Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Sarkoidose som gir astma?

Hei Har sarkoidose, men også fått astma med lungekapasitet 58%, aldri røkt. Men jobbet i grafisk bransje med løsemidler og støv og pulver. Nå sier de at astma kommer fra sarkoidosen, stemmer det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å si sikkert hva din nedsatte lungekapsitet kommer av. En sarkoidose som blir kronisk kan etter flere år gi arrdannelse i lungevevet.  I slike situasjoner er det ikke uvanlig at det oppstår en kronisk obstruksjon som kan oppfattes som astma eller en form for kols. En annen sak er hvor stor betydning jobben i grafisk bransje kan ha. Det er ikke mulig å besvare på sparket. Det må eventuelt vurderes nærmere med undersøkelse hos lungelege med kompetanse på yrkessykdommer i lungene.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Smitte av lungebetennelse?

Hei. Min mann har en kraftig lungebetennelse. Kan jeg bli smittet etter 10 dager. Han har vært på sykehuset. Jeg er engstelig for lungebetennelse siden jeg bl.a har diabetes 2 og lavt stoffskifte. Kan jeg bli sykere da. Jeg er 61 år. Er det stor mulighet for at jeg har blitt smittet. Har vært veldig forsiktig, brukt munnbind. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg regner med at din mann har fått antibiotikabehandling på sykehuset. Da er sjansen for smitte straks mye mindre. Det er riktig at diabetes kan redusere immunberedskapen litt, men det er ikke slik at en lungebetennelse hos en person automatisk gir lungebetennelse til andre som blir smittet av samme bakterie. De fleste tilfeller utvikler seg ikke, og mange får istedenfor en lettere luftveisinfeksjon. Men det er lurt å være forsiktig så lenge han hoster.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Smitte av mycoplasma

Hei. Min mann har mycoplasma infeksjon. Kan han ha smittet meg når det har gått 12 dager siden han ble syk? Jeg tørrhoster litt. Han ble veldig syk. Han er 63 år. Jeg har selv hatt mycoplasma 3 ganger i 40 årene. Ble ikke så syk som han. Kan jeg få det igjen eller kan jeg ha blitt immun? Jeg er takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Mycoplasmainfeksjoner forløper ofte lite dramatisk med en del hoste og lite feber, men kan noen ganger bli mer alvorlig hos eldre. Du er neppe helt immun selv om du har hatt infeksjonen tidligere, men vil trolig ikke få så kraftig forløp. Tørrhoste kan nettopp være tegn på at du er smittet, men har et lett forløp. Det er veldig vanlig at nærmeste familie også får smitten når et familiemedlem er blitt syk.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk?

Er ein mann på 62 år var til doktor blodtrykk på 162/82 tar ingen medisin . Tok puste prøve, det var antydning til kols, skal starte med medisin . Det eg lurer på: Har eg forhøyet blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Et blodtrykk må måles flere ganger, og noen ganger får man måling av blodtrykket i 24 timr for å se om det svinger. Etter den siste normen er nok overtrykket på 162 litt for høyt, mens undertrykket er helt normalt. Det er nok lurt å få sjekket blodtrykket noen ganger før eventuell behandling igangsettes.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dobbeltsidig lungebetennelse

God dag. Vi bor i Sør-Frankrike i Antibes. Min kone, som er 76 aar, fikk i februar dobbeltsidig lungebetennelse, hvor høyrelungen hadde en pose full av vaeske og stafylokokk-bakterier. Hun ble lagt i koma og sendt til Marseille, som er spesialister paa lungesykdom. Hun fikk ilagt 2 dreneringer,og tilkoblet en slags hjerte/lungemaskin. Etter 4 uker ble hun vekket, alt frakoblet, og sendt tilbake til Antibes for videre behandling. Etter 8 uker er hun forsatt paa sykehus,for det er forsatt litt betennelse igjen. Hun er veldig sportig, aldri røyket, svømmer mye, går turer, og ser 10 år yngre ut enn hun er . Hun trenes hver dag, er forsatt veldig svak. Blir man noengang frisk igjen, for høyre lungen er ganske odelagt,eller må vi innse ,at livet er mer eller mindre slutt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Din kone har nok hatt en meget alvorlig lungebetennelse. Lungebetennelse er ofte alvorlig i høyere alder. Stafylokokkinfeksjon med dobbeltsidig lungeaffeksjon kan kreve omfattende og intens behandling. Hun har tydeligvis fått en effektiv behandling, men det er uten tvil også en betydelig påkjenning å ligge 4 uker på respirator. I denne tiden er man ikke fysisk aktiv, og musklene blir svakere. Det er derfor ikke så merkelig at hun må bruke lang tid til å komme seg til krefter igjen. Det er også vanlig at man vil trenge en lengre tid for å få tilbake et psykisk overskudd. Livet trenger ikke være slutt med dette, men hun må nok regne med en fortsatt lang opptrening for å komme i form igjen. Lungene har nok fått en skikkelig medfart, men pusten kan bedres ved fortsatt trening, selv om det går langsomt. Fysisk aktivitet er også viktig for å sikre at slimet kommer mest mulig effektivt opp fra lungene. Det virker veldig bra at sykehuset satser så godt på henne. Det betyr at man ikke må gi opp!

Fint om du kan hilse henne og ønske fortsatt god bedring!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Blodig oppspytt

Hei! Jeg våknet en morgen med blodsmak i munnen, da jeg harket opp slim, var det blodig. Jeg sliter vanligvis med lett neseblodblødning og går på jernpiller innimellom, jeg har lest om hva blod i halsen kan være, men ikke noe som svarte på min hendelse. Det var ikke noe blod på puta eller antydninger til neseblod fra natten før. Håper på å få hjelp!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Blod i oppspyttet kan ofte skyldes at det renner blod ned fra bakre del av nesen eller fra svelget. Men er man usikker er det lurt å få gjort en nærmere undersøkelse med røntgenbilde av lungene. I tillegg kan det gjøres en CT-undersøkelse, og er man fortsatt i tvil kan man henvise til en bronkoskopi hvor man kan kikke direkte ned i luftveiene for å se om det er noe unormalt. Men dette er ting som bør diskuteres med den legen som undersøker deg. Jeg oppfatter at du er en ung person, og det er nok ganske uvanlig at det er noe alvorlig galt i luftveiene i din alder, men det kan uansett være lurt å ta en prat med legen.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Obstruktiv og restriktiv, hva er forskjellen?

Hei. Hva er forskjellen på obstruktiv og restriktiv lungesykdom? Hvilke lungesykdommer er restriktive? Mvh Grethe

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Obstruksjon betyr at noe stenger. Dette skjer for eksemple ved astma og kols. Restriksjon betyr at noe trekker seg sammen, er mindre enn forventet. Lungesykdommer som gir lavere lungevolum er for eksempel lungefibrose. Andre ganger kan brystkassen være deformert og trykke lungen sammen, eventuelt kan det skyldes betydelige skjevheter i ryggen (uttalt skoliose/kyfoskoliose). I forbindelse med tidligere tiders tuberkulosebehandling ble det benyttet såkalte plastikkoperasjoner hvor man fjernet ribbein for å trykke sammen den syke del av lungen. Det var effektivt, men medførte senere en varig nedsatt lungefunksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Revem

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Trener mye, men føler at formen blir dårligere

Hei! Under følger en litt lang tekst - håper du har mulighet til å gi noen svar på dette! På forhånd takk! Jeg er en 20 år gammel godt trent mann. Ved siden av studier/skole har jeg satset hardt på langrenn de siste 5 årene. Jeg har en makspuls på 180, og en hvilepuls på ca 35. Jeg er 193cm høy og veier 81 kg. Jeg har et målt oksygenopptak på 75/kg og har dermed et literopptak på over 6l. Det siste året (6-12 måneder) har jeg støtt på et problem; jeg kommer ikke opp i puls under harde treningsøkter. På de fleste (minst 4/5) hardøkter kommer jeg ikke høyere enn 155 i puls, uavhengig av hvor hardt jeg presser. Selv om farten er som den skal være på akkurat denne pulsen (altså ca 155), greier jeg ikke holde denne i nærheten av så lenge jeg har pleid. Etter 1 minutt på denne pulsen, er jeg helt ferdig. Nesten som om dette er min "nye" makspuls. Allikevel er det enkelte ganger (sjeldent - kanskje 1/10) kroppen funker som normalt. Jeg er nesten aldri syk. Blodprøver viser ingen ting galt. Jeg skal til fastlegen neste uke. Der skal jeg be om henvisning til både hjerte/lunge-spesialist, slik at jeg får sjekket dette ordentlig. Lurer på om du har noen tips utover dette? Noen tester jeg burde be om? Har du hørt om dette før, og har du noen konkret råd knyttet til dette? Som du skjønner begrenser dette veldig mulighetene mine innen langrenn, og jeg hadde dermed satt veldig pris på svar! På forhånd takk! Hilsen frustrert skiløper

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det ble, som du nevner, en lang tekst, veldig informativ, men jeg har kuttet noe ned på den.

Du er bekymret over redusert makspuls og slitenhet i dagliglivet til tross for intens og hyppig trening. Jeg forstår ikke helt hvorfor du har sluttet med astmamedisiner hvis du hadde fått diagnostisert anstrengelsesastma. Men i ditt tilfelle er det absolutt på sin plass med en nærmere utredning av både hjerte og lunger. Ikke minst er å anbefale en hjerte/lungebelastning på tredemølle under samtidig måling av arterielle blodgasser og lungefunksjon samt blodtrykk og EKG. Regner også med at det bør gjøres en ekkoundersøkelse av hjertet. Det er først under belastning at man kan få frem de samme symptomer og måle hva som skjer. Ellers er det alltid lurt å tenke på mulige uønskede effekter av medisiner du bruker samtidig.

Ønsker deg lykke til med videre utredning!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan lungebetennelse gi økt lungefibrose

Jeg har diagnosen lungefibrose. Vil forkjølelser, ev lungebetennelser, være med på å øke arrvevene? Hva med kulde?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Generelt er det mulig at man få arr på lungen etter langvarige lungebetennelser. Forkjølelser og kulde kan gi pusteproblemer, men forbigående. Det er eventuelt lungebetennelser som kan gi tillegg av arrvev. Men det viktigste er at infeksjoner i luftveiene ofte gir en tydelig forverring av pusteplagene både under og en tid etter at den er over. Det er derfor man sterkt anbefaler både årlig influensavaksine samt vaksine mot den vanligste lungebetennelsesbakterien (pneumokokkvaksine), men også å unngå unødig kontakt med mennesker som hoster og er forkjølt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lav oksygenmetning

Var på lunge avd forrige uke, tok pusteprøver, med og uten astmamedisin. Målte 92% oksygen i blodet. Er 48 år. Påvirker medisin målingen av oksygenet? Har vært unormalt trett lenge og glemmer , irritabilitet , var innlagt på sykehus for 1 år siden med 84 i oksygen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Måling av oksygenmetning i blodet gjøres enkelt med et oksymeter som ikke gjør det nødvendig å stikke i blodårer. Målingen er oftest ganske nøyaktig, men kan bli lav hvis sirkulasjonen i fingertuppene er dårlig, for eksempel ved kalde fingre. Medisiner vil ikke ha noen spesiell effekt på målingen hvis de ikke påvirker blodsirkulasjonen i fingertuppene. Foruten lungefunksjonen kan hjertefunksjonen og eventuelt forekomst av shunting ("snarvei" for blodet) gi slike resultater. Svært lav blodprosent kan også medvirke. Tretthet og nedsatt hukommelse kan være forårsaket av disse tingene. Men uansett virker det som om det er lurt å foreta en grundig sjekk for å finne ut en årsak til dine plager.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem