Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Dårlig form etter pacemaker

Hei Wasim Har fått satt in pacemaker etter diagnose av block 2,. 45 år gammel og ganske godt trent,. fotball ski,,mm..etter å ha satt inn pacemaker føler jeg at jeg er blitt i mye dårligere form under løping, ski gåing osv.. får melkesyre fort i beina...noe jeg aldri fikk før. begynte å trene raskt etter inngrepet, men kommer liksom ikke i form igjen.... stemmer dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det du forteller kan godt stemme, og det kan godt skyldes pacemakeren. Men dette må vurderes av en kardiolog. Dagens pacemakere er svært avanserte og har mange innstillinger og justeringsmuligheter. Det kan hende innstillingene må endres for å tilpasse bedre ditt aktivitetsnivå. Du bør kontakte avdelingen som satte inn pacemakeren, for å komme til en kontrolltime.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker ved ventre grenblokk

Jeg har en hjertefeil i venstre grenblokk og evt. dyssynkron ventrikkelkontraksjon samt at jeg har kols/emfysem med 50 % lungekapasitet. Bør jeg ha en pacemaker ? Hva skjer dersom jeg må ha en operasjon? Tåler jeg det ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å svare på spørsmålene dine da jeg ikke har nærmere informasjon om helsen din. Venstre grenblokk er ikke i seg selv noen indikasjon for pacemaker. Hvorvidt du skal ha pacemaker, avhenger av flere ulike faktorer som kardiologen din må vurdere. 

Når det gjelder operasjon, så avhenger også det av flere ting enn lungekapasitet. Det er en faktor som tas med i vurderingen, men også andre ting tas i betraktning. En lungekapasitet på 50% er ikke i seg selv utelukkende fra operasjon. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kompresjonsstrømper ved pulmonal hypertensjon

Vil en person med pulmonal hypertensjon kunne få større plager hvis vedkommende begynner med kompresjonsstrømper (for åreknuter og det er ingen tydelige væskeansamlinger i benene), da enda mer væske vil kunne samle seg i lungene? Er det i det hele tatt noen forhåndsregler man bør ta med kompresjonsstrømper og pulmonal hypertensjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen fare i å bruke kompresjonsstrømper ved pulmonal hypertensjon. Husk å ta dem av om natten. De eneste pasientene som ikke bør bruke kompresjonsstrømper er de som har svært dårlig sirkulasjon i bena grunnet forkalkede og trange arterier. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisinering ved atrieflimmer

Jeg har hatt periodisk atrieflimmer i et års tid. Først enkelte netter, nå hyppigere og oftest på dagtid. Med pulsklokke (sengeliggende) fant jeg sterkt varierende puls opp til 156. Fastlegen sa bare at det ikke var farlig. På forespørsel om evt. slagfare ga han meg resept på acetylsalicylsyre 75 mg. Ved besøk på legevakten fikk jeg flimmer. De sendte meg til akutten på sykehuset Øf, hvor EKG ble tatt. Fikk resept på Apixaban (5 mg X 2) og Metoprolol (25 mg/dag). Apixaban fungerer greit, men jeg ser ikke noe nytte i Metoprolol som anvist. Fastlegen sa da at jeg kunne ta mer, og evt. bare ved anfall. Jeg foreslo kontakt med kardiolog, men han mente en slik ikke kunne gjøre mer enn han selv. Så har jeg forsøkt meg frem selv - etter pakningsvedlegget. Nå tar jeg bare 100-200 mg Metoprolol når flimmeret oppstår (ved puls under/henholdsvis over 100). Det ser ut til å sette ned pulsen i løpet av noen timer (iPhone Heart Rate app). Jeg synes tilstanden er plagsom: Kan det gjøres noe mer med dette? Kan noen veilede meg i hva jeg kan gjøre videre? Bedre medisin enn metoprolol? (Jeg er 79 år gml. pensjonert biokjemiker).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved periodisk atrieflimmer er det to behandlingsprinsipper som må i varetas. Det ene er blodfortynning for å redusere risikoen for hjerneslag, og det andre er såkalt rytmekontroll. Det betyr å redusere antall perioder med atrieflimmer (jeg antar her at at du mellom anfallene med flimmer har normal sinusrytme). 

Apixaban er en blodfortynner som er viktig for å forebygge slag ved atrieflimmer. Den skal du derfor fortsette med. 

Når det gjelder rytmekontroll, kan man bruke metoprolol. Det vanligste er å bruke den fast, for å hindre at et anfall oppstår. Men mange bruker den også i forbindelse med selve anfallene, for å redusere farten på hjertet under anfallet. 

Endel pasienter opplever at metoprolol ikke er tilfredsstillende behandling. Da kan det være en ide å bytte til et medikament som heter flekainid. Denne kan brukes både fast (for å hindre at anfall med flimmer oppstår), men også kun under anfall for å få det til å gå over igjen. Ofte må det en kardiolog inn i bildet for å få dette medikamentet, men det kan hende fastlegen også kan ordne det. Spør ham om dette!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Turer tilrettelagt funksjonshemmede

Hei, Kanhende et litt "på kanten" spørsmål. Men, foturer og andre aktivitetsferier er "in" for tiden. Spørsmålet mitt går på om dere evt. vet om noen som arrangerer slike turer,og som en som er litt "treg" grunnet godt nedsatt lungefunksjon kan delta på uten å føle seg som en "sinke". Dette burde jo være midt i blinken for oss lungesyke som fortsatt har glede av fotturer/sykkelturer , Ville vært midt i blinken for oss skulle jeg mene. Men, ikke lett å finne noe i jungelen av turer. Kjenner dere til noen ? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og tusen takk for gode spørsmål- og ikke minst inspirerende innspill! Og det er absolutt ikke noe "på kanten" spørsmål. Ingen vits i å messe om hvor viktig fysisk aktivitet er hvis en ikke får gjort noe med det! :-)

For det første vil jeg selvfølgelig anbefale deg å kontakte ditt lokale LHL-lag. Kanskje de har planer om å gjennomføre en aktivitetstur tilrettelagt folk med nedsatt fysisk kapasitet? Mange av våre lokallag har også faste ukentlige turgrupper hvor turmålet og belastningsgrad kan variere.

For lengre turer, enten på egen hånd eller i gruppe vil jeg anbefale deg å gå inn på nettsidene til Den norske Turistforening. Der har de en egen side som heter "tur for alle" hvor du kan finne relevant stoff. Her er lenken til nettsiden: DNT- Tur for alle

Jeg har dessverre ingen oversikt over aktører som arrangerer tilpassede aktivitetsturer til utlandet. Men jeg vil ta med meg dine innspill videre, og se på om det er noe vi i LHL kan gjøre for å legge til rette for lengre turer/aktivitetsferier tilpasset de med nedsatt fysisk kapasitet.

Lykke til videre med søket etter tilrettelagt tur! Vi tar med dine innspill videre.

Vennlig hilsen Margrethe Sellæg

 

 

 

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Fysisk aktiv på jobben

Hei, Jeg jobber som fysioterapeut i bedriftshelsetjenesten Stamina Helse. Fikk et tips om at dere kanskje kunne besvare et spørsmål for meg. Jeg har blitt kontaktet av en ansatt med hjerteproblematikk (kjenner dessverre ikke diagnosen). Han var ute etter erfaringer med Kontormølla og hjertesykdom (tredemølle under kontorpulten). Økt aktivitetsnivå er jo å anbefale på generelt grunnlag. Her blir det jo et lavt tempo, så jeg var ikke like sikker på helseeffekten på hjertet. Kan du si noe om det?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmål.

Stadig mer forskning understøtter at de som greier å være fysisk aktiv jevnt gjennom dagen, helst minst 30 minutter med moderat intensitet, har helsemessig gunstig effekt av dette i forhold til en rekke livsstilsykdommer, herunder hjerte- og karsykdommer. Det er ikke anbefalt å sitte rolig mer enn 40-45 minutter om gangen, og det anbefales å ta korte pauser på 5 minutter hvor en reiser seg, går en runde, og kanskje også står og jobber. Greier en å være i aktivitet i lengre tid / og eller med høyere intensitet vil helseeffekten øke, men da selvfølgelig innen rimelighetens grenser.

Hvordan en innretter seg  i forhold til å oppnå sine 30 minutter om dagen, må nesten bli opp til hver enkelt og også i forhold til jobbsituasjon. Vi har ingen egenerfaring med det, men å ta i bruk en tredemølle på jobb under kontorpulten kan sikker være et tiltak å vurdere, så fremt en selv eller andre ikke blir genert av støy, og at det er mulig å gjennomføre tilfredsstillende rengjøring. 

Vennlig hilsen Margrethe Sellæg 

Hjerte/kar

Hvordan forebygge høyt blodtrykk?

Hva skjer i sirkulasjonsorganene når det er høyt blodtrykk? og hvordan kan man forebygge høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 17. mars 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Blodtrykket er trykket i kroppens pulsårer som bringer blodet fra hjertet og ut i kroppen. Hvis du har for høyt blodtrykk påvirker det hjertet slik at det tvinges til å arbeide hardere for å pumpe blodet rundt. Det kan føre til at hjertemuskelen blir forstørret. Åreforkalkning utvikles raskere hvis blodtrykket er for høyt, særlig i hjertets kransårer. Det gir økt risiko for angina pectoris ( hjertekrampe) og hjerteinfarkt.  Forhøyet blodtrykk er også en vesentlig årsak til hjerneslag og nyresykdommer.

Det er mye du kan gjøre selv for å forebygge høyt blodtrykk. Det er viktig å ha et sunt kosthold,være i aktivitet minst 30 minutter hver dag og drikke moderat med alkohol. Alkohol kan nemlig bidra til økt blodtrykk. Det er også viktig å redusere saltinntaket. Et vanlig norsk kosthold inneholder som regel betydelig mer salt enn ønskelig. Hvis du røyker, bør du slutte med det.Når du røyker trekker blodårene seg sammen og blodtrykket stiger.

Du kan lese mer om høyt blodtrykk på våre hjemmesider www.lhl.no

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar, Lunge

Kompresjonsstrømper og pulmonal hypertensjon

Hei, Vil bruk av kompresjonsstrømper (for åreknuter) kunne gi pasienter med pulmonal hypertensjon mer ubehag i hals/svelg enn uten slike strømper? Vil i så fall økt dose av vanndrivende medisiner utligne dette? Er det noen forsiktighetsregler med bruk av kompresjonsstrømper og pulmonal hypertensjon? Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er flere årsaker til væskeansamlig rundt anklene. Ved store åreknuter fungerer ikke lenger klaffene som hindrer blodet å strømme tilbake (nedover) i benet. Dermed blir det et stort væsketrykk fra blodåren som fører til utsiving av væske som samler seg rundt anklene. En kompresjonsstrømpe kan motvirke dette, slik at trykke økes inn mot blodbanen igjen. Den samme effekten kan også hjelpe mot større vannansamlinger i forbindelse med at trykket i høyre hjertekammer er økt i forbindelse med for eksempel pulmonal hypertensjon. Da kan man i noen tilfeller få væskeansamling i kroppen, og ofte best synlig rundt anklene.

Det er ukjent for meg at bruk av kompresjonsstrømpe vil kunne fremkalle symptomer fra hals/svelg. Vanligvis vil man bruke vanndrivende for å minske væskeansamling i bena, og strømpe blir gjerne en tilleggshjelp som man bruker om dagen. Når en slik behandling brukes over tid og overskuddsvæsken blir skilt ut av kroppen, skal dette normalt ikke gi spesielle problemer.

Hjerte/kar, Rettigheter

Rett til hjelpestønad og grunnstønad ved fylte 18 år

Hei. Har et barn, snart 18 år, som må hjertetransplanteres. Hvordan er det med hjelpestønad, grunnstønad ? Tenker da på at han ikke kan begynne i jobb/ ekstrajobb med det første,han er jo skoleelev i videregående skole enda osv. Vet at vi som foreldre har forsørgelsesplikt, men hvordan er det i forhold til dekning av utgifter til nødvendige medisiner, transport fra og til fysioterapi osv. etter at han har fylt 18 år, så lenge han ikke kan være i jobb???

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. mars 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dere opplyser ikke om dere har hjelpestønad og grunnstønad i dag. Men fra fylte 18 år gis det ikke lenger forhøyet hjelpestønad. Satsen på alminnelig hjelpestønad er 1171 kroner pr månded. Grunnstønad skal dekke ekstrautgifter han har på grunn av sin sykdom. Jeg vil tro at det særlig er grunnstønad til dekning av ekstra transportutgifter som er aktuelt. Grunnstønaden påvirkes ikke av at blir 18 år.

Han må på vanlig måte betale egenandel for medisiner til han når grensen for å frikort. Det samme gjelder for utgifter til transport til fysioterapeut.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Hjerteoperasjon hos eldre pasienter

Min mor på 88 har kraftig aortastenose (1/3 av normal gjennomstrømning), hjerteflimmer, pacemaker og har hatt et lite hjerneinfark ( for et år siden). Etter siste ultralydundersøkelse av hjertet, ble hun fra legen på sykehuset oppfordret til å søke om vurdering for operasjon av klaffene ved Rikshospitalet. Vi støttet henne i dette, og i å følge rådet som ble gitt fra Rikshospitalet. I dag har hun imidlertid vært hos fastlegen sin, som ikke var så begeistret for operasjon. Mor er derfor nå i en svært vanskelig valgsituasjon. Hun er ellers en meget oppegående person, men har nå ikke krefter til selv de minste oppoverbakker. Som tidligere gymlærer med "behov" for daglige turer, er dette vanskelig å takle og svekker livskvaliteten sterkt. Hun er ikke redd for selve operasjonen, men det å bli sittende som "grønnsak" i ettertid. Noen synspunkter på en slik operasjon, relatert til alder?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dere tar opp et svært viktig og komplisert tema. Skal man akseptere de plagsomme symptomene, eller gjennomgå en risikabel operasjon? Det finnes ikke noe fasitsvar, og hver pasient på vurderes individuelt. 88 år er en høy alder, noe som gjøre operasjon noe mer risikabelt. Jeg kan ikke gi et sikkert svar da jeg ikke har alle deltaljene. Men det går fint an å si ja til en utredning og vurdering ved Rikshospitalet. Når moren din kommer dit, vil hun i første omgang kun bli undersøkt grundig. Deretter vil det ble en grundig felles diskusjon mellom legene. Her blir alle aspekter vurdert. Både de faglige og de etiske. Legene vil så komme med et, men det er opptil pasienten selv å bestemme hva hun vil gjøre. Derfor kan dere trygt si ja til en vurdering, og heller bestemme dere senere.

 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid