med lavt blodtrykk

Hei. Jeg er jente på 20 år. Har hatt migrene over 4 til 5 år nå. Men i det siste har jeg lavt blodtrykk. Blodtrykket mitt ligger på 100/60. Noen ganger ved siden av lavt blodtrykk blir jeg svimmel, trøtt og slapp. Den ene gangen hadde jeg lavt blodtrykk på 90/60, og jeg var veldig svimmel og slapp osv. Jeg falt også i badet, pga lavt blodtrykk den dagen, men greide å stå opp igjen. Jeg får smerter i brystet også noen ganger. Jeg går på topimax fast og Noritren for søvnvansker som nevrologen min har anbefalt å bruke. Hva er årsaken bak dette? Og hva er vanlig blodtrykk og lavt blodtrykk for min alder?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Selv om et normalt blodtrykk ligger på rundt 120/80 er det mange som har både høyere og lavere enn dette, uten at det er noe galt. Spesielt unge jenter kan ha lavere blodtrykk.

Lavt blodtrykk i seg selv er ikke farlig. Men når det blir så lavt at du blir slapp og trøtt, kan det jo bli et problem. Hvis du i tillegg faller og slår deg, er det i hvert fall et problem.

Det er dessverre ikke så mye man kan gjøre for å få opp trykket. Væskeinntak kan hjelpe. Du får derfor sørge for at du drikker godt og jevnlig gjennom dagen. Noen føler at salt lakris hjelper. Det kan jo forsøkes å ha en pastilleske med seg og ta litt lakris innimellom.

Endel medisiner kan også forårsake lavt blodtrykk. Både Topimax og noritren kan det, men det er sjeldent, og ikke sikkert tilfellet hos deg.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Årsak til eggallergi

Hvordan kan folk få eggallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. mai 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Når du får i deg eggeproteiner vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne dem og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe "de farlige stoffene". Dermed utløses allergiske symptomer.

Symptomene på eggallergi oppstår ofte umiddelbart etter inntak av egg eller produkter med egg i, men hos noen kan det ta flere timer før symptomene viser seg.
De mest følsomme eggallergikerne kan også reagere på damp fra steking og baking med egg.

Mage/tarm og hudsymptomer er vanlige, men astma og anafylaktisk sjokk forekommer også.

Lunge

Kols og fysisk aktivitet

Er det farlig å" presse seg" litt fysisk når man har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 11. mai 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

I forhold til kols sykdommen er det bare fint å presse seg fysisk. Fysisk aktivitet kan faktisk kompensere noe for det lungetapet som du har lidd.  Vil anbefale deg å ta kontakt md en fysioterapeut for å få et treningsopplegg tilpasset din kols sykdom og lungekapasitet. Hvis du har andre sykdommer i tillegg, eller er svært undervektig kan det være du trenger å ta noen forhåndsregler i forhold til trening.

Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf nr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde