Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Valg av kolesterolsenkende medisin

Hvorfor har legen min gitt meg kolestrol nedsettende :Lipitor med virkestoff Atorvastatin (20mg), da det er ved flere studier har vist seg at Zocor med virkestoff Simvastatin gir ferre bivirkninger ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan ligge mange vurderinger til grunn for en leges valg at ett medikament over et annet. Når det gjelder statiner, så viser erfaringer at de ulike midlene tolereres ulikt fra person til person. Noen får bivirkninger fra én type, mens andre får bivirkninger fra en annen type. 

Når det gjelder atorvastatin og simvastatin, kjenner jeg ikke til studier som viser at den ene typen gir entydig mer bivirkninger enn den andre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Har målt bodtrykket hjemme,min kones var o.k. Mitt blodtrykk var 90-57. Er 75,tar ingen legemiddel uten om Symbicort.Ellers ingen tegn på noe galt.Håper på noen ord.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykk varierer både fra person til person, og hos samme person fra tid til annen. Én måling er derfor ikke nok til å si noe konkret. 

Det viktigste med blodtrykket er at det ikke skal være for høyt. Høyt blodtrykk over mange år kan skade nyrer, blodårer og øyne, og i verste fall føre til hjerneslag og hjerteinfarkt. God behandling av høyt blodtrykk er derfor viktig. 

Noen mennesker har lavt blodtrykk fra naturens side. Det er helt ufarlig, og ikke noe å bekymre seg over, hvis du ellers ikke har plager. Lavt blodtrykk kan føre til svimmelhet og ørhet, og noen kan til og med falle og slå seg. Men dersom du ikke opplever noe av dette, er det ingen grunn til å bekymre seg over et lavt blodtrykk. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og trening

Jeg har fått pacemaker for ca 4 uker siden. Har alltid likt å trimme og gå raske turer og har nå startet med turgåing men jeg merker at kondisen er dårlig og hjertet slår raskt og uregelmessig og jeg blir nervøs. Tar daglig 25mg selo-zok og 100mg×2. Skal jeg bare gå på å håpe at kondisen kommer? Hilsen en 1938 modell.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange ulike pacemakere, og de kan programmeres med utallige ulike innstillinger. Å finne den rette innstillingen for en pasient kan i blant være utfordrende. Alle pasienter er ulike. Noen er mer aktive enn andre, og noen krever mer av kroppen og kondisen enn andre. Det kan derfor ta litt tid å finne den rette innstillingen for deg. Det må nødvendigvis litt "prøving å feiling" til fra hjertespesiasliten sin side.

Jeg synes du skal ta kontakt med avdelingen som har ansvaret for å følge deg opp, og be om ekstra kontroll. Hvis det bare er 4 uker siden du fikk pacemakeren, antar jeg at du snart vil bli innkalt til kontroll uansett. Ta opp spørsmålene dine der.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Tungpust etter hjerteinfarkt

Kjære LHL! Min samboer på 66 år fikk hjerteinfarkt for 1,5 måned siden og gjennomgikk PCI behandling med 2 stenter. Alt vel så langt. Imidlertid har han fått en helt annen pust etter at han kom hjem fra sykehuset. Han må plutselig trekke inn godt med luft når han sitter stille og er også kortpustet når han gjør ting. Han synes han er sliten i brystet noen ganger. Når han går på tredemøller vår det greit. Han tar de "vanlige" medisinene etter hjertefarkt. Han har forøvrig begynt å jobbe igjen, dog ikke full tid. Fastlege har lyttet på bryst og lunger og sa det ikke var noe og ba han komme igjen om 1 måned. Jeg er bekymret for tilstanden og lurer på hva det kan være. Det kan vel ikke være normalt å ha det slik? Burde vi gå til en hjertespesialist? Takknemlig for svar. Hilsen bekymret samboer

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En av komplikasjonene ved hjerteinfarkt er at en del av hjertemuskelen dør/svekkes, slik at hjertet får nedsatt pumpekraft. Dette kalles for hjertesvikt. Blant symptomene på hjertesvikt er pustevansker og tretthet. Hvis en pasient har hjertesvikt, kan symptomene bedres ved medisinsk behandling. Jeg synes samboeren din skal vurderes av en hjertespesialist, for å sjekke om han har en slik tilstand.

En annen grunn til tungpust/kortpust etter et infarkt kan være at en annen kransåre på hjertet fortsatt er trang eller tett. Dette er også noe en hjertespesialist kan vurdere. Be fastlegen om en henvisning.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Blødning på øyehvitet

Har fått sprengte blodkar i det ene øyet. Illrødt øye. Har målt blodtrykk på hjemmemåler: overtrykk 145 under 100. Spiser tablett Losartan/Hydrochloratheiazide Teva 50 mg/12,5 mg en tablett pr. dag. Trener to ganger i uka seniortrim Elixa. Er 71 år. Har vært hos optiker som sier det kan være blodtrykket. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Tilstanden du beskriver høres ut som en subkonjunktival blødning. Det er en helt ufarlig tilstand. På øyehvitet har du bittesmå blodårer. Utenpå disse igjen ligger det en tynn gjennomsiktig hinne, som dekker øyeeplet. Når en av disse små karene sprekker, fylles det blod mellom øyehvitet og den gjennomsiktige hinnen. Det er minimale mengder blod, men det ser ofte dramatisk ut. Blødningen er som sagt helt ufarlig, og påvirker ikke synet. Etter noen dager til uker blir den borte igjen. 

Som regel er det ingen årsak til slike blødninger. I blant kan det skyldes traume eller slag mot øyet, og noen ganger kan de oppstå grunnet høyt trykk i forbindelse med kraftig hoste eller nysing. 

Høyt blodtrykk i seg selv er en svært sjelden årsak til slike blødninger. Og trykkene du beskriver er ikke fryktelig høye uansett. Ubehandlet høyt blodtrykk kan imidlertid være farlig for øynene, men det er av helt andre årsaker. Da forekommer nemlig skader på netthinnen, og disse skader synet. Dette er en av grunnene til at blodtrykk skal behandles. 

Jeg synes det er flott at du lever et aktivt liv med trening, og dette må du fortsette med. Gå til legen regelmessig for å være sikker på at blodtrykket er i orden. Subkonjunktivale blødninger kan alle få, også de med normalt blodtrykk. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Kosthold

Margarin og høyt kolesterol

Det florerer mye varsko og advarsler om Vita hjertego'-produkter og lignende. Likevel blir man f.eks. på Lipidklinikken anbefalt disse produktene. Hva er riktig, og hvordan kan man vite hvilke råd man skal høre på? Hilsen en som har arvelig hyperkolesterolemi.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 13. februar 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Jeg vil ikke ta stilling til hva slags margarin (eller smør) alle bør spise, og anbefaler generelt flytende planteoljer som oliven- og rapsolje. Vita hjertego' margarin har en fettsyresammensetning som reduserer kolesterolet sammenliknet med smør, både totalkolesterolet og LDL-kolesterolet. Dette har vært testet og vist i flere norske kliniske studier.

Én av margarinene, Vita hjertego' Proaktiv, er i tillegg beriket med såkalte plantesteroler som hemmer opptaket av kolesterol fra mat, og dermed senker kolesterolet med ca. 10 prosent. Denne er beregnet for personer som trenger å senke kolesterolet. 

Hvor viktig dette er kommer helt an på: 1) hvor mye margarin man spiser, og 2) hva man sammenligner det med. Er det snakk om bare et tynt lag på et par brødskiver, vil type margarin være av minimal betydning. En gjennomsnittlig nordmann spiser omtrent en spiseskje gram margarin per dag, og rundt en teskje gram smør/blandingsmargarin.

Margarin er en likevel en kilde til en- og flerumettet fett, noe smør inneholder lite av, og inneholder ikke transfett. Det finnes belegg for at å spise mer umettet fett til fordel for mettet fett og transfett reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom. 

Noen mener margarin er usunt fordi det er "unaturlig", men om det er mer naturlig for mennesker å spise smør er nok også diskutabelt. Hvorvidt noe er naturlig eller ikke har heller ikke automatisk noe å si for effekt på helsa. Tidligere var margarin rikt på industrielt fremstilt transfett, men dette er nå fjernet. Merk at margarin er omtrent like kaloririkt som smør (med unntak av lettmargarin), så det er uansett noe en bør spise i små mengder dersom man passer på vekta. 

Om du vil spise margarin i det hele tatt er til syvende og sist ditt eget valg. Dersom du ikke liker det, finnes det andre måter å kontrollere kolesterolet på. Soyaprotein, løselig kostfiber (fra f.eks. havre, bygg og fiberhusk) og mandler er noen eksempler på matvarer som bidrar til å senke kolesterolnivåene. I ditt tilfelle anbefaler jeg å lytte til dem som har best kompetanse på arvelig høyt kolesterol.

Vennlig hilsen Erik

Hjerte/kar

For lavt blodtrykk?

Er en mann på 80 år og hadde blodtrykk 135/65 .lurer på om det er forlavt . Legen sa det var fint, men eg synest det virker lavt. Lavest eg har hatt. Var en ny vikar som var der.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykk på 135/65 er ikke for lavt. Men dersom du får plager som svimmelhet, ustøhet, hodepine osv, kan det hende at det er for lavt for deg. Da må du snakke med legen din for å diskutere dose/styrke på medisinene dine (dersom du bruker slike). 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykksbehandling og bivirkninger

For ca 1 mnd. siden fikk jeg påvist høyt blodtrykk, og det er spesielt undertrykket som er høyt 140/106 Jeg får allerede medisiner for høyt kolestrol. Begge deler er genetisk i min familie. Jeg er litt overvektig og har som mål og gå ned 15 kg. Er nå veldig obs på særlig salt! Siden dette ble påvist har jeg tatt Amolidipin Sandoz 5 mg. Før jeg beg. med disse var jeg ytterst skjelden plaget av føglende: veldig trøtt, svimmel, lettere hodepine, plaget med ising i tennene/hovent tannkjøtt. Jeg å tredemølle, løper intervall. Etter at jeg fikk påvist dette løper jeg moderat ca. 20 min. Jeg har ikke vært til videre utredning hos spesialist og lurer på om dette anbefales. Jeg er veldig engstelig for å få hjerneslag Jeg synes denne medisinen gir sterke bivirkninger ettersom jeg er mer sliten på jobb, den hemmer trening og fører til at jeg sover mye. Jeg er også plaget med hovene fingre og ankler, føtter. Vil bivirkningene kunne avta hvis jeg halverer dosen og vil det være ok at jeg gjør dette nå? Ser at noen skriver at det kan være lurt å kombinere vanndrivende og bt medisin. Takknemlig for råd!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

1) Fint at du ønsker å gå ned i vekt. Det kan hjelpe til med å redusere blodtrykket. 

2) Du beskriver endel plager som kom etter oppstart med medisinen. Disse plagene kan godt være bivirkninger fra medisinen. Snakk med legen og be om et annet alternativ. Du bør ikke gjøre doseendringer på egenhånd. Det finnes mange typer blodtrykksmedisiner, og det er ikke unormalt at man reagerer på enkelte. Som regel finner man en type som både gir god effekt, og lite bivirkninger. 

3) Ukomplisert blodtrykksbehandling trenger vanligvis ikke vurdering hos spesialist og du kan trygt stole på rådene og behandlingen fra din fastlege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

"Undertrykk" ved blodtrykk

Et undertrykk på 61, er dert for lavt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk må alltid vurderes samlet (både overtrykk og undertrykk), og ikke minst tolkes i sammenheng med pasientens tilstand ellers. Men et undertrykk på 61 er nesten uansett ikke for lavt. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tetting av hull i hjertet

Hei jeg er ei dame på 50 år, som fikk hjerteinfarkt for 5 år siden - og der ble satt inn 2 stenter i venstre kransarterie (tror jeg det heter). På kontroll noen uker senere ble det oppdaget at jeg har et hull i hjertet. På kontroll i år - ser legen at det lekker litt mer ut i høyre hjertekammer, og venstre hjertekammer blir forstørret. Han søker meg til tetting av hullet i hjertet - som bare utføres ved Rikshospitalet. Kan jeg være like aktiv med jobb og hard trim et par ganger i uken frem til proppen er satt inn i hjertet? Blir man arbeidsufør noen dager etter en slik behandling? Mvh Gro S Olsbø

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For å ta det siste først. Det er normalt med noen dagers sykemelding etter en slik operasjon. Det anbefales også å avstå fra hard fysisk trening de første 5-6 ukene. Men hvis alt har gått fint etter det, kan du trene fullt. 

Du kan jobbe normalt frem til proppen settes inn. Du kan også trene og trimme, men bør lytte til kroppens signaler. Hvis du får mye plager tungpust fremover mot operasjonen, er det best å roe litt ned. 

MVh

Wasim Zahid