Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Alternativ til statiner

Hei. Er hjertepasient, hjerteinfarkt med hjertestans og blodpropper i hjerte. Stentet flere ganger. Ikke røker, ekstremt nøye med fett sukker osv. Har hatt god hjelp av Feiring klinikkens 4 ukers opphold. Det er en kjent sak at store deler av familien bruker statiner fra ung alder .Dette ligger nok i slekten . Jeg har artrose og får enorme smerter ved bruk av statiner . Må bruke Ketorax ved siden av . Bruker i dag kun 5 mg Crestor, også disse fremkaller muskel og ledd smerter , Så leste jeg om noe som heter Ezetimibe. Er dette noe som jeg kansje kunne ha prøvd ? Fastlegen min kjente ikke til dette legemidlet. Har i dag 5.1 i total kolestrol men det stiger stadig litt gradvis . Jeg går mye og er ingen sofa- ligger.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For pasienter som har hatt hjerteinfarkt, er statiner viktige, da de forebygger sykdom, og reduserer dødelighet. Dessverre er det endel pasienter som får sterke bivirkninger av statiner. For disse pasientene kan ezetimib være et alternativ, selv om nytten ikke er like stor som av statiner. Men det er nok bedre å bruke ezetimib, enn ikke å bruke noe. I Norge selges ezetimib under navnet Ezetrol. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angina i kaldt vær

Jeg er bypassoperert,går turer 3-6 dager pr.uke,ca.1 times turer. Må ha på meg mange lag med klær visst det er kaldt eller det er kald vind,ellers så får jeg smerter over brystet,er dette normalt eller?? Operert desember i 2011,stenta etterpå i2012 og 2013..blitt bedre og bedre i form etter dette.😊

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du er aktiv, og at du stadig blir i bedre form etter operasjonen. Ja, det er ikke uvanlig at hjertepasienter kan få brystsmerter hvis det er kaldt ute. Når det er lav temperatur ut vil blodårene i huden gjerne trekke seg sammen for å spare på varmen. En effekt av dette blir at hjertet må pumpe mot høyere motstand, noe som igjen kan gi vondt i brystet. Det er derfor lurt å gjøre slik du gjør, kle deg godt, og start gjerne litt forsiktig når du beveger deg i kulden slik at kroppen rekker å varme seg litt opp. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Liten åre som ikke kan stentes

Liten åre som ikke kan stentes. har mye angina ved anstrengelse. Hva kan gjøres med den?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er dessverre slik at noen av årene på hjertet er så små at det rett og slett ikke er utviklet utstyr til å kunne behandle disse. Alternativet blir derfor medisinsk behandling for å lindre plagene. Du bør snakke med en hjertespesialist for å finne medisiner som passer deg godt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt og hjertesvikt

Hva er egentlig sammenhengen mellom hjerteinfarkt og hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Hjertesvikt betyr rett og slett at hjertet har nedsatt funksjon. Funksjonen til hjertet er å pumpe blod til lungene og kroppen. Ved hjertesvikt har hjertet nedsatt pumpefunksjon. Hjertemuskelen er svekket, og hjertet pumper ut mindre blod per slag, enn et friskt hjertet. 

Det er mange årsaker til hjertesvikt: ubehandlet høyt blodtrykk, klaffefeil (lekkasjer eller trange klaffer), hjerterytmefortyrrelser, og kransåresykdom. Kransåresykdom betyr at man får avleiringer på innsiden av blodårene på hjertet. Dette kan føre til at en åre blir helt tett, noe som fører til hjerteinfarkt. Hvis et hjerteinfarkt ikke behandles raskt (dvs den tette åren åpnes), vil den delen av hjertet som ble forsynt av den tette åren dø. Den delen vil miste sin pumpeevne, og hjertet får litt nedsatt funksjon. Ved gjentatte infarkter, vil stadig flere områder av hjertet svekkes, og det kan utvikle seg hjertesvikt. 

Hjertesvikt kan i noen tilfeller reverseres (hvis man behandler underliggende årsak), mens den andre ganger er permanent. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Infeksjon i hjert

Hei Wasim. Jeg har hjerterhythmeforstyrrelser (ekstrasystoler ca. 5-6 per minutt, kontinuerlig) som også ble påvist med EKG forrige uke. Plages med sterk trykk på brystet, og pustevansker. Ingen smerter så langt. Men blir svimmel også av og til. Har en svær bakteriell infeksjon under en død tann, som ble oppdaget tilfeldigvis via Røntgenbilde for 4 uker siden (behandlingen skal starte neste uke). Har ikke sett det i sammenheng, men har nå lest at en sånn bakteriell infeksjon også kan utløse hjertebetennelse. For en ukes tid ble det tatt blodprøver (for å utelukke at arytmie ikke kommer fra stoffskiftesykdommer etc.). Fikk i dag resultatene - alle verdier som ble testet, er ok. Har 2 spørsmål rundt dette: Leukocytter ble målt med 6.500 /µL - dvs. normalt. Men bør ikke leukocytter-verdien være forhøyet uansett pga. den bakterielle infeksjonen ved tannen? Hvorfor er den ikke det? Kreatinkenase (CK) ble målt med 151 U/L. Som referanseområde er det angitt for kvinner 35-210. I Tyskland (der jeg opprinnelig kommer fra) er maks. normalverdi 145. Hvorfor er det så stor forskjell? Etter tyske retningslinjer ville verdien min være forhøyet, etter norske er den normal. CK-MB som part av CK ble ikke testet. Ikke heller CRP, Troponin T og I, LDH og GOT. Jeg ble henvist til Kardiolog for Langtids-EKG, men jeg er redd at dette tar for lang tid og at man evt. overser en myokarditt. Fastlegen vet ikke om bakgrunnen med den bakterielle tanninfeksjonen (hun spurte ikke om noe sånt og jeg leste om det først senere). Hva anbefaler du jeg skal gjøre? Heller gå igjen til fastlegen og fortelle om dette? Men hun kan jo ikke utrede mer, bortsett fra nye blodprøver, som igjen tar tid... Eller skal jeg vente til jeg får innkalling til Langtids-EKG (som kan ta uker, siden kardiologen ikke vet om infeksjonsproblemet heller)? Eller bør dette utredes snarest - dvs. kan det være noe farlig som bør utelukkes snarest? Jeg er redd at fare for myokarditt ikke ble tatt i betraktning - ikke minst siden legen mente, jeg kan godt være i aktivitet/gjøre sport osv.... Mannen min ville nesten ringe ambulanse i helga, da jeg igjen ble svimmel, var bleik og nesten bevistløs. Kanskje neste gang bør vi gjøre det - eller er dette unødvendig? På forhånd tusen takk for råd!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for detaljert spørsmål. Jeg skal forsøke å svare stykkevis. 

1) 5-6 ekstrasystoler per minutt er endel. Og hvis det er sånn hele døgnet, kommer det opp i 8000-9000 i døgnet. Når har så mange ekstraslag, og er plaget, kan det være aktuelt med medisiner. Dersom disse ikke bedrer plagene, eller du får bivirkninger, kan det være aktuelt med ablasjonsbehandling. Du må i så fall henvises til slik behandling på et sykehus. 

2) trykk i brystet og pustevansker er viktige symptomer (uansett årsak), og må avklares. EKG, blodprøver (blant annet troponin), pusteprøver (lungefunksjon) og røntgen av lungene er aktuelt. 

3) Det stemmer at infeksjon i kroppen ofte gir økning av leukocytter og CRP, men en tanninfeksjon er ofte ikke nok til å gi en slik økning. 

4) Bakteriell tanninfeksjon kan utløse infeksjon i hjertet (endokarditt), men er svært sjeldent. Symptomer er langvarig feber, og det vil ofte være høye infekjonsverdier. Tunpust kan også være et symptom. Endel pasienter får også hjerneslag som en komplikasjon til endokarditt. Endokarditt rammer oftest hjerteklaffene, slik at disse skades. Da kan legen iblant høre en bilyd over hjertet. Endelig diagnose stilles hvis pasienten har typiske symptomer, det er funn av bakterier i blodet, og at ultralyd av hjertet viser tegn til feil på klaffene (påleiringer, lekkasje eller forsnevring).

5) Myokarditt er noe litt annet enn endokarditt. Ved endokarditt sitter infeksjonen på klaffene, og kanskje på innsiden av hjertekamrene, men ved myokarditt sitter infeksjonen i selve hjertemusklene. Myokarditter skyldes som regel virus, ikke bakterier. Symptomene ved myokarditt likner de på hjerteinfarkt: brystsmerter og tungpust, og også feber. EKG kan også se ut som ved hjerteinfarkt og blodprøver (troponin) vil være økte.

6) Forkjeller i referanseområder for blodprøver varierer ikke bare fra land til land, men også i samme land (fra laboratorium til laboratorium). Referanseområder er egentlig kunstige grenser, og basert på statistikk. Et område på 35-210 betyr bare at i en frisk befolkning vil 95% av menneskene ha verdier som ligger mellom 35 og 210. Men det betyr også at 5% av den friske befolkningen vil ha verdier uner 35, eller over 210, uten å være syke. Prøvesvar må derfor alltid sees i en sammenheng med resten av tilstanden. 

Jeg skjønner din bekymring for at du kanskje kan ha alvorlig sykdom, men at denne ikke er innsett av legen din. Jeg tror ikke du får fred før du får litt sikrere svar, som kan avklare om det er noen alvorlig tilstand eller ikke. Hvis du får målt troponin er mye gjort i denne sammenhengen. Dette kan du få gjort raskt ved å oppsøke en legevakt. I de store byene har legevaktene mulighet til å ta slike prøver selv, mens det på mindre steder må gjøres på sykehus. Få også tatt et ekg. Hvis troponin ikke er forhøyet, og ekg er normalt, samt at du ikke har feber, kan i hvert fall myokarditt utelukkes med veldig høy sannsynlighet. Normalt ekg og troponin utelukker med stor grad også hjerteinfarkt. Hvis CRP også er normal, og du ikke har feber eller bilyd på hjertet, kan også endokarditt utelukkes med stor grad av sikkerhet. Alle disse undersøkelsene kan enkelt gjøres på en legevakt. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bytte av medisiner mot høyt blodtrykk

Hei. Jeg har hatt høyt blodtrykk i mange år (Forhøyet). Det har det siste året ligget på 140(150)/80. Er 158 cm høy og ca. 70 kg. Jobber 100% som renholder og er 65 år, kvinne. Nå syns min fastlege at blodtrykket var for høyt og hadde lyst til å forandre på medisinen. Jeg er litt i tvil for jeg er redd jeg vil få bivirkninger. Før de klarte å finne riktig dosering og riktige medisiner da jeg begynte med dem var trykket på over 210/115 over lang tid. Hadde masse ubehag og ble ikke sykemeldt. (bytta lege etter det). Hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Uten behandling hadde du et veldig høyt blodtrykk. Hvis et slikt blodtrykk står ubehandlet over flere år, kan det gi skade på organer som nyrer og øyne. Blodårene blir også syke og kan føre til hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er derfor viktig at du får behandling. 

Det virker som om fastlegen din ikke er helt fornøyd med blodtrykket og ønsker å øke/bytte behandlingen. Om du bør gjøre det eller ikke er vanskelig for meg å svare på. Fastlegen din kjenner deg best og har oversikt over flere andre detaljer om helsen din, og kroppen din som jeg ikke har. Det er derfor lurt på følge rådene til legen din. Det kan hende at legen din ser tegn til skade på organer som gjøre at han vil styrke behandlingen. Hvis du likevel er usikker på om det er riktig for deg å øke behandlingen, kan du be om en ny vurdering hos en annen lege. Den nye legen vil da få tilsendt opplysninger om helsen din, og kan vurdere om han er enig med fastlegen din eller ikke. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolmedisin med ulike navn

Har tidligere fått beskjed fra spesialist å bruke Lipitor kolestrolsenkende medisin. Har nå fått foreskrevet Atorvastatin. Gjør dette samme nytten?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det gjør samme nytten. Ikke bare gjøre atorvastatin og Lipitor samme nytten, de er også det samme medikamentet. 

Det har seg slik at når et legemiddelfirma lager en ny medisin, søker de patent på medisinen. Dette for å sikre at andre ikke kopierer medisinen, som de har brukt millioner av kroner på å utvikle. Men patenten har en begrenset varighet, f.eks. 10 år. Når patenten har gått ut, kan andre firmaer lage samme medisin.

Det var legemiddelfirmaet Pfizer som i sin tid lagde Lipitor. Selve innholdsstoffet i Lipitor heter atorvastatin. Når patenten på Lipitor gikk ut, kunne andre firmaer også produsere kopier av Lipitor. Atorvastatin er en slik kopi. Det er med andre ord nøyaktig det samme stoffet som Lipitor, men laget av et annet firma.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Hjertestarter

Kan man bruke hjertestarter på en med pacemaker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svaret er ja. 

Hjertestans er den mest alvorlige tilstanden et menneske kan oppleve. Da haster det med å få hjertet i gang igjen, og hvert sekund teller. Som pårørende eller forbipasserende er det viktig å kunne hjerte- og lungeredning, uansett om man har tilgang til hjertestarter eller ikke. Om pasienten har pacemaker eller ikke, er helt uvesentlig i en slik alvorlig situasjon, og har man tilgang på hjertestarter må den brukes så raskt som mulig. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Harde hjerteslag

Hei! Jeg har i ca 14 dager merket noen ubehagelige harde hjerteslag. Samtidig føler jeg som det blir et press i hodet. Jeg har hatt 2 døgns hjerteregistrering. EKG da var fint og også blodtrykket. Legen mente det er ekstraslag jeg merker og at det under disse ble litt blodtrykksfall. Jeg har pacemaker og batteriet skal skiftes i begynnelsen av mars.

Jeg bruker Tambocor Retard 200 mg pr dag og Tambocor 100 mg 6 dager i uka. Bruker også Marevan. Ellers ingen medisiner. Jeg føler meg sliten og er blitt redd for å gå ut. Bør jeg be om flere undersøkelser, og i tilfelle hva slags undersøkelser?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det virker som om du allerede er godt undersøkt. Jeg er enig med legen at det kan være ekstraslag du kjenner. Dette er stort sett ufarlig. Også andre hjerterytmeforstyrrelser kan oppleves som harde slag. Derfor er det viktig med langtids EKG registrering for å utelukke alvorligere rytmeforstyrrelser. Du har hatt 2 døgns måling, noe som er en god undersøkelse. Du bør diskutere med legen din om du trenger flere undersøkelser, eller om du skal slå deg til ro med det du har. Andre undersøkelser som kan være aktuelle er arbeids-EKG og ultralyd av hjertet. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid. 

Hjerte/kar

Opphold i høyden ved høyt blodtrykk

Har høyt blodtrykk og tar medisin for det. Jeg lurer på om jeg kan oppholde meg i 1-2 uker i høyder over 2000 moh? Vil høyden påvirke blodtrykket, og hvis ja, hva må jeg gjøre i tillegg til medisinene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter med høyt blodtrykk (selv om det er behandlet og kontrollert), kan merke en økning av blodtrykket når du oppholder seg i høyden. Dette kan skyldes at det er mer stresshormoner i kroppen (feks adrenalin) pga litt mindre oksygen i blodet. Denne økningen i blodtrykket er som regel ufarlig. Får du derimot symptomer som svimmelhet, press i hodet, brystsmerter eller pustevansker, må du oppsøke lege. 

Det er ikke nødvendig å justere medisindosene dine. Tar du høyere doser enn du skal, kan du ende med for lavt blodtrykk. Hvis du skal oppholde deg i høyden, bør du passe på følgende:

- sørg for at blodtrykket ditt er godt behandlet

- hold deg til dine medisiner og doser

- oppsøk hjelp hvis du føler deg dårlig. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid