Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk som 30-åring

Hei! Jeg er en 30 år gammel mann som ellers er frisk og rask og ikke har hatt noen større helsemessige plager tidligere i livet. Jeg trener ikke nødvendigvis regelmessig i en travel hverdag, men holder meg i overordnet god form (186 høy, 85 kg). Jeg har for noen år siden vært plaget med panikkangst og har blitt utredet og "frisk" men angsten er jo av og til på besøk. Spesielt merker jeg mye til "hvit frakk trykk" når jeg enten skal måle blodtrykk hos lege eller hvis jeg skal gi blod.

Jeg lurer først og fremst på om det er mulig at både over og under trykket blir svært forhøyet (163/97) bare pga anstrengelser, eller om det er trolig at jeg har generelt forhøyet trykk..

Jeg lurer også på hvorvidt dette høres ut som det kan være skadelig for meg senere, altså om man kan "bekymre seg nok" til å få høyt blodtrykk og derav sjanse for senere komplikasjoner. Det eneste jeg kan komme på av risikofaktorer, ettersom jeg holder meg i form røyker ikke snuser ikke og bruker ingen andre stoffer, spiser generelt sett relativt sunt men kanskje litt mye salt, er at jeg er glad i noen glass rødvin (gjerne 1-2 glass 3-4 kvelder i uken).. Jeg er sjelden "på fylla" og drikker ikke over 6 enheter oftere enn noen få ganger i måneden.. Som sagt er jeg glad i å kose meg med dette og det er deilig å nyte et glass vin om kvelden når barna er lagt, men kan dette i seg selv være grunn til økt blodtrykk i ung alder? Hilsen en som ikke vil ta noen sjanser tidlig i livet!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alkoholinntaket ditt regnes som normalt og ufarlig.

Blodtrykket varierer hele tiden og påvirkes av mange ting: Trening, psykisk belastning, angst, frykt etc. Mange får automatisk høyt BT hos legen. Vi kan derfor ikke alltid stole på en forhøyet måling på kontoret. Er blodtrykket reelt forhøyet, eller har pasienten bare hvit frakk-blodtrykk? En fin måte å besvare dette på er å gjøre 24-timers blodtrykksmåling. Da går du med et BT-apparat på armen et helt døgn og trykket måles mange ganger. Legen kan så lese av apparatet og se hvor trykket ditt egentlig ligger i det daglige livet.

Kan "angst-blodtrykk" på sikt være skadelig eller føre til "reelt" høyt blodtrykk? Det er det nok ikke så lett å svare på. Personer som får høyt blodtrykk under fekst legebesøk, kan tenkes å få det også under andre belastende situasjoner og sånn sett ligge med litt høyere BT i snitt enn andre. Men igjen vil 24-timers måling kunne gi et godt svar på dette i ditt tilfelle. Slik undersøkelse kan du få utført hos legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmel ved spinning

Hei. Jeg opplever ofte at jeg blir svimmel i spinningtimer. Det skjer når jeg tar godt i og så løser opp på motstanden, dvs. ganske heftige intervaller med mye motstand, men uten at pulsen er veldig høy. (sone 4). Jeg har trent styrke og kondisjon regelmessig i ca 4 år, 2-5 ganger i uka og mye av kondisjonstreningen er spinning. Føler at jeg holder på å svime av og burde gå av sykkelen, men har tråkket videre og roet ned til det går over. Men, dette gjør at jeg ikke får trent som planlagt da og det er veldig ubehagelig.

Jeg bruker cozaar for høyt blodtrykk, flutide fast og ventoline ved behov for astma, og er bra sånn sett i hverdagen. Blodtrykk ligger på 140/90. Hva kan årsaken til at jeg blir så svimmel og hva kan jeg eventuelt gjøre for å slippe episodene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være flere årsaker til at du blir svimmel:

1. En hjerterytmeforstyrrelse under anstrengelse.
Hos enkelte kan hard anstrengelse utløse en hjerterytmeforstryrrelse. Da kan pulsen bli så høy at blodtrykket blir lavt. Dette kan du få undersøkt ved å gjøre et AEKG hos en hjertespesialist. Da blir du belastet på en ergometersykkel og legen ser hvordan hjertet oppfører seg.


2. Blodtrykksfall grunnet plutselig aktivering av det parasympatiske nervesystemet.
Når du trener hardt aktiverer du det sympatiske nervesystemet. Dette systemet får blodårene til å trekke seg sammen, pulsen til å øke og blodtrykket til å bli høyere. Når du så plutselig slår av motstanden går kroppen i hvilemodus. Da aktiveres det parasympatiske nervesystemet. Dette systemet har motsatt effekt som det sympatiske: Senker puls, blodtrykk og får blodårene til å slappe av. Noen ganger kan dette systemet skyte over mål og puls og blodtrykk blir altfor lavt. Dette kan gi svimmelhet. Igjen kan dette testes med et AEKG.


3. Blodtrykksfall grunnet unødvendig eller overdosert blodtrykksmedisin.
Blodtrykksmedisin senker blodtrykket. Trening senker også blodtrykket. Kanskje blir dette dobbelt opp for deg? Kanskje medisinen ikke lenger er nødvendig fordi du trener så mye? Dette må du diskutere med fastlegen din. Ikke slutt med medisinen uten å ha rådført deg med henne/ham først.

Så kan det være en hel del andre årsaker også. Tror det er lurt at du oppsøker fastlegen for en generell sjekk og gjennomgang av kroppen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag og trening

Hei, jeg er ei jente på 43 år som har fått påvist 30 % ekstraslag. Jeg har tatt 24-timers EKG, stresstest, ulatralyd og MR på ahus og blitt henvist videre til ablasjon. Mens jeg venter bruker jeg Isoptin. Resultatet av stresstesten viser at ekstraslagene reduseres ved belastning. Jeg har fått beskjed om at jeg kan trene og har i de siste ukene begynt å jogge igjen.

Under treningene bruker jeg pulsklokke og ser at jeg på et par turer har hatt noen topper med makspuls på 219 mens jeg vanligvis har topper på mellom 170 og 180. Jeg har ikke følt noe ubehag under treningen eller etterpå, men lurer på om det betyr at jeg ikke bør trene eller at jeg trener for hardt? Eller kan det være at noen ekstraslag under treningen "lurer" pulsklokka slik at den viser altfor høy puls?

Mitt andre spørsmål er om jeg kan fly når jeg har såpass mye ekstraslag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål (som du egentlig besvarer selv).

Først vil jeg si at det ser ut som du har hatt en veldig god utredning. Dette virker etter skoleboka. Når man har så mange ekstraslag som du har kan det påvirke hjertefunksjonen og det er grunn til å behandle.

Angående den høye pulsen din under jogging:

1. Det kan hende du tilfeldigvis har hatt veldig høy puls.
2. Det kan hende pulsklokka feilmåler pga ekstraslagene.
3. Det kan hende at du har hatt løp/salver med rytmeforstyrrelse under treningen.

Til siste punkt: De som har veldig mange ekstraslag kan ha tendens til å få løp med noe som heter ventrikkeltakykardi. Kanskje det er det du har hatt.

Hvor hardt du kan trene frem mot ablasjonen må du nesten ta opp med legen din. Generelt vil jeg si at siden situasjonen er litt uavklart foreløpig, kan det være greit å vente litt med treningen fremover.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nedtrapping av triatec

Hei. Jeg har fått beskjed om at jeg kan slutte med Triatec. Hvor raskt kan jeg trappe ned fra 10 mg?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Dette kommer litt an på årsakene til at du har brukt triatec og årsaken til at du skal slutte. Dersom du har brukt preparatet for blodtrykket og har fått bivirkninger, så er det greit å slutte brått. Dersom du har brukt preparatet for hjertesvikt så anbefaler vi i utgangspunktet  nedtrapping over 2-3 uker, dette kommer også an på om du skal starte opp på et annet preparat som erstatning for triatec.

Hjerte/kar

Mulig å operere hjerteklaffer etter bypass operasjon?

Kan jeg opereres for mitralinsuffisiens(ny klaff eller reparasjon/mitralplastikk)? Ble bypass-operert i 2005 med godt resultat. Eller er en ny operasjon på mitralklaffen ikke mulig siden jeg er bypass-operert tidligere? Håper på svar, og takker på forhånd for det. Mvh Nyskjerrig.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er mulig å gjennomføre en ny operasjon dersom dette er helt nødvendig, men det vil dessverre være teknisk mer utfordrende og gi høyere risiko for komplikasjoner enn om du ikke var bypass operert tidligere.

Hjerte/kar

Behov for ny ultralyd etter DVT behandling?

Bør jeg ta en ny ultralyd ved DVT i leggen etter 3. mnd blodfortynnende behandling, for å være sikker på at den er borte

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Nei, i følge eksisterende kunnskap og gjeldende retningslinjer skal ikke ny ultralyd være nødvendig. 

Hjerte/kar

Risiko for ny DVT?

Hvis legene mener jeg har fått en DVT i leggen på grunn av hormontilskudd en stikkpille etter overgangsalder. Hvor stor er sjansen for at jeg kan få en ny DVT senere. Jeg har nå sluttet med dette hormontilskuddet etter at jeg fikk påvist DVT

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dersom dette er din første dvt og du ikke har annen spesiell risiko (arvelig tilstand, visse typer kirurgi,  lange flyreiser mm.) så er risikoen liten. Vi anbefaler støttestrømper og regelmessig bevegelse av ankler/legger når du skal på lengre flyturer. Informer leger som evt. behandler deg for andre tilstander om at du har hatt blodpropp. 

Hjerte/kar

Blåmerker og medisiner

Hei. Jeg bruker albyl E og brilique etter stenting i hjertet. Jeg får mye blåmerker, men jeg får veldig kuler og vondt der blåmerkene er. Det er vondt. Er det riktig?

Lurer også på om jeg kan kan bruke prednisolon sammen med det jeg bruker for hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er meget viktig at du fortsetter med både albyl og brilique disse månedene etter stentingen slik legen din har forskrevet. Ømme blåmerker er dessverre ikke uvanlig når du bruker kombinasjonen, men hvis plagene øker på så bør du kontakte lege for undersøkelser og blodprøver. Der går an å bruke prednisolon sammen med disse medikamentene om nødvendig.

Hjerte/kar

Anfall med rask puls

Hei!Jeg får noen ganger plutselige anfall hvor jeg kjenner et dunk i brystet,og puls går opp til 100 og en hetebølge og indre skjelvinger som sprer seg fra brystet og utover.Blir sliten i flere timer etter dette.Har tatt Holter og EKG for halvt år siden,alt var Ok.Kan det være hormonelt eller noe?Jeg tenker også angst men det skjer uten noe stress på forhånd

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Hos unge personer som deg kan slike anfall noen ganger skyldes en såkalt medfødt ekstra "ledningsbane" i hjertet. Denne banen kan være inaktiv i årevis eller være relativt aktiv og lede de elektriske impulsene på en måte som gir anfall med rask puls (re-entry takykardi). Slike anfall er ikke farlige for et friskt hjerte, men dersom hyppige/plagsomme går det an å operere (ablasjon) eller prøve forebyggende medisin. Symptomene du beskriver kan godt ha andre årsaker, f.eks andre varianter av rytmeforstyrrelse eller angst som du er inne på.  Sikker diagnose får man ved å ta Ekg eller ha Holter under anfall. 

Hjerte/kar

Nylig innlagt

Hei. Har i en tid hatt tung pust i varierende grad, og en tendens til å bli sliten i overgangen bryst/hals. Mistenkte selv astma, men spirometri var fin. En liten bilyd på hjertet er funnet, og skal undersøkes med ultralyd. Er imidlertid undersøkt med lite ultralydapparat i forbindelse med innleggelse hvor det ble mistenkt ustabil angina. Hadde ikke hjerteinfarkt heldigvis. Etter at D-dimer lå helt i øvre del av normalområdet, ble det tatt ct med kontrast med tanke på evt lungeemboli. Fikk beskjed om at det var negative funn over hele rekka, altså i positiv forstand.Nå leser jeg at ved disse undersøkelsene ser man også hjertet og aorta, og at både alvorlige og mindre alvorlige tilstander da kan utelukkes. Men hvilke? Mvh dame, 45 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Godt at undersøkelsene har vært normale. Der er riktig at CT undersøkelser kan brukes til å undersøke ulike tilstander knyttet til hjertet, men røngenlegene innstiller undersøkelsen spesielt for å få best mulig fremstilling av akkurat den tilstanden de skal undersøke. Dette betyr at en CT undersøkelse for lungeemboli ikke kan gi optimal fremstilling av for eksempel kransårene i hjertet. CT brukes også til å fremstille hovedpulsåren. Deler av hovedpulsåren kan også fremstilles med ultralyd (som du jo skal ha for bilyden).