Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Plakk i carotis. Behandling?

Hei For noen år tilbake fikk jeg etter flere ultralyd undersøkelser beskjed om at jeg hadde unormalt mye plakk i halspulsåren. Fastlegen min mente at det ikke var noe fare da kolestrolet var greit og at jeg ikke var kommet i overgangsalder, da var jeg beskyttet. Jeg har i perioder doble hjerteslag og med hardt trykk opp i hodet. Noen ganger har jeg problemer med å sovne fordi det suser i hjertet, for meg oppleves lyden for høy. Den siste tiden har jeg også ganske voldsomme smerter i kjeven. De kommer ved fysisk aktivitet og ved litt stress. Var hos hjertespesialist for noen år tilbake, tatt ultralyd, sykkeltest osv. Registrerte doble hjerteslag men fant ingenting annet. Jeg er nå i overgangsalderen. Min mor har hatt hjerneslag. Hva burde jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Hvis du har betydelig plakk-dannelse i halspulsåren, og særlig dersom du også har andre risikofaktorer  (som arv, hør blodtrykk, høyt kolesterol mm.) så er det ofte grunnlag for å begynne med en plakk-stabiliserende medisin som også senker kolesterolet. Det er heldigvis sjelden plakk gir symptommer av noen art, så plagene du beskriver kan ha andre årsaker.

Hjerte/kar

Hyppige VES i svangerskape

Hei. Jeg er 31 år og gravid i uke 22 og har fått påvist VES. Opplevd noe ekstraslag en sjelden gang før dette svangerskapet, men har nå pågått i ca 12 uker, hver dag, flere ganger om dagen. I mitt første svangerskap hadde jeg ikke dette. Vært hos kardiolog i dag, hvor hun fant ut at 12 % av hjerteslagene var VES, og kun 1 % er visstnok akseptert før det er skadelig. Alle slagene er heldigvis regelmessige. Hun sa jeg vanligvis ville gått gjennom ablasjon, men pga s.skap mest sannsynlig blir satt på medisiner for å "klare svangerskapet". Hva hun mente med det er uklart for meg. Jeg føler jeg sitter igjen med 1000 spørsmål. Hvordan påvirker dette den lille i magen? Hvordan vil en fødsel være for hjertet? Er det sannsynlig at det vil gi seg når s.skapet er over?

Jeg kjenner at det blir forverret i stressede situasjoner, og når jeg legger meg for kvelden. Derfor er det naturligvis noe svekket nattesøvn. Har en 80 % stilling på et hektisk legekontor og er usikker på om jeg bør fortsette å presse meg selv. Er nok litt for samvittighetsfull til å be om en sykemelding selv og ønsker heller at fastlegen sykemelder meg fordi hun føler det er det beste. Sliter også veldig med blodtrykksfall som kommer av å sitte eller stå lenge av gangen.

Kan legge til at jeg er ikke-røyker, trener 2-3 ggr i uka, er 164 høy og 60 kg som ikke gravid. Mor har høyt bt, far kols og nylig hatt blodpropp, bestemor med angina, ellers ingen annet relevant sykehistorie i familien.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Gratulerer med svangerskapet! Hyppige VES er vanlig befolkningen, og forbigående endringer i svangerskapet og også relativt vanlig. De fleste med hyppige VES tåler dette godt uten at hjertet tar skade på noen måte.  Som kardiologen så kan der være aktuelt med en rytme-stabiliserende medisin hos deg, eller man kan velge å se dette an med kontroller. Det er ingen fare for skade på barnet! Der er godt håp om at mengden VES roer seg etter svangerskapet. Hvis du er sliten og føler at du må presse deg, så kan det være fornuftig å diskutere redusert arbeide nå. Prøv å slappe av så godt du kan. 

Hjerte/kar

Søvn og hjertesykdom

Hei. Hvorfor nevner ikke LHL mer om søvndiagnoser som årsak til hjertelidelser? Er ikke ubehandlet søvndiagnose årsak til mange hjerteproblemer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for godt poeng. LHL har tilbud om utredning av søvnapnoe, og vi vet at mange pasienter har tilstander som gir fall i surstoffmetning om natten som ikke er tilstrekkelig utredet eller behandet. Søvnapnoe er årsak til høyt blodtrykk hos mange nordmenn, og kan gi øket risiko for ulike hjertesykdommer. Det finnes effektiv behandling, og flere burde få utredning og hjelp.

Hjerte/kar

Urytme i hjertet og DVT.

Fikk plager med plagsom urytme i hjerte med hjertebank. Ble utredet for dette og fikk forklart at dette var ufarlig lidelse. Etter 18 mnd fikk jeg en DVT i foten. Det jeg lurer på er om dette har en sammenheng

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er riktig at visse hjerterytmeforstyrrelser kan disponere for blodpropp, men da tenker man på forkammerfllimmer som vil kunne gi en annen type blodpropp enn DVT (på pulsåre-siden av sirkulasjonssystemet, f.eks. hjerneslag). DVT kommer i årene på vene-siden av sirkulasjons systemet (leder blod tilbake til hjertet for "rensing" i lungene) og vil ikke ha noe direkte med urytre i hjertet å gjøre. DVT har ofte sammenheng med lang varig stillesittende,  f.eks  fly. 

Ved forkammerflimmer (den vanligst rytmeforstyrrelsen hvis man ser bort fra ekstraslag) vil det såkalte forkammeret (atriet) vibrere på en måte som kan medføre at blod levrer seg i kammeret. Det levrede blodet kan løsne og gå med pulsårestrømmen til hodet eller øvrige organer i kroppen. Dette er årsaken til at mange personer med forkammerflimmer skal bruke blodfortynnende.

 

Hjerte/kar

Hjerteklaffer med lekkasje. Blir fort sliten.

veldig fort sliten av dagligdaks arbeid har vært hjerteopperert for 15 år siden har nå fått lekasje på enhjerteklaff 77år kvinne fikk også en pustemuskel ødelakt under operasjon

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du er nok i risikosonen for å utvikle hjertesvikt og bør ha regelmessig oppfølging hos hjertespesialist. Det finnes flere typer medisiner som styrker hjertet, og hjerteklaffer blir oftest reparert hvis lekkasjen gir symptomer. Det kan selvsagt også være andre årsaker til slitenhet, og du bør få kontrollert blodprøver hos fastlegen.

Hjerte/kar

Plutselig høyere hvilepuls

Hei, jeg er en mann på 20 år. Er 180 cm og veier 70 kg. Trener 1 gang i uken, men har en veldig aktiv jobb. Normalt har jeg en hvilepuls på 60-70, men nå fikk jeg smerter i rygg, slapphet, svimmelhet og en hvilepuls på 100 slag, selv om jeg har vært i ro i over 1 time. Er det normalt? Jeg har ikke drukket koffein, heller ikke stresset, ikke angst heller...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepuls varierer gjennom døgnet, og det er mange faktorer som påvirker den: Trening, hvile, stress, spenning, ro, matinntak, sult, tørste, drikke, sykdom, infeksjon, feber etc.

Likevel er det litt spesielt at den plutselig skulle gå opp til 100. Du hadde også symptomer som svimmelhet og slapphet. For å si noe mer om hva dette er, må du få tatt et EKG hos en lege. EKG'et må tas mens du har denne pulsen. Da vil legen kunne se hva slags rytme det er, og hva som kan være årsakene.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Magnesiumtilskudd og maske for astma

Jeg har fått astma, som ble utløst i vinter under treningsøkt ute (havnet på legevakt etter dag 2 med tung pust som bare ble forverret). Jeg er ganske aktiv (gjerne utendørs) og det å sitte stille og være inne deler av året er ikke et alternativ.

Mine spørsmål er:

#1: Stemmer det at magnesiumtilskudd kan hjelpe på astma og gi positiv effekt og kan anbefales at man tar i tillegg til fast medisinering?

#2: Vurderer å skaffe meg kulde/støv maske for trening ute på høst/vinter, spesielt siden jeg trener midt i Oslo. Har dere maske som kan anbefales for treningsbruk (trenger at den sitter godt og føles behagelig) som evt er både for kulde og støv/forurensing (da Legen tror astmaen er utløst av anstrengelse over lang tid og luftforurensning)?

Gikk først på Flutide og Ventoline, men hadde ikke kjempeeffekt og jeg hadde behov for ventoline flere ganger om dagen, også når i ro. Byttet fra Flutide til Alvesco og det ser ut til å fungere, plagene er blitt mindre. Etter overgang til Alvesco har ventolinebehovet gått kraftig ned og nå tar jeg det som oftest bare i forkant av treningsøkter og tyngre aktiviteter.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er gjort flere studier internasjonalt på bruk av magnesium som kosttilskudd, intravenøs og inhalasjonsbehandling ved astma. Ingen av disse studiene kunne vise noen sikker positiv effekt. Det utelukker ikke at det kan være nyttig, men som et generelt tiltak behandlingsmessig, har det foreløpig ikke fått noe plass.

Kulde- og støvmaske er to forskjellige masker. Kuldemasken har et filter som varmer opp lufta før den går ned i luftveiene mens støvmasken har et filter som fanger opp partikler av ulik av størrelse. Det finnes ulike typer av kuldemasker/ munnstykke som kan kjøpes på nett, apotek eller sportsbutikker. Vi har ingen anbefalinger og det vil være individuelt hvilken maske man foretrekker.

Om du har flere spørsmål rundt masker, kan du ringe oss på på vår rådgivningstelefon 67 023 023.

Fint å se at du og legen din har funnet fram til en behandling som fungerer godt for deg!

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal


 

Kols

Kan svømming i klorvann gi kols?

Hei Olav Kåre. Jeg har en lettere astma. Nå er jeg iferd med å utvikle kols. Er 65 år, og sluttet å røyke for 5 år siden. Jeg er veldig mye i svømmehallen. Kan klorvann utvikle kols. Jeg vet det kan gi astma. Kan klimaet ha noe å si ? Håper på snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma fra barnealder gir nok en økt sjanse for å utvikle kols. At du har sluttet å røyke er nok den viktigste måten å unngå eller bremse en slik utvikling. Jeg har ikke hørt om at svømming i klorvann kan gi kolsutvikling, men det er riktig at det kan forsterke astmasymptomer hos personer som har astma. Det er ikke sannsynlig at opphold i svømmehaller kan gi kolsutvikling, men irritasjonen som oppleves av klorlukten kan nok gi irritasjon og noe verre plager forbigående. Klima anses ikke som årsak til kolsutvikling, men symptomer kan være avhengig av værforandringer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Mulighet for å få utført lungetransplantasjoner i utlandet?

Finnes det muligheter for lungetransplantasjon i f.eks Sveits, Thailand, og hvor skal man henvende seg? Vedkommende er 63 år og har Astma og Kols grad 3/4 ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det finnes trolig muligheter i flere land, men det er generelt mangelen på organer som begrenser antallet som blir transplantert. Dette er ihvertfall tilfellet i Skandinavia og Europa hvor man har et samarbeid over landegrensene for å fordele de organer som blir tilgjengelig på en mest mulig effektiv måte. Jeg kjenner ikke til hvor man bør henvende seg for å få vite noe nærmere om andre land, men anbefaler deg eventuelt å kontakte lungeavdelingen på Rikshospitalet. Der har de nok den beste oversikten over hva som skjer ellers i verden på dette området.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Sykepenger etter foreldrepermisjon

Hei Sykmeldt like før foreldrepermisjon er over, har fast jobb med tatt ulønnet perm for å jobbe en annen sted, hadde ikke arbeidskontrakt når jeg ble sykmeldt, men jeg skulle jobbe mindre og kun som vikar, derfor ikke trengt å søke jobb i førveien. Jeg har fått avslag fra NAV om sykepenger, de mener jeg ikke har tapt inntekt ved å være syk siden jeg hadde ulønnet perm allerede.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. mai 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Da har nok NAV vurdert det slik at du ikke er reell arbeidssøker. Det må du være for å få sykepenger etter § 8-47. Du kan begrunne en klage med at permisjonen er tatt ut fordi du vil prøve deg i andre arbeidsforhold og at du er aktiv jobbesøker.

Med vennlig hilsen Atle Larsen