Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Doser på betablokkere

Er Emconcor 2,5 mg det samme som selo zok 2,5 mg. Har nettopp byttet da jeg fikk for lav puls av Selo zok. Kvinne 61 år

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Både Emconcor og Selozok tilhører klassen som heter betablokkere, og brukes ved ulike hjertesykdommer. Medikamentene er likevel ikke like og kan IKKE sammenlignes milligram for milligram. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hetetokter etter trening

Hei! Jeg er en kvinne på 65 år som ble bypassoperert for 10 år siden. Formen er fin. Hvis jeg trener ekstra hardt (puls opp til 170), så får jeg av og til hetetokter om natten og morgenen etter. Bør jeg ta det litt roligere?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Hetetokter flere timer etter trening er normalt ikke et tegn på hjertesykdom. Men siden du allerede har vært gjennom en bypass-operasjon, er det grunn til å ta uvanlige symptomer på alvor. Jeg synes du bør kontakte legen din for å sjekke om alt er i orden. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Kan jeg få 30 % uføretrygd?

Hei Atle. Jeg har gått på AAP i litt over 4 år. Er tilbake i arbeidslivet nå (har fått et engasjement i en statlig bedrift frem til høsten 2016), Siden jeg startet har jeg gradvis har økt fra 50% til 70%. Jeg har fått dispensasjon i AAP til å jobbe opp til 80% uten å miste stønad. Mitt AAP-vedtak går ut i juni. Etter mitt siste møte med NAV forsto jeg det slik at om det var 70% jeg fant ut at jeg kunne jobbe, så var det sånn, men at jeg da ikke hadde krav på noen videre støtte. Betyr det at jeg da ikke kan søke om noen form for støtte for de siste 30% som jeg ikke kan jobbe? jeg ser at 70% er på grensen, men kan kanskje klare 80% på sikt. Fastlege er enig i at jeg ikke bør/skal jobbe 100% da jeg trenger tiden til å hente meg inn. Jeg er hjerteoperert og kjenner fort på kroppen om det blir mye og spesielt stress.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Vilkåret for å få uføretrygd i folketrygden er at inntektsevnen din er varig nedsatt med minst 50 %. Har du 40 % AAP på søknadstidspunktet, kan du innvilges 40 % uføretrygd. Det betyr at er inntektsbortfallet ditt 30 % sammenlignet med hva du ville hatt i 100 % stilling, oppfyller du ikke kravene til å få uføretrygd fra Nav.

Noen tjenestepensjonsordninger gir rett til uførepensjon ned til 20 %. Har du en slik tjenestepensjonsordning kan du søke der.

Nav har en ordning som heter tidsubestemt lønnstilskudd (tult). Er du for eksempel ansatt i 100 % stilling, men klarer bare å jobbe effektivt 70 %, kan Nav innvilge 30 % tult, som da vil dekke 30 % av din lønn. Men være oppmerksom på at mange får avslag på tult. Blant annet fordi det ikke er bevilget nok penger til ordningen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Pacemaker og turgåing med sekk

Har fått inn pacemaker i februar 2014. Kardiologen advarte mot å bere sekk idet reimen ville ligge å gnage på pacemakeren. Er det noen god metode for å unngå dette, hvordan skulle en best polstre pacemakeren slik at sekkereima ikke "gnager"? Går ut fra at det kan vere flere som vil ut og gå med sekk! Ønsker oppskrift på metoden om noen har den, tur i skog og fjell er jo "helse".

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 28. april 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for godt og relevant spørsmål.

Så flott at du er fysisk aktiv og ønsker å bruke naturen til dette!

Når det gjelder bruk av sekk etter å ha fått lagt inn pacemaker, er det spesielt den første tiden før såret er grodd en skal utvise forsiktighet med blant annet bruk av sekk.

Etter at såret er grodd og en kan bruke skulderen og armen på operert side, blir utfordringen å finne et bæresystem som ikke gir ubehag i "pacemakerområdet". I første omgang kan en vurdere om en stor rumpetaske/hoftesekk dekker behovene for turen. Jeg har funnet fram til en test, riktignok noen år gammel, som kan gi litt mer informasjon om mulige produkter

Trenger du mer volum for å ta med flere ting på tur, vil jeg anbefale å oppsøke en forhandler med god kunnskap om sekker, og som kan veilede deg i å finne fram til den beste sekken for deg. Vi er alle skapt forskjellig, og det finnes mange forskjellige typer sekker med forskjellige typer bæresystemer. På noen sekker sitter for eksempel bæreremmene tett og vil ligge nærmere halsen, mens på andre vil de ligge nærmere skuldrene. Det viktigste er uansett å finne en tursekk der tyngden skal bæres på hoftene, nettopp for å unngå gnaging over og på forsiden av skuldrene/brystkassen.

Lykke til! Håper du finner en god løsning slik at du  få flere fine turer i skog og mark!

Vennlig hilsen Margrethe

Hjerte/kar

Er blodtrykket for lavt?

Hei Blodtrykk 132/49, puls 58, når jeg er 69 år, kan noe være galt? Målt på apotek. Tar 20 mg. Lisinopril daglig. Røyker ikke, måtehold alkohol, kun 1-2 glass vin i uka. Bor i sør-Spania

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det målte blodtrykket er litt lavt når det gjelder undertrykket, men overtrykket er normalt også i din alder. Det er mulig at du bruker Lisinopril for en lett hjertesvikt, og da kan blodtrykket synke og bli litt lavt. Dette trenger ikke dette være farlig, men kan hos noen gi problemer med svimmelhet og øresus. Hvis du har slike symptomer kan det være grunn til å la legen vurdere medisinen på ny. Det hender også at medisiner man har brukt over flere år ikke blir dosejustert etterhvert som man blir eldre. Det hender ikke sjelden at man da opplever uventede effekter, for eksempel et lavt blodtrykk, fordi dosen er blitt for høy i forhold til behovet.

Men uansett er det eventuelt lurt å sjekke målingen av blodtrykket før man tar aksjon. Det skal heller ikke glemmes at et lavt blodtrykk som ikke gir problemer belaster hjertet lite og kan således være gunstig. Det virker som du har en sunn livsstil, og det er kjent at Middelhavskost kan være gunstig for hjrte og kar.

Fortsatt god sommer!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Cordarone og lungefibrose

Hei Jeg har nylig begynt å bruke Cordarone. Det jeg er mest redd for er at jeg skal utvikle irreversibel fibrose i lungene. Jeg er lite komfortabel med å bruke denne medisinen. Er det mange som får denne bivirkningen ? Jeg går på 200 milligram pr. dag.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Cordarone er et medikament som brukes på strenge indikasjoner. Det er meget effektivt ved enkelte hjerterytmeforstyrrelser, men kan også gi flere bivirkninger, blant annet lungefibrose, slik du nevner. Faren for å utvikle lungefibrose varierer fra 1 per 100 til 1 per 10 pasienter ved tablettbehandling. Det er på forhånd ikke mulig å forutsi hvem som får bivirkninger av denne typen. Behandlingen må styres av spesialist som har kompetanse og erfaring med slik behandling. Det vil i praksis innebære at man sjekker for blant annet den type bivirkning du nevner. Det er også viktig at pasienten som behandles gir beskjed hvis han/hun merker noe unormalt med pusten eller økt hoste. Unormal kort pust ved anstrengelser er viktig å melde fra om i tidlig fase. Det er likevel viktig å merke seg at det er et fåtall pasienter som får slik bivirkning.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar, Kosthold

Påvirker egg og kaffe kolesterolet?

Jeg har hatt hjerneslag og prøver å holde kolesterolet nede gjennom kostholdet. Før spisete jeg jevnlig egg til frokost, men har sluttet med det etter hjerneslaget. Men forskningen synes å være mangetydig angående hvorvidt egg bør droppes. Det samme gjelder kaffe. Frysetørret kaffe har vel ikke noe fett, og burde således være OK?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 22. april 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Eggeplomme er kolesterolrikt, men i hvilken grad dette gir utslag på kolesterolnivåene i blodet varierer mye fra person til person. Enkelte er sensitive for kolesterol i maten, men hos de fleste blir kolesterolnivåene mer påvirket av mettet fett i kostholdet enn av kolesterol.

Dette kan påvirkes av genetiske faktorer, men det kan også komme an på det øvrige kostholdet. Kolesterolet i blodet har en tendens til å øke mer som en følge av egg når kostholdet samtidig er rikt på mettet fett enn når kostholdet inneholder lite mettet fett. 

I dag er det ikke grunnlag for å forutsi hvem som er sensitive for kolesterol i maten og ikke, så her må du kanskje bare prøve deg frem. Har du høyt LDL-kolesterol til tross for annen behandling, eller har arvelig høyt kolesterol, kan det være nødvendig å begrense seg til bare et par-tre eggeplommer i uken. Siden økninger i kolesterolet ikke gir symptomer bør du kontrollere verdiene dine dersom du skulle øke inntaket av egg betydelig.

Når det gjelder kaffe inneholder pulverkaffe og filterkaffe svært lite fettstoffer, og påvirker kolesterolet minimalt. Les mer om dette her:  Kaffe – godt for hjertehelsen?

Hjerte/kar, Kosthold

Selen og Q10 for forebygging og overskudd?

Hei Jeg hadde et kraftig i infarkt og hjertestans i 2011. Lå også i koma, men det gikk bra til slutt og alt ser topp ut på tester, kan ikke se at jeg har hatt noe som helst.

Det eneste er at jeg sover dårlig, har mareritt og svetter om natten og føler meg derfor helt utslitt når arbeidsdagen er over. Er for øvrig 52 år nå. Liker å trene, men er nå alt for utslitt som sagt etter jobb. hvorfor dårlig søvn aner jeg ikke (går på Lipitor 40mg, Albyle 75mg og Atacand).

Så til spørsmålet, har lest om at selen og q10 skal være så bra. Både for å forebygge og få overskudd, stemmer det? Eller er det bare dum reklame :)

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. april 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Når det gjelder selen er det et sporstoff i kostholdet som bidrar til immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon, og er med på å beskytte cellene mot oksidativt stress. Nøtter er en god kilde til selen, samt kornvarer (men i norskdyrket korn er seleninnholdet lavt), lever fra fisk og kjøtt, tunfisk, makrell/makrell i tomat og egg. 

Mangel på selen kan være en årsak til en sjelden hjertesykdom, Keshan-syke. Om tilskudd av selen forebygger hjerte- og karsykdom blant voksne generelt er foreløpig ikke dokumentert. Dette viser en gjennomgang av 12 vitenskapelige studier med nesten 20 000 personer. Noen studier har faktisk antydet en liten økning i risikoen for type 2-diabetes i forbindelse med selen-tilskudd, men det er også usikkert.

Disse studiene er gjort med generelt friske personer, ikke personer som tidligere har hatt hjerteinfarkt eller som har for lite selen i blodet. Men å få i seg mer selen enn det man har behov for er ikke å anbefale. Anbefalt inntak for voksne menn er 60 mikrogram (100 gram hermetisk tunfisk gir mer enn dette). Mangel på selen fastsettes med blodprøve. 

Hvis man ser på forskning på Q10, har det vist seg å redusere blodtrykket i enkelte små studier, men det finnes ikke forskning som viser om tilskudd reduserer riskoen for å dø av hjerte og karsykdom eller for å få hjerteinfarkt o.l. 

Danske forskere har nylig rapportert av Q10 viste seg å ha gunstig effekt på dødelighet ved hjertesvikt (se omtale hos hjerteforeningen.dk.) Dette er interessante og lovende nyheter, men de betyr ikke at det er en "kur for alt", eller at det beskytter ved andre sykdommer, spesielt dersom man fra før av har normale verdier av Q10 i blodet. 

Du skriver at du bruker Lipitor, og det er mulig at statiner er med på å redusere nivåene av Q10 i blodet. Noen hevder å oppleve at Q10-tilskudd lindrer muskelsmerter knyttet til bruk av statiner, men grunnlaget for å anbefale dette er tynt.

Om det gir økt overskudd er vanskelig å svare på, da det er et subjektivt begrep. 

Hjerte/kar

Langsom puls

Jeg er en mann på 50 år og plages av lav puls om nettene som gjør at jeg ikke får sove og er veldig trøtt om dagen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Langsom puls er vanskelig å vurdere uten EKG som registreres over tid. Du bør nok henvende deg til legen din og be om han kan henvise deg til en slik registrering. Da får du med deg en enhet som du har på deg i mange timer, gjerne et helt døgn, for å registrere hjertefunksjonen og pulsrytmen. Det er nok den beste måten å få det nærmere undersøkt på.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Måling av INR hjemme

Måling av INR hjemme Hvor kan man henvende seg for å skaffe seg en INR-tester for å teste INR hjemme? Er bruker av marevan p.g.a. hjerteklaffoperasjon. Har det skjedd noen endringer på hjemmemåling etter 1 mai 2014?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 17. april 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Du kan henvende deg til sykehuset du tilhører. Der vil du kunne få måleapparat som behandlingshjelpemiddel. Det er et eget skjema som må fylles ut av spesialist på sykehuset eller en indremedisiner som har avtale med regionalt foretak. Jeg kjenner ikke til om det har skjedd noen endringer etter 1.mai 2014.

Med vennlig hilsen

Inger Elling